Archiwum Forum Kwiecień 2015
(96 tematów na forum)
-
Wykreślenie pozycji z faktury przy sprzedaży części zakupionych przedmiotów
przez: coolmar | 2015.4.16 23:22:1
Kupiłem kilka przedmiotów w sklepie za co otrzymałem jedną fakturę z wszystkimi przedmiotami. Załóżmy, że kupiłem przedmiot A i przedmiot B. Teraz sprzedaję przedmiot A. Do przedmiotu muszę (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie KRUS i PZU NNW - podwójne zwolnienie lekarskie
przez: ccicci | 2015.4.17 10:35:14
ale z Ciebie kombinator. Generalnie liczy się data zdarzenia, więc z PZU nic Ci się nie należy. Z wypadkami przy pracy różnie bywa. Nie musi ono zdarzyć się na terenie gospodarstwa. Może być (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie konsoli PS4 kupionych na raty dla kolegi
przez: Piotr5432 | 2015.4.17 11:56:58
Praktycznie i teoretycznie konsola jest twoją własnością. By nie było pomówień proponuje byś dogadał się z tym kolegą w sprawie oddania przez ciebie (przesłanych od niego - rat) pieniędzy (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie długu ze współwłaściciela konta przez bank
przez: Piotr5432 | 2015.4.17 12:7:46
22 101 33 13 To jest numer do kancelarii. Udziela darmowych porad prawnych. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Anulacja umowy kupna w sklepie - czy sklep musi wydać potwierdzenie?
przez: martitaj | 2015.4.17 12:42:32
w sklepie podpisalam umowe o zakup na raty natomiast w momencie odbioru przedmiotu okazalo sie ze jest wadliwy co nie bylo zauwazone. Zauwazyl to sprzedawca i poinformowal. Ja natomiast dostalam mozliwosc (...) czytaj dalej»
-
Problemy z pośrednikiem przesyłek - zatrzymane pobrania
przez: Kasiak_ | 2015.4.17 12:57:39
Polecam firmę windykacyjną Lexperto. Etap polubowny do 9% prowizji (brak dodatkowych opłat) Etap sądowy i egzekucyjny 15% prowizji Jeśli sprawa nie zakończy się sukcesem klient jest zwolniony (...) czytaj dalej»
-
Nieobowiązkowe stawiennictwo w sądzie - sprawa o rentę
przez: dzoana4 | 2015.4.17 14:22:19
W tamtym roku odwoływałam się do Sądu w sprawie renty socjalnej. W styczniu badał mnie lekarz sądowy i dziś przyszło mi wezwanie na sprawę 13 maja oraz dołączona opinia ww lekarza, gdzie stwierdza (...) czytaj dalej»
-
Wcielenie spółki z pozwoleniem budowlanym w kapitał dewelopera
przez: dano1985 | 2015.4.17 17:34:23
Witam wszystkich bardzo serdecznie, Mam pewną zagwozdkę z deweloperem. Przymierzam się do zakupu mieszkania na rynku pierwotnym. Jestem już po podpisaniu umowy rezerwacyjnej, na podstawie której (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie choroby Alzheimera do przepisania majątku
przez: Beatka_ | 2015.4.18 16:36:30
Witam! Sprawa jest taka: Zmarła siostra chorej osoby Spadek po swojej siostrze odziedziczyła chora osoba na Alzheimera Chora osoba ma dzieci, wnuki i prawnuki Syn chorej załatwił darowiznę, (...) czytaj dalej»
-
Umowa sponsorska na materiały w zamian za reklamę w ebooku
przez: esen18 | 2015.4.19 18:14:21
Witam, Powstanie ebook, który będzie za darmo udostępniany wielu zainteresowanym osobom. Aby można było zrealizować projekt i na podstawie tego sporządzić notatki i porady zamieszczone w ebooku (...) czytaj dalej»
-
Zawiadomienie o zajęciu wierzytelności mimo zawieszonej egzekucji
przez: majkot | 2015.4.20 12:15:32
