Archiwum Forum Październik 2014
(107 tematów na forum)
-
Dodatek szkodliwości dla przedsiębiorcy prowadzącego transport
przez: rafal.wnorowski | 2014.10.2 18:14:51
Witam, Prowadzę własną działalność gospodarczą w latach 1989-2000 posiadałem samochód powyżej 3,5 tony którego używałem osobiście do celów prowadzenia firmy, czy jest możliwość uwzględnienia (...) czytaj dalej»
-
Kradzież przez pracownika przy nieopłacaniu składek ZUS
przez: sylwia | 2014.10.3 13:5:18
witam pracowalam u pewnego pana pewien czas popisal ze mna umoweniepacil skladek zus umowa byla na 200zl a powinnam zarazbiac 1800zl.nie wyplacil mi wyplaty powiedzialam mu ze jak mi nie wyplaci to wezme (...) czytaj dalej»
-
Kradzież przez pracownika przy nieopłacaniu składek ZUS
przez: sylwia | 2014.10.3 13:5:52
witam pracowalam u pewnego pana pewien czas popisal ze mna umoweniepacil skladek zus umowa byla na 200zl a powinnam zarazbiac 1800zl.nie wyplacil mi wyplaty powiedzialam mu ze jak mi nie wyplaci to wezme (...) czytaj dalej»
-
Pozew o rozwód z orzeczeniem winy za zdradę
przez: bochna | 2014.10.3 15:50:44
Nasze małżeństwo od początku było fatalne. Doszło w końcu do tego, że mąż poznał inna kobietę. Chciałabym wystąpić o rozwód bez orzekania o winie, ale jako jedną z przyczyn podać zdradę (...) czytaj dalej»
-
Grafik pracy zmianowej w systemie czterobrygadowym
przez: ski | 2014.10.3 16:12:1
Niestety nie. Nie udało mi się przekonać do nowego grafiku mojego przełożonego, a ja sam z tej pracy krótko potem zrezygnowałem. czytaj dalej»
-
Kary za niezłożenie zeznania podatkowego
przez: MAŁGORZATA | 2014.10.4 12:30:52
WITAM CHCIAŁABYM WIEDZIEĆ JAKIE SĄ KOSEKWENCJE Z Z NIEROZLICZENIA SIĘ Z PODATKU OD SPADKÓW I DAROWIZN W TERMINIE.MINUS JEST NIESTETY TAKI ŻE PRAWO SPADKOWE ZOSTAŁO STWIERDZONE PRZEZ SĄD REJONOWY (...) czytaj dalej»
-
Zmiana imienia - kiedy można używać nowego w CV i na uczelni?
przez: lil19 | 2014.10.4 15:51:51
Witam :) 04.09.14 otrzymałam decyzję dotyczącą zmiany imienia. Obecnie czekam na wyrobienie nowego dowodu osobistego. Moje pytanie dotyczy tego, które imię mogę umieścić w cv obecnie, czyli w (...) czytaj dalej»
-
Firma Intrium Justicia - pomyłka w danych, błędne pisma windykacyjne
przez: paulobari.pawlak | 2014.10.5 1:41:48
Witam przeczytałem na tym forum ze macie panstwo problem z firma intrium justicia, ja rowniez sadze ze to nie jest do konca uczciwa firma a juz wyjasniam dlaczego . Jakis czas temu zaczeły przychodzic (...) czytaj dalej»
-
Kontakty ojca z dziećmi w obecności konkubiny - ograniczenie widzeń
przez: zatroskana81 | 2014.10.5 4:7:44
Witajcie, piszę do Was, gdyż może ktoś ma podobny problem. Jestem strasznie rozbita. Rozstałam się z mężem w czerwcu 2013 roku. Zostawił mnie dla innej kobiety, o rok starszej. Mamy 2 dzieci-cudownych (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich byłemu mężowi za brak kontaktu
przez: Agata | 2014.10.5 11:13:36
Czy mam podstawy do odebrania bylemu mezowi praw rodzicielskich? Mieszkam w Anglii z corka (4latka) od roku, rozwiodlam sie a Polsce w sierpniu 2013, byly nigdy sie nia nie interesowal, nie pytal nie dzwonil (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie opieki nad rodzicami i nieruchomości między rodzeństwem
przez: barbara26 | 2014.10.5 15:8:46
w 2013r moi rodzice w ramach umowy notarialnej podarowali swoją nieruchomość wraz z ustanowieniem prawa dożywotniej służebności osobistej.Do tej pory siostra zgodnie z zawarta umowa opiekowała (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie alimentów po pojednaniu z ojcem dziecka
przez: mbielski | 2014.10.5 22:34:57
To na pewno trzeba sądownie, bo alimenty są na dzieci. Zgłoś się do Tomasza Tomaszczyka to dobry adwokat i w przeciwieństwie do innych fajny gość. czytaj dalej»
-
Alimenty studenckie - dochód nowego męża matki
przez: userbaser | 2014.10.6 13:29:1
Witam. Jestem studentka. Mieszkam poza miejscem zameldowania jednak nie mam w nim meldunku. Dotychczas pobierałam alimenty zasadzone przez sad. W tym roku dochód na członka rodziny został przekroczony (...) czytaj dalej»
-
Pęknięcie rury w domu dwurodzinnym - kto ponosi koszty naprawy?
