Archiwum Forum Wrzesień 2014
(127 tematów na forum)
-
Organizacja dokumentów w agencji pośrednictwa pracy
przez: aleks.konieczna | 2014.9.1 14:8:10
Witam, mam pytanie odnośnie sposobu organizacji dokumentów w agencji posrednictwa pracy. Czy istnieją przepisy określajace zasady grupowania, segregowania, archiwizacji i organizowania dokumentow zawierających (...) czytaj dalej»
-
Kłamstwo żony u komornika - stary wyrok o alimentach
przez: Rafał | 2014.9.1 18:8:3
Co mam zrobić,jeśli żona poszła do komornika i sklamala Nie żyje z zona ponad 2 lata,od roku ciągną się sprawy o alimenty nie płaciłem jej przez ten czas i poszła do komornika, lecz sklamala (...) czytaj dalej»
-
Staż pracy i dni urlopu - umowa zlecenie w kalkulacji
przez: Monika | 2014.9.2 14:32:16
Lata pracy mam Pytanie.ukończyłam 4 letnie technikum ekonomiczne z miesięczną praktyką zawodową, potem odbyłam staż 9 miesięcy w urzędzie skarbowym, jakieś 2 lata pracowałam później na umowę (...) czytaj dalej»
-
Ujawnianie informacji o przestępstwie przez biegłego podczas wywiadu środowiskowego
przez: mini_mini91 | 2014.9.2 16:19:38
Witam, mam do uzupełnienia wywiad środowiskowy na zaliczenie przedmiotu. Czy jest ktoś kto zechciałby mi pomóc albo wysłać ewentualne linki do stron, na których mogę znaleźć wzory wypełnionych (...) czytaj dalej»
-
Zamieszkanie 16-latki z 25-letnim partnerem - zgoda rodziców
przez: daniel1988 | 2014.9.3 0:4:51
Witam serdecznie,mam pewnien problem.Mam 25 lat,moja dziewczyna 16,5 .Jesteśmy ponad rok i bardzo się kochamy.Obecnie panuje u niej cięzka sytuacja w rodzinie.Mianowicie chodzi o to,że matka jest psychiczna (...) czytaj dalej»
-
Opóźnienie oddania dokumentacji do nadzoru budowlanego
przez: gia250 | 2014.9.3 1:23:24
witam dostałam od nadzoru budowlanego termin na oddanie projektu zamiennego domu w 4 egzemplarzach do 31 sierpnia ,a pani architekt nas ciągle zwodzi z oddaniem dokumentacji mimo ze umowa z nia zawiera (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów szkolenia - klauzula umowna bez podpisu
przez: tyberiusz.pantera | 2014.9.3 12:36:39
Dzień dobry wszystkim, z góry przepraszam jeśli zła kategoria. Mam pytanie odnośnie sytuacji w jaką wplątała się moja żona. Zaczęła pracę na pół etatu. Szef wysłał ją na szkolenie, (...) czytaj dalej»
-
Widzenie w areszcie - czas oczekiwania na zgodę
przez: qwerty | 2014.9.3 17:32:19
ile czasu czeka się na otrzymanie zgody na widzenie ? mój mąż został zatrzymany i chciałabym wraz z 2 dzieci się z nim zobaczyć. czytaj dalej»
-
Odzyskanie wynagrodzenia od nieuczciwej firmy w Niemczech
przez: Budniak | 2014.9.3 20:12:16
Pracowałem w Niemczech na warunkach Polskich zjechałem do domu mam problemy aby otrzymać wynagrodzenie co robic Pracowałem za granicom wyjazdem było otwarcie firmy praca polegała na szalowaniu szalunków (...) czytaj dalej»
-
Słupy telekomunikacyjne w pasie jezdni - inwestor vs właściciel
przez: karas_e28 | 2014.9.3 20:57:37
Co można zrobić gdy prywatny inwestor chce postawić słupy telekomunikacyjne w pasie jezdni, a które szpecą działkę. Czy nie można wyegzekwować puszczenia linii ziemią? czytaj dalej»
-
Sprzedaż kolekcji kaset muzycznych za granicę - obowiązki prawne
przez: Patryk-pl | 2014.9.3 23:10:25
Witam, chciałbym rozpocząć sprzedaż swojej kolekcji kaset muzycznych (płyty CD okazjonalnie). Mam w kolekcji kilka tysięcy tytułów. O czym musze pamiętać? Sprzedaż odbywałaby się za granicę (...) czytaj dalej»
-
Służba wojskowa z demoralizacją w kartotece przed pełnoletniością
przez: kamilll04 | 2014.9.4 8:40:18
Witam Chciałbym się dostać do wojska lecz nie wiem czy jestem karany Przed skończeniem 18 lat miałem nadzur kuratora za demoralizację czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania - terminy i procedura
przez: zainteresowany | 2014.9.4 15:26:38
W marcu 2004r. zostalem skazany na kare ograniczenia wolnosci ktora w pazdzierniku 2005r. zamieniono na kare pozbawienia wolnosci, ktora odbylem. Od kiedy mozna sie ubiegac o zatarcie skazania w kartotekach (...) czytaj dalej»
-
Prawo do spadku po ojcu teścia podczas separacji
przez: topkot | 2014.9.4 17:40:53
Do majątku osobistego każdego z małżonków wchodzą przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił. Wobec tego udział (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za zaginięcie recepty w aptece po refundacji
przez: bbb | 2014.9.4 22:17:1
kto odpowiada za zaginięcie recepty w aptece, po refundacji? czytaj dalej»
-
Gdzie uzyskać informacje o ekstradycji do Polski?
