Archiwum Forum Luty 2014
(173 tematów na forum)
-
Prawo do mieszkania po wieloletnim zamieszkiwaniu bez umowy
przez: cc23aa | 2014.2.1 1:2:51
nie wiem a moze znacie kogos kto mogly pomoc albo miejsce dfo ktorego moge sie udac i wkoncu mnie kto nie oleje . Nie mam kasy na adwokata z prawdziwego zdarzenia ale jeli kto mi tu napize ze da ie co (...) czytaj dalej»
-
Spory współwłaścicieli domu - rozliczenia i remont
przez: koksik1984 | 2014.2.1 9:6:52
Witam, mam pewien problem ze współwłaścicielem. Chodzi o dom mieszkalny, którego właścicielami byli mój ojciec i jego brat. Ojciec przepisał swoja część na mnie i siostrę, dzięki czemu stałem (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania od rodziców za połowę wartości - problemy z US
przez: legate | 2014.2.1 16:39:5
matka powinna darować Panu swój udział (jak Pan zgłosi w skarbówce, to będzie to zwolnione od podatku), a ciotka swój udział Panu sprzeda - tu wchodzi w grę podatek od czynności cywilnoprawnych (...) czytaj dalej»
-
Zwrot zadatku przy odmowie kredytu hipotecznego
przez: legate | 2014.2.1 16:48:5
na takie pytanie nie da się rzetelnie odpowiedzieć bez analizy treści umowy przedwstępnej; jeśli jest Pan zainteresowany uzyskaniem opinii prawnej i ewentualnym podjęciem kroków prawnych, proszę (...) czytaj dalej»
-
Legalność apartamentów holiday w bloku mieszkalnym
przez: ChceZapytac | 2014.2.2 1:8:37
Proszę mi powiedzieć czy wynajmowanie apartamentu holiday-makers w bloku gdzie mieszkają osoby prywatne jest nie legalne? Do kogo i gdzie to najlepiej zglosc? Aby było efektowne i zadzialolo Proszę (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z chorą na zespół Otella - jak udowodnić chorobę żony
przez: annchen | 2014.2.2 10:46:13
Witam! Mam podobną sytuację. U mnie akurat to ojciec zaczął nagle bezpodstawnie oskarżać mamę o zdrady, ma zamiar wnieść pozew o rozwód. Najprawdopodobniej jest chory psychicznie - cierpi na (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich matki z ograniczonymi prawami
przez: Fela | 2014.2.2 16:44:25
Jak pozbawić matke praw rodzicielskich jeśli już ma je od 8 lat ograniczone??? Witam , czy trudno jest pozbawić matke praw rodzicielskich jeśli już od 8 lat ma je ograniczone ?? Matka córki Mojego (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich ojcu nieinteresującemu się dzieckiem
przez: Prawnik1209 | 2014.2.3 10:44:41
Witam, Obowiązek alimentacyjny jest całkowicie niezależny od władzy rodzicielskiej. Jeżeli ojciec dziecka nie interesuje się dzieckiem to oczywiście można wystąpić do sądu o pozbawienie władzy (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż kamienicy z podziałem na mieszkania
przez: Prawnik1209 | 2014.2.3 11:29:46
Witam, Są bardzo różne sposoby zabezpieczenia takiej transakcji. Problemem tutaj jak na razie nie jest sam fakt zabezpieczenia ale właściwie określenie jego przedmiotu. Z tego co Pan pisze, (...) czytaj dalej»
-
Ekwiwalent za urlop zdrowotny przy zwolnieniu z porozumienia
przez: Edzia | 2014.2.3 19:57:16
Jeżeli z dniem 3.01.2014 zwolniłem się z pracy na podstawie porozumienia stron mając prawo do urlopu zdrowotnego czy przysługuje mi ekwiwalent. czytaj dalej»
-
Eksmisja byłego męża z mieszkania po rozwodzie
przez: mrozowskim | 2014.2.3 19:58:56
Wezwać byłego męża pisemnie do opuszczenia lokalu i wyznaczyć rozsądny termin do spełnienia tego wezwania. Jeśli to nic nie da, należy złożyć w sądzie wniosek o eksmisję. czytaj dalej»
-
Prawa spadkobierców do książki zmarłego pisarza po latach
przez: Ania110993 | 2014.2.3 22:9:0
Wydawnictwo Y. postanowiło wydać książkę zmarłego przed 90-laty pisarza. Wówczas po udział w zyskach z wydania zgłosili się praprawnukowie pisarza. Czy należą im się jakieś sumy pieniężne? (...) czytaj dalej»
-
Dotacje na portal internetowy a obowiązek działalności gospodarczej
przez: jaros9310 | 2014.2.4 13:24:35
