Archiwum Forum Marzec 2022
(53 tematów na forum)
-
wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC auta
przez: bolanty | 2022.3.1 9:46:34
Wypowiedziałem umowę OC auta lecz wysłałęm na zły adres e-mail "literówka" pomyłkowo dodałem jedną literę "n" korenspondencja@compensa.pl, nie przyszła informacja zwrotna ,że adres jest błędny. W (...) czytaj dalej»
-
przez: benny948x | 2022.3.1 13:25:1
Witam. Mam pytanie w sprawie wymiany prawa jazdy ponieważ skończył się termin ważności z powodu ograniczeń ale nie mam stałego zameldowania w PL a mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu bez możliwości (...) czytaj dalej»
-
przez: benny948x | 2022.3.1 13:32:23
Witam. Mam pytanie w sprawie wymiany prawa jazdy ponieważ skończył się termin ważności z powodu ograniczeń ale nie mam stałego zameldowania w PL a mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu bez możliwości (...) czytaj dalej»
-
kto i ile czasu trwa szkolenie bhp nowo przyjętego pracownika?
przez: miki789 | 2022.3.2 9:26:27
Nie ma błędów merytorycznych w nauce BHP na tej platformie https://edu-pasja.pl/bhp/, a trzeba na to uważać, bo można mieć później negatywne konsekwencje. Przetestuj na spokojnie, bo demko udostępniają (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie mieszkania w odrębną własność
przez: tommy22 | 2022.3.2 9:43:23
Mam pytanie dotyczące spółdzielczego prawa do lokalu a dokładniej przekształcenia tego prawa w odrębną własność. Mamy zamiar z żoną kupić mieszkanie spółdzielcze własnościowe z wyrobioną (...) czytaj dalej»
-
Wykroczenie 65a bo nie mogli się doszukac czegos konkretnego
przez: Lepik2299 | 2022.3.3 1:55:58
Co w przypadku wezwania na Policję za rzekome wykroczenie art.65a (niestosowanie się do poleceń Policjanta ) ponieważ niczego innego się nie doszukali podczas kontroli. Szukali szukali niczego nie (...) czytaj dalej»
-
Zarabia 5tys, o ile mogęsię starać?
przez: tatko81 | 2022.3.3 19:30:54
Nie odpowiem na pytanie ale opisze prawdziwą sytuacje. Para 10 lat po rozwodzie, matka dzieci nie daje tacie spokoju. wszczyna kłótnie, wyzywa przy dzieciach ale najwazniejsze są alimenty ( liczy sie (...) czytaj dalej»
(Zobacz 51 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
przez: Kamil80C | 2022.3.4 10:28:17
Rozstałem się z żoną 3 lata temu. Córka mieszka ze mną, synek mieszka z żoną. Formalnie nie mamy rozwodu. Rozwód będzie w kwietniu tego roku. Od ponad pół roku płacę dobrowolnie na synka (...) czytaj dalej»
-
przez: patrycjaml | 2022.3.4 18:7:2
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłam kilka pakietów w salonie kosmetycznym, które stanowiły ofertę promocyjną. Zakupu dokonałam online (nie otrzymałam paragonu, mam tylko potwierdzenie przelewu). (...) czytaj dalej»
-
Badania lekarskie w Domu w warszawie
przez: *******@**.** | 2022.3.5 7:48:43
Witam, mija mi 3 lata zakazu za jazdę stanie nietrzeźwości. Mam pytanie czy podczas badania lekarskiego pobierają tylko krew na próby wątrobowe, czy również mocz na obecność substancji psychoaktywnych? (...) czytaj dalej»
-
przez: Agnieszka9105 | 2022.3.5 21:0:14
Dobry wieczór, w umowie o zakazie konkurencji po ustaniu pracy mam zapis ZAKAZ UCZESTNICTWA W PRZEDSIĘBIORSTWACH KTÓRE PROWADZĄ DZIAŁALNOŚĆ KONKURENCYJNĄ. Czy ktoś może dokładnie objaśnić (...) czytaj dalej»
-
STATUS UCZNIA A UMOWA ZLECENIE.