przez: benetp | 2014.9.5 8:50:55
[cytat] A czy znacie jakiegoś radcę prawnego który specjalizuje się w uchylaniui i odraczaniu ekstradycji do polski? Chodzi o stosunkowo nieszkodliwe przestępstwo za które został wystawiony ENA. (...) czytaj dalej»
-
Zabudowa balkonu - dofinansowanie od spółdzielni
przez: Munia1 | 2014.9.5 10:57:37
Witam, kupilem nowe mieszkanie 10lat temu, od samego poczatku mialem problem z balkonem... Ok 30metrow, balkon w ksztalcie litery L, mieszkanie naroze, po dwoch latach uzytkowania zaczely sie kruszyc fugi, (...) czytaj dalej»
-
Zmiana postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po latach
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:37:30
Czy Sąd w dalszym ciągu stwierdza nabycie spadku w części ogólnej i szczególnej w/g art. 1059 kc w związku z uwzględnieniem WYROKU z dnia 31 stycznia 2001 r. o sygn. P. 4/99 Trybunału Konstytucyjnego (...) czytaj dalej»
-
Pozew o nieważność nabycia własności przeciwko osobie zmarłej
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:39:57
Czy można złożyć pozew w zakresie stwierdzenia nieważności nabycia własności przez 9 uwłaszczonych w stosunku do osoby nieżyjącej, czy musi być pozwany następca prawny ? czytaj dalej»
-
Dwie księgi wieczyste na tą samą nieruchomość - czy to możliwe?
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:43:51
Czy może mieć miejsce sytuacja, że na tę samą nieruchomość założone są dwie księgi wieczyste, z wpisami własności o różnych podstawach prawnych : jedna na podstawie następstwa prawnego (...) czytaj dalej»
-
Hipoteka na nieruchomości - odpowiedzialność kolejnych właścicieli
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:45:49
Wierzyciel hipoteczny może domagać się zaspokojenia swojej wierzytelności Teza : Wierzyciel hipoteczny może domagać się zaspokojenia swojej wierzytelności od każdoczesnego właściciela nieruchomości, (...) czytaj dalej»
-
Uniknięcie zahipotekowanych działek w dziale spadku
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:51:41
Jak w sprawie o dział spadku po pradziadku uniknąć przyznania przez Sąd zahipotekowanych działek? Czy w toku postępowania można zgłosić zarzut bezwzględnej nieważności decyzji administracyjnej (...) czytaj dalej»
-
Dział nieformalny spadku - forma pisemna umowy między spadkobiercami
przez: halo1200 | 2014.9.5 13:55:14
Artykuł 65 USTAWY z dnia 18 lipca 1950 r Przepisy ogólne prawa cywilnego mówi że : Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja ze świadczenia pielęgnacyjnego a powrót po roku
przez: meniora | 2014.9.5 17:42:21
Czy rezygnując ze świadczenia pielęgnacyjnego przyznanego na dziecko do lat 16 , w celu podjęcia pracy zarobkowej , definitywnie przekreśla się szanse na powrót na to świadczenie? Dodam, ze orzeczenie (...) czytaj dalej»
-
Kupno skradzionej motopompy nieświadomie - konsekwencje prawne
przez: kanarekczek | 2014.9.5 23:29:6
Odświeżam czytaj dalej»
-
Pierwsza sprawa rozwodowa - podstawowe procedury
przez: nexus82 | 2014.9.6 1:1:33
Dziękuje bardzo :-) czytaj dalej»
-
Podział mieszkania po rozwodzie - wpłaty sprzed ślubu
przez: cemirka | 2014.9.6 23:32:31