Prowadze pewien portal wraz z kilkoma innymi osobami, koszt utrzymania rocznie to ok 3000zł, pytanie brzmi czy jeżeli udostepnie możliwośc wpłacania dotacji by pokryć w jakims stopniu ten koszt bedę (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie cudzoziemca na pobyt stały - ryzyko dla właściciela
przez: bnchk | 2014.2.4 19:28:16
Dzień dobry, zwracam się z pytaniem odnośnie zameldowania cudodziemca na pobyt stały - jakie problemy mogą wystapić w przyszłości dla właściciela mieszkania? czytaj dalej»
-
Termin na odpis wyroku i złożenie apelacji
przez: matimona | 2014.2.4 22:30:39
Chciałam zapytać, czy mam szansę na adwokata z urzędu w postępowaniu apelacyjnym (mając niskie środki utrzymania). Jeśli tak, do którego Sądu o adwokata powinnam wnosić? Okręgowego czy Apelacyjnego? czytaj dalej»
-
Dziedziczenie spadku z umową dożywocia - prawa spadkobierców
przez: Lohengrin | 2014.2.5 13:6:46
Szanowna Pani, w mojej opinii w opisanej przez Panią sytuacji dziedziczyć będą: matka zmarłego oraz brat przyrodni w częściach równych. Co do zasady za obowiązki wynikające z umowy dożywocia (...) czytaj dalej»
-
Przekazywanie wniosku o kontakty z dzieckiem - obowiązki procesowe
przez: Lohengrin | 2014.2.5 13:52:57
Szanowna Pani, składając pismo procesowe do sądu (rozumiem, że w tym wypadku ojciec dziecka złożył do sądu wniosek o ustalenie kontaktów rodzica z dzieckiem) wraz z nim składa odpowiednią (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie alimentów przy nowym związku i dziecku
przez: mirek | 2014.2.5 16:42:30
Czy moge zlozyc wnisek o zmniejszenie alimentow w obecnej sytuacji place na corke 400zl nestety nie stac mnie na tak wysokie alimenty poniewaz jestem w zwiazku z kobieta mamy wspolne dziecko ja zarabiam (...) czytaj dalej»
-
Świadczenie wypadkowe KRUS dla osoby na rencie rodzinnej
przez: Grzegorz | 2014.2.5 20:18:23
Czy osoba mająca rentę rodzinną, nie płacąca obecnie składek na KRUS może otrzymać świadczenie jednorazowe wypadkowe? Sytuacja wygląda następująco: są dwie osoby X i Y. X jest córką Y, więc (...) czytaj dalej»
-
Podatek od nieruchomości przy braku działalności gospodarczej
przez: jeżyk | 2014.2.6 7:56:14
jaki płacic podat.od nieruchomości jak nie jest tam prowadzona działal.gospodarcza posiadam pom.magazynowe i plac,do końca roku przedmiotowe pomieszcz.i plac wynajmowałem teraz od miesiąca firma (...) czytaj dalej»
-
Dotacja z urzędu pracy a wpis do ewidencji działalności
przez: KAROL BUTENKO | 2014.2.6 8:47:8
WITAM.MÓJ SYN JEST ZAREJESTROWANY W URZĘDZIE PRACY,CHCEMY SKŁADAĆ PAPIERY O DOTACJE.JEST JEDEN PROBLEM ,ZE 3 TYG TEMU ZAŁOŻYŁ WPIS DO EWIDENCJI , W TEJ CHWILI MA STATUS OCZEKUJĄCEGO NA OTWARCIE (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka pensji na urlopie wychowawczym do minimum krajowego
przez: kasia | 2014.2.6 13:2:24
czy osoba przebywająca na urlopie wychowawczy z nowym rokiem ma mieć podwyższoną pensję do najniższej krajowej? czytaj dalej»
-
Unikanie zeznań w sprawie sądowej pracodawcy
przez: abacaxi | 2014.2.6 13:50:19
[cytat] zgoda na paszport nie jest tożsama ze zgodą na stały wyjazd za granicę...wróciłam do Polski z dzieckiem, mąż oskarżył mnie o UPROWADZENIE dziecka ..zaczęla się walka i przyznam ze (...) czytaj dalej»
-
Podział mieszkania po rozwodzie - jednoznaczność zapisu sądowego
przez: mrozowskim | 2014.2.6 16:42:16
To nie jest kwestia znajomości procedur, tylko ustalenia celu do osiągnięcia i planu co robić krok po kroku. 1. Musi Pan udać się do banku z papierami rozwodowymi i zapytać, co zrobić, żeby umowa (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie babci z intercyzy mieszkaniowej - możliwości prawne
przez: mrozowskim | 2014.2.6 16:47:30
Pytanie pozostaje, czy babcia uważa, że pożyczka jest spłacona i jest skłonna oświadczyć to na piśmie (najlepiej w akcie notarialnym przekazującym Pani darowiznę). Rodzice muszą w tym celu przyjechać (...) czytaj dalej»
