Archiwum Forum Wrzesień 2014
(77 tematów na forum)
-
samochod przed podzialem majatku
przez: Piotr_76 | 2014.9.22 22:57:13
Witam Do czasu zakończenia sprawy o podział majątku korzystniej będzie nie dokonywać żadnych ruchów odnośnie posiadanych przez siebie składników majątkowych. Przekazanie żonie samochodu może (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.9.22 23:39:44
Witam Pana ojciec ma pełne prawo wglądu do dokumentacji medycznej. Jeżeli wystawi Panu stosowne upoważnienie będzie Pan mógł w jego imieniu zapoznać się z tymi dokumentami. Szpital nie może (...) czytaj dalej»
-
Zwrot poniesionych kosztów za rozwód przez byłego
przez: mazurak | 2014.9.23 9:39:37
Niestety musisz to z nim ustalić, bo inaczej to rzeczywiście nie ma określonego terminu spłaty. czytaj dalej»
-
przez: mazurak | 2014.9.23 9:46:36
A nie masz rodziny u której mogłabyś się zatrzymać? Jeśli nie, to może zgłoś się do jakieś organizacji, która pomaga samotnym matkom? Mogłabyś może dostać tymczasowo jakieś lokum itp. (...) czytaj dalej»
-
przez: mazurak | 2014.9.23 9:48:37
Ja myślę, ze coś jej się należy na pewno. Czy jakiś prawnik może pani odpowiedzieć? czytaj dalej»
-
komornik zabiera 50% samochodu mojej konkubinie za moje długi JAKIM PRAWEM?
przez: mazurak | 2014.9.23 10:1:21
No niestety takie jest prawo i komornik może tak zrobić. Najlepiej byłoby gdyby Twoja partnerka wykupiła drugą połowę samochodu albo ktoś znajomy, żebyście mogli dalej posiadać samochód. Chociaż (...) czytaj dalej»
-
Witam. Aktualnie mam lat 20. Chciałabym iść do szkoły wojskowej ale nie wiem gdzie mogłabym teraz
przez: Ines | 2014.9.23 15:48:35
Witam. Aktualnie mam lat 20. Chciałabym iść do szkoły wojskowej ale nie wiem gdzie mogłabym teraz wyrobić sobie książeczkę wojskową. Co potrzebuję i gdzie muszę się zgłosić by taką dostać? (...) czytaj dalej»
-
Czy dochód konkubenta liczy się do funduszu alimentacyjnego jeżeli mój obecny partner nie ma żadnych
przez: Jadwiga | 2014.9.23 22:40:25
Czy dochód konkubenta liczy się do funduszu alimentacyjnego jeżeli mój obecny partner nie ma żadnych praw do dziecka?? Alimenty z funduszu a konkubinat czytaj dalej»
-
Pozew w sądzie pracy - brak pieniędzy, fałszowanie dokumentów, ukrywanie wypadku
przez: lewyradzio | 2014.9.24 0:10:55
Witam. Szykuję pozew przeciwko byłej firmie w sądzie pracy. Oprócz poniesionych strat których zadośćuczynienia będę się domagał (brak wypłaty wynagrodzenia, niepłacone nadgodziny, zlecanie (...) czytaj dalej»
-
przez: knoreczek | 2014.9.24 15:10:3
Witam, Jak zakończyła sie sprawa? pytam, ponieważ sama zaczynam walke z ta firmą.Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
przez: Krystian | 2014.9.24 22:40:11
Kilka dni temu wyprowadzilem sie od zony i dwojki dzieci. Powodem bylo zaciaganie dlugow przez moja zone na moje imie jak rowniez ciagle oklamywanie mnie i brak checi porozumienia w sprawie znalezienia (...) czytaj dalej»
-
Praca na czarno, brak wynagrodzenia po rezygnacji z pracy
przez: zelki | 2014.9.25 13:31:5
Witajcie Z początkiem roku podjęłam pracę u mojego ówczesnego pracodwacy. Początkowo umawialiśmy się na ukres próbny bez umowy. Z czasem zaczynałam naciskać o umowę ale byłam zbywana. Po (...) czytaj dalej»
-
Spadek po mamie w postaci domu i pola uprawnego. Podział.
