Archiwum Forum Maj 2014
(114 tematów na forum)
-
Założenie firmy w ciąży na bezrobociu - urlop macierzyński z ZUS
przez: zbyster | 2014.5.2 10:11:45
witam. moja żona jest w 2 miesiącu ciąży i jest zarejestrowana na bezrobociu. Natknąłem się na artykuł http://www.se.pl/twoje-pieniadze/poradnik-se/jestes-w-ciazy-zaloz-firme_139743.html . Czy (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od podwyższenia alimentów przez byłą żonę - jak napisać
przez: muza | 2014.5.2 12:6:53
dzien dobry mój maz dostał od swojej byłej list o podwyższenie alimentów jak pisze sie odwołanie do sądu ? czytaj dalej»
-
Wypadek w drodze z pracy - chorobowe w nowej pracy po miesiącu
przez: jadodap90 | 2014.5.2 12:35:12
W styczniu tego roku wracajac z pracy do domu miałam wypadek. Zostalam potracona przez samochod osobowy na przejsciu dla pieszych gdzie byly znaki poziome i pionowe. Moje obrazenia sa bardzo powazne. (...) czytaj dalej»
-
Zakaz konkurencji po pracy - czy obowiązuje bez odszkodowania
przez: natalka26 | 2014.5.3 2:29:2
Witam. Mam pewien problem. We wrzesniu pies sasiada zklatki obok pare razy w nocy ujadal, raz od 00 w nocy do 5 nad ranem. Wstalm z lozka otworzylam okno i przescignelam go. Na nastepny dzien zadzwonlam (...) czytaj dalej»
-
Warunkowe zwolnienie z MOW-u dla nieletniego
przez: Tabasko98 | 2014.5.3 11:5:36
Czy istnieje warunkowe zwolnienie z Mow-u ? Jeśli tak to jak to napisać/umotywować ? Jaka jest szansą że mi się uda ? Jestem w mowie od 17 lutego, tego roku. Trafiłem tam dokładnie za 2 rozboje, (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie pozwu - koszty prawnika i postępowania dla pozwanego
przez: tamako | 2014.5.3 11:17:54
Witam Jakie koszty poniesie powód zgodnie z (art. 98 § 1 k.p.c.) gdy ten zdecyduje się wycofać pozew na rzecz pozwanego (gdy już odbyła się rozprawa) Chodzi mi tu w szczególności o koszty prawnika (...) czytaj dalej»
-
Brak podpisu na legitymacji wykwalifikowany rolnik - ważność dokumentu w spadku
przez: user1000 | 2014.5.3 15:11:37
Mam specyficzne pytanie w związku z trwającym sporem spadkowym. Mianowicie. Czy brak podpisu właściciela legitymacji, na legitymacji potwierdzającej nadanie uprawnień "wykwalifikowany rolnik" może (...) czytaj dalej»
-
Intercyza a podział majątku w przypadku alkoholizmu współmałżonka
przez: dhaki | 2014.5.4 18:6:42
Witam, od roku studiuję prawo. Interesuję się prawem rodzinnym. Zastanawiam się, czy intercyza jest najważniejsza? Ten temat może pomóc wielu ludziom. Załóżmy, że jest rodzina. Ojciec (...) czytaj dalej»
-
Samowolne zajęcie lokalu komunalnego z małym dzieckiem - jak zacząć walkę
przez: eewaa | 2014.5.4 23:26:40
co mówi prawo o samowolnym zajęciu lokalu komunalnego? Witam, z Powodu problemu z mieszkaniem (mam malutkie dziecko)planuję zająć pustostan, który należy do gminy. Jak mam zacząć walkę o ten (...) czytaj dalej»
-
Walka z mandatem za picie alkoholu bez dowodów
przez: Hellhorn90 | 2014.5.4 23:47:6
Witam Dzisiaj napotkał mnie przykry incydent, spotkałem się z kolegami, których nie widziałem już spory czas, zabrałem z soba pusta butelkę piwa zakapslowaną. Oczywiście koledzy byli w trakcie (...) czytaj dalej»
