Archiwum Forum Styczeń 2004
(76 tematów na forum)
-
Komornik na pensji przy płaceniu połowy alimentów
przez: Eliza | 2004.1.3 17:25:16
Jeżeli będziesz płacił tylko połowę alimentów, wówczas żona napewno skieruje sprawe do komornika, który może max. zająć 60 % poborów. W Twoim przypadku wystarczy, że zajmie 400 zł + (...) czytaj dalej»
-
Odprawa pośmiertna w spadku - czy wchodzi do masy spadkowej?
przez: - | 2004.1.4 0:0:0
Po śmierci brata jego dorosły uczący się syn z pierwszego małżeństwa dostał 1/2 odprawy pośmiertnej z zakładu pracy brata i zrzekł się spadku. Pozostał po bracie nieduży dług zaciągnięty (...) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło przy zawieszonej działalności gospodarczej
przez: - | 2004.1.4 0:0:0
Witam serdecznie. Mam pytanie - od maja mam zawieszoną działalność gospodarczą i chciałbym nawiązać umowę o działo - Czy mogę to zrobić - oczywiście nie z tytułu zawieszonej działaności, (...) czytaj dalej»
-
Zadośćuczynienie za krzywdę moralną po obrażeniu w miejscu publicznym
przez: Malwina | 2004.1.4 15:43:48
Czy wysłanie obrazliwego smsa , bez grózb , może mieć skutki prawne? Mam na myśli tak w praktyce. czytaj dalej»
-
Dowody w sprawie karnej - czy konieczne przyłapanie na gorącym uczynku
przez: dominikwera | 2004.1.4 15:55:51
Marku - dzięki, że przeczytałeś i podpowiedziałeś. Mam nadzieję, że mi się uda - o czym Cię powiadomię. Na razie czekam na pisemne uzasadnienie. Pozdrawiam serdecznie czytaj dalej»
-
Grzywna i koszty sądowe - czy za niepłacenie można iść do więzienia
przez: marek | 2004.1.4 16:52:27
Możesz - art.75 par.2 kk i masz obowiązek zawiadomić kuratora - art.169 par.3 kkw. czytaj dalej»
-
Wykorzystanie premii gwarancyjnej z książeczki mieszkaniowej na garaż
przez: - | 2004.1.5 0:0:0
Czy mozna wykorzystac premie gwarancyjna z ksiazeczki mieszkaniowej na zakup garazu?? (adam_m1) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność zarządu po likwidacji spółki z o.o.
przez: wojtek gp | 2004.1.5 23:21:56
Czy mamy do czynienia z bezskutecznością, gdy postępowanie nie zostało przeprowadzone prawidłowo lub na żądanie wierzyciela nie zajęto wszystkich ruchomości,lecz tylko przez niego (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa w małżeństwie - kredyt mieszkaniowy i zabezpieczenia
przez: - | 2004.1.6 0:0:0
Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat rozdzielności (rozdzielczości) majatkowej. Interesuje mnie przede wszystkim rozdzielność w małżeństwie i jak to jest jeśli jedno z małżonków (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność wspólników za zobowiązania spółki z o.o.
przez: - | 2004.1.6 0:0:0
Jaki jest wyjatek odpw. za zobowiazania wspólników przy sp.z o o?? Kiedy i za jakie zobowiazania osobiscie odpw osobiscie wspolnicy?? (Bozenna) czytaj dalej»
-
Poręczenie kredytu 15 tysięcy - dłużnicy w separacji nie spłacają
przez: g24m | 2004.1.6 12:1:3
Może warto złożyć pozew przeciwko kredytobiorcom już teraz podstawą byłby wyrok sądowy dla twojej mamy, komornik mógłby zająć majątek kredytobiorców i w ten sposób odzyskałybyście choć (...) czytaj dalej»
-
Sąd powołał się na fakt nieznany stronom - co można zrobić?
przez: - | 2004.1.7 0:0:0
Sąd w swoim postanowieniu powołał się na fakt, który nigdy nie został przedstawiony przez strony oraz świadków w całym procesie sądowym. Sąd mógł ten fakt poznać tylko w prywatnej rozmowie (...) czytaj dalej»
-
Badanie DNA wykazało ojcostwo - czy można kwestionować?