22 101 33 13 To jest numer do kancelarii. Udziela darmowych porad prawnych. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Dług 2500 zł do firmy RAPORT - negocjacje czy komornik
przez: majkot | 2015.4.20 12:21:53
Czasami napisanie jednego pisma pozwala zastopować szereg komplikujących działań. 22 101 33 13 trzymaj Udzielają darmowych porad prawnych. czytaj dalej»
-
Blokada dostępu do wspólnej drogi przez sąsiada
przez: majkot | 2015.4.20 12:25:41
Nie wiem czy to jest zgodne z prawem wiec lepiej sprawdź przynajmniej 2x ale mógł byś ustawić tabliczkę informującą o opłacie za korzystanie z twojej (jak rozumiem prywatnej drogi). czytaj dalej»
-
Przedawnienie kary za przemyt papierosów po 20 latach
przez: Mariusz | 2015.4.20 12:41:59
Witam . Czy po 20 latach ulega przedawnieniu kara za przemyt niewielkiej ilości papierosów czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania kolejowego wynajmowanego od 28 lat przez nauczyciela
przez: pytanie_prawne2015 | 2015.4.20 19:6:17
Witam, moi rodzice mają orzeczoną separację. Mieszakają razem, ale ojciec nie dokłada się do utrzymania, ani do opłat za mieszkanie. Mama ma możliwość wykupu mieszaknia od Gminy, ale na akcie (...) czytaj dalej»
-
Nie przyjąłem mandatu - co czeka w sądzie grodzkim
przez: Slawekg29 | 2015.4.20 19:46:33
Dzień dobry ja z zapytaniem o nieprzyjętym mandacie za picie alkoholu w miejscu publicznym, gdzie twierdzi policja ze ja spożywałem choć nie widzieli bo w tym czasie wpisywałem swój numer telefonu (...) czytaj dalej»
-
Umowa aktorska - wykorzystanie wizerunku i prawa autorskie
przez: tomankooo | 2015.4.20 20:48:38
Witam, Proszę o pomoc w poprawieniu/korekcie umowy aktorskiej - zgodziłem się aby parę osób gościnnie zagrało w moim filmie, i chcę mieć pewność, że żadna z nich nagle nie postanowi sobie (...) czytaj dalej»
-
Koszty sądowe za opóźnioną płatność faktury
przez: Arbitra | 2015.4.22 14:57:27
Koszty sądowe będą zasądzone, jeśli zapłacił Pan należność po wniesieniu pozwu do sądu. Jeśli miał Pan 3-dniowy termin płatności, to możliwe, że pozew został złożony w sądzie po upływie (...) czytaj dalej»
-
Zachówek po ukrytej sprawie spadkowej - wyliczenie należnej kwoty
przez: DawidTomczyk | 2015.4.22 15:49:2
Witam. Wujka należy pociągnąć do odpowiedzialności karnej za utajenie sprawy spadkowej (podejrzenie działania na szkodę spadkobierców i składanie fałszywych zeznań). Ponadto każdemu z dzieci (...) czytaj dalej»
-
Hałas podczas ćwiczeń w domu - skargi sąsiadów
przez: DawidTomczyk | 2015.4.22 15:53:54
Witam. Bazując na przytoczonych informacjach mogę jedynie stwierdzić, że trafił się Panu naprawdę nadgorliwy sąsiad. Aby móc ocenić jej rozwój i doradzić proszę o kontakt pod numerem 71 (...) czytaj dalej»
-
Kary umowne za nieterminowość wykonania mebli przez stolarza
przez: DawidTomczyk | 2015.4.22 15:56:59
Witam. Proszę o kontakt pod numerem 71 759 13 58. Po krótkiej rozmowie poproszę Pana o przesłanie skanów dokumentów i na podstawie ich analizy postaram się odpowiedzieć na powyższe pytania. czytaj dalej»
-
Odwołanie do sądu pracy w sprawie wstrzymania renty rolniczej
przez: jan kowalski | 2015.4.22 18:24:22
jak napisać odwołanie do sądu pracy w sprawie wstrzymania renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy z KRUS pobierałem rentę od kilkunastu lat teraz została wstrzzymana ponieważ orzecznicy (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za bezpłatne doradztwo w internecie