-
Przelewy dla użytkowników strony internetowej - obowiązki podatkowe
przez: setitech | 2014.5.5 13:8:24
Na początek chciałbym wszystkich powitać. Jestem tutaj nowy i nie mam pewności czy to jest właściwy dział. Mam nadzieję, że tak. A więc. Mam pytanie do osób posiadających wiedzę na temat (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania służbowego - zniżki za lata zamieszkania przy nowej umowie
przez: elizja | 2014.5.5 16:24:55
Witam.Wynajmuję mieszkanie wraz z mężem i dziećmi od 25 lat.Mąż otrzymał je podejmując pracę w nadleśnictwie,jednak po dwóch latach pracy zwolnił się co nie wykluczyło dalszego wynajmu mieszkania. (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o niekaralności po zakończeniu zawieszenia
przez: tomcios008 | 2014.5.5 18:28:48
Mam pytanie 3lata temu skonczyl mi sie wyrok w zawieszniu moj pierwszy i jedyny. Czy gdy teraz zloze wnisek o zaswiadczniu o niekaralnosci to czy bedzie to tam ujete i czy ta kara kiedys zniknie z moich (...) czytaj dalej»
-
Komornik pobrał pieniądze z pensji - czy sprawa jest zakończona
przez: snoopy1234 | 2014.5.5 20:51:45
Witam. Sprawa ma się następująco dowiedziałem się w zakładzie pracy, że komornik wszedł mi na pensje i jednorazowo zgarnał ponad 500 zł. Moje zarobki wynoszą 2250 zł brutto. Komornik powiedział, (...) czytaj dalej»
-
Łączenie pracy pielęgniarskiej z prowadzeniem praktyk studenckich
przez: Ada_82 | 2014.5.5 21:19:8
Witam wszystkich forumowiczów! Jest to mój pierwszy wpis na forum, licze na Wasza pomoc! Mam taki problem, mianowicie pracuje z kilkoma pielęgniarkami, które podczas swoich zmian, równoczesnie (...) czytaj dalej»
-
Odprawa po 20 latach pracy w firmie matce i córkach - wysokość świadczenia
przez: hajmus | 2014.5.5 21:47:58
Witam, Pracowałam ponad 20 lat u jednego pracodawcy. Z tym, że firma dzieli się na matkę i córki (firmy podrzędne z tym samym przedrostkiem w nazwie firmy). Postaram się w pełni opisać swoją (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za śmierć byłej teściowej
przez: żabska | 2014.5.6 5:15:4
jestem ubezpieczona w PZU.od 10 lat jestem po rozwodzie.czy za śmierć byłej teściowej należy mi się odszkodowanie? czytaj dalej»
-
Kradzież nazwy portalu przez pracodawcę - ochrona własności intelektualnej
przez: Mr-Wilnker | 2014.5.6 8:50:10
Witam, oto sytuacja w jakiej się znalazłem: Jestem redaktorem naczelnym jednego z mało nakładowych miesięczników. Aktualnie jestem na wypowiedzeniu, które złożyłem na początku marca. Mój (...) czytaj dalej»
-
Odrzucenie spadku za małoletniego obcokrajowca
przez: halina pleszka | 2014.5.6 9:17:17
zmarl moj brat ktory mial dlugi ja z synem ktory mieszka w polsce sie zrzeklam pozostaje moja corka i jej syn ktorzy mieszkaja w kanadzie corka jest zameldowana w polsce i w kanadzie ma dwa obywatelstwa (...) czytaj dalej»
-
Odbiór emerytury osoby niepoczytalnej
przez: Matrix_25 | 2014.5.6 11:56:13
Moja Babcia dostała wylewu i nie jest wstanie podejmowac decyzji został umieszczona w Zakładzie opiekuńczo leczniczym za którego trzeba płacić i tu moje pytanie co mam zrobic aby pobierac jej emeryture (...) czytaj dalej»