jeżeli przed ślubem wpłaciłam 60000 zł na mieszkanie z mojego konta osobistego a 100.0000 zł wpłaciliśmy po ślubie na mieszkanie własnościowe to po rozwodzie jak wyglądać będzie podział???Wartość (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie grobowca bratankowi - wymagane dokumenty
przez: Lonek | 2014.9.7 15:43:10
Chcę przekazać grobowiec stojący na mnie bratankowi. Czy musi byc to dokument i jaki spisany u notariusza czy tylko pomiędzy zaineresowanymi czyli ja i bratanek [[ w drugim przypadku przekazuje inny (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku - możliwość odwołania przez rodzinę
przez: miliana23 | 2014.9.8 14:13:57
Witam mam taką sytuację,rodzina zrzekła się na mnie spadku po babci i dziadku,2 lata temu,a teraz firma mieszcząca się obok chce tą ziemie wykupić i rodzina chce odwołać te oświadczenia bo myślą,że (...) czytaj dalej»
-
Wspólne mieszkanie po rozwodzie
przez: agi alimenty.pl | 2014.9.8 14:21:48
Okropna sytuacja, współczuję. Że też mąż nie poczuwa się do tego, żeby się wyprowadzić... Rozumiem, że mieszkanie jest nadal Waszym wspólnym majątkiem? Może założ mu sprawę o podział (...) czytaj dalej»
-
Wykup części domu po rozwodzie
przez: agi alimenty.pl | 2014.9.8 14:38:37
Najlepiej sam jej założ sprawę. Ale oczywiście najlepiej byłoby się dogadać... A kto finansował budowę domu? Może masz większe dochody i finansowałeś większą część budowy? Wydaje mi się, (...) czytaj dalej»
-
Zgubienie dziecka przez przedszkolankę - konsekwencje prawne
przez: zdruzgotana | 2014.9.8 14:41:42
Przedszkolanka nie dopilnowała dziecka gdy przyszłam po dziecko powiedziala że nie wie gdzie jest i kiedy znikneło zrobiła sie afera zadzwoniłam po policje po 2 godzinach okazało sie że dziecko (...) czytaj dalej»
-
Dochody konkubenta w sprawie alimentów - uwzględnianie w podstawie
przez: łukasz | 2014.9.8 15:18:42
narzeczona ma 3 dzieci jedno jest moje, na pozostała 2 ma zasadzone aleimety. Wypłaca je fundusz alimentacyjny z racji ze ojciec jest nie wypłacalny. Przy składaniu nowego wniosku potrzebne sa jej (...) czytaj dalej»
-
Ojciec alkoholik i kontakty z dziećmi - ograniczone prawa rodzicielskie
przez: karolcia114 | 2014.9.8 19:1:33
Witam!!! Mianowicie moim problemem jest mój były mąż który pije ma ograniczone prawa do 2 weekendów w miesiącu. Owszem syn na początku jeździł do ojca ale odoził go często po alkoholu samochodem, (...) czytaj dalej»
-
Zakup nieruchomości w Polsce przez mieszkańca Anglii - podatki
przez: Val | 2014.9.9 11:3:0
Witam, Od 9 lat mieszkam w Anglii i chcialabym kupic dzialke z domem (wybudowanym w 2013 roku w stanie surowym, zamknietym)w Polsce. Jestem po wstepnej rozmowie ze sprzedajacym. Chcialabym wiedziec (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo Orange - wezwanie do zapłaty za telefon odebrany przez oszusta
przez: michwas76 | 2014.9.9 11:47:41
Mam następujący problem. Ktoś w kwietniu 2014 zdobył moje dane z dowodu osobistego, zamówił Iphona w sieci Orange kurierem, podrobił podpis i oczywiście odebrał telefon. Do mnie Orange wysyłał (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z Syryjczykiem w Grecji - jak rozwiązać małżeństwo?