przez: tommygun | 2015.4.23 11:59:19
Nie ma żadnych podstaw prawnych by cie zaskarżyć z tego powodu. czytaj dalej»
-
Spóźniona deklaracja spadkowa SD-3 - kary i odsetki
przez: tomasz227 | 2015.4.23 19:43:54
Całkowicie dałem ciała tu przyznaję się na samym początku szczerze i bez bicia a sprawa wygląda tak: Otrzymałem zachowek w czerwcu zeszłego roku, otrzymałem go w formie gotówkowej więc wiedziałem, (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie egzekucyjne za zaległe podatki - terminy rozpoczęcia
przez: Tsukuyo | 2015.4.23 22:56:52
Witam, Osoba fizyczna prowadząca działalność. Od 17 lutego 2015 zalegam z płatnością raty podatku od środków transportu wobec Urzędu Miejskiego (3615,60 zł). W połowie marca zdołałam wpłacić (...) czytaj dalej»
-
Prawo dorosłego studenta do otrzymywania alimentów bezpośrednio
przez: szwejk | 2015.4.24 7:23:5
Płacone do rąk własnych to nie jest dobrze sprecyzowany termin dla osoby płacącej alimenty. Najczęściej jest to realizowane poprzez wysyłanie na konto lub przekazem pocztowym. A co jeśli dziecko (...) czytaj dalej»
-
Przeszukanie za nielegalne pobieranie filmów - trzy opcje
przez: marks2320 | 2015.4.24 15:41:6
Witam. Dziś rano wpadła do mnie policja z nakazem wzięcia komputerów , które są używane w domu, wzieli mój dysk twardy i laptopa siostry, powiedzieli mi, że nielegalnie sciągnałem i udostepniłem (...) czytaj dalej»
-
Karta stałego pobytu po ekstradycji i powrót do pracy
przez: Natalia | 2015.4.24 18:11:34
Witam mam pytanie takie moj brat miał ekstradycję rok temu ma jeszcze na od siatki jeszcze rok W Polsce powiedzieli ze karę bedzie w zawieszeniu I bedzie mógł spędzić czas z żona która jest (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za błędy projektowe w budowie - kto ponosi koszty?
przez: fillipo | 2015.4.24 18:40:57
Witam wszystkich forumowiczów Poniżej opisuje moją sytuację i prośbę o poradę.. Jestem wykonawcą usług budowlanych. W ostatnim czasie wykonywałem obiekt użyteczności publicznej. Inwestorem (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania obciążonego kredytem hipotecznym
przez: klerykk | 2015.4.25 6:39:5
proszę o przeniesienie tamatu w odowiedni dział. mój post automatycznie wskoczył w to miejsce gdyż napisałem identyczny temat. czytaj dalej»
-
Odwołanie od planu zagospodarowania - odebranie pasa ziemi
przez: rafal- | 2015.4.25 11:29:28
Chciałbym przeprowadzić podział swojej działki. Jednak okazuje się to problematycznie.. Gmina w 2007 roku przyjęła plan zagospodarowania terenu. I w tym planie wymyśliła sobie, że zabierze (...) czytaj dalej»
-
Zmiana planu zagospodarowania - usunięcie traktu pieszego
przez: rafal- | 2015.4.25 13:32:53
Według zatwierdzonego planu zagospodarowania przestrzennego, przez moją działkę ma przebierać trakt pieszy. Gmina zarezerwowała sobie w ten sposób pas ziemi o długości 60m i szerokości 4m.. Bo (...) czytaj dalej»
-
Środki karne za przestępstwo bigamii i zbieg przepisów
przez: Karolina | 2015.4.25 15:34:47
Mam pytanie odnośnie przestępstwa bigamii. Jakie są środki karne za to przestępstwo? I co ze zbiegiem przepisów i zbiegiem przestępstw? Jakich art. dotyczą? czytaj dalej»
-
Dowody w akcie oskarżenia - czy można je zgłosić później?