-
Spór z Renoma o mandaty komunikacyjne - przedawnienie
przez: Konhala30 | 2014.5.6 13:26:37
Lepiej zapłać im. W Szczecinie w którym mieszkam komornik pozabierał własnośći od dłużników z mandatami mimo przedawnienia. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za wypadek na praktykach
przez: MrTime | 2014.5.6 14:47:17
Witam, 2 tygodnie temu na praktykach skręciłem coś tam w kolanie, 1 tydzień miałem w gipsie drugi opaskę. W dniu skręcenia kolana nie powiedziałem o tym dla pracodawcy, wróciłem do domu tak (...) czytaj dalej»
-
Kupno samochodu z komisem - niezgodny przebieg i usterki silnika
przez: Ollena28 | 2014.5.6 20:37:24
Witam i bardzo prosze o porade. Rodzice kupili samochod 3 tyg temu, na rachunku wlasciciel komisu napisal przebieg km, ktory po sprawdzeniu w salonie samochodowym okazal sie nie prawidlowy, bo 2x wiekszy. (...) czytaj dalej»
-
Budowa altanki przy bloku - czy grozi mandat za nielegalną konstrukcję
przez: kamil3305 | 2014.5.6 22:15:7
Witam! Mam takie pytanie czy grozi mi cos za zbudowanie coś podobnego do altanki w okolicy 80 metrow od bloku mieszkalnego? Stemple i deski mam swoje tylko wbilem 2 gwoździe w drzewo i mam taka sąsiadke (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nakładów poniesionych na współwłasność
przez: Piotr_76 | 2014.5.7 1:39:14
Witam Po stwierdzeniu nabycia spadku po ojcu pozostajecie współwłaścicielami nieruchomości. W związku z tym wszyscy współwłaściciele zobowiązani są do ponoszenia kosztów (...) czytaj dalej»
-
Alimenty z funduszu przy budowie domu z obecnym mężem
przez: ala | 2014.5.7 20:12:23
Witam mam pytanie .mam dwoje dzieci z poprzedniego malzenstwa i jedno z obecnego malozenstwa.na dwoje otrzymuje alimenty z funduszu.z obecnym mezem chcemy rozpoczac budowe domu.czy w tej sytuacji zabiora (...) czytaj dalej»
-
Wyprowadzka pełnoletniego dziecka za granicę do ojca
przez: Etain | 2014.5.7 22:58:59
Mam ukończone 16 lat, rocznikowo to już 17. Od jakiś 12 lat mieszkam tylko z matką. Ojciec wyjechał do Anglii, gdy miałam około 5 lat. Z tatą utrzymuję stały kontakt, odwiedza mnie w wakacje (...) czytaj dalej»
-
Błędny KRS w zeznaniu podatkowym PIT 36 - jak skorygować przekazanie 1%
przez: ANNa | 2014.5.8 17:23:28
Wpisałam błędny KRS w PIT 36 do przekazania 1% podatku - jak skorygowa czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za uszkodzenie samochodu przez spadające drzewo
przez: Jolanta | 2014.5.9 15:21:19
Jakie są zasady postępowania w dochodzeniu odszkodowania za uszkodzony przez kłodę suchego drzewa samochod. Napisałam kilkakrotnie do spółki będącej właścicielem terenu na którym rośnie drzewo, (...) czytaj dalej»
-
Bójka nieletnich po obelgach w internecie - konsekwencje prawne
przez: karolina372742 | 2014.5.9 15:54:38
czy jeśli osoba mi naubliżała w sieci, konkretnie na facebooku, a ja gdy przy najbliższej okazji puściły mi nerwy lekko uderzyła, ona chciała mi oddać i ciągnęłyśmy się za włosy może wnieść (...) czytaj dalej»
-