przez: Michal | 2004.1.7 16:52:50
Sprobuj w prywatnych laboratoriach. Mi kumpel opowiadal o firmie co sie nazywala test DNA czy jakos tak. Podobniez sa profesjonalni i maja jakies wypasione kontrole wewnetrzne. Sa tez na pewno inne firmy (...) czytaj dalej»
-
Osobista odpowiedzialność wspólników spółki z o.o. za zobowiązania
przez: Bozena | 2004.1.7 22:52:12
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Bozenna czytaj dalej»
-
Ukryty przebieg samochodu przy zakupie z komisu - rękojmia i zwrot
przez: - | 2004.1.8 0:0:0
Mój ojciec chce kupić auto z komisu, kóry jest przy salonie Daewoo. Zostawił już zaliczkę, złożył swoje dokumenty, komis dał mu kartę wozu i tablicę rejestracyjną i okazało się, że 3 letni (...) czytaj dalej»
-
Limit płatności gotówkowych od klientów za towar
przez: - | 2004.1.8 0:0:0
W jakiej wysokości mogę odebrać gotówkę od klienta za towar. Od jakiej kwoty musi być regulawana płztność przelewem? (d d) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa przy zobowiązaniach męża wobec urzędu skarbowego
przez: Iwona | 2004.1.8 14:11:35
Była dokładnie w takiej samej sytuacji przeprowadziliśmy rozdzielność majątkową i nie płacę za niego żadnych zobowiązań zrób to jak najszybciej kiedyś słyszałam od jakiegoś znajomego że (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zmiany warunków pracy - wypowiedzenie czy odprawa?
przez: aga | 2004.1.8 20:51:50
od 19.02.2002r do 19.02 2007r posiadam umowe na 1/2 etatu,lecz od 01.04.2002r dostałam zmiane umowy na cały etat do 31.12.2003r w chwili obecnej jestem w ciąży i od 04.12.2003r przebywam na zwolnieniu (...) czytaj dalej»
-
Ekwiwalent za pracę w dzień wolny podczas zwolnienia lekarskiego
przez: - | 2004.1.9 0:0:0
W dniu 1 listopada tj.dniu ustawowo wolnym od pracy nasza firma pracowała.wiec pracodawca powinien wypłaćic ekwiwalent pieniężny lub za ten dzień udzielić dnia urlopu nasz pracodawca udzielił dnia (...) czytaj dalej»
-
Rozstanie z mężem - problemy z najmem i rozwodem z winy
przez: - | 2004.1.10 0:0:0
Bardzo proszę o pomoc w nastepujacej sprawie. Razem z mężem posiadamy dom usługowo mieszkalny (parter i pietro została przeznaczona na wynajem, poddasze na mieszkanie) Od momentu wykończenia mieszkania (...) czytaj dalej»
-
Wzór wnowienia postępowania do sądu ubezpieczeń społecznych
przez: - | 2004.1.10 0:0:0
W jakich dokumentach można poszukać wzór wnowienia postępowania do sądu ubezpieczeń społecznych na prawomocny wyrok w/w sądu. ( marian47) czytaj dalej»
-
Wadliwie wykonany lokal przez dewelopera - brak izolacji akustycznej
przez: - | 2004.1.11 0:0:0
Sprawa pewnie znana wielu osobom. zakup nowego mieszkania u developera. po zasiedelniu okazuje się ze lokal jest wadliwie wykonany. Brak szczelności akustycznej ścian. Gdzie mozna szukać pomocy gdy (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z usług adwokata w sprawie rozwodowej - zwrot opłaty
przez: - | 2004.1.12 0:0:0
Umówiłam się z adwokatem, że będzie reprezentował mnie w sądzie na sprawie rozwodowej, a teraz chcę zrezygnować z jego usług, czy mam prawo domagać się zwrotu części opłaty, jaką otrzymał (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za złamanie nogi na schodach do ZUS
przez: - | 2004.1.12 0:0:0