-
Zażalenie na poręczenie majątkowe podczas dozoru elektronicznego
przez: heheszki1 | 2014.2.6 19:3:17
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy jak jestem na dozorze elektronicznym w domu , i mam jeszcze dwa inne wyroki, to czy mogę składać zażalenie na poręczenie majątkowe, ponieważ nie jestem w (...) czytaj dalej»
-
Odwieszenie wyroku w zawieszeniu przed nowym skazaniem
przez: macmel1 | 2014.2.6 20:15:50
mam pytanie w sprawie odwieszenia wyroku, a mianowicie jestem w okresie proby za art 280 i w grudniu dostalem wezwanie jako podejzany o art 157 1 nie stawilem sie na nie z powodu choroby, wszystko mialem (...) czytaj dalej»
-
Odwieszenie wyroku w zawieszeniu przed nowym skazaniem
przez: macmel1 | 2014.2.6 20:16:44
mam pytanie w sprawie odwieszenia wyroku, a mianowicie jestem w okresie proby za art 280 i w grudniu dostalem wezwanie jako podejzany o art 157 1 nie stawilem sie na nie z powodu choroby, wszystko mialem (...) czytaj dalej»
-
Przemoc wobec kobiety w Irlandii - dyskryminacja i poniżenie
przez: Ewann1 | 2014.2.7 0:19:43
Witam bardzo prosze o pomoc ,przedstawie moją w tej chwili wiem że nie ciekawą sytuacje,Bylam w sklepie na zakupach i w trakcie jak podnosiłam towar odpadła cena ,lecz by się upewnić że jest to (...) czytaj dalej»
-
Porozumienie po pobiciu - jak napisać zgodne z prawem potwierdzenie
przez: tata44 | 2014.2.7 5:8:28
Nie bardzo sobie wyobrażam, jak niby miałby wyglądać taki "druczek". czytaj dalej»
-
Opłata egzekucyjna komornika - możliwość obniżenia kosztów
przez: Kempa129 | 2014.2.7 12:59:6
Witam serdecznie, kilka dni temu dostałem pismo od komornika sądowego dotyczące zajęcia wierzytelności. Dług jest względem Sądu Okręgowego Poznań - Stare Miasto. Dług dotyczy kosztów sądowych. (...) czytaj dalej»
-
Rewizja osobista podczas legitymowania przez policję
przez: Użytkownik | 2014.2.7 14:11:54
Czy podczas rutynowego legitymowania mnie na ulicy, a później prośbie o wyjęcie wszystkiego z kieszeni na siedzenie radiowozu, policjant może wkładać mi ręce do wszystkich kieszeni aby sprawdzić (...) czytaj dalej»
-
Niemiecki mandat za papierosy - podwójna kara mimo zapłaty
przez: mrozowskim | 2014.2.7 16:3:47
Sugeruję Panu zwrócić się z tym tematem do konsulatu niemieckiego i wysłać im kopie pism oraz dowód wpłaty z prośbą o wyjaśnienie. Wysłałbym też takie wyjaśnienia w j. polskim do instytucji, (...) czytaj dalej»
-
Prawa autorskie do projektu domu po śmierci projektanta
przez: magda19831 | 2014.2.7 18:25:46
Witam, mam pytanie w następującej kwestii: autor projektu mojego domu jest w bardzo kiepskim stanie w szpitalu. Jak wygląda kwestia praw autorskich po śmierci projektanta? W czasie realizacji prac (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie ojca praw do dzieci bez jego obecności
przez: mama za | 2014.2.8 0:48:47
Czy mogę pozbawić ojca praw do dzieci? Ojciec dzieci jest poszukiwany.mieszkam i urodzilam za granica chce wyrobić dzieciom paszporty ale nie od pewnego czasu nie mam kontaktu z ojcem dzieci.czy mogę (...) czytaj dalej»
-
Spadek domu po odrzuceniu spadku ojca - prawa siostry ojca
przez: Lohengrin | 2014.2.8 12:6:46
Szanowny Panie, w pierwszej kolejności po zmarłym dziedziczą jego dzieci wraz z małżonkiem (o ile w chwili śmierci pozostawali w związku małżeńskim a nie była orzeczona separacja itd). W sytuacji (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży nieruchomości dziedziczonej sprzed lat
przez: mikolajewska | 2014.2.8 12:13:12
Proszę o udzielenie informacji czy muszę płacić podatek od spadku tj zbycia nieruchomości wybudowanej przed 1970 rokiem i zbytej po okresie 1 roku od nabycia spadku.Wartość spadku nie przekraczała (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie dziecka u babci w mieszkaniu kwaterunkowym
przez: pioter13 | 2014.2.9 13:35:17