przez: Piotr_76 | 2014.9.25 22:30:55
Witam, Jeżeli nie było testamentu, to w grę wchodzi dziedziczenie ustawowe na podstawie art. 931 kc. W obecnej sytuacji jeżeli podany przez Panią krąg spadkobierców jest zamknięty to udziały (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność wspólnika niebędącego członkiem zarządu
przez: magicpolish | 2014.9.26 11:54:36
co do zasady wspólnicy sp. z o.o. nie odpowiadają za zobowiązania tejże spółki. w określonych przypadkach mogą natomiast, jako osoby fizyczne, ponosić odpowiedzialność cywilną i karną za swoje (...) czytaj dalej»
-
przez: jakub.buczynski | 2014.9.26 22:8:48
Witam serdecznie, pozwolę sobię opisać jak najkrócej moją sytuacje ale troche jest ona skomplikowana, mianowicie mam kuratora za demoralizacje (przyznałem się kiedyś policji że napiłem się dwa (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku w trakcie rozwodu
przez: B612 | 2014.9.27 10:33:44
Witam serdecznie, chciałbym zapytać o koszt podziału majątku na drodze sądowej w trakcie trwania samego rozowdu. Wyczytałem, że jest to dodatkowa opłata w wysokości 300zł w przypadku kiedy (...) czytaj dalej»
-
odstąpienie od umowy ze szkołą
przez: avemuminki | 2014.9.27 11:41:44
Witam, na początku chciałbym przeprosić jeżeli taki temat już się gdzieś pojawił, ja niestety nie widziałem. Mam taki problem, i nie wiem czy da się coś z nim zrobić, mianowicie zapisałem (...) czytaj dalej»
-
Sprawa o ograniczenie władzy rodzicielskiej
przez: ewa166 | 2014.9.27 14:11:32
Witam.Jestem w trakcie sprawy sądowej przeciwko mojemu mężowi o znęcanie się nad rodziną, oraz sprawie o eksmijsę (staram się też o wymeldowanie z urzędu). Mąż wyprowadził się trzy miesiące (...) czytaj dalej»
-
Podatek od nieruchomości - parking
przez: kams_kamil | 2014.9.27 15:21:18
Witam posiadam działkę inwestycyjną w łodzi wielkość około 3000m2,działka ta na dany moment ma status rolnej , chciałem otworzyć na tej działce płatny parking niestrzeżony, plan zagospodarowania (...) czytaj dalej»
-
przez: iudex alimenty.pl | 2014.9.28 2:17:58
Witam W takim przypadku są podstawy do oddalenia żądań matki na podstawie Art.144 '1KRO: Zobowiązany może uchylić się od wykonania obowiązku alimentacyjnego względem uprawnionego, jeżeli (...) czytaj dalej»
-
przez: mcalka1990 | 2014.9.28 13:43:3
Witam. Jakim zapisem w umowie zabezpieczyć się przed zapisem, iż najemca lokalu ponosi koszty drobnych napraw? Podczas podpisywania umowy, wszystkie rzeczy w lokalu mogą być sprawne, ale (...) czytaj dalej»
-
przez: karotek1989 | 2014.9.29 14:0:56
Witam, jestem w niezbyt miłej sytuacji, ponieważ jestem podejrzanym w sprawie o pobicie. Byłem podczas całej tej akcji nie uczestniczyłem a po kilku miesiącach przychodzi mi list ze jestem podejrzany (...) czytaj dalej»
-
JAK MAM PRZEPISAĆ DOM -WSPÓŁWŁASNOŚĆ PO ROZWODZIE?
przez: beata | 2014.9.29 16:33:18
JAK MAM PRZEPISAĆ DOM -WSPÓŁWŁASNOŚĆ PO ROZWODZIE? jestem po rozwodzie 5 lat ,nie mamy podziału majątku,mamy wspólny dom z byłym mężem,mąz po rozwodzie wymeldował się i wyjechał za granicę,nie (...) czytaj dalej»
-
Nieznane osoby na hipotece w księdze wieczystej
przez: jurystka2 | 2014.9.29 21:58:14
Nie wiem czy Pani już uzyskała odpowiedź na pytanie. Jesli nie to chętnie pomogę. czytaj dalej»
-
przez: jurystka2 | 2014.9.29 22:8:17
W postępowaniu o wywłaszczenie muszę brac udział wszyscy właściciele. To są jednak bardzo skomplikowane sprawy i raczej sugeruję zasięgnąc porady adwokackiej. czytaj dalej»
-
przez: jurystka2 | 2014.9.29 22:15:57
Nie znam dokładnie stanu faktycznego sprawy. Ale myślę, że jeżeli to jest majatek spadkowy to zapewne trzeba bedzie zrobic dział spadku i ustanowić dwa odrębne lokale w tym domu. czytaj dalej»
-
Jak przygotować się dowodowo do egzekucji kontaktów
przez: NoUser | 2014.9.30 15:33:4
Witam, mieszkam za granicą niedawno ustaliłem/zmieniłem kontakty na elektroniczne, w tym telefoniczne i skype. Ponieważ, wiedziałem że i tak te kontakty będą chaotyczne ze strony matki to od pierwszego (...) czytaj dalej»