Witam, prosze o informacje w jaki sposob (i czy w ogole mozna) domagac sie odszkodowania za zlamanie nogi na schodach do ZUS. Czy kwote odszkodowania ustala sie dowolnie czy reguluja to jakies przepisy? (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna i zatrudnienie - wpływ umowy na świadczenia ZUS
przez: Basia | 2004.1.12 9:41:25
zus wyplaca pracodawce a zasilek dla samotnej matki od maja bedzie przyslogiwal pracujacej i bezrobotnej matce.powodzenia czytaj dalej»
-
Pożyczka męża od ojca bez zgody żony - wspólnota majątkowa
przez: mieszkaniec | 2004.1.12 17:25:19
niestety jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to jeżeli twój mąż nie będzie mógł spłacić pożyczki ty będziesz musiała się tym zająć, podobnie gdybyście wzieli rozwód to także (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie silnika po zakupie samochodu z komisu - odpowiedzialność
przez: - | 2004.1.13 0:0:0
po zakupie samochodu z komisu przejechałem nim 18km rozleciał się silnik czy powinienem pokrywać jakieś koszty w związku z tym zdarzeniem jeśli nie to co mam zrobić jeśli właściciel nie będzie (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie mimo znęcania - podział majątku i mieszkanie
przez: Kaska | 2004.1.13 15:11:48
Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie kupione za własne pieniądze przed ślubem - podział majątku
przez: Kaska | 2004.1.13 16:46:52
jak sam piszesz ...wspolwlasnosc..czyli sam sobie odpowiedziales na zadane pytanie..Pozatym nie napisales jak dlugo byliscie malzenstwem bo jak pewnie sie orientujesz tzw.podzial pol na pol nastepuje (...) czytaj dalej»
-
Nagrody jubileuszowe w spółkach z o.o. - obowiązujące zasady
przez: - | 2004.1.14 0:0:0
Jakie obowiązują zasady wypłacania nagród jubileuszowych w spółkach z o.o. Bardzo proszę o pomoc i ewentualne podanie gdzie tych przepisów szukać ? (szbyszko) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie na stanowisku wizytatora - służba cywilna czy umowa o pracę
przez: - | 2004.1.14 0:0:0
zatrudnienie na stanowisku wizytatora , czy to jest służba cywilna , nawiązanie i rozwiązanie stosunku pracy (andi) czytaj dalej»
-
Przeprowadzka matki dzieci na drugi koniec Polski - zapobieganie
przez: raul71 | 2004.1.14 0:27:23
Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie (...) czytaj dalej»
-
Wyrok zaoczny po wyprowadzce z mieszkania kwaterunkowego - przywrócenie terminu
przez: ik | 2004.1.14 8:17:37
czy tyczy się to też tematyki własności mieszkania? a w zasadzie infomacji odnośnie zwrotu z podatku za kupno mieszkania własnościowego. jeśli mieszkanie zostało kupione w 1998 roku i przez 5 (...) czytaj dalej»
-
Nietrzeźwy kierowca z recydywą - jakie konsekwencje i obowiązki wobec pracodawcy
przez: marek | 2004.1.14 8:56:29
0,48 - miligramów, czy promili? Bo od tego zależą "scenariusze". czytaj dalej»
-
Utrata praw rodzicielskich po rozwodzie z własnej winy
przez: Michał | 2004.1.14 11:58:6
Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. (...) czytaj dalej»
-
Adwokat do złożenia wniosku o rozwód - koszty całego procesu
przez: kaska | 2004.1.14 22:58:51
Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go (...) czytaj dalej»
-
Czy można wyegzekwować od ojca pieniądze na studia?