Egzekwowanie umowy o podział majątku po rozwodzie
przez: Karolina | 2014.5.9 16:21:47
Czy mogę wyegzekfować od byłego męża wywiązania się z umowy podziału majątku i czy taka umowa jest ważna i zabezpiecza mnie? Czy mogę unieważnić umowę o podział majątku, jeśli były mąż (...) czytaj dalej»
-
Droga konieczna przez podwórko - odmowa ustanowienia służebności
przez: andim | 2014.5.9 18:1:4
Odziedziczyłem po rodzicach posiadłość, do której przylega inna posiadłość której właściciel korzysta z mojej działki celem dojazdu do swojej posiadłości /na planie drogi dojazdowej nie (...) czytaj dalej»
-
Prawo jazdy AM dla 14-latka - planowane zmiany w przepisach
przez: nicityle | 2014.5.9 18:24:31
Witam państwa serdecznie. Otóż mój problem mieni się następująco. Mam 14 lat i chcę jeździć motorowerem.Znam te wszystkie procedury zdawania. Ale pytanie moje jest takie. Czy są planowane zmiany, (...) czytaj dalej»
-
Emerytura wcześniejsza odmówiona - nakładanie się dni pracy w Polsce i Niemczech
przez: Amadeo1984 | 2014.5.9 21:58:9
Witam. Mam nastepujący problem. Własnie nadszedł czas, że naleąy mi się wcześniejsza emerytura (jestem z rocznika 1953). Po złożeniu papierów otrzymałem decyzję odmowną poprzez malutki błąd (...) czytaj dalej»
-
Powództwo cywilne w sprawie gwałtu - procedura i odszkodowanie
przez: forumowiczka | 2014.5.10 15:44:32
Witam, Mam pytanie odnośnie zagadnienia w temacie, a mianowicie powództwa cywilnego, jakie poszkodowany w sprawie gwałtu może wytoczyć oskarżonemu. Opiszę krótko sytuację, jaka mnie interesuje, (...) czytaj dalej»
-
Ponowny zasiłek dla bezrobotnych po utracie pracy
przez: Tokarka666 | 2014.5.11 9:30:8
Pracowałem dość długi okres w pewnej pracy na umowę o pracę, straciłem tę pracę, poszedłem na bezrobocie, dostałem zasiłek. W czasie trwania okresu zasiłku dla bezrobotnych (pół roku), znalazłem (...) czytaj dalej»
-
Zbieranie pieniędzy na cele prywatne przez internet
przez: Nemyth | 2014.5.11 11:47:50
Witam! Najbardziej tutaj pasowało mi zadać pytanie więc, jeśli nawet niebyt dobrze wybrałam dział, proszę o wybaczenie pomyłki i odpowiedź. Sprawa ma się tak: znajoma-znajomego-znajomego umyśliła (...) czytaj dalej»
-
Błędny wpis nazwy stowarzyszenia do KRS
przez: pusikopejka | 2014.5.11 20:15:42
Bardzo dziękuję. Wszystkie dok. są oki, nawet organ nadzorczy nie wnosząc zastrzeżeń, zwrócił sądowi uwagę, że w liście przewodnim jest błąd nazwy :/ Po prostu wychodzi na to, że pracyje (...) czytaj dalej»
-
Wysokość alimentów na dziecko - czy zależy od dochodów obojga rodziców
przez: mamazoji | 2014.5.11 23:49:37
Czy kwota alimentów na dziecko uzależniona jest tylko od rodzica, który płaci czy również od rodzica, który otrzymuje na dziecko te alimenty? czytaj dalej»
-
Zajęcie mieszkania przez komornika - czy rodzice mogą przepisać nieruchomość
przez: zduntek | 2014.5.12 13:49:39
Czy jeśli mam zajęcia komornicze z powodu nie spłacanych kredytów rodzice mogą przepisać mi mieszkanie? Czy komornik może mi je zająć za te długi,a co jeśli zrobimy tylko spadek gdyż jeden (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu domu szeregowego - która ustawa obowiązuje przy wypowiedzeniu
