Archiwum Forum Maj 2014
(69 tematów na forum)
-
przez: Tabasko98 | 2014.5.3 11:5:36
Czy istnieje warunkowe zwolnienie z Mow-u ? Jeśli tak to jak to napisać/umotywować ? Jaka jest szansą że mi się uda ? Jestem w mowie od 17 lutego, tego roku. Trafiłem tam dokładnie za 2 rozboje, (...) czytaj dalej»
-
czy komornik może zająć wyplate z polisy pzu?
przez: gracz | 2014.5.3 16:27:45
RP to państwo w którym art 115&13 kk nie zna prawa czytaj dalej»
-
przez: Tabasko98 | 2014.5.4 16:41:9
Drugi mąż twojej mamy,twój niby "tata", opiekun prawny. Jesteś jego pasierbicą. czytaj dalej»
-
Rozwód. Intercyza jest najważniejsza ?
przez: dhaki | 2014.5.4 18:6:42
Witam, od roku studiuję prawo. Interesuję się prawem rodzinnym. Zastanawiam się, czy intercyza jest najważniejsza? Ten temat może pomóc wielu ludziom. Załóżmy, że jest rodzina. Ojciec (...) czytaj dalej»
-
Niesłuszny mandat za pusta butelkę
przez: Hellhorn90 | 2014.5.4 23:47:6
Witam Dzisiaj napotkał mnie przykry incydent, spotkałem się z kolegami, których nie widziałem już spory czas, zabrałem z soba pusta butelkę piwa zakapslowaną. Oczywiście koledzy byli w trakcie (...) czytaj dalej»
-
niekaralnosc po.wyroku w zawieszeniu
przez: tomcios008 | 2014.5.5 18:28:48
Mam pytanie 3lata temu skonczyl mi sie wyrok w zawieszniu moj pierwszy i jedyny. Czy gdy teraz zloze wnisek o zaswiadczniu o niekaralnosci to czy bedzie to tam ujete i czy ta kara kiedys zniknie z moich (...) czytaj dalej»
-
jestem ubezpieczona w PZU.od 10 lat jestem po rozwodzie.czy za śmierć byłej teściowej należy mi
przez: żabska | 2014.5.6 5:15:4
jestem ubezpieczona w PZU.od 10 lat jestem po rozwodzie.czy za śmierć byłej teściowej należy mi się odszkodowanie? czytaj dalej»
-
jak odrzucic spadek za małoletniego obcokrajowca?
przez: halina pleszka | 2014.5.6 9:17:17
zmarl moj brat ktory mial dlugi ja z synem ktory mieszka w polsce sie zrzeklam pozostaje moja corka i jej syn ktorzy mieszkaja w kanadzie corka jest zameldowana w polsce i w kanadzie ma dwa obywatelstwa (...) czytaj dalej»
-
przez: Matrix_25 | 2014.5.6 11:56:13
Moja Babcia dostała wylewu i nie jest wstanie podejmowac decyzji został umieszczona w Zakładzie opiekuńczo leczniczym za którego trzeba płacić i tu moje pytanie co mam zrobic aby pobierac jej emeryture (...) czytaj dalej»
-
przez: Konhala30 | 2014.5.6 13:26:37
Lepiej zapłać im. W Szczecinie w którym mieszkam komornik pozabierał własnośći od dłużników z mandatami mimo przedawnienia. czytaj dalej»
-
przez: MrTime | 2014.5.6 14:47:17
Witam, 2 tygodnie temu na praktykach skręciłem coś tam w kolanie, 1 tydzień miałem w gipsie drugi opaskę. W dniu skręcenia kolana nie powiedziałem o tym dla pracodawcy, wróciłem do domu tak (...) czytaj dalej»
-
Dział spadku a zwrot poniesionych nakładów
przez: Piotr_76 | 2014.5.7 1:39:14
Witam Po stwierdzeniu nabycia spadku po ojcu pozostajecie współwłaścicielami nieruchomości. W związku z tym wszyscy współwłaściciele zobowiązani są do ponoszenia kosztów (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie u drugiego rodzica za granicą
przez: Etain | 2014.5.7 22:58:59
Mam ukończone 16 lat, rocznikowo to już 17. Od jakiś 12 lat mieszkam tylko z matką. Ojciec wyjechał do Anglii, gdy miałam około 5 lat. Z tatą utrzymuję stały kontakt, odwiedza mnie w wakacje (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę wyegzekfować od byłego męża wywiązania się z umowy podziału majątku i czy taka umowa
przez: Karolina | 2014.5.9 16:21:47
Czy mogę wyegzekfować od byłego męża wywiązania się z umowy podziału majątku i czy taka umowa jest ważna i zabezpiecza mnie? Czy mogę unieważnić umowę o podział majątku, jeśli były mąż (...) czytaj dalej»
-
Powództwo cywilne w postępowaniu karnym o gwałt.