przez: mariusz012 | 2014.10.6 17:32:2
Sytuacja wygląda następująco. Dom jest podzielony prawnie na dwoje właścicieli (jedni mieszkają na parterze, drudzy na pierwszym piętrze). Doszło do pęknięcia rury z odpływem na parterze (między (...) czytaj dalej»
-
Podatek od wzbogacenia przy nabyciu działki przez zasiedzenie
przez: Piotr Bargiel | 2014.10.6 18:29:32
Czy muszę zapłacić podatek od wzbogacenia do Urzędu Skarbowego po nabyciu przez zasiedzenie działki 5 arów ? Sąd Rejonowy po trwającym cztery lata dochodzeniu wydał mi decyzję o przyznaniu własności (...) czytaj dalej»
-
Urlop macierzyński na zastępstwie - wygaśnięcie umowy
przez: siwusia5 | 2014.10.6 19:37:25
Witam. W związku z pójściem na urlop macierzyński a później na urlop wychowawczy dyrektorki hotelu w którym jestem zatrudniona na czas nieokreślony awansowałam na czas zastępstwa starej Pani (...) czytaj dalej»
-
Praca w święta na umowie o pracę tymczasową
przez: Padfoot | 2014.10.7 1:15:13
Witam serdecznie. Mam do Was kolejne pytanie, które mnie od kilku dni gnębi. Powiedzcie mi proszę jak to jest na umowie o pracę tymczasową i pracowanie w święta? Przykładowo pierwszy dzień (...) czytaj dalej»
-
Niestawiennictwo na rozprawie o alimenty
przez: xxxxxxx | 2014.10.7 23:24:54
Miałam dziś rozprawę o alimenty nie mogłam się pojawić co mogę zrobić? czytaj dalej»
-
Separacja czy rozwód - prawa do domu zapisanego na męża
przez: henryk.podobinski | 2014.10.8 9:29:20
małgorzata chyba się za bardzo rozpędziła z tą eksmisją jeśli niedoczytała to mąz jest właścicielem tego domu nie jest to majątek wspólny sąd może przydzielić żonie część domu do zamieszkania (...) czytaj dalej»
-
Umowa lojalnościowa po zmianie stanowiska - obowiązywanie
przez: barbarka110 | 2014.10.8 11:55:56
Witam, pracuję w firmie od ponad roku. Po dwóch miesiącach zostałam pełniącym obowiązki kierownika, dostałam nową umowę o pracę. W tym czasie podpisałam prawdopodobnie umowę lojalnościową (...) czytaj dalej»
-
Świadek w sprawie włamania na Facebooka - dowody winy
przez: magdalena321 | 2014.10.9 13:17:39
Witam Otrzymalam wezwanie na policje, jako swiadek, okazalo sie ze podobno z mojego ip, ktos dokonal wlamania sie na konto facebook. Nawet nie znam osoby pokrzywdzonej. Zlozylam zeznania ze o takowej (...) czytaj dalej»
-
Zgłoszenie afery z komornikiem i spółdzielnią mieszkaniową
przez: vAnonim | 2014.10.9 20:5:57
Witam w mojej miejścowosci jest afera z komornikiem i spółdzielną mieszkanową i chciałbym to zgłosić co oni zrobili żeby zajęli się ktoś z tą aferą, to gdzie mam z tym pisać ? czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za długi sprzed założenia spółki z o.o.