przez: krr | 2014.5.12 18:1:51
Czy umowa najmu domu w zabudowie szeregowej wraz z garażem i działką na cele mieszkalne na czas określony podlega ustawie o ochronie praw lokatorów czy kodeksowi cywilnemu. W wyniku licytacji komorniczej (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż niedziałającego kodu do gry - proces za 64 złote
przez: Sobota19 | 2014.5.12 18:8:32
Witam około 2 lata temu założyłem konto na Paypal ,,połączyłem go z moim kontem w banku", ale nic za pomocą tego paypala nie kupowałem ani nie sprzedawałem. Dziś otrzymałem telefon od firmy (...) czytaj dalej»
-
Windykacja przedawnionego długu - oszustwo biura czy prawna należność
przez: małgosia | 2014.5.12 20:15:21
Czy windykacja może żądać spłaty zadłużenia gdy sprawa była przedawniona? Jak udowodnić spłatę zobowiązania? Moja sprawa jest potwierdzeniem oszustwa biura windykacji. Sprawa zaczeła się (...) czytaj dalej»
-
Prawa ojca do nocnych kontaktów z małym dzieckiem
przez: misia890 | 2014.5.12 23:19:13
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tata jednak nie odpowiedział na propozycję żeby spróbować a tak bardzo chciał. Dla mnie i później tym lepiej. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Zwrot butów po reklamacji - czy można skorzystać z 60-dniowej gwarancji
przez: lucas7 | 2014.5.13 11:10:35
Witam, kupiłem buty w sklepie, gdzie można dokonać zwrotu lub wymiany obuwia do 60 dni. Chodziłem w butach niecały miesiąc po czym się odbarwiły więc oddałem na reklamacje. Mogłem się tylko (...) czytaj dalej»
-
Sprzeciw od nakazu zapłaty kredytu po rozwodzie
przez: Kris78 | 2014.5.14 14:11:33
Witam. W trakcie postępowania rozwodowego, jako współwłaściciel konta podpisałam mężowi zgodę na kredyt odnawialny, który miałbyć regulowany z wpływającego wynagrodzenia za pracę. Mążuniemożliwił (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie alimentów z powodu wyjazdu matki za granicę
przez: janek | 2014.5.14 14:16:20
Obnizenie alimentow Moja ex zona caly czas przebywa za granica prawdopodobnie pracuje w holandii z malymi przerwami jest na tydzien w domu.ja place alimenty regularnie daje sam od siebie dla dzieci na (...) czytaj dalej»
-
Założenie konta w banku bez zameldowania - wymagania
przez: Adam | 2014.5.14 16:55:12
Witam!ja miałem taki sam proble wszystkie banki odmawiały mi założenia konta tylko bank pocztowy założył mi konto i wydał kartę bankomatową polecam ten bank Pozdrawiam! czytaj dalej»
-
Opuszczenie domu rodzinnego przez pełnoletniego
przez: zwyczajna | 2014.5.14 18:9:25
Na tym powinno się skończyć. Rodzice stracili już władzę nad Tobą z chwilą gdy skończyłeś 18 lat. Ale ja radziłabym sie 10 x zastanowić co zrobisz, gdy rodzice dziewczyny za miesiąc dwa (...) czytaj dalej»
-
Dostęp do akt sądowych spadkowych po śmierci współmałżonka
przez: Piotr_76 | 2014.5.14 23:54:1
Witam Ponieważ nie była Pani i nie jest stroną w postępowaniu alimentacyjnym nie ma Pani prawa wglądu w akta. Może Pani natomiast pisemnie zwrócić się do Prezesa Sądu z prośbą o wyrażenie (...) czytaj dalej»