Archiwum Forum Październik 2019
(87 tematów na forum)
-
Czy sąd może nie rozwiązać współwłasności działki niepodzielnej
przez: Daro55 | 2019.10.17 12:52:9
Mi w podobnym problemie pomogli w kancelarii adwokackiej Cejrowski. Nie była to łatwa sprawa, ale dzięki odpowiedniej wiedzy i zaangażowaniu, jednym słowem dużemu nakładowi pracy z ich strony - (...) czytaj dalej»
-
Intercyza małżeńska - podział pieniędzy, rozdzielność majątku, wspólne mieszkania
przez: Ytseman | 2019.10.17 15:6:51
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące intercyzy. Czy istnieje możliwość podpisania jej w taki sposób, że: - następuje podział pieniędzy znajdujących się na kontach po 50%, - od daty podpisania (...) czytaj dalej»
-
Zaliczanie okresu nauki do obliczenia urlopu wypoczynkowego
przez: Pachol1990 | 2019.10.18 12:7:13
Witam! Mam ukończone 2 lata technikum i 1 rok LO dla dorosłych, które ukończyłem w trakcie pracy. Razem ogolnie rzecz birąc skończyłem LO czyli 3 lata + ponad 7 lat pracy. Pracodawca nie zaliczyl (...) czytaj dalej»
-
Rozprawa w dniu posiedzenia pojednawczego bez adwokata - czy można?
przez: deinterlace | 2019.10.19 7:27:5
Dzień dobry! Czy można przeprowadzić rozprawę w dniu posiedzenia pojednawczego? Poprosił o to adwokat oskarżyciela ze względu na "trudności z dojazdem". Sędzia przystała na tę prośbę a ja (...) czytaj dalej»
-
PKD dla usługi posadzki maszynowe z mixokreta
przez: mania211 | 2019.10.19 16:18:29
Witam chciałbym znać PKD na usługę posadzki maszynowe z mixokreta wykonana u klienta ; - z moimi materiałem [ piasek cement folia styropian dylatacja siatka] - z materiałem klienta czy te dwie (...) czytaj dalej»
-
Rzecznik odpowiedzialności zawodowej a rzecznik dyscyplinarny - dostęp do dokumentacji
przez: KeySon | 2019.10.19 16:23:42
Czy jeśli w ustawie mowa o rzeczniku odpowiedzialności zawodowej wtedy mowa iest również o rzeczniku dyscyplinarnym? Przykład: Ustawa o prawach pacjenta zezwala rzecznikom odpowiedzialności zawodowej (...) czytaj dalej»
-
Uchylenie lub obniżenie alimentów na córkę - renta socjalna i trudna sytuacja
przez: Ojciec-Niepelnosprawny | 2019.10.19 17:44:38
Witam ma pytanie sprawie uchylenie alimentów lub jej obniżenie na taką kwotę jaką bym mógł je dać mam córkę co ma prawie rok czasu i jest przy matce na początku dawałem 100 zł miesięcznie (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie działalności gospodarczej a ponowny wniosek do funduszu alimentacyjnego
przez: marivsz | 2019.10.20 0:15:35
Witajcie. Mam przysądzone alimenty na syna, matka nic nie płaci. Egzekucja komornicza bezskuteczna... złożyłem dokumenty do funduszu alimentacyjnego ale się okazało że przekroczylem dochód (...) czytaj dalej»
-
Dostęp do sprawozdań ze Zgromadzenia Wspólników spółki z o.o. - dywidenda i zmiana na SA
przez: darek1207 | 2019.10.21 7:46:44
Witam. Mam akcje spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, której Zwyczajne Zgromadzenie Wspólników Spółki odbywa się na drugim końcu Polski, czy mam istnieje możliwość na dotarcie do (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności zawieszone - zmarł współwłaściciel
przez: SLAW80 | 2019.10.21 8:54:40
WITAM, PROSZĘ O POMOC W NASTĘPUJĄCEJ SPRAWIE: JESTEM WNIOSKODAWCĄ W SPRAWIE O ZNIESIENIE WSPÓŁWŁASNOŚCI KTÓRA AKTUALNIE ZOSTAŁA ZAWIESZONA ZE WZGLĘDU NA NIE PRZEPROWADZONE POSTĘPOWANIE PO (...) czytaj dalej»
-
Czy nauczyciel może żądać zaświadczenia psychiatrycznego o zdrowiu dziecka?
przez: Cersei | 2019.10.21 11:36:46
Witam. Czy nauczyciel ma prawo żądać zaświadczenia od lekarza psychiatry o zdrowiu psychicznym dziecka? Zaznaczam, że w zeszłym roku szkolnym na sugestie wychowawcy syn uczęszczał do psychiatry, (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie z więzienia niemieckiego do polskiego - wyrok na dożywocie
przez: hana333 | 2019.10.21 18:20:0
Witam, Sprawa wygląda następująco: Osadzony przeniósł się z więzienia w Niemczech do więzienia w Polsce ponieważ chciał być bliżej swoich rodziców, nie był świadomy , że w Polsce zmieniło (...) czytaj dalej»
-
Darowizna samochodu i współwłasność - jakie umowy i deklaracje podatkowe?