przez: kazus666 | 2015.4.26 16:0:39
Witam. Mam pytanie, a mianowicie: sprawa z oskarżenia prywatnego - art. 487 kpk. Czy w akcie oskarżenia muszą być zawarte wszystkie dowody, czy można je zgłosić w późniejszej fazie postępowanie (...) czytaj dalej»
-
Wyrejestrowanie zmarłego właściciela z dowodu rejestracyjnego
przez: *********61@*******. | 2015.4.26 20:29:16
moja mama żyje tata umarł oboje są w dowodzie rejestracyjnym auta. trzeba wyrobić nowy dowód i tym samym wyrejestrować ojca jakie będą potrzebne dokumenty żeby to przeprowadzić czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe przy szkoleniach na umowę zlecenie i dzieło
przez: na_marcin | 2015.4.26 21:44:26
Witam, Mam zamiar prowadzić szkolenia w szeroko pojętym zakresie rozwoju osobistego. Umowy mają być zawierane nie tylko z zarejestrowanymi podmiotami gospodarczymi, ale też z osobami prywatnymi. (...) czytaj dalej»
-
Podmioty na prawach strony w postępowaniu administracyjnym
przez: Mia819 | 2015.4.26 23:6:11
Witam, przepraszam, ze przychodzę z takim tematem, ale już nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Studiuje administracje i został mi przydzielony referat Temat: Podmioty na prawach strony 1. (...) czytaj dalej»
-
Pozbycie się męża alkoholika matki z mieszkania najemnego
przez: sylwia35 | 2015.4.27 11:13:36
Witam mam problem i chcialabym sie dowiedziec czy moge cos z tym zrobic a mianowicie chodzi o to,mieszkam z matka ona jest najemca, wyszla za maz i ten jej maz sie wprowadzil do nas rowniez mieszka z nami (...) czytaj dalej»
-
Czy można wystawić rachunek bez zatrudnienia na umowę o dzieło?
przez: polyken | 2015.4.27 12:24:3
Witam Nie jestem obecnie zatrudniony i chcę podpisać umowę o dzieło, czy mogę w tym przypadku wystawić rachunek? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Rękojmia części wspólnych we wspólnocie mieszkaniowej
przez: Monika333 | 2015.4.27 20:10:12
Ponawiam pytanie czytaj dalej»
-
Wyliczenie wynagrodzenia dozorcy przy najniższej krajowej
przez: mariolka1965 | 2015.4.28 9:49:47
Pracuję w prywatnej firmie jako dozorca- osoba sprzątająca.Samych powierzni eksploatacyjnych do sprzątania mam 3707m. przy czym na pełny etat trzeba mieć 3500m. Zatrudniona jestem na umowę o pracę. (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie ciągłych pieniędzy przez komornika - zwolnienie środków
przez: Monika | 2015.4.28 13:59:56
w sprawie naliczania ciaglych pieniedzy Witam, Mam problem odnosnie wlasciciela mieszkania, przedstawie moja sytuacje. W 2007 dostalam wypowiedzenie z mieszkania poniewaz wlasciciel nie przedluzyl mi umowy (...) czytaj dalej»
-
Wyjęcie dysku z komputera służbowego i inwigilacja pracownika
przez: maksio222 | 2015.4.28 16:53:39
Proszę o odpowiedź na dwa pytania : 1. Czy pracodawca może wyjąć z komputera słuzbowego dysk nie informując o tym pracownika, który odpowiada za ten komputer i okłamać go, że tego nie zrobił? 2. (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po ślubie - czy biologiczny ojciec nadal płaci
przez: katarzynka2525 | 2015.4.28 23:45:24
Chcialabym wziasc ślub z moim partnerem ale nie wiem czy moje dzieci nie stracą zasadzonych alimentów. Czy biologiczny ojciec nadal bedzie musial płacić na dzieci czy moze jednak zwalnia go z tego (...) czytaj dalej»
-
Brak opłaconej akcyzy przy zakupie auta z zagranicy
przez: paulinqa19 | 2015.4.29 20:14:1
Otóż zostałem oszukany przez człowieka zajmującego się sprowadzaniem aut z zagranicy. Zakupiłem od niego auto na terenie Polski, zarejestrowane we Francji i z francuskimi tablicami i okazało się, (...) czytaj dalej»
-
Błędne procedury w sprawie zapłaty chwilówki
przez: oxanna | 2015.4.30 16:13:20
Jeśli chodzi o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym mamy czas 2 tyg. na odwołanie się od nakazu, tak wiec dobrze jest się udać do kancelari prawnej aby napisała takie odwołanie. Koniecznie (...) czytaj dalej»