przez: lucy1 | 2014.10.9 23:15:41
mi w ogarnięciu tych wszytkich formalności związanych w przekształceniem się w spółkę bardzo pomogła Volenti Kancelarie Prawne i Finansowe Sp.zo.o! a tu numerr jak byś potrzebował (32) 265 00 (...) czytaj dalej»
-
Sprowadzenie samochodu z Niemiec - fałszywa umowa importowa
przez: tmichalak30 | 2014.10.9 23:46:52
[cytat] Witam kupilem samochud sprowadzony z niemiec u nas w kraju od czlowieka ktury go sprowadzil i na niego jest umowa z niemcem ja z nim nie mam zadnej umowy tylko mam drugom umowe ze ja niby (...) czytaj dalej»
-
Zniesławianie przez byłego partnera - ochrona prawna
przez: Edyta | 2014.10.10 8:55:28
Witam, odeszłam od męża psychopaty, ale ten ciągle mnie zniesławia. Myśląc o sprawie o zniesławienie uważam, że jeszcze bardziej się rozkręci i dopiero się zacznie z 2 strony nie chce aby (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie remontu mieszkania socjalnego od gminy
przez: zimnyherbert | 2014.10.10 11:3:36
Witam,mam taki problem..Mianowicie dostałem mieszkanie socjalne które wymaga remontu a przede wszystkim wymiany okien gdyż są nieszczelne stare i zniszczone a zbliża się okres zimowy.Wcześniej w (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z podatku VAT w działalności gospodarczej
przez: MP | 2014.10.10 11:17:20
Witam Państwa, Od roku prowadzę działalność gospodarczą i na początku zadeklarowałem, że chcę być płatnikiem podatku VAT. W chwili obecnej bycie 'vat-owcem' nie jest mi już potrzebne. Bardzo (...) czytaj dalej»
-
Zwrot niewykorzystanej dotacji z UP - odsetki za opóźnienie
przez: prime | 2014.10.10 11:27:1
Witam, Mam nietypowe pytanie, ponad rok temu wziąłem dotację z UP na działalność gospodarczą , część środków nie wykorzystałem tj 6,250 zł z całej dotacji 2o tyś zł, poprosiłem o (...) czytaj dalej»
-
Podatek od pracy w UK przy pobycie w Polsce powyżej 183 dni
przez: zuza.czarnecka | 2014.10.10 12:40:1
Proponuje zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej: (022) 330 0 330 czytaj dalej»
-
Przeprowadzka do Niemiec z dzieckiem z obywatelstwem niemieckim
przez: samamama25 | 2014.10.10 13:25:28
Witam Mam 25 lat , aktualnie przebywam w Polsce ale moim marzeniem jest wyjechac do Goerlitz . Dużo czytałam na temat 'ofert' dla Polaków itp. Mam 4 letniego Synka który posiada obywatelstwo (...) czytaj dalej»
-
Podejrzany email od komornika - możliwe oszustwo
przez: darek | 2014.10.11 3:57:21
Borkowski to ku..a i złodziej zamiast spłacać zadłużenie dłużnika biorąc co miesiąc 500 zł.To pisze do banków że postępowanie egzekucyjne w powyższej sprawie będzie umorzone.Za mało kasy (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie rodziny przed dziećmi z poprzedniego małżeństwa
przez: mariusze5 | 2014.10.11 7:25:26
Witam , sytuacja wyglada nastepujaco. Moi rodzice dostali od dziadkow w spadku dom i dzialke. Tata zmarl ,mama ponownie wyszla za maz. W tej sytuacji majatek jesli dobrze sie orientuje jest na mame i (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie w ciąży - zasiłek macierzyński i urlop
przez: majinka | 2014.10.11 19:57:12
Witam chciałbym zatrudnić bezrobotną siostrę która planuje zajść w ciążę. Chodzi rzecz jasna o zasiłek z ZUS. Czy ktoś wie jakie są procedury i jak długo musi przepracować siostra by uzyskać (...) czytaj dalej»
-
Walka o opiekę nad dziećmi z obywatelem Danii - prawo międzynarodowe
przez: Karolinka7726 | 2014.10.12 15:52:3
Witam Mam nadzieje ze ktos mi pomoze zrozumiec moja sytuacje prawna. Otoz jestem w zwiazku nieformalnym z Dunczykiem i mieszkamy juz razem w Danii od kilku lat. Owocem zwiazku jest 2 dzieci: 3 lata (...) czytaj dalej»
-
Praca w Niemczech podczas przebywania na chorobowym w Polsce
przez: Jola Załachowska | 2014.10.13 21:41:26
Czy bedac na chorobowym w Polsce mogę podjąc prace w Niemczech? Mam zbieg i przez 3 miesiące będe na chorobowy ale bede na siłach i mam możliwośc podjęcia pracy w Niemczech na okres 1 miesiąca (...) czytaj dalej»
-
Droga współwłasnościowa - zadośćuczynienie za bezprawne użytkowanie
przez: palys_marian | 2014.10.13 23:39:39
Droga którą mamy zapisaną Aktem Notarialnym jako współwłasność w użytkowaniu. Jeden z współwłaścicieli parę lat temu postawił płot i zagrodził tą drogę i sam ją użytkował do celów (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od pracodawcy za złożenie wypowiedzenia bez zatrudnienia
przez: jazmine | 2014.10.14 16:11:14
Szanowni Państwo, spotkała mnie następująca sytuacja: Wzięłam udział w rekrutacji do firmy X na stanowisko Y. Podczas rozmowy rekrutacyjnej od razu otrzymałam potwierdzenie, że zostałam (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT studenta z pracą na zlecenie - błąd rodziców
przez: tomek.nowicki | 2014.10.14 16:36:47
a ja jeszcze znalazlem dobry program do PIT na pitonline.pl czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT jako osoba samotnie wychowująca podczas rozwodu
przez: tomek.nowicki | 2014.10.14 16:37:58
rozlicz sie programem z pitonline.pl czytaj dalej»
-
Zmiana przeznaczenia działki rolnej na budowlaną - jakie formalności?