przez: forumowiczka | 2014.5.10 15:44:32
Witam, Mam pytanie odnośnie zagadnienia w temacie, a mianowicie powództwa cywilnego, jakie poszkodowany w sprawie gwałtu może wytoczyć oskarżonemu. Opiszę krótko sytuację, jaka mnie interesuje, (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek dla bezrobotnych ponownie
przez: Tokarka666 | 2014.5.11 9:30:8
Pracowałem dość długi okres w pewnej pracy na umowę o pracę, straciłem tę pracę, poszedłem na bezrobocie, dostałem zasiłek. W czasie trwania okresu zasiłku dla bezrobotnych (pół roku), znalazłem (...) czytaj dalej»
-
przez: Nemyth | 2014.5.11 11:47:50
Witam! Najbardziej tutaj pasowało mi zadać pytanie więc, jeśli nawet niebyt dobrze wybrałam dział, proszę o wybaczenie pomyłki i odpowiedź. Sprawa ma się tak: znajoma-znajomego-znajomego umyśliła (...) czytaj dalej»
-
Pomoc w pomyłce sądu - co zrobić, jeśli sąd pomylił nazwę w KRS?
przez: pusikopejka | 2014.5.11 20:15:42
Bardzo dziękuję. Wszystkie dok. są oki, nawet organ nadzorczy nie wnosząc zastrzeżeń, zwrócił sądowi uwagę, że w liście przewodnim jest błąd nazwy :/ Po prostu wychodzi na to, że pracyje (...) czytaj dalej»
-
przez: Sobota19 | 2014.5.12 18:8:32
Witam około 2 lata temu założyłem konto na Paypal ,,połączyłem go z moim kontem w banku", ale nic za pomocą tego paypala nie kupowałem ani nie sprzedawałem. Dziś otrzymałem telefon od firmy (...) czytaj dalej»
-
przez: misia890 | 2014.5.12 23:19:13
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tata jednak nie odpowiedział na propozycję żeby spróbować a tak bardzo chciał. Dla mnie i później tym lepiej. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
dług z kredytu odnawialnego zaciągniętego w trakcie rozwodu
przez: Kris78 | 2014.5.14 14:11:33
Witam. W trakcie postępowania rozwodowego, jako współwłaściciel konta podpisałam mężowi zgodę na kredyt odnawialny, który miałbyć regulowany z wpływającego wynagrodzenia za pracę. Mążuniemożliwił (...) czytaj dalej»
-
Czy z brakiem zameldowania można założyć konto w banku?
przez: Adam | 2014.5.14 16:55:12
Witam!ja miałem taki sam proble wszystkie banki odmawiały mi założenia konta tylko bank pocztowy założył mi konto i wydał kartę bankomatową polecam ten bank Pozdrawiam! czytaj dalej»
-
Wspólne mieszkanie z 17-letnią dziewczyną.