Moja sprawa wygląda następująco. Mam dziecko z związku który zakończył sie dokładnie 1-01-2014. Dziecko urodziło się w Rotterdamie i jako obywatel Polski było zarejestrowane w USC w Nysie. (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia przedemerytalne przyznane na starych przepisach
przez: sylvia89 | 2014.2.9 15:6:56
Witam! Bardzo proszę o pomoc. Mój znajomy starał się o świadczenie przedemerytalne. ZUS odmówił przyznania tego świadczenia ze względu na to, że ostatni okres składek był odprowadzany za granicą. (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja długu SKOK od rodzeństwa współwłaściciela
przez: Arek | 2014.2.9 22:26:6
Ciotka nie płaciła za pożyczkę w (SKOK - 10 tys zł), doszło do tego, że komornik wysłał pismo, że jej rodzeństwo musi spłacić jej zadłużenie(w tym mój ojciec, wujek, druga siostra), bo (...) czytaj dalej»
-
Zakaz opuszczania kraju - gdzie odebrać paszport po wyroku w zawieszeniu
przez: xXNorwegXx | 2014.2.10 9:34:20
Mam zakaz opuszczania kraju mianowicie mam pytanie odnośnie tego procederu sprawa ciągnęła się prawie 3 lata ponad 40 karanych wszyscy dostali zakazy opuszczania kraju - konfiskata paszportów (...) czytaj dalej»
-
Podwójne opłaty za garaż własny na działce dzierżawionej od miasta
przez: cosmo00 | 2014.2.10 13:54:3
Witam. Jestem w posiadaniu ogródka działkowego w pobliżu budynku mieszkalnego. Po zezwoleniu urzędu miasta postawiłem na nim garaż (blaszak, wybudowany we własnym zakresie). Od tego czasu pomimo (...) czytaj dalej»
-
Ujawnienie danych osobowych przez Orange - rekompensata
przez: QoooQ | 2014.2.10 14:47:34
Witam!! przedstawie od razu sprawe. Rozmawiajac z konsultantem orange ktory pobrał ode mnie kod bezpieczeństwa oraz po podaniu nazwy mojej firmy na ktory mam zarejestrowany telefonkonsultant na moja (...) czytaj dalej»
-
Termin uprawomocnienia postępowania o ubezwłasnowolnienie
przez: marcin z. | 2014.2.10 16:19:19
Czy jest określony urzędowy termin na uprawomocnienie się postępowania ? złożyłem wniosek o ubezwłasnowolnienie i opłaciłem zaliczkę na biegłego (550 zł). W związku ze śmiercią uczestniczki (...) czytaj dalej»
-
Minimalny wymiar etatu i najkrótsza umowa o pracę - koszty dla pracodawcy
przez: salmon | 2014.2.10 20:44:34
Witam! Jaki jest możliwy najmniejszy wymiar etatu, na który mogę być zatrudniony? Przykładowo, widziałem etaty 1/16, 1/100. Drugie pytanie - na ile najkrócej można podpisać umowę o pracę? (...) czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu - wyniki alkomatu vs badanie krwi, odwołanie od wyroku
przez: mobi12 | 2014.2.11 9:30:8
Przepraszam ale nie widać że temperatura na dworze wynosiła minus 12 stopni celcjusz. czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty za przedawniony dług - sprzeciw i możliwości umorzenia
przez: mrozowskim | 2014.2.11 10:10:16
Nie wolno takich spraw ignorować. Jeśli ktoś próbuje egzekwować przedawniony dług, to dłużnik musi podnieść zarzut przedawnienia w postępowaniu przed sądem. Sąd nie bada przedawnienia z urzędu. (...) czytaj dalej»
-
Koszty testów na ustalenie ojcostwa
przez: Lohengrin | 2014.2.11 13:1:48
Szanowny Panie, jak Pan sam wspomniał może Pan do sądu rejonowego (właściwego dla Pana miejsca zamieszkania) złożyć pozew o ustalenie ojcostwa (to samo mogą uczynić matka, dziecko a także prokurator). (...) czytaj dalej»
-
Koszt utrzymania pracownika na 1/8 etatu studenta na umowę o pracę
przez: wildorf | 2014.2.11 13:26:12
Witam Jaki jest koszt utrzymania pracownika na 1/8 etatu (studenta dziennego) na umowę o pracę. czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku przed śmiercią dziadka i wpływ na nienarodzone dziecko
przez: ika9283 | 2014.2.11 21:33:27
Witam, mam następujące pytanie. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę się zawczasu zrzec spadku (dziadek żyje) po dziadku który jest udziałowcem firmy akcyjnej? Dodatkowo chciałabym wiedzieć (...) czytaj dalej»