przez: Piotr79611 | 2019.10.22 9:21:4
Witam, otrzymałem samochód osobowy jako darowizna (1/1), w Urzędzie Skarbowym złożyłem już wniosek SD-Z2 od tej darowizny, natomiast nie byłem jeszcze w Wydziale Komunikacji, aby przerejstrować (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska 14-latki na biologicznego ojca po rozwodzie
przez: Janina36 | 2019.10.22 9:45:28
witam ja mam taki problem chodzi o zmianę nazwiska dziecku Sytuacja wygląda tak że dziecko miało nazwisko matki pomimo ze ojciec dziecka ma prawa rodzicielskie -gdy matka dziecka wyszła za mąz (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku przy zajęciu komorniczym - wpływ na procedurę sądową
przez: Daro55 | 2019.10.22 12:41:37
W tego typu sprawach rewelacyjnie radzą sobie adwokaci kancelarii Cejrowski z Tczewa. Ogromne zaangażowanie, wiedza, profesjonalne podejście. czytaj dalej»
-
Umowa na czas określony 5 lat - czy powinna być na czas nieokreślony?
przez: foxyfoxx | 2019.10.22 13:20:45
W 2015 roku dostałam umowe o pracę do 31.12.2020 r - czas określony. W KP jest, że jeżeli umowa trwa 33 miesiące powinna być już na czas nieokreślony. Czy dobrze myślę ? Powinnam mieć teraz (...) czytaj dalej»
-
Zagubione zaświadczenie z kursu prawa jazdy sprzed lat
przez: Skobl3mpoglowie | 2019.10.22 14:57:54
Witam, W okolicach roku 2012 skończyłem kurs na prawo jazdy. Od tamtej pory nigdy nie podszedłem na egzamin. Z tego co wiem skończony kurs nie przedawnia się, lecz moim problem jest zagubione (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie za porozumieniem stron - różne komunikaty od kierownictwa i kadr
przez: ahilon | 2019.10.22 18:10:47
Witam, mam pewien problem. 7 października złożyłem wypowiedzenie z pracy za porozumieniem stron, do mojego kierownika regionalnego. Kierownik się zgodził, i je zaakceptował. Po kilku dniach otrzymałem (...) czytaj dalej»
-
Nieuwaga na przejściu dla pieszych - nagranie przez świadka
przez: PladimirWutin | 2019.10.23 14:58:37
Witam, Moja sprawa wygląda następująco. Mój syn jechał ostatnio przez obce miasto i przez nie uwagę minął na przejściu dla pieszych pojazd który ustąpił pieszym pierwszeństwa. Była to droga (...) czytaj dalej»
-
Małżeństwo tylko kościelne - obowiązki prawne wobec chorej żony
przez: gruszkapietruszka | 2019.10.24 12:19:15
Nie każdy ma możliwość zajmować się rodzicem. W takich przypadkach warto zainteresować się jakimś domem seniora, ale nie byle jakim, stereotypowym, tylko porządnym jak np. Magdalenka w Dusznikach (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu w firmie KRUK za usługi telekomunikacyjne
przez: Marian22222 | 2019.10.24 14:53:8
Witam Właśnie dzwoniła do mnie firma Kruk w sprawie zadłużenia wynikający z zakupu na raty . W 1997 roku wziąłem drobne materiały budowlane na raty. Z różnych przyczyn życiowych nie spłaciłem (...) czytaj dalej»
-
Alimenty i więzienie za nieplacenie - problemy z wysokością zasądzonych kwot
przez: Tato1 | 2019.10.25 12:35:58
Ja mam zasadzone 8800zł w zabezpieczeniu podstawowych potrzeb rodzinie od 2015r (mialem 10000zł SA zmniejszy mi do 8800zł)w momencie zasadzania moj dochod to okolo 3500zł netto co sad robi ano to ...w (...) czytaj dalej»
-
Prawnik do windykacji należności w Łodzi
przez: katarzynkka | 2019.10.25 14:46:33
Pani mecenas Izabela Kontek działa profesjonalnie, sprawnie i skutecznie. Bardzo cenię też za to, że jest rzeczowa i konkretna. Do tego zawsze uśmiechnięta i przesympatyczna :) czytaj dalej»
-
Recydywa w okresie próby - czy można złagodzić karę?
