Archiwum Forum Wrzesień 2014
(77 tematów na forum)
-
jak napisać podanie do gops o darmowe dożywianie dziecka w szkole
przez: renata | 2014.9.1 14:20:6
jak napisać podanie do gops o darmowe dożywianie dziecka w szkole czytaj dalej»
-
przez: mini_mini91 | 2014.9.2 16:19:38
Witam, mam do uzupełnienia wywiad środowiskowy na zaliczenie przedmiotu. Czy jest ktoś kto zechciałby mi pomóc albo wysłać ewentualne linki do stron, na których mogę znaleźć wzory wypełnionych (...) czytaj dalej»
-
Wyprowadzka 16 letniej kobiety do 25 letniego męszczyzny
przez: daniel1988 | 2014.9.3 0:4:51
Witam serdecznie,mam pewnien problem.Mam 25 lat,moja dziewczyna 16,5 .Jesteśmy ponad rok i bardzo się kochamy.Obecnie panuje u niej cięzka sytuacja w rodzinie.Mianowicie chodzi o to,że matka jest psychiczna (...) czytaj dalej»
-
Słupy telekomunikacyjne w pasie jezdni
przez: karas_e28 | 2014.9.3 20:57:37
Co można zrobić gdy prywatny inwestor chce postawić słupy telekomunikacyjne w pasie jezdni, a które szpecą działkę. Czy nie można wyegzekwować puszczenia linii ziemią? czytaj dalej»
-
Czy moge sie starac o odszkodowanie za podrobienie mojego podpisu?
przez: Łukasz | 2014.9.4 16:50:3
Czy moge sie starac o odszkodowanie za podrobienie mojego podpisu? W kole wędkarskim skarbnik podrobił kilka podpisów za składki w tym mój i wziął pieniądze w kieszeń. Ja w sumie na tym nie (...) czytaj dalej»
-
przez: topkot | 2014.9.4 17:40:53
Do majątku osobistego każdego z małżonków wchodzą przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił. Wobec tego udział (...) czytaj dalej»
-
przez: benetp | 2014.9.5 8:50:55
[cytat] A czy znacie jakiegoś radcę prawnego który specjalizuje się w uchylaniui i odraczaniu ekstradycji do polski? Chodzi o stosunkowo nieszkodliwe przestępstwo za które został wystawiony ENA. (...) czytaj dalej»
-
Zla izolacja balkonu, grzyb w mieszkaniu
przez: Munia1 | 2014.9.5 10:57:37
Witam, kupilem nowe mieszkanie 10lat temu, od samego poczatku mialem problem z balkonem... Ok 30metrow, balkon w ksztalcie litery L, mieszkanie naroze, po dwoch latach uzytkowania zaczely sie kruszyc fugi, (...) czytaj dalej»
-
Na tę samą nieruchomość założone są dwie księgi wieczyste
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:43:51
Czy może mieć miejsce sytuacja, że na tę samą nieruchomość założone są dwie księgi wieczyste, z wpisami własności o różnych podstawach prawnych : jedna na podstawie następstwa prawnego (...) czytaj dalej»
-
przez: kanarekczek | 2014.9.5 23:29:6
Odświeżam czytaj dalej»
-
przez: nexus82 | 2014.9.6 1:1:33
Dziękuje bardzo :-) czytaj dalej»
-
Wspólne mieszkanie po rozwodzie
przez: agi alimenty.pl | 2014.9.8 14:21:48
Okropna sytuacja, współczuję. Że też mąż nie poczuwa się do tego, żeby się wyprowadzić... Rozumiem, że mieszkanie jest nadal Waszym wspólnym majątkiem? Może założ mu sprawę o podział (...) czytaj dalej»
-
przez: agi alimenty.pl | 2014.9.8 14:38:37
Najlepiej sam jej założ sprawę. Ale oczywiście najlepiej byłoby się dogadać... A kto finansował budowę domu? Może masz większe dochody i finansowałeś większą część budowy? Wydaje mi się, (...) czytaj dalej»
-
ojciec pije dzieci nie chcą jeździć
przez: karolcia114 | 2014.9.8 19:1:33
Witam!!! Mianowicie moim problemem jest mój były mąż który pije ma ograniczone prawa do 2 weekendów w miesiącu. Owszem syn na początku jeździł do ojca ale odoził go często po alkoholu samochodem, (...) czytaj dalej»
-
Czy musze zapłacić mandat z błędnymi danymi?
