Archiwum Forum Luty 2025
(24 tematów na forum)
-
Uznanie dziecka przez niebiologicznego ojca w latach 60-70
przez: Patryk19911 | 2025.2.2 2:44:50
Dzień dobry, Na wstępie zaznaczę, że sprawa tyczy się lat 60-70. Chciałbym dowiedzieć się, czy niebiologiczny ojciec może uznać teoretycznie nie swoje dziecko ? Jeśli może, to czy nie jest (...) czytaj dalej»
-
Przerobienie budynku gospodarczego na dom - czy potrzebne pozwolenie?
przez: nishita | 2025.2.2 14:13:42
Witam. Chciałabym przerobić budynek gospodarczy na dom. Muszę zrobić remont - wstawić okna, ścianki działowe wewnątrz, podłączyć wodę i prąd (będą podliczniki). Nie będzie nic dobudowywane (...) czytaj dalej»
-
Czy małżeństwo naszych rodziców blokuje nasz ślub?
przez: Katarzyna95 | 2025.2.2 15:20:25
Dzień dobry, mamy dość nietypowy problem. Jesteśmy w związku od 9 lat, chcielibyśmy wziąć ślub, lecz nie wiemy czy nie stoi nam na drodze ślub naszych rodziców. Mianowicie, mój tata wziął (...) czytaj dalej»
-
Pracownik 3 miesiące na L4 - czy można rozwiązać umowę?
przez: Karol933 | 2025.2.4 17:46:44
Witam, pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę od 4 miesięcy. Przebywa na zwolnieniu lekarskim od 3 miesięcy. Dzisiaj upłynęło 91 dni. Pracownik w tym czasie nie wrócił do pracy (...) czytaj dalej»
-
Mobbing i naruszenia prawa pracy przez 30 lat - czy mogę dochodzić praw?
przez: PracownikAbcd | 2025.2.6 13:23:51
Dzień dobry, od 30 lat pracuje w zakładzie, który permanentnie przez ten okres wymuszał na mnie pracę z naruszeniem norm czasu tj: -przekraczanie dopuszczalnych limitów -praca w porze nocnej lub (...) czytaj dalej»
-
Partner kupuje mieszkanie - czy mogę być współwłaścicielem bez pieniędzy?
przez: Kptchgdbwj | 2025.2.7 1:20:8
Dzień dobry. Mój partner kupuje mieszkanie od dewelopera za gotówkę. Została do zapłacenia ostatnia rata. Jego decyzją było, żebym była współwłaścicielką mieszkania, ponieważ i tak planujemy (...) czytaj dalej»
-
Matka alkoholiczka niszczy majątek rodzinny - jak jej przeciwdziałać?
przez: pajakz1 | 2025.2.7 12:45:54
Witam, mam poważny problem od wielu lat. Chcę ratować to co pozostało z majątku rodzinnego, moja sytuację opiszę w wielkim skrócie. Moja matka jest chora psychicznie, nie wiem co dokładnie jej (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie korepetycji z rodziną - czy możliwe prawnie?
przez: marcin243567 | 2025.2.9 18:28:54
Dzień dobry, chciałem się zapytać czy byłaby możliwość bym mógł zostać zatrudnionym na umowe zlecenie korepetycji podpisaną z osobą z mojej rodziny prowadzącą działalność gospodarczą (...) czytaj dalej»
-
Fałszywe oskarżenie przez pracodawcę - zawiadomienie o przestępstwie
przez: quvixux | 2025.2.10 8:24:49
Witam. Zostałem niesłusznie oskarżony ( zrobił to mój pracodawca) o popełnienie czynu zabronionego, sprawę prowadził jeden z organów o którym mowa w art. 234 kk. Niektórzy świadkowie zeznawali (...) czytaj dalej»
-
Wyjście prywatne w pracy - czy pracodawca może żądać uzasadnienia?
przez: minka86 | 2025.2.10 11:15:34
Dzień dobry, zgodnie z kodeksem pracy pracownik ma możliwość wyjścia prywatnego w godzinach pracy celem załatwienia spraw prywatnych. art. 151 § 2(1) Kodeksu pracy Czy pracodawca ma prawo (...) czytaj dalej»
-
Ulga studencka - czy trzeba zgłaszać zlecenie za 4000 zł?
przez: arek98 | 2025.2.10 18:40:11
Cześć, mam pytanie dotyczące ulgi dla studenta do 26 roku życia... Na początku zeszłego roku podjąłem pracę zarobkową, która była dogadana w formie umowy na zlecenie (jestem grafikiem komputerowym, (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja stanowisk vs obniżenie kosztów - czy mogę wywalczyć odprawę?