przez: zwyczajna | 2014.5.14 18:9:25
Na tym powinno się skończyć. Rodzice stracili już władzę nad Tobą z chwilą gdy skończyłeś 18 lat. Ale ja radziłabym sie 10 x zastanowić co zrobisz, gdy rodzice dziewczyny za miesiąc dwa (...) czytaj dalej»
-
przez: kasiaku2203 | 2014.5.14 22:6:11
Witam Mam poważny problem. Ojciec mojej córki od 4 lat nie płaci alimentów, które zostały zasądzone w Polsce na kwotę 800zł. 1,5 roku temu złożyłam sprawę w polskim Sądzie o ściągnięcie (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.5.14 23:54:1
Witam Ponieważ nie była Pani i nie jest stroną w postępowaniu alimentacyjnym nie ma Pani prawa wglądu w akta. Może Pani natomiast pisemnie zwrócić się do Prezesa Sądu z prośbą o wyrażenie (...) czytaj dalej»
-
przez: remik | 2014.5.15 22:37:44
Witam. Złamałem zęba na basenie. Pobieram rente rodzinną, czy zus wyplaci mi odszkodowanie, lub pokryje koszty leczenia ? Lekarz stwierdził że jest to uszczerbek na zdrowiu. czytaj dalej»
-
czy mogę zostać rodziną zastępczą ?
przez: ela20110 | 2014.5.16 9:12:55
Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy (...) czytaj dalej»
-
przez: ela20110 | 2014.5.16 10:31:11
Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy (...) czytaj dalej»
-
Tymczasowa działalność gospodarcza
przez: Mako9457 | 2014.5.17 0:8:2
Interesuje mnie założenie tymczasowej działalności gospodarczej (nie wiem czy prawidłowo się wyraziłem więc przepraszam za ewentualne błędy językowe)a mianowicie jak wygląda sytuacja z podatkami (...) czytaj dalej»
-
przez: patryk9916 | 2014.5.17 11:41:49
Witam.W tamtym roku w osmym misiacu kupilem sobie buty adidasa za 130zl w sklepie go-sport.Po paru miesiacach uzytkowania lewy but na czubku zaczal sie obcierac i bylo widac skarpetke wiec postanowilem (...) czytaj dalej»
-
umowa o prace czy moge odstapic
przez: pomven | 2014.5.17 22:11:41
Ach, sorry, nie masz tej daty 16.05 na umowie... Na początek, z góry polecam NIE podpisywać takich umów, albo obok nazwiska dopisać datę "dzisiejszą" (wyjdzie, że robisz pracodawcy na złość, (...) czytaj dalej»
-
firma upada, wypowiedenie wraca pocztą, szef unika kontaktu
przez: pomven | 2014.5.17 22:53:50
W takiej sytuacji, polecam od razu Sąd Pracy, albo chociaż zgłoszenie do PIP (jeżeli firma nie ogłosiła likwidacji/upadłości). Im szybciej tym lepiej. Nie zaszkodzi wysłać wypowiedzenia do nowego (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od orzeczenia lekarza
przez: e-prawnikpl | 2014.5.18 14:17:58
Czy od decyzji lekarza można się odwołać? Co dalej należy zrobić? Więc na ten temat w artykule: Sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS czytaj dalej»
-
przez: ferczer | 2014.5.19 11:4:49
Witam mam kazus do rozwiązania. Co zrobić, w sytuacji gdy organy administracji publicznej nie chcą wykonać orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w zakresie zwrotu wywłaszczeniowej nieruchomości (...) czytaj dalej»
-
jak napisać pismo wyjaśniające do zus?
