Archiwum Forum Maj 2014
(114 tematów na forum)
-
Odszkodowanie od linii lotniczej za opóźnienie - odmowa wypłaty
przez: xvipx | 2014.5.15 22:9:1
Witam mam pytanie odnośnie wypłaty odszkodowań od linii lotniczych. W tym roku leciałem do Tunezji linia EnterAir w Katowicach zostaliśmy poinformowani że samolot będzie opóźniony. Opóźnienie (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za złamanie zęba na basenie
przez: remik | 2014.5.15 22:37:44
Witam. Złamałem zęba na basenie. Pobieram rente rodzinną, czy zus wyplaci mi odszkodowanie, lub pokryje koszty leczenia ? Lekarz stwierdził że jest to uszczerbek na zdrowiu. czytaj dalej»
-
Walka o dziecko odebrane z rodziny
przez: ela20110 | 2014.5.16 9:12:55
Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie zaległej wypłaty za marzec po złożeniu wypowiedzenia
przez: W.Kołodziej | 2014.5.16 18:16:17
prosze mi poradzic w jaki sposób moge odzyskać zaległa wypłate za m-c marzec od pracodawcy?? otóz 17.03.2014 złozyłem wypowiedzenie z firmy w ktorej pracowałe,okres mojego wypowiedzenia kończył (...) czytaj dalej»
-
Założenie tymczasowej działalności gospodarczej - procedura
przez: Mako9457 | 2014.5.17 0:8:2
Interesuje mnie założenie tymczasowej działalności gospodarczej (nie wiem czy prawidłowo się wyraziłem więc przepraszam za ewentualne błędy językowe)a mianowicie jak wygląda sytuacja z podatkami (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja butów - prawo do zwrotu pieniędzy zamiast naprawy
przez: patryk9916 | 2014.5.17 11:41:49
Witam.W tamtym roku w osmym misiacu kupilem sobie buty adidasa za 130zl w sklepie go-sport.Po paru miesiacach uzytkowania lewy but na czubku zaczal sie obcierac i bylo widac skarpetke wiec postanowilem (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy zlecenia przed jej rozpoczęciem
przez: pomven | 2014.5.17 22:11:41
Ach, sorry, nie masz tej daty 16.05 na umowie... Na początek, z góry polecam NIE podpisywać takich umów, albo obok nazwiska dopisać datę "dzisiejszą" (wyjdzie, że robisz pracodawcy na złość, (...) czytaj dalej»
-
Niewywiązywanie się pracodawcy z płatności
przez: pomven | 2014.5.17 22:53:50
W takiej sytuacji, polecam od razu Sąd Pracy, albo chociaż zgłoszenie do PIP (jeżeli firma nie ogłosiła likwidacji/upadłości). Im szybciej tym lepiej. Nie zaszkodzi wysłać wypowiedzenia do nowego (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS
przez: e-prawnikpl | 2014.5.18 14:17:58
Czy od decyzji lekarza można się odwołać? Co dalej należy zrobić? Więc na ten temat w artykule: Sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS czytaj dalej»
-
Zmiana systemu zmianowego z czterodniowego na trzydniowy po urlopie
przez: papayus | 2014.5.18 19:0:49
Dzień dobry . Mam proplem . Mianowicie : Pracuje w systemie cztero zmianowym po 12h tzn: cztery dni do pracy i cztery wolne i tak dalej. Gdy wypisywalem urlop od 08-05-2014 do 18-05-2014r to powinienem (...) czytaj dalej»
-
Egzekwowanie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego
przez: ferczer | 2014.5.19 11:4:49
Witam mam kazus do rozwiązania. Co zrobić, w sytuacji gdy organy administracji publicznej nie chcą wykonać orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w zakresie zwrotu wywłaszczeniowej nieruchomości (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie komornicze bez znajomości sprawy - nieprawidłowe dane osobowe
przez: Rudicarm | 2014.5.19 22:52:45
Mam problem, Dostałem ostanio informacje od komornika sądowego o zajeciu środków pieniężnych w takich instytucjach jak US, ZUS a nawet rachune bankowy. Z pisama, które dostałem dowiedziałem (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na córkę po wyjeździe za granicę - zmuszenie ojca do płacenia
przez: Diana | 2014.5.20 12:5:21
Proszę mi napisać jak mam uzyskać alimenty na córkę ? Do tej pory alimenty płacił fundusz alimentacyjny .Wyjeżdżamy za granicę a fundusz płaci tylko osobą w kraju.co mogę zrobić w (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność materialna za mankę - rozłożenie na raty przez pracodawcę
przez: przemyslaw.rodzen | 2014.5.20 14:13:58
Witam. Mam pytanie. Zostałem zatrudniony w firmie z odpowiedzialnością materialną nie została przeprowadzona inwentaryzacja aż do niedawna wyszło kolo 10tys manka kierowniczka nakazała mi podpisać (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja długu ze współwłasności nieruchomości