przez: OstojaT | 2014.10.14 18:5:42
bez analizy dokumentów źródłowych - minimum MPZP oraz mapa do celów projektowych - trudno o wysnucie jednoznacznego wniosku i podpowiedzi sposobu działania; jeśli, mimo upływu czasu, nadal jesteś (...) czytaj dalej»
-
Umowa lojalnościowa a rozwiązanie za porozumieniem stron
przez: biodrozygmunta | 2014.10.15 16:43:55
Cześć, sprawa wygląda następująco. Podpisałem umowę lojalnościową dotyczącą kursów, zapewnianych mi przez firmę. Teraz odchodzę z firmy w dobrych stosunkach z szefem i za porozumieniem (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu mieszkańcom bez umowy
przez: wojti1991 | 2014.10.15 18:38:14
Witam, mam nietypową sytuacje gdyz wynajmuje mieszkanie, obejmuje mnie umowa wynajmu na czas okreslony roku. umowa trwa od 1 lipca 2014 do 1 lipca 2015. nagle musze z niego zrezygnować z powodu wyjazdu (...) czytaj dalej»
-
Rozwód i opieka nad dzieckiem po uzależnieniu żony od alkoholu
przez: wg08022014 | 2014.10.15 22:3:13
Witam! Mam 21 lat. W lutym br. mi i mojej żonie urodziła się corka. Ma obecnie 8 miesięcy. Żona po urodzeniu dziecka, ale też w czasie ciąży straszył mnie rozwodem, itp. Sprawa oparła się już (...) czytaj dalej»
-
Odprawa przy rozwiązaniu umowy o pracę - czy przysługuje po 13 latach pracy
przez: andrzej.kosinski | 2014.10.15 22:57:27
Witam Państwa. Nie jestem przekonany co do słuszności stwierdzenia pracodawcy, że nie należy mi się odprawa z tytułu wręczenia mi wypowiedzenia. Zatrudnienie mnie na czas nieokreślony nastąpiło (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie - walka o opiekę nad dzieckiem
przez: User14 | 2014.10.16 1:47:8
Witam serdecznie, Krotka historia jak z książki, ale tylko dla cierpliwych bo to tylko Zycie, chodz tylko w skrocie opisane. Jestem po rozwodzie bez orzekania o winie i jednoczesnie ojcem 13 letniego (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje prawne niestawienia się do pracy po jednym dniu
przez: karol774 | 2014.10.16 8:38:54
Witam Mam pewien problem. Szukałem przez pewien czas pracy, rozsyłałem sporo CV. Dostałem propozycje od firmy Randstad, przystałem na warunki,jednak niczego nie podpisałem, wykonałem badania lekarskie (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie zadłużonych gruntów rolnych - odpowiedzialność za długi KRUS
przez: Milena | 2014.10.16 9:46:11
Witam, szukam pomocy odnośnie przepisania ziemi zadłużonej. Moje pytanie brzmi nastepująco- Moi rodzicce zadlużeni sa w krusie na ogromne pieniadze około 30tys zł, dodatkowo mają obciązenie finansowe (...) czytaj dalej»
-
Zderzenie z dzikiem - odszkodowanie od zarządcy drogi za brak oznakowania
przez: wac_ns | 2014.10.16 11:21:49
Za pewne jak większość osób zadaję tu pytanie mając za sobą nie miłą przygodę. Otóż nad ranem kilka dni temu o godzinie 3:25 na drodze krajowej uderzyłem w dzika, który wtargnął wprost (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyceny szkody samochodowej przez ubezpieczyciela
przez: cholewińska | 2014.10.16 17:34:41
witam, jak napisaćodwołoanie do compensy miałam mały wypadek- zderzenie z sarną na oględziny przyjechał pan który spisał co jest uszkodzone,gdy otrzymałam kosztorys byłam zdziwiona stawki (...) czytaj dalej»
-
Utrata prawa do renty rodzinnej po ukończeniu lat - odwołanie
przez: Vodkabringer | 2014.10.16 18:49:25
Drodzy Użytkownicy, pragnę prosić o porady w związku z moją sytuacją z ZUS-em. Z góry dziękuję za Wasz czas. Do 30-go września br. otrzymywałem rentę rodzinną po zmarłym ojcu. Cały (...) czytaj dalej»