przez: Patryk1998 | 2022.3.7 16:11:30
Witam państwa mam pytanie i potrzebuje rzetelnej odpowiedzi, to dla mnie bardzo ważne. Otóż mam 23 lata i umowę zlecenie, czy jeśli teraz bym zapisał się do szkoły policealnej, to z tytułu (...) czytaj dalej»
-
przez: Uki245 | 2022.3.7 19:33:26
Witam. Parę lat temu wynająlem mieszkanie 80m , wyremontowane, tylko wejść i postawić mebelki. Jedynym minusem była kaucja 10tys, jako że potrzebowałem tego mieszkania zgodziłem się bo przecież (...) czytaj dalej»
-
Matka pobiera 500+ a dziecko mieszka z Ojcem
przez: Krystian656 | 2022.3.8 0:48:36
Witam i bardzo proszę o pomoc.Jestem po rozwodzie 10 lat ponad i mam córkę która w lipcu będzie miała 16lat.Od grudnia córka mieszka zemną ,ponieważ matka mało sie nią interesuje i nadużywa (...) czytaj dalej»
-
przez: kasztaniak | 2022.3.8 22:1:29
Hej, jeśli chcesz założyć sklep zielarski polecam Ci fajnych ludzi ze sklepu w Krynicy którzy pomagają założyć sklep. Odbyłemn kurs prowadzenia sklepu zielarskiego i otworzyłem. Dużo praktycznej (...) czytaj dalej»
-
umowa transportowa a drastycznie rosnące ceny paliwa i niższa stawka VAT
przez: kopernicus | 2022.3.9 8:0:41
Chciałem zwrócić się z taką sprawą. Mam podpisaną umowę o świadczenie usług transportowych za stawkę ryczałtową na dzień. Po takich podwyżkach cen paliwa praktycznie i obniżeniu VATu (...) czytaj dalej»
-
Zlecenie czy Dzieło do um.o pracę na pół etatu
przez: alldi777 | 2022.3.9 13:23:47
Witam Obecnie pracuję na pół etatu na um.o pracę (1750brutto) i znalazłem dodatkową pracę. Osoba która mnie zatrudnia pyta się mnie czy wolę zlecenie czy umowę o dzieło. Stawka to 19,70brutto (...) czytaj dalej»
-
PIT 16A a PIT37 składka zdrowotna 2021
przez: Wiratius | 2022.3.9 14:11:19
Posiadam opodatkowanie w formie karty podatkowej Bazową stawkę mam 373 zł, ale otrzymałem obniżkę o 80% gdyż dodatkowo jestem zatrudniony na umowie o pracę, więc należny podatek po uwzględnieniu (...) czytaj dalej»
-
przez: comez | 2022.3.14 17:17:5
Witam, Jakiś czas temu, niewiele myśląc założyłem konto na portalu randkowo-erotycznym. Wykorzystałem do tego zdjęcia pewnej, znanej mi dziewczyny oraz użyłem jej imienia - nic poza tym. Popisałem (...) czytaj dalej»
-
przez: Aniszka | 2022.3.14 19:0:16
Dowiedział się, gdy dziecko miało 3 lata, a nie 2. Przepraszam za błąd. czytaj dalej»
-
przez: dn102436 | 2022.3.15 12:50:27
Można - stanowi o tym forma dokumentowa zawarcia umowy. Idąc tym tropem wystarczy nawet podpisanie skanu lub wyrażenie woli zawarcia umowy przez maila. Jeżeli przedmiot umowy jest znaczący to zdecydowanie (...) czytaj dalej»
-
przez: pvpzonevc | 2022.3.16 9:34:40
Lubisz grać w gry? A co z CS GO? Jeśli jesteś fanem tej gry, tak samo jak ja, jedyne, co mogę ci polecić, to spróbować zwrócić uwagę na tę stronę skiny do awp , na której możesz znaleźć (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie licznika gazu i prądu
przez: mcieszko | 2022.3.17 23:12:25
Witam. Zmarła mi Mama na którą przypisany był licznik gazu i prądu. Wiem że do przepisania potrzebny jest notarialny akt dziedziczenia. Mama była też współwłaścicielem mieszkania. Drugim współwłaścicielem (...) czytaj dalej»
-
przez: Alicja15031994 | 2022.3.18 10:9:29
Dzień dobry mam takie pytanie ponieważ wynajmuje mieszkanie z trójka małych dzieci od pół roku jestem samotna mama ale w tym miesiącu nie mam na opłaty dla właścicieli 'czy właściciele mają (...) czytaj dalej»
-
Brak przyłącza i pozwolenia a kredyt mieszkaniowy
przez: natalayka | 2022.3.18 19:14:36
Dzień dobry, jaka jest procedura prawna/ sytuacja w przypadku, gdy deweloper spóźnia się z oddaniem mieszkania, kredyt wzięty jak i całość została wpłacona na konto dewelopera, ale inwestycja (...) czytaj dalej»
-
Normy izoloacji akustycznej a uciążliwość sąsiada
przez: piotr7888 | 2022.3.18 22:41:37
Witam, jakiś czas temu sąsiad wykonał kapitalny remont wraz z wymianą podłóg. Od tego czasu hałas dochodzący z góry jest nie do zniesienia. Głośniejszy krzyk, czy upuszczenie czegoś na podłogę (...) czytaj dalej»
-
Brak opłat za mieszkanie komunalne - dziki lokator
przez: zagubiony2022 | 2022.3.19 20:10:55
Dzień dobry, Zajmuje mieszkanie komunalne "na dziko" tzn. jestem w nim zameldowany od kilkudziesięciu lat i normalnie wnoszę opłaty za czynsz. Z dostępnych mi informacji główny najemca (nie jestem (...) czytaj dalej»
-
Jak eksmitowac uchodźcę z Ukrainy z mojego domu?