przez: Artur1388 | 2014.5.20 16:8:23
Dziękuję za sensowną odpowiedz. czytaj dalej»
-
Upoważnienie partnera do kontaktu ze szkołą dziecka
przez: belweder79 | 2014.5.20 17:0:23
Witam, jestem wdowcem wychowującym dwi?e małe córeczki. Od pewnego czasu mieszkam z nową kobietą i staram się zacząć życie od nowa. Ponieważ pracuję, chciałem żeby moja narzeczona przejęła (...) czytaj dalej»
-
Alimenty wyrównywane przez opiekę społeczną przy niemożności ściągnięcia
przez: maria | 2014.5.20 18:56:38
witam. Czy opieka społeczna wyrownuje alimenty , ktore ojciec nie zaplacil a komornik nie mial mozliwosci zeby sciagnac? czytaj dalej»
-
Koszty rozprawy rozwodowej z orzekaniem o winie - zwolnienie dla rodziny wielodzietnej
przez: justyna_777 | 2014.5.20 19:53:21
Witam. Chciałabym zapytać jakie są koszty sądowe rozprawy rozwodowej z orzekaniem o winie. Moja mama chciałabym złożyć wniosek rozwodowy, ale obawiamy się, ze nie będzie jej na to stać. w naszej (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy za błędnie wysłany towar
przez: KARPOL | 2014.5.20 20:8:27
WITAM, PROBLEM TROCHE NIETYPOWY. PROWADZE SPRZEDAZ INTERNETOWĄ. DO JEDNEGO Z KLIENTÓW WYSŁANY ZOSTAŁ TOWAR NIE ZGODNY Z OPISEM. ZASZŁA POMYŁKA PRZY PAKOWANIU I KUPUJĄCY OTRZYMAŁ TOWAR NIE TEN (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenia z gminą - odpowiedzialność za niestawiennictwo uczestników
przez: andrzej1978 | 2014.5.21 12:28:13
Zawarłem z gminą umowę zlecenie na świadczenie usług edukacyjnych dla młodzieży w postaci zajęć o ustalonym harmonogramie. Zadeklarowani uczestnicy nie stawili się na części zajęć. Czy gmina (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie przy upadłości firmy - czy grozi wypowiedzenie
przez: xyz3107 | 2014.5.21 19:48:4
Witam, Mam pytanie jeśli aktualnie przebywam na L4 a firma jest w stanie upadłości likwidacyjnej i zdrowie nie pozwoli mi na powrót do pracy i lekarz te L4 przedłuży czy z automatu grozi mi wypowiedzenie? (...) czytaj dalej»
-
Walka ojca o prawa rodzicielskie - manipulacja dziecka
przez: dorota007 | 2014.5.22 9:18:25
Mam problem.Mąż wystąpił w sądzie o prawa rodzicielskie nad małoletnimi dziećmi. Dzieci mają lat 6,7.Mąż nigdy nie interesował się dziećmi, zawsze mu przeszkadzały bo ja poświęcałam mu (...) czytaj dalej»
-
Zakup roweru na firmę doradczą IT - czy można odliczyć VAT
przez: 4escik | 2014.5.22 10:8:41
Witam, Prowadze dzialanosc zwiazana z uslugami doradczymi w zakresie rozwoju biznesu IT (oprogramowanie, analizy IT, technologie IT). Chcialbym zakupic rower na firme, aby dojezdzac do klientow i (...) czytaj dalej»
-
Jazda bez kategorii prawa jazdy w Czechach i na Węgrzech
przez: Mariusz | 2014.5.22 11:52:43
Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy? Jestem po ukończonym kursie na kat.A, czekam na egzamin. W weekend organizowany jest motocyklwy wyjazd szkoleniowy (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o niekaralności gdy nie zapadł jeszcze wyrok
przez: kuba | 2014.5.22 12:51:30
czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok? zaświadczenie o niekaralności czytaj dalej»
-
Obowiązek alimentacyjny partnera wobec dzieci z poprzedniego związku
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:0:14
Witam Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo uprawnionego. W chwili obecnej jest Pani dla syna partnera osobą obcą w sensie prawnym, więc nie odpowiada Pani w żaden (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży samochodu
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:19:31
Witam Zgodnie z art. 32 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Pańska odpowiedzialność z tytułu płatności (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż działki budowlanej odziedziczonej po rodzicu
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:23:10
Witam Jeżeli jest Pan właścicielem może Pan ją sprzedać w dowolnym momencie. Gdyby sprzedaż nastąpiła w terminie do 5 lat liczonych od końca roku, w którym nabył Pan własność (31.12.2010r.) (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie spółki cywilnej w spółkę z o.o.
