Archiwum Forum Marzec 2004
(44 tematów na forum)
-
przez: Verka | 2004.3.3 13:34:23
Bardzo proszę o pomoc- poradę: Piszę właśnie doktorat. Muszę go oddawać w częściach mojemu promotorowi. Mam podstawy przypuszczać, że chce wykorzystać wyniki mojej pracy do swoich celów. (...) czytaj dalej»
-
przez: Eliza | 2004.3.4 12:11:11
Owszem jest taka możliwość, możesz być przesłuchana w miejscu zamieszkania, jeśli sąd wyrazi na to zgodę. Napisz prośbę do sądu i przedstaw argumenty będące przeszkodą do wstawienia się (...) czytaj dalej»
-
przez: ja mam podobne | 2004.3.6 22:7:6
czy jeśli mój tata w roku 2006 odchodzi na emeryture to czy mogą go odesłąć na zasiłęk przed emerytalny?? czytaj dalej»
-
przez: pablos3 | 2004.3.7 18:7:56
Ja miałem taki przypadek, odliczą ci od zwrotu, ja słyszałem, że po 3 latach jest przedawnienie, pare dni temu nawiedził mnie komornik za nieuregulowany mandat z 2001.08 wiec to by było ponad 2 (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie mieszkania spółdzielczego synowi-studentowi
przez: Karolina | 2004.3.8 15:18:34
Ostatnio to samo przerabiałam z mamą, która była głównym lokatorem w mieszkaniu spółdzielczym - lokatorskim. Teoretycznie to nie ma możliwości przekazania - tylko można z męża na żonę i (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.10 0:0:0
Czy ktoś zna może prawo niemajatkowe, które zostało skutecznie zbyte? Wiem, że w historii zdarzył sie taki ptzypadek (1111) czytaj dalej»
-
przez: Bo | 2004.3.10 10:19:48
Tak 236 kpk jezeli twoje prawa zostaly naruszone czytaj dalej»
-
przez: bezpartyjny | 2004.3.10 23:2:59
jeżeli jesteś z regionu Szczecińskiego, to daj znać na priwa, na pewno mnie z moje gazety za opisanie tego nie wyrzuci :) zbigniew@poczta.onet.pl czytaj dalej»
-
Zaplacilem-x teraz sciga mnie -y
przez: malgoska | 2004.3.11 15:53:0
niekompetencja potrafi byc przerazajaca. na twoim miejscu przestalabym z nimi rozmawiac. napisz pismo wyjasniajace, krotkie. w stylu: nie ma dlugu, byla wplata + xero dowodu zaplaty (przy zalozeniu, ze (...) czytaj dalej»
-
Pożyczyłem 13 lat temu pieniądze
przez: Bo | 2004.3.12 7:58:13
Jezeli chcesz spelnic swiadczenie, a nie znasz miejsca zamieszkania wierzyciela to na podstawie art 467 KC pkt 1 mozesz zlozyc kwote do depozytu sadowego. Musisz jednak o tym pionformowac wierzyciela ( (...) czytaj dalej»
-
7 dni po rozprawie pojednawczej?
przez: Grzesiek | 2004.3.12 13:38:0
Serdeczne dzięki, Szymon. Już siadam i piszę. czytaj dalej»
-
przez: szymon | 2004.3.12 19:11:20
Mariusz, kręcisz coś, po pierwsze jak byś wyników nie dostał do rączki to napewno na sprawie o ustalenie ojcostwa sąd by Tobie je pokazał. pozdrawiam czytaj dalej»
-
Windykacja długu a odsetki-PILNE!!!
przez: pyrda | 2004.3.12 21:12:3
Jeśli odsetki nie były ustalone w umowie wierzyciel może naliczać je na podstawie i zgodnie z wyrokiem sądu. czytaj dalej»
-
Opis z tytułu dużej ulgi budowlanej
przez: pyrda | 2004.3.12 21:33:1
Jak już wpisałeś w PITa i rozpocząłeś odlicznie, to będziesz odliczać tak długo aż wykorzystasz to co wpisałeś. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie osoby która nie chce tego zrobić
przez: kaśka | 2004.3.13 5:32:4
Razem z mężem mieszkaliśmy u moich rodzicow ,gdy się rozstaliśmy , po pół roku bez jego wiedzy rodzice zlożyli w administacji pismo o wymeldowanie . Policja pytala sąsiadow czy faktycznie z nami (...) czytaj dalej»
-
przez: ten sam | 2004.3.14 1:11:37
Mam ten sam problem może coś już wiesz na ten temat ---------- bannet@wp.pl czytaj dalej»
-
przez: Zuza | 2004.3.14 21:14:1
To zależy czy dostałaś mieszkanie przed ślubem . Jeżeli po to jest nie istotne na czyją książeczkę , to wasza wspólnota i należy do podziału. Zależy to od Sądu kiedy sąd ogłosi podział (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku w sprawie cywilnej
przez: Bo | 2004.3.15 14:34:57
Mozna sie zwracac do sadu, w ktorym toczy sie sprawa o przywrocenie terminu! Ale tylko wtedy jezeli uchybienie terminu nastapilo bez twojej winy! Z tego co piszesz raczej bylo w tym troche twojej winy! (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.16 0:0:0