przez: Kate Don | 2014.9.8 19:11:17
Czy musze zapłacić mandat z błędnymi danymi? Witam Dzisiaj rano dostałam mandat za przejazd bez biletu w środkach mieskiej komunikacji. Moje pytanie brzmi, czy jeżeli mandat, a dokładnie kwit (...) czytaj dalej»
-
umowa o telefon na sfałszowany podpis
przez: michwas76 | 2014.9.9 11:47:41
Mam następujący problem. Ktoś w kwietniu 2014 zdobył moje dane z dowodu osobistego, zamówił Iphona w sieci Orange kurierem, podrobił podpis i oczywiście odebrał telefon. Do mnie Orange wysyłał (...) czytaj dalej»
-
Witam! Jak długo czeka się na sprawę w sądzie rodzinnym o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Z
przez: Lisolette | 2014.9.9 17:22:35
Witam! Jak długo czeka się na sprawę w sądzie rodzinnym o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Z góry dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
przez: karina-maria.winkler | 2014.9.9 23:40:37
Witam 2,5 roku temu zawarlam zwiazek malzenski z Syryjczykiem w Grecji. Malzenstwo jest zarejestrowane w urzedzie stanu cywilnego w polsce. Maz przebywa obecnie za granica i nie ma mozliwosci przyjazdu (...) czytaj dalej»
-
jak napisac uzasadnienie wniosek o stypendium socjalne?
przez: baranowska | 2014.9.10 13:56:23
jak mogę opisać formie stypendium czytaj dalej»
-
Czy jeżeli dostałem zawiadomienie o wykonaniu kary pozbawienia wolności, mogę ją jeszcze zamienić
przez: zakłopotany | 2014.9.10 17:17:42
Czy jeżeli dostałem zawiadomienie o wykonaniu kary pozbawienia wolności, mogę ją jeszcze zamienić na karę grzywny? Witam. dostalem zawiadomienie o tym, iz za 2 tyg. mam sie stawic w AŚ w celu wykonania (...) czytaj dalej»
-
czy kierownik budowy to osoba pełniąca funkcję publiczną?
przez: ;l | 2014.9.11 19:48:47
lm; czytaj dalej»
-
przez: Greglib | 2014.9.12 10:3:49
Spróbuj napisać podanie, ze jesteś w trudnej sytuacji finansowej i prosisz o umorzenie zapłaty, bo nie masz środków, jesteś studentką itd przedstaw swoją sytuację, może się uda czytaj dalej»
-
Bardzo proszę o pomoc- Stalking
przez: czarnamala | 2014.9.12 15:2:14
Nie byłam pewna, w jakim dziale umieścić pytanie, więc zamieściłam je tutaj- czy mogę w jakiś sposób obronić się w przypadku gróźb kierowanych do mnie przez Internet? Są to groźby, zastraszenia (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nadpłaconej części opłaty sądowej
przez: monami07 | 2014.9.12 17:29:11
Dostałam pismo z sądu, że należy mi się zwrot nadpłaconej części opłaty sądowej (bo za dużo zapłaciłam) oraz zwrot 3/4 wymaganej w niniejszej sprawie opłaty po uprawomocnieniu się przedmiotowego (...) czytaj dalej»
-
przez: dominikalata | 2014.9.14 14:1:59
Witam. Mój problem polega na wspólnej stodole z sąsiadem. Stodoła ma około 12 m wysokości i ponad 100 lat, jest juz poważnym zagrożeniem, od kilku lat po prostu do niej nie wchodzimy bo grozi zawaleniem. (...) czytaj dalej»
-
Intrum Justitia i nakaz zapłaty z e-sądu
przez: anika47 | 2014.9.14 15:51:11
Witam , Mam nadzieję , że rozwiązałeś to pomyślnie i złożyłeś sprzeciw w stosownym terminie, czyli skuteczny.Nie wiele jednak Ci to pomoże , bo pewnie sprawa trafiła już do sądu w miejscu (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie mieszkania spółdzielczego ?