przez: - | 2004.1.15 9:50:51
Mam znajomego ktory studiuje.jego rodzice mieszkaja razem.ojciec ma kupe kasy ale odmawia pomocy finansowej synowi ktory nie ma pieniedzy na to aby studiowac.Ostatnio kolega(nie ma dobrych ukladow z ojcem)zaczal (...) czytaj dalej»
-
Fundusze od babci przed śmiercią w 1986 - podatki i odsetki po latach
przez: Zaprawiony | 2004.1.16 3:28:46
Właściwie możecie sobie z tatą pogratulować wykołowaliście Urząd Skarbowy. Obowiązek podatkowy uległ juz dawno temu przedawnieniu. Pewne wątpliwość może tutaj jednak nasuwać przepis art. (...) czytaj dalej»
-
Mandat PKP za przejazd bez biletu - odsetki ustawowe za zwłokę
przez: zaprawiony | 2004.1.16 3:58:18
Możesz to zrobić samodzielnie bez niczyjej pomocy. 1) Wpisz w wyszukiwarce internetowej hasło: "kalkulator odsetkowy" 2) Kliknij na pierwszą lepszą stronę 3) W kalkulatorze wybierz obliczanie odsetek (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z nachalnym i zazdrosnym mężem
przez: Mała | 2004.1.16 12:52:45
Czy mogłabyś napisać czy już jesteś po rozwodzie, czy nadal w tym tkwisz? Mam podobną sytuację i chciałabym wiedzieć co na to sąd. czytaj dalej»
-
Weryfikacja polskiego notariusza przez ambasadę amerykańską
przez: - | 2004.1.17 0:0:0
W listopadzie roku 2003 we Wroclawiu zostal podpisany dokument, akt wlasnosci, pomiedzy obywatelami: USA i Polski.Obywatel USA na stale zamieszkuje w NY State,obywatel Polski we Wroclawiu.Dokument ( Deed) (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż nieaktywnej spółki z o.o. - procedura i cena
przez: - | 2004.1.17 0:0:0
czy jest możliwość sprzedania sp zoo . Spolka nia pracowała jest czysta bez obciązen. Jesli mozna sprzedac to za ile? (kzalozyk) czytaj dalej»
-
Zakup pustego mieszkania po zmarłej właścicielce - formalności
przez: Zaprawiony | 2004.1.17 3:3:19
Zanim podejmie Pan jakiekolwiek kroki powinien Pan najpierw sprawdzić księgę wieczystą prowadzoną dla tej nieruchomości (o ile jest urządzona), aby upewnić się czy zmarła była ujawniona w tej (...) czytaj dalej»
-
Nakazanie dłużnikowi ujawnienia miejsca zatrudnienia podczas rozprawy
przez: Dagmara | 2004.1.17 19:14:36
Dziękuję Marto! czytaj dalej»
-
Ugodowy podział majątku na odległość - oświadczenie notarialne
przez: - | 2004.1.18 0:0:0
Chcialabym zapytac o sprawe oswiadczenia notarialnego dotyczacego "ugodowego" podzialu majatku...Mieszkam obecnie w miejscowosci odleglej o 500 km od miejsca zamieszkania mojego bylego meza.Doszlismy (...) czytaj dalej»
-
Szybki rozwód bez winy - podział majątku bez dzieci
przez: mikawi | 2004.1.19 13:44:29
skoro oboje chcecie rozwodu, zgadzacie się aby był to rozwód bez orzekania o winie to... nie widzę problemu. Nie macie dzieci, więc odpada kwestia alimentów, ustalania kontaktów itp itd. Jedyną (...) czytaj dalej»
-
Odsetki od kredytu na mieszkanie wynajmowane jako koszt podatkowy
przez: - | 2004.1.20 0:0:0
Czy odsetki od spłaty kredytu zaciagniętego na zakup mieszkania,które jest wynajmowane,jest kosztem do odliczenia od przychodów z najmu? (narciarz) czytaj dalej»
-
Alimenty na byłą żonę i dziecko - obniżenie przy zarobkach w innym mieście
przez: Zaprawiony | 2004.1.20 17:58:56
uważam, że pozew powinienieś złożyć w SR miejsca zameldowania na pobyt stały. Chociaż o właściwości miejscowej (ogólnej) sądu nie decyduje miejscowość, w której osoba pozwana jest zameldowana, (...) czytaj dalej»
-
Darowizna działki od rodziców - rozliczenie w zeznaniu podatkowym
przez: - | 2004.1.22 0:0:0
Otrzymałem od rodziców na współwłasność z żoną działkę budowlaną, jak i czy ująć tę darowiznę w zeznaniu podatkowym? (martinn) czytaj dalej»
-
Zwrot składki OC po sprzedaży pojazdu - nowe przepisy vs stare umowy
przez: - | 2004.1.22 0:0:0
Według nowych przepisów jeżeli sprzedaje pojazd przekazuje nabywcy OC i może on jeździć na nim do końca ważności OC a nie jak dotąd przez maksymalnie 30 dni. I mam pytanie czy ten przepis ma (...) czytaj dalej»