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:37:35
Witam Zgodnie z treścią art. 553 par. 1 i 2 kodeksu spółek handlowych Spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej, w tym Spółka przekształcona (...) czytaj dalej»
-
Darmowy najem przez 5 lat - konsekwencje podatkowe i roszczenia właściciela
przez: ganisiria | 2014.5.22 15:11:19
Mam taką sprawę... jest rodzina której chce pomóc. Wynajmowała ona dom od koleżanki tej Pani za 0 zł przez okres 5 lat 1.) Czy był obowiązek odprowadzenia podatku po którejś ze stron? 2.) (...) czytaj dalej»
-
Nagana za źle umytą podłogę - jak odwołać się od niesprawiedliwej kary
przez: mala | 2014.5.23 8:33:32
Pracuje w markecie gdzie do tej pory nie bylo zastrzezen do mojej pracy nawet miesiac temu dostalam pochwale za dobra prace a wczoraj dostalam nagane za zle umycie podlogi. .Dokladnieto bylo tak podloga (...) czytaj dalej»
-
Zmiana działki z B-R na B przy budowie lukarny - czy konieczne
przez: jagnieska | 2014.5.23 11:10:41
Złożyłam wniosek o zmianę warunków zabudowy ze strychu na lokal mieszkalny, wstawienie lukarny i zmiane poszycia dachowego. Dostałam odmowę ze starostwa, rozmawiałam z Panią, która napisała (...) czytaj dalej»
-
Zasady głosowania nad absolutorium w spółdzielni mieszkaniowej
przez: mija30 | 2014.5.23 11:21:57
Też mnie interesuje odpowiedź na pierwsze pytanie. Prawo spółdzielcze teoretycznie nei nakłada obowiązku tajności głosowania w sprawie udzielenia absolutorium. Jednak znalazłem w 1 opracowaniu, (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie długów do firmy Kruk - zajęcie komornicze przy wielu kredytach
przez: ela | 2014.5.23 13:1:47
Czy długi które sie ma w inej firmie windykacyjnej mozna przekazac do kruka i jak to wyglada z zajęciem komorniczym Posiadamy z mężem wiele kredytów na które nie starcza nam pensji czytaj dalej»
-
Problem z umową telefoniczną i nieprzewidziane zadłużenie
przez: roznerrozner | 2014.5.23 13:38:7
Witam. Mam problem i chciałbym się kogos poradzić. A mianowicie w sierpniu zeszłego roku chciałem podpisać umowę z siecią PLAY. (korzystna umowa na rok w abonamencie 29 zł miesięcznie do tego (...) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło na wesele - nieścisłości ujawnione dzień przed
przez: anielskacierpliwosc | 2014.5.23 22:39:59
Witam. Miesiąc temu zawarłam z Panią M. umowę o dzieło. Jutro mam pilnować dzieci na jej weselu. Umowę zawarłyśmy mailowo. Ona wysłała Mi Ja wydrukowałam wypełniłam zeskanowałam odesłałam (...) czytaj dalej»
-
Umowa notarialna - zabezpieczenie spłaty mieszkania kupionego przez rodziców
przez: kamila21402 | 2014.5.24 7:46:42
Dzień dobry Moja macocha wraz z moim ojcem, wzieli w 2012 roku kredyt pod hipotekę 75tys i kupili dla nas mieszkanie, ponieważ nam by takiego kredytu nie przyznali. Napisaliśmy odręcznie umowę że (...) czytaj dalej»
-
Kredyt studencki - bank żąda spłaty mimo przedłożenia legitymacji studenckiej
przez: Shaerrawedd | 2014.5.24 16:58:9
Dzień dobry, Jestem studentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego i mam niekończący się problem związany z moim kredytem studenckim. Niestety dopiero kończę teraz 1 (...) czytaj dalej»
-
Niestawiennictwo na rozprawie sądowej za granicą
przez: barbara1501 | 2014.5.24 20:34:58
...i czy mam prawo odmowic skladania zeznan? czytaj dalej»
-
Wniosek o kontakt z córką - jak napisać do sądu rodzinnego
przez: michał | 2014.5.25 14:6:9