przez: Maj Jadwiga | 2014.5.19 13:57:39
Witam Chciałam zapytac czy moge zrobic korektę deklarcji ZUS DRA gdzie mylnie zadeklarowałam kwote podstawy składki na ubezpieczenie społeczne podałam 504zł a winno byc 16,80 gdyż działanośc (...) czytaj dalej»
-
zwrot nieruchomości na podstawie fałszywych dokumentów
przez: cicha8 | 2014.5.20 12:26:6
Witam. Mam toki przypadek ;ci banyci chcieli mi zabrac dom i oddac go spadkobiercom po żydach , ktorym to niby zabrali ten majatek w 1944 roku. W sadzie zapadł wyrok bezprawny , że mnie wykeslili z (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie części domu wielorodzinnego przez bank
przez: Artur1388 | 2014.5.20 16:8:23
Dziękuję za sensowną odpowiedz. czytaj dalej»
-
pisemne upoważnienie do kontaktów ze szkołą
przez: belweder79 | 2014.5.20 17:0:23
Witam, jestem wdowcem wychowującym dwi?e małe córeczki. Od pewnego czasu mieszkam z nową kobietą i staram się zacząć życie od nowa. Ponieważ pracuję, chciałem żeby moja narzeczona przejęła (...) czytaj dalej»
-
SPRZEDAZ INTERNETOWA, ZWROT PIENIEDZY - BRAK TOWARU
przez: KARPOL | 2014.5.20 20:8:27
WITAM, PROBLEM TROCHE NIETYPOWY. PROWADZE SPRZEDAZ INTERNETOWĄ. DO JEDNEGO Z KLIENTÓW WYSŁANY ZOSTAŁ TOWAR NIE ZGODNY Z OPISEM. ZASZŁA POMYŁKA PRZY PAKOWANIU I KUPUJĄCY OTRZYMAŁ TOWAR NIE TEN (...) czytaj dalej»
-
przez: dorota007 | 2014.5.22 9:18:25
Mam problem.Mąż wystąpił w sądzie o prawa rodzicielskie nad małoletnimi dziećmi. Dzieci mają lat 6,7.Mąż nigdy nie interesował się dziećmi, zawsze mu przeszkadzały bo ja poświęcałam mu (...) czytaj dalej»
-
Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy?
przez: Mariusz | 2014.5.22 11:52:43
Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy? Jestem po ukończonym kursie na kat.A, czekam na egzamin. W weekend organizowany jest motocyklwy wyjazd szkoleniowy (...) czytaj dalej»
-
czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok?
przez: kuba | 2014.5.22 12:51:30
czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok? zaświadczenie o niekaralności czytaj dalej»
-
obowiązek alimentacyjny wobec pasierba
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:0:14
Witam Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo uprawnionego. W chwili obecnej jest Pani dla syna partnera osobą obcą w sensie prawnym, więc nie odpowiada Pani w żaden (...) czytaj dalej»
-
Odstąpenie od umowy kupna-sprzedaży Oszustwo na OC
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:19:31
Witam Zgodnie z art. 32 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Pańska odpowiedzialność z tytułu płatności (...) czytaj dalej»
-
Kiedy mogę sprzedać działkę, którą otrzymałem w spadku?
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:23:10
Witam Jeżeli jest Pan właścicielem może Pan ją sprzedać w dowolnym momencie. Gdyby sprzedaż nastąpiła w terminie do 5 lat liczonych od końca roku, w którym nabył Pan własność (31.12.2010r.) (...) czytaj dalej»
-
Przeksztalcenie spolki cywilnej w spolke z o.o.
przez: Piotr_76 | 2014.5.22 13:37:35
Witam Zgodnie z treścią art. 553 par. 1 i 2 kodeksu spółek handlowych Spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej, w tym Spółka przekształcona (...) czytaj dalej»
-
Pytanie dot. absolutorium i walnego zebrania członków
przez: mija30 | 2014.5.23 11:21:57
Też mnie interesuje odpowiedź na pierwsze pytanie. Prawo spółdzielcze teoretycznie nei nakłada obowiązku tajności głosowania w sprawie udzielenia absolutorium. Jednak znalazłem w 1 opracowaniu, (...) czytaj dalej»
-
przez: roznerrozner | 2014.5.23 13:38:7
Witam. Mam problem i chciałbym się kogos poradzić. A mianowicie w sierpniu zeszłego roku chciałem podpisać umowę z siecią PLAY. (korzystna umowa na rok w abonamencie 29 zł miesięcznie do tego (...) czytaj dalej»
-
przez: barbara1501 | 2014.5.24 20:34:58
...i czy mam prawo odmowic skladania zeznan? czytaj dalej»
-
jak mozna napisac uzasadnienie wniosku o rozlozenie na raty zus?
przez: lanka | 2014.5.25 23:34:47
co mam napisac w uzasadnieniu o braku mozliwosci jednorazowego uregulowania naleznosci czytaj dalej»