przez: Kaja186s | 2019.10.25 15:34:33
Witam. Mam pytanie odnośnie przestępstwa popełnionego w '' czasie próby ''. Znajomy 1 kwietnia 2018 popełnił czyn z art. 224 & 2 w zb z art. 226 & 1 kk w zw. z art. 11 & 2 kk oraz 193 kk. Od września (...) czytaj dalej»
-
Prawa dziedziczenia nieslubnego dziecka męża do majątku wspólnego
przez: alsemera | 2019.10.25 17:35:49
Witam. Staramy sie z mezem o kredyt wspolny na mieszkanie. Maz ma nieslubne dziecko, ktore poczal majac 17 lat. Czy jesli dostaniemy kredyt na mieszkanie,ale wlascicielka mieszkania bede tylko ja (czy (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw rodzicielskich ojca dziecka po śmierci matki
przez: Babcia5544 | 2019.10.25 19:5:4
Witam. Nasza Córka zmarła 2 tygodnie temu miała syna 10 letniego który jest obecnie z Nami. Jego Ojciec przebywa za granicami kraju i przebywał tam jeszcze przed śmiercią Corki. Nie interesował (...) czytaj dalej»
-
Sąsiedzi puszczają małe psy samopas na osiedlu - jakie są ich obowiązki?
przez: katrixo | 2019.10.26 10:16:26
Dzień dobry. Mieszkam na wsi, na osiedlu, gdzie jest nieco ponad 10 domów jednorodzinnych. Mam sąsiadów, którzy posiadają dwa małe psy: - maltańczyka, - a rasy drugiego nie znam, ale jest (...) czytaj dalej»
-
Testament znaleziony po śmierci - czy sąd zawiadamia pominiętych spadkobierców?
przez: windowsrz | 2019.10.28 12:37:28
Dzień dobry chciałabym się zapytać czy jeśli jest testament spisany przez zmarłego i sie go znalazło to czy w sądzie gdzie ten testament trzeba ogłosić zeby był oficjalny prawnie to czy na (...) czytaj dalej»
-
Upadłość spółki z zajętym kontem - czy faktury trafią do US czy masy upadłościowej
przez: dariusz44 | 2019.10.29 9:41:17
Wydaje mi się, że skoro nad kontem czuwa teraz US to i nad pieniędzmi, które tam trafią. Chyba, że faktury pójdą na inne konto albo do ręki? Ciężko powiedzieć bo aż tak na prawie się nie (...) czytaj dalej»
-
Upadłość konsumencka a egzekucja z wynagrodzenia przez komornika
przez: dariusz44 | 2019.10.29 10:49:51
Hmm wydaje mi się, że komornik nie powinien tak robić. W pierwszej kolejności zwróciłbym się do syndyka, żeby może on odebrał pieniądze z depozytu? A jak nie to może spróbuj na poradzie prawnej (...) czytaj dalej»
-
Spadek po ojcu bez ubezpieczenia kredytu - jakie kroki może podjąć bank
przez: Izabella14r | 2019.10.29 12:57:28
Najlepiej byłoby się skontaktować z bankiem dla pewności. Później może się okazać, że macie do spłaty drugie tyle... czytaj dalej»
-
Przestępstwo w czasie próby a recydywa - czy będzie surowa kara?
przez: johnnny | 2019.10.29 18:0:3
Dzień dobry, w dniu 21.02.2017 roku zostałem oskarżony o przestępstwo z art. 158 § 1 kk o to, że w dniu 03.09.2016 działając wspólnie i w porozumieniu dokonałem pobicia nieletniego. 11.10.2019 (...) czytaj dalej»
-
Odbudowa dachu po wybuchu gazu - czy potrzebne pozwolenie na budowę?
przez: gepp87 | 2019.10.29 20:42:20
Posiadam obiekt użytkowy, gdzie powierzchnię biurową. Niestety wczoraj doszło do wybuchu butli z gazem w kuchni na piętrze , wybuchł pożar , cześć dachu się zawaliła. Biegły z policji zrobił (...) czytaj dalej»
-
Współpraca przy tworzeniu oprogramowania - umowa o dzieło i podział zysków 50/50
przez: patrykscelina | 2019.10.30 7:38:4
Dzień dobry. Prowadzę jednoosobową działalność, jednak od jakiegoś czasu przygotowuję się do sprzedaży produktów cyfrowych, współtworzonych przez osoby trzecie. Dla uproszczenia przyjmijmy, (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu mieszkania z firmą - jakie dodatkowe klauzule
przez: aleksandra3422 | 2019.10.30 10:54:35
Najlepiej skorzystać z pomocy agencji, która zajmuje się tym na codzień np. administratornajmu.pl czytaj dalej»
-
Ulga dla młodych przy wynagrodzeniu netto - czy należy się dopłata?
przez: domnos | 2019.10.31 12:40:0
Dzień dobry, Zawarłem w tym miesiącu umowę o pracę, na której wynagrodzenie zostało podane w kwocie netto. Zawierając umowę, pracodawca nie miał świadomości, że nie mam ukończonych 26 (...) czytaj dalej»
-
Zwiększenie wartości działki przed zmianą MPZP - sadzenie drzew i inne sposoby
przez: airlive1990 | 2019.10.31 19:17:26
Witam, Możliwe jest że za kilka lat zmieni się MPZP w miejscu którym posiadam działkę. Działka graniczy z droga która w przyszłości ma służyć za drogę dojazdowa. Zapewne trzeba będzie (...) czytaj dalej»