przez: PracownikPracownik | 2025.2.12 19:14:10
Dzień dobry. Opiszę sytuację, w której się znalazłem. Pracodawca z dnia na dzień stwierdził, że większość ludzi w zakładzie musi przejść na umowy zlecenia. W tym celu podsunął papierek (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku bez postępowania - cofnięcie odrzucenia spadku
przez: karsan | 2025.2.13 15:16:45
Sprawa skomplikowana. Dziadek zmarł 10 lat temu. Nie została przeprowadzona sprawa spadkowa. Był współwłaścicielem mieszkania. Wspólność majątkowa, nie miał testamentu. Zostawił żonę, (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Facebooku - czy policja będzie ścigać za pomyłkę?
przez: 3982461hdjdhsdg | 2025.2.16 10:38:51
Dodałem na grupie na facebooku ogłoszenie że sprzedam książkę. Ksiażka została sprzedana ale teraz dostaję po wielu miesiącach wezwanie na komisariat że ktoś zgłosiłna mnie oszustwo że (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa ojca emeryta - nasze prawa jako dzieci
przez: NariPoland | 2025.2.16 14:21:41
Nie wiem co zrobić. Mam 29 lat, i syna w wieku 7 lat. Straciłam niedawno pracę, do tego mieszkam u rodziny, z matką, bratem i jego dziewczyną. Oni w ogóle nigdzie nie pracują, co tydzień mówią, (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie zrzeczenia się spadku - czy możliwe ze względu na niewiedzę?
przez: karsan | 2025.2.16 17:14:58
Czy da się cofnąć decyzję o zrzeczeniu się spadku zawartego przed notariuszem? Moja babcia zrzekła się spadku, po jej synu w obawie, że miał same długi. Moja mama i prawie całe moje rodzeństwo (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie B2B z ważnych powodów - szanse na apelację
przez: Chairman_x | 2025.2.18 18:54:17
Dzień dobry, 1. Co do zasady tak. Jeżeli umowa przewiduje okres wypowiedzenia, to prawa i obowiązki stron (w tym zobowiązanie do zapłaty wynagrodzenia) wygasają dopiero z upływem tego okresu. (...) czytaj dalej»
-
Prawo odstąpienia od umowy sprzedaży pojazdu konsumentowi
przez: eclipse10 | 2025.2.18 22:41:32
Witam, jak działa prawo odstąpienia od umowy w terminie 14 dni bez podania przyczyny chodzi o sprzedaż pojazdu na odległość relacja przedsiębiorca a konsument. Czy jako przedsiębiorca jestem (...) czytaj dalej»
-
Więzienie - czy widzenia przenoszą się między zakładami?
przez: Maria249 | 2025.2.21 18:37:12
Cześć, powiedzcie mi jak to wyglada, mój mąż został doprowadzony do odbywania kary na początku na Montelupich w Krakowie (jesteśmy z Krakowa wiec od razu go tu przewieźli) spędził tam tydzień (...) czytaj dalej»
-
Niedopłata za wodę po umowie najmu - czy muszę płacić?
przez: Wednesday | 2025.2.21 21:46:50
Dzień dobry, Po zakończeniu umowy najmu mieszkania właściciel przesłał mi niedopłatę za wodę, którą według niego powinnam uregulować. Według umowy najmu w skład opłat wchodzi koszt wynajmu (...) czytaj dalej»
-
Ile dni urlopu przysługuje przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem?
przez: miarodajnie_zakochana | 2025.2.24 7:49:54
www.wasilewski.legal czytaj dalej»
-
Darowizna 200m2 ziemi sąsiadce - czy mogę domagać się zachowku?
przez: daroo74 | 2025.2.26 13:12:54
Witam serdecznie. Szanowni Państwo, mam następujący problem. Jakieś osiem lat wstecz pojechałem na wczasy wraz z rodziną po bardzo długim okresie bez jakiegokolwiek odpoczynku. Było cudownie i (...) czytaj dalej»
-
Budowa domu ze środków żony - jak się zabezpieczyć przed eksmisją?
przez: Loliop | 2025.2.28 22:4:35
Witam serdecznie, Mam pytanie odnośnie budowy domu. W chwili obecnej żona i ja jesteśmy właścicielami działki. Na działce będzie budowany dom ze środków, które otrzyma żona od swojego rodzica. (...) czytaj dalej»
-
Odrzucenie spadku - czy dzieci mogą osobno bez rodziców?
przez: kasix7272828 | 2025.2.28 22:34:40
Witam, partner ma dziecko z poprzedniego związku i obecnego. Czy do odrzucenia spadku musimy być wszyscy na jednym spotkaniu? Czy dzieci mogą zrzekać się osobno no dwóch spotkaniach tylko z rodzicami? czytaj dalej»