przez: karina-maria.winkler | 2014.9.9 23:40:37
Witam 2,5 roku temu zawarlam zwiazek malzenski z Syryjczykiem w Grecji. Malzenstwo jest zarejestrowane w urzedzie stanu cywilnego w polsce. Maz przebywa obecnie za granica i nie ma mozliwosci przyjazdu (...) czytaj dalej»
-
Używanie imienia i nazwiska na paragonach po zakończeniu pracy
przez: Karolina_82 | 2014.9.10 14:14:15
Witam Od dwóch lat nie pracuje w firmie, która wciąż wystawia paragony z moim imieniem i nazwiskiem jako osoby obsługującej. Czy nie jest to niezgodne z prawem? Pozdrawiam Karolina czytaj dalej»
-
Sprawdzenie w KRD na stanowisko huntera w banku
przez: marek | 2014.9.10 19:26:27
Czy bank może złożyć zapytanie do krk na stanowisko hantera? czytaj dalej»
-
Oszustwo w komisie rękodzieła - odzyskanie przedmiotów
przez: milka2 | 2014.9.11 9:5:41
Witam Bardzo chciałabym prosić o pomoc, gdzie mam się udać i do kogo zwrócić się o pomoc w odzyskaniu moich przedmiotów, które wstawiłam w komis do galerii rękodzieła, która zwinęła działalność. To (...) czytaj dalej»
-
Wliczanie urlopu bezpłatnego do podstawy zasiłku chorobowego
przez: mirek | 2014.9.11 19:26:34
czy urlop bezpłatny wlicza sie do zasiłku? czytaj dalej»
-
Opłaty za różnice programowe na uczelni przy przeniesieniu
przez: Greglib | 2014.9.12 10:3:49
Spróbuj napisać podanie, ze jesteś w trudnej sytuacji finansowej i prosisz o umorzenie zapłaty, bo nie masz środków, jesteś studentką itd przedstaw swoją sytuację, może się uda czytaj dalej»
-
Groźby przez internet od osoby z Niemiec - możliwość pomocy policji
przez: czarnamala | 2014.9.12 15:2:14
Nie byłam pewna, w jakim dziale umieścić pytanie, więc zamieściłam je tutaj- czy mogę w jakiś sposób obronić się w przypadku gróźb kierowanych do mnie przez Internet? Są to groźby, zastraszenia (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nadpłaconej opłaty sądowej - żądanie odsetek od zwłoki
przez: monami07 | 2014.9.12 17:29:11
Dostałam pismo z sądu, że należy mi się zwrot nadpłaconej części opłaty sądowej (bo za dużo zapłaciłam) oraz zwrot 3/4 wymaganej w niniejszej sprawie opłaty po uprawomocnieniu się przedmiotowego (...) czytaj dalej»
-
Przemoc w internecie i groźby samobójcze - odpowiedzialność prawna
przez: sannannej | 2014.9.13 14:1:17
Witam. Moja sprawa jest dość złożona. Przez dłuższy czas pisałam wiadomości do jednego chłopaka. On nie odpisywał na nie, ale publikował je na forum internetowym, gdzie wszyscy użytkownicy (...) czytaj dalej»
-
Niebezpieczna stodoła współwłasność - rozebranie bez zgody sąsiada
przez: dominikalata | 2014.9.14 14:1:59
Witam. Mój problem polega na wspólnej stodole z sąsiadem. Stodoła ma około 12 m wysokości i ponad 100 lat, jest juz poważnym zagrożeniem, od kilku lat po prostu do niej nie wchodzimy bo grozi zawaleniem. (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty od firmy windykacyjnej za ubezpieczenie MTU
przez: anika47 | 2014.9.14 15:51:11
Witam , Mam nadzieję , że rozwiązałeś to pomyślnie i złożyłeś sprzeciw w stosownym terminie, czyli skuteczny.Nie wiele jednak Ci to pomoże , bo pewnie sprawa trafiła już do sądu w miejscu (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie osoby na czas określony bez zgody współwłaściciela
przez: JOANNA | 2014.9.15 19:44:42
JESTEM WSPOLWLASCICELEM 1/4 POSESJI,CZY MOGĘ ZAMELDOWAĆ W MOJEJ CZĘŚCI OSOBĘ NA CZAS OKRESLONY 2 LAT BEZ ZODY POZOSTAŁEGO WSPOLWLASCICIELA czytaj dalej»
-
Zdanie mieszkania ADM za drogie - możliwość zamiany na mniejsze
przez: Turbinka | 2014.9.15 20:30:46
Witam. Mam takie pytanie. Mieszkam z rodzicami w wielkim mieszkaniu w starym budownictwie - mieszkanie ma 100m2. Nie jest to kamienica, nie ma wysokich sufitów. Ogrzewanie centralne, terma, woda bieżąca, (...) czytaj dalej»
-
Intercyza a obowiazki wobec MOPS po slubie
przez: Tomek74 | 2014.9.16 0:2:14
Z tego co mi powiedziano to nie ma innej możliwości zmuszenia dzieci aby płaciły na ojca niż oddanie sprawy do sądu a tego podobno nie może zrobić MOPS. Daj znać co z tego wyszło. czytaj dalej»