przez: Turbinka | 2014.9.15 20:30:46
Witam. Mam takie pytanie. Mieszkam z rodzicami w wielkim mieszkaniu w starym budownictwie - mieszkanie ma 100m2. Nie jest to kamienica, nie ma wysokich sufitów. Ogrzewanie centralne, terma, woda bieżąca, (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek alimentacyjny a MOPS i Sąd
przez: Tomek74 | 2014.9.16 0:2:14
Z tego co mi powiedziano to nie ma innej możliwości zmuszenia dzieci aby płaciły na ojca niż oddanie sprawy do sądu a tego podobno nie może zrobić MOPS. Daj znać co z tego wyszło. czytaj dalej»
-
przez: randrzejs | 2014.9.16 10:37:3
Witam. Mój radca(z urzędu) nie przekazał mi informacji o opinii biegłego(dzwoniłem). Wczoraj otrzymałem z sądu informacje o rozprawie,zadzwonił i stwierdził że też otrzymał razem z opinią (...) czytaj dalej»
-
ograniczenie do współdecydowania
przez: mojaPaulinka | 2014.9.16 10:52:12
Witajcie chciałabym dowiedzieć się na jaki paragraf, poza art97 par2, powołać sie jeśli rodzić mający pełną władze utrudnia dostęp do wiadomości z zakresu nauki czy leczenia. Ograniczenie (...) czytaj dalej»
-
Jak nie płacić abonamentu RTV?
przez: e-prawnikpl | 2014.9.16 12:36:42
W wyjątkowych sytuacjach można składać wniosek do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o umorzenie zaległości za abonament RTV. Wzór wniosku można pobrać TUTAJ. czytaj dalej»
(Zobacz 57 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Generali polisa inwestycyjna - pozew zbiorowy
przez: Kuba786 | 2014.9.16 14:6:21
Zbójeckich pisze się przez trochę inne ' u ' .. czytaj dalej»
-
zmiana działki rolnej na budowlaną
przez: lechita1984 | 2014.9.16 16:32:58
Dzień dobry Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda proces zmiany dużej działki rolnej na budowlaną z jednoczesnym jej podziałem. Chodzi mi o to jak np chciałbym kupic ok 20 hektarów działki (...) czytaj dalej»
-
przez: jarek.sowinski | 2014.9.17 11:7:3
Wymieniłem rury spustowe rynny i pomalowałem elewacje klatki bo nie mogłem doprosić się spółdzielni moje pytanie jest takie czy spółdzielnia jest zobowiązana wrócić mi koszty czytaj dalej»
-
Czy muszę telefonicznie poinformować przełożonego o zwolnieniu chorobowym?