przez: Navihs | 2022.3.20 15:18:26
Dzien dobry, jeśli przyjąłem uchodźców do mieszkania i oddzielne pytanie do hostelu- czy mogę eksmitować ich? Przyjęcie uchodźców bez umowy pisemnej. Bez wynagrodzenia. czytaj dalej»
-
przez: 5369559 | 2022.3.21 12:21:30
Nadpłata z tytułu przekształcenia użytkowania wieczystego a podatek VAT? czytaj dalej»
-
2119 zł zasiłku dla opiekuna os. niepełnosprawnej
przez: Aleksandra_xxx | 2022.3.21 15:45:40
Kancelaria prawno-medyczna Vox Veritas, która pomaga poszkodowanym w wypadkach zarówno pod względem sporządzania pism prawnych, kontaktu z ubezpieczycielem, reprezentacji klienta na drodze sądowej, (...) czytaj dalej»
-
Walczymy o 250 tyś. zł zadośćuczynienia
przez: Aleksandra_xxx | 2022.3.21 15:46:35
Kancelaria Vox Veritas zajmuje się obecnie sprawą rodziców, którzy w wypadku stracili dziecko. Walczymy o 250 tyś. zł zadośćuczynienia dla każdego z nich za krzywdę psychiczną jakiej doznali (...) czytaj dalej»
-
Wsteczna spłata części kredytu hipotecznego eks małżonka
przez: 1kaska1 | 2022.3.21 16:49:37
Dzień dobry, Mam pytanie dotyczącą spłaty kredytu hipotecznego po rozwodzie, a konkretniej spłaty kosztów wniesionych na rzecz rat kredytu hipotecznego w trakcie trwania małżeństwa. Teoretyczna (...) czytaj dalej»
-
przez: Przemek998 | 2022.3.22 18:16:16
Witam. Potrzebuje porady co do opłaty adiacenckiej. Kupiłem 3 działki z sąsiadem w stosunku procentowym. W międzyczasie po podpisaniu wstępnego aktu notarialnego dzialki zostały scalone i podzielone (...) czytaj dalej»
-
przez: Alfaomega123 | 2022.3.22 22:47:45
Witam. Sąsiadka w zamian za określana kwotę gotówki i warunek pochowania jej po śmierci chce na mnie przenieść nieruchomość. Jak ugryźć tematy gdyż nie jest to typowa umowa dożywocia czytaj dalej»
-
przez: Stefan56 | 2022.3.23 17:29:24
Dzień dobry, to że spółka może udzielić pożyczki współwłaścicielowi to znalazłem informacje jest w pełni dopuszczalne. A co w przypadku gdy spółka bierze pożyczkę bo ma taką zdolność (...) czytaj dalej»
-
przez: Arcy88 | 2022.3.23 20:53:27
Witam, czy kamera sąsiada może być ustawiona w kierunku mojej działki ? Sąsiad twierdzi,że kadr łapie tylko moje tuje i część elewacji, a według mnie kamera patrzy w okno. Czy jeśli faktycznie (...) czytaj dalej»
-
przez: gabi181 | 2022.3.24 2:12:22
Witam Po wyroku sadowym i eksmisji z komornikiem udalo mi sie wyeksmitowac i wymeldowac lokatorow,ktorzy doprowadzili moja posiadlosc do ruiny.Problem teraz mam taki,ze ci wysiedleni lokatorzy wiedza,iz (...) czytaj dalej»
-
Samowola budowlana a przedawnienie
przez: Derius | 2022.3.25 13:11:54
Witam, około 20-30 lat temu mój dziadek dobudował do domu rodzinnego jeden pokój, tzw. "fiślę" bez zgłoszenia tego gdziekolwiek. W związku iż dostałem w testamencie po nim część domu( 62.5%+ (...) czytaj dalej»
-
przez: Jacca67 | 2022.3.25 21:56:18
Zakład pracy sie zlikwidował , byłem rok na bezrobotnym i gdy znów znalazłem prace jakiej szukałem to 3 dni po zatrudnieniu zachorowałem . Dodam że mam 35 lat pracy , i w związku z tym mam pytanie (...) czytaj dalej»
-
przez: Nodwig | 2022.3.26 19:46:25
Witam Czy można uznać że w przypadku długiego terminu zapłaty za produkty Producenta przy krótkim terminie zapłaty przez producenta kooperantowi trafna jest teza że producent nie będzie wstanie (...) czytaj dalej»
-
Czy jeśli zmienia się nr działki to wpisy w księdze wieczystej są aktualne?