Witam : Mam problem z moją ex dziewczyną która nie chce mi dawać naszej córki ! Córeczka skończy teraz 3 latka, jestem z nią bardzo związany, a za kazdym razem gdy ustalimy spotkanie to coś (...) czytaj dalej»
-
Odmowa nadgodzin gdy żona pracuje na nocną zmianę a dzieci zostają same
przez: kubacki | 2014.5.25 19:8:54
moja żona pracuje w piekarni na nocną zmianę od 22-6. ja pracuję na 2zmiany. moje pytanie dotyczy popołudniowej zmiany gdy pracodawca zleca mi nadgodziny od 22-2 a nasze dzieci w wieku 15-16 lat zostają (...) czytaj dalej»
-
Jak ojciec może uzyskać pełne prawo opieki nad dzieckiem
przez: zigi2006 | 2014.5.26 10:29:9
porada na problemy ojców z uzyskaniem praw opieki kontaktu z synem córką sprawdzona sytuacja prawdopodobnie wielokrotnie polecam do lektóry nie do naśtodowania moia opinia jest tylko jako informacja (...) czytaj dalej»
-
Zabranie dziecka przez matkę do innego kraju
przez: znachor1 | 2014.5.26 11:51:58
Witam Mam syna w wieku 12 lat, którego chcę zabrać do Londynu w tym roku we wrześniu. W tej chwili opiekuje się nim ojciec. Jesteśmy 5 lat po rozwodzie. Mamy równe prawa do wychowywania dziecka, (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja czteroosobowej rodziny z chorym członkiem - ochrona prawna
przez: Jacek | 2014.5.26 12:23:28
Skończyła się umowa na wynajem lokalu zastępczego. Czteroosobowa rodzina nie może sobie pozwolić na wynajem mieszkania za wyższą kwotę. Czy administrator może usunąć "na ulicę" czteroosobową (...) czytaj dalej»
-
Zniewaga publiczna - pozew cywilny za wyzwiska
przez: awataryzm | 2014.5.26 15:12:51
Na pewno dużo większe szanse, masz z pomocą profesjonalnnego prawnika. Adw Artur Zbroniec z Wrocławia. Zajmuje sie równiez takimi sprawami - tzn. tak myślę, bo moze akurat miec sporo na głowie. (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu za wynajem lokalu komercyjnego
przez: Kevin1337 | 2014.5.26 15:32:41
Witam panie Piotrze. W jaki sposób mam ustalić kiedy faktycznie się nakaz uprawomocnił, bo w moim mniemaniu miało to miejsce jeśli przyjąć pisma dostarczone od wierzyciela na które sie powołuje (...) czytaj dalej»
-
Kontrola osobista przez policję - obowiązki funkcjonariuszy
przez: Jezykk | 2014.5.26 20:37:53
Witam. Chciałbym zadać pewne pytanie. Wracałem ostatnio jak zwykle z kumplem ze szkoły i w pewnym momencie przysiedliśmy odpocząć. Nagle z daleka zobaczyłem podejrzane niebieskie nieoznakowane (...) czytaj dalej»
-
Testament słowny ojca przed śmiercią - czy można traktować jako ważny
przez: bialy1574 | 2014.5.27 0:45:29
witam.otóż w lutym tego roku zmarl moj tata,wlascicelami mieszkania sa tata i mama,tata nie napisal testamentu ale przed smiercia mówil ze jak umrze to wszystko co po sobie zostawi,czyli mieszkanie,ma (...) czytaj dalej»
-
Kontrola wodomierzy przez spółdzielnię bez zapowiedzi - kara za niewpuszczenie
przez: Sylwia | 2014.5.27 14:3:24
Witam, dostałam od spółdzielni mieszkaniowej wezwanie do zapłaty "obciązenie z tytułu opłaty manipulacyjnej-z rozliczania z mediów", gdyz dwa razy nie wpuściłam osoby która dwa razy chciała (...) czytaj dalej»
-
Zamiana kary grzywny na prace społeczne podczas odsiadki partnera
przez: tusia580 | 2014.5.27 17:39:19
Witam . mam problem . Moj narzeczony odbywa w tej chwili kare pozbawienia wolnosci . przed pojsciem na odsiade dostal list ze ma nie zaplacona grzywne i jesli w ciagu tygodnia odpisze to bedzie to traktowane (...) czytaj dalej»