przez: rz88 | 2014.9.17 11:15:26
Witam a co w przypadku gdy zwolnienie lekarskie otrzymałem np 17.09 17.09 i 18.09 mam wolne (praca w systemie 4 brygadowym). Mogę w tym przypadku poinformować 19.09? czytaj dalej»
-
przez: inkom | 2014.9.18 11:18:10
W wielu miastach możliwe jest zasięgnięcie darmowych porad prawnych, jeśli nie ma Pani koncepcji, może warto od tego zacząć, by znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia. Niemniej jednak, sądząc (...) czytaj dalej»
-
przez: MonikaDo | 2014.9.19 14:19:31
Witam,. Mam problem z Najemcą. Umowa, którą podpisałam jako Wynajmujący jest na okres 5 lat. Najemca za moją zgodą mógł przeprowadzić remont w mieszkaniu, w zamian za to nie uiszczał ustalonej (...) czytaj dalej»
-
Wydzielenie działki z domem -wymowa do śmierci
przez: szymekbst | 2014.9.20 8:17:57
Dzień dobry ! Opiszę swój problem. Mój ojciec przepisał dom wraz z przylegającą do niego ziemią (ok 2000m2) na mnie - posiada wymowę do śmierci, mieszkamy w tym domu. Chciałem wydzielić (...) czytaj dalej»
-
Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego, umorzenie egzekucji
przez: e-prawnikpl | 2014.9.20 14:56:51
Należy złożyć do sądu pozew o ustalenie że obowiązek alimentacyjny wygasł. Wzór takiedo pozwu można pobrać tutaj. czytaj dalej»
-
Termin gwarancji na wymienioną część
przez: Queza | 2014.9.20 15:13:0
Zakupiłam pralkę dn. 01.09.2012r ale ponad rok później (okolice listopada 2013r.) zaczął szwankować bęben i po wezwaniu serwisanta wymienił uszkodzoną część i dał na nią roczną gwarancję. (...) czytaj dalej»
-
czy mam szansę na otrzymywanie alimentów na 2 DZIECI
przez: Piotr_76 | 2014.9.20 20:6:12
Witam, Jeżeli mąż nie przyczynia się do zaspokojenia podstawowych potrzeb rodziny to może Pani na podstawie art. 28 krio wystąpić do sądu w celu wydania przez sąd nakazu wypłaty całości (...) czytaj dalej»
-
Rodzina nie chce mi wypłacic spadku
przez: Piotr_76 | 2014.9.20 20:19:3
Witam, Niestety jeżeli nie można porozumieć się z rodzina w tej kwestii to należy wystąpić do sądu. W sądzie można powołać biegłego, który wyceni wartość spadku i wówczas (...) czytaj dalej»
-
spadek po nieznanym dziadku - brak informacji
przez: Piotr_76 | 2014.9.20 20:22:32
Witam, Można próbować sprawdzić ewentualnie w sądzie spadku. Takim sądem zawsze jest właściwy sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.9.20 20:27:29
Witam, Radzę po prostu skontaktować się z biurem, które prowadzi sprawę i zażądać szczegółowych wyjaśnień. Formy rozliczenia są różne. Jednak czynności jakie zostały (...) czytaj dalej»
-
Jeden współwłaściciel sprzedał samochód
przez: Piotr_76 | 2014.9.20 20:52:7
Witam, Za podrobienie podpisu ewentualnie sprawa karna. Na tej podstawie można ewentualnie domagać się zwrotu części otrzymanych pieniędzy za sprzedany samochód. Jednakże roszczenie to może (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.9.21 19:17:18
Witam Treść służebności powinna być interpretowana zgodnie z zasadami współżycia społecznego oraz miejscowymi zwyczajami. Co do zasady pod pojęciem korzystania z garażu należy rozumieć (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.9.21 19:22:7
Witam W pierwszej kolejności powinien Pan ustalić, kto jest właścicielem linii energetycznej i do niego kierować roszczenia prawne. Przewód przebiegający bezpośrednio nad Pańską nieruchomości (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja służebności dożywotniej z ksiąg wieczystych
przez: Piotr_76 | 2014.9.21 19:40:29
Witam Niestety bez udziału babci nie będzie Pan mógł znieść służebności. Najszybszym rozwiązaniem będzie prawdopodobnie umowne zniesienie służebności po ubezwłasnowolnieniu babci - (...) czytaj dalej»
-
Darowizna domu i pdważenie wpisu o dożywotnium zamieszkiwaniu
przez: Piotr_76 | 2014.9.21 19:55:23
Witam Zapisy w akcie notarialnym wskazują, iż zawarł Pan z rodzicami tzw. umowę dożywocia, gdzie w zamian za własność nieruchomości zapewnia Pan rodzicom prawo dożywotniego zamieszkania na nieruchomości. (...) czytaj dalej»
-
przez: dorgor2 | 2014.9.22 19:27:32
Witam. Chciałabym zasięgnąć opinii jak sąd przyznaje ojcu widzenia z dzieckiem odrazu po urodzeniu. Jestem w ciąży, za tydzień termin porodu. Z ojcem dziecka nie mieszkam od miesiąca, zdradził (...) czytaj dalej»