przez: Gracja35 | 2022.3.26 19:56:41
Dzień dobry, działka, którą odziedziczyłam ma w księdze wieczystej następujący wpis : "NIEODPŁATNA SŁUŻEBNOŚĆ PRZEJAZDU I PRZECHODU NA RZECZ KAŻDOCZESNEGO WŁAŚCICIELA DZIAŁKI" powiedzmy (...) czytaj dalej»
-
12 mln za dożywotnią rehabilitację?
przez: Aleksandra_xxx | 2022.3.28 13:33:21
W toku postępowania likwidacyjnego przyznano poszkodowanemu, który uległ poważnemu wypadkowi samochodowemu 249 000 zł tytułem zadośćuczynienia i 2200 zł renty z tytułu niezdolności do pracy (...) czytaj dalej»
-
Walczymy o 3 mln zadośćuczynienia i 25 tyś. renty!
przez: Aleksandra_xxx | 2022.3.28 13:34:27
W ostatnim czasie do kancelarii Vox Veritas zgłosiła się nowa klientka, która opiekuję się mężem po wypadku samochodowym. Mężczyzna odniósł bardzo poważne obrażenia, a jego wypadek zmienił (...) czytaj dalej»
-
przez: azaks0326 | 2022.3.28 17:24:15
Witam serdecznie, mam nadzieję że piszę w poprawnym dziale. Otóż 28 Lutego 2022 Sąd Rejonowy uznał oskarżonego za winnego po tym jak zgarnął od mnie pieniądze a towaru nie wysłał. Klasyka. Z (...) czytaj dalej»
-
przez: maciej1983 | 2022.3.29 7:17:5
Witam Zakupiłem auto w którym po przejechaniu 400 km padł rozrząd (przeskoczył łańcuch) na umowie widnieje zapis. - Pojazdy używane nie są objęte gwarancja i nie podlegają zwrotowi.nabywca (...) czytaj dalej»
-
1 mln zł i 3 tyś renty dla poszkodowanego
przez: Aleksandra_xxx | 2022.3.30 7:51:7
W niedalekiej przeszłości otrzymaliśmy nową sprawę, prowadzoną wcześniej przez inną firmę odszkodowawczą. Jej pracownicy ocenili wartość świadczeń należnych poszkodowanemu na 120 tyś. zł (...) czytaj dalej»
-
przez: Aleksandra_xxx | 2022.3.30 7:53:8
Często nie wiemy, że po śmierci bliskich należą nam się środki z ich funduszów emerytalnych. Pracownicy Vox Veritas pomogli odzyskać klientce pieniądze z OFE po śmierci jej matki. Okazało się, (...) czytaj dalej»
-
przez: hrabinas1 | 2022.3.30 10:21:52
Dzień dobry. Pracownicy w mojej firmie zatrudnieni są na dwóch umowach - o pracę i zlecenie ( u dwóch różnych podmiotów). Na umowie zlecenie maja między innymi wpisany taki tekst w rubryce zakres (...) czytaj dalej»
-
Podatek od darowizn przy służebności gruntowej
przez: aguniek | 2022.3.30 12:17:5
Mam zagwozdkę odnośnie podatku od darowizn przy służebności gruntowej. Na dniach ustalałam służebność gruntową do drogi prywatnej dla mojej działki. Mam taki zapis w umowie notarialnej: (...) czytaj dalej»
-
Ile czasu figuruje się w krajowym rejestrze sądowym po stracie prawa jazdy
przez: lukaszzankiety | 2022.3.30 18:44:20
I jezszcze czy na czas zatarcia wpływa jakoś złożenie wniosku o skrócenie zakazu pod warunkiem jeżdżenia z alkomatem? czytaj dalej»