Mam prośbę o pomoc i radę. Kilka tygodni temu w związku z awarią piecyka gazowego wezwałem "fachowca" z ogloszenia w gazecie. Ten pan naprawial piecyk dwa razy i po kilku dniach piecyk (...) czytaj dalej»
-
przez: Zizi | 2004.3.16 21:36:40
Tak mozecie chcesz pismo napisz pod adres procol@o2.pl. Pomogę. czytaj dalej»
-
przez: Zbych | 2004.3.17 6:22:43
Mandat przedawnia się po trzech latach czytaj dalej»
-
przez: asia | 2004.3.17 10:54:49
czyli potwierdzasz ze mogl byc to rzeczywiscie skorumpowany gosc z urzedu celnego który przeprowadzał kontrol? czytaj dalej»
-
Zostałem ograbiony przez matkę dziecka
przez: artur32 | 2004.3.19 8:57:52
Tomku trzymam kciuki za Twoją sprawę. Walcz do upadłego i się nie dawaj. Niestety coraz więcej "bab" próbuje dorabiać się w ten sposób, niejednokrotnie nawet zasłaniając się dziećmi. Trzeba (...) czytaj dalej»
-
Rozwód - rozprawa pojednawcza - fiasko
przez: mikawi | 2004.3.19 14:41:54
fakt ciązy może byc ułatwieniem uzyskania rozwodu, jego nie orzeczenie można uznac za niezgodne z zasadami współżycia społecznego w tej sytaucji (brak więzi między malzonkami, trwały i zupełny (...) czytaj dalej»
-
przez: xjoan | 2004.3.19 21:41:44
Mogę Ci pomóc. Jestem Specjalistą do spraw windykacji w b. dużej firmie. Ludzi z Kruka znam osobiście. Również ich sposoby działania. Znam również całą procedurę sądowo - komorniczą. Potrzebuję (...) czytaj dalej»
-
przez: Zizi | 2004.3.20 11:8:4
Majątek ruchomy to to co znajduje się w maieszkaniu czyli wyposażenie, samochód. A majątek nieruchomy to samo mieszkanie lub dom. Wszystko to zalicza się do podziału majątku ruchomego i nieruchomego. (...) czytaj dalej»
-
przez: Zizi | 2004.3.20 18:23:59
Nie przejmuj się tym co pisze ten pan samarytanin względem psychopaty. On chyba nie doznał znecania się i nie ma pojęcia co to znaczy być ponirzana i bita.Dziecko trzeba ratować , co ojciec alkocholik (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.21 0:0:0
Ojciec podstępnie zabrał mi syna i oddał go na wychowanie swoim rodzicom. Mnie nieumożliwiają kontaktu z synem , wręcz go izolują.Buntują przeciwko mnie, nawet nie dają syna do tel. Nie ma żadnego (...) czytaj dalej»
-
przez: Zizi | 2004.3.21 22:57:36
jeżeli chodzi o służbę wojskową nie jest wliczana do jubileuszy, czyli 38 lat pracy nagroda nie przysługuje. czytaj dalej»
-
Czy moge odmowic podpisania aktu oskarzenia?
przez: - | 2004.3.22 0:0:0
Sprawa jest dla mnie bardzo nie mila i jednoczesnie stresujaca,poniewaz moj znajomy mial firme z ktorej ukradl pieniadze i jak prawo nakazuje teraz siedzi czekajac na sprawe.Istotnym dla mnie punktem jest (...) czytaj dalej»
-
przez: motorola | 2004.3.22 21:36:56
Witaj Zizi Chcę wystąpić z powództwem przeciwegzekucyjnym (art 840 kpc) przeciwko tytułowi wykonawczemu z klauzulą, wystawionemu przez Urząd Skarbowy.Jako zarzut chcę przedstawić do potrącenia (...) czytaj dalej»
-
Czy mam prawo do adwokata z urzędu
przez: Eliza | 2004.3.23 2:6:46
Co za kretyn użył mojego nicka? Anca ma rację, nie masz dużych szans, ale próbować możesz. czytaj dalej»
-
przez: kicek | 2004.3.23 15:13:3
chyba sąd się zoriętuje, że na pojednawczej nie potrafił podać powodów twojej winy a potem nagle mu się przypomniało jaka byłaś zła.Życzę powodzenia. czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.24 0:0:0
Jakie są konsekwencje niezłożenia oświadczenia majątkowego przez emeryta ? (janek) czytaj dalej»
-
przez: mikawi | 2004.3.24 16:15:16
jeśli dziecko nie zostało przez ciebie prawnie przysposobione to jest twoim pasierbem, czyli nie masz wobec niego władzy ani praw rodzicielskich; jednak nie sądzę aby to cię ograniczało w chodzeniu (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o zarobkach przy wniesieniu pozwu o rzwód
przez: mikawi | 2004.3.24 16:18:3
normalny druk z zakładu pracy, grunt aby były odpowiednie podpisy i pieczątki zakładu pracy i osoby która zaświadczenie wydała czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.25 0:0:0
Mam dziecko z tzw. wolnego związku, dziecko zostało uznane przez dziecka ale przez ojca. Jednak przez ciążę i przez pierwsze 4 