Archiwum Forum Luty 2014
(173 tematów na forum)
-
Pozbawienie męża alkoholika praw do domu
przez: Prawnik1209 | 2014.2.25 21:33:46
Witam, Radzę jak najszybciej wystąpić do sądu o orzeczenie rozdzielności majątkowej z datą wsteczną, tj. od dnia faktycznej separacji. To pozwoli zabezpieczyć panią przed ewentualnymi zadłużeniami (...) czytaj dalej»
-
Najemca działki bez umowy - eksmisja
przez: Prawnik1209 | 2014.2.25 21:42:13
Witam, Proponuję wezwać najemcę do zapłaty i po przedłożeniu przez niego stosownego dokumentu próbować powołać się na wadę oświadczenia woli, nawet w tym przypadku błąd kwalifikowany czyli (...) czytaj dalej»
-
Wykonanie kary czy dozór elektroniczny po wypadku
przez: Piotr | 2014.2.26 7:35:53
dostałem 2004 roku wyrok 2 lata pozbawienia wolnosci z tej kary odsiedziałem 1 rok i 17 dni reszta kary została zwokandowana . czy moge starac sie o dozur elektroniczny na reszte tej kary? czy ten (...) czytaj dalej»
-
Zatarcie wyroku wojskowego przy aplikacji do policji
przez: ela20110 | 2014.2.26 12:3:34
Miałeś wypadek zadzwoń po darmową poradę pomogę-725 943 367 Nasza firma jest rzetelna i najdłużej na rynku-nasza firma to PGIO wysokie odszkodowania-działamy na całej Polsce i zagranicą.Jeśli (...) czytaj dalej»
-
Spłata zadłużenia po umorzeniu egzekucji komorniczej
przez: Marta3547 | 2014.2.26 16:8:3
Witam, potrzebuję rady w sprawie możliwości spłaty zadłużenia po umożeniu postępowania komorniczego wobec bezskutecznej egzekucji (kolejny raz w ciągu 12 lat). W 2002 została nadana klauzula (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za długi brata - czy przepisanie domu chroni przed windykacją
przez: bounty | 2014.2.26 16:40:5
Dziękuję za odpowiedź. O tej możliwości wiedziałam, bardziej interesuje mnie czy już teraz,czyli za życia brata można się zabezpieczyć przed dziedziczeniem długów po nim, słyszałam że takie (...) czytaj dalej»
-
Wejście straży leśnej na posesję bez nakazu
przez: makiewicz | 2014.2.26 21:16:58
czy służby zajmujące się lasem typu straż leśna może bez nakazu wejść na posesję? czytaj dalej»
-
Sprawa spadkowa po babci - zaniedbania spadkobierców
przez: mrozowskim | 2014.2.26 23:50:56
Jeśli babcia chciała zostawić Pani mieszkanie, powinna była zadbać o to za życia. Teraz jej intencje nie mają już najmniejszego znaczenia. Nie załatwiliście sprawy spadku czy darowizny, kiedy (...) czytaj dalej»
-
Kierownik jako przewodniczący związków zawodowych
przez: prostolinijna | 2014.2.27 4:1:59
Czy osoba, bedaca na kierowniczym stanowisku w zakładzie pracy, moze jednocześnie pełnic funkcje Przewodniczacego Zwiazków Zawodowych ? Nawet, jesli z tego tytułu nie pobiera wynagrodzenia ? Mój (...) czytaj dalej»
-
Ukrywanie ciąży i groźby usunięcia dziecka
przez: maxelll | 2014.2.27 5:27:3
Witam.Kobieta , z którą spodziewam się dzecka postanowiła ode mnie odejść i ma ochotę układać sobie życie z kimś innym a mnie pragnie wyrzucić ze swojego życia.Już teraz nie chce mi udzielać (...) czytaj dalej»
-
Alimenty i podział majątku po rozwodzie - praca w Anglii
przez: piotreuro | 2014.2.27 5:35:51
Jestem facetem i miieszkam tu w angli 7 lat przyjechałem tu zarobic na długi które mielismy z rzoną w polsce spłacilem długi wysyłałem kase i co ciągle mało wiec powiedziałem dosć niebede wysyłał (...) czytaj dalej»
-
Praca w Niemczech a świadczenia dla matki w Niemczech
przez: jogurt79 | 2014.2.27 12:13:4
Wiwyszłam za mąż w Polsce i urodziłam 1 dziecko. Obecnie jestem w ciąży, ale z mężem nie będziemy już razem. Wyjechałam do Niemiec, gdyż tam mam rodzinę i już kiedyś przebywałam i pracowałam (...) czytaj dalej»
-
Czy nakaz zapłaty na stare nazwisko jest ważny - co robić z pismem od komornika
przez: Agata | 2014.2.27 14:23:30
Czy nakaz zapłaty na stare nazwisko jest ważny? Co powinnam z tym zrobić? Dostałam właśnie pismo od komornika. Sprawa dotyczy długu u firmy telekomunikacyjnej z 2007 roku. Tylko, ze ja w tym samym (...) czytaj dalej»
-
Wymiana liczników wody na koszt lokatorów
przez: Fargo80 | 2014.2.27 15:34:17
Bardzo proszę o wyjaśnienie, poniżej link do pisma które wg mnie jest dziwne i tyle. http://forumprawne.org/prawo-nieruchomosci-lokalowe-budowlane/511890-wymiana-licznikow-wody-na-koszt-lokatorow.html#post2712750 czytaj dalej»
-
Proces o zadośćuczynienie za wypadek na zleceniu
przez: PaBlO0o | 2014.2.27 23:47:1
Witam, w tym [url=http://e-prawnik.pl/forum/biznes/prawo-pracy/zmuszenie-do-wydania-karty-wypadku.html&page=] temacie [/url] jest opisana dotychczasowa historia. W skrócie miałem wypadek w pracy, na (...) czytaj dalej»
-
Zmiana wypowiedzenia miesięcznego na natychmiastowe przez wynajmującego
przez: jocrox | 2014.2.28 8:45:30
Witam. Jestem osobą wynajmującą mieszkanie należące do mojej rodziny. Jest to mieszkanie 3-pokojowe, w którym ja zajmuję jeden pokój, a w dwóch pozostałych mieszkają 3 osoby. Na początku października (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie w ciąży a prawo do urlopu i ubezpieczenia
przez: roksana0208 | 2014.2.28 10:6:13
Witam, mam nadal nie rozwiązaną sytuację w firmie i proszę o pomoc. Umowę mam od lutego 2013 roku na czas określony 2 lat, w trakcie trwania tej umowy w grudniu otrzymałam aneks do końca stycznia. (...) czytaj dalej»
-
Spór z sąsiadem o komin we wspólnej ścianie
przez: piotr.srokosz | 2014.2.28 11:30:37
Witam Mój problem jest dość złożony. Posiadaliśmy przewody kominowe we wspólnej ścianie. My 3 oni 2. Około 6-8 lat temu sąsiad przyszedł do nas (babci) z projektem na rozbudowę swojej połowy (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy z powodu braku badań lekarskich
przez: mrozowskim | 2014.2.28 15:7:2
Jeśli umowa o pracę nie wskazuje terminu wypłaty wynagrodzenia, obowiązuje kodeks pracy, który stanowi, że wynagrodzenie musi być wypłacone najpóźniej do 10. kolejnego miesiąca. Brak wypłaty (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie udziałów w firmie przed inwestorem
przez: wojtek-528 | 2014.2.28 15:37:39
Witam. Z gory przepraszam za brak polskich znakow.Jezeli trafilem na dzial nie zgodny z tematem prosze o przeniesienie. Od dwoch miesiecy jestem na etapie podliczen i projektow. Na poczatku myslalem o (...) czytaj dalej»
-
Procedura wizowa dla Rosjan przyjeżdżających do Polski
przez: Termosek950625 | 2014.2.28 16:25:34
Witam, proszę Was o pomoc. Poznałem pewną Rosjankę i chciałbym by mnie odwiedziła. I tu nasuwa się pytanie orientuje się ktoś jak przyznawane są wizy dla Rosjan przyjeżdżających do Polski (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za zabraną działkę pod drogę - brak odpowiedzi gminy
przez: jejek2005 | 2014.2.28 18:54:14
Witam mam problem a mianowicie 17 października 2013r zlozylem go gminy pismo o wypłacenie mi odszkodowania za zabrana mi dzialke budowlana pod budowe drogi. Do dnia dzisiejszego nie dostałem zadnej (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa i alkoholizm męża - rozwód z orzeczeniem winy
przez: ashantii | 2014.2.28 20:11:54
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Bardzo by mi pomogło gdyby wypowiedziała się osoba, która miała bardzo podobną sytuację do mojej... chciałabym wiedzieć jak to wyglądało od strony praktycznej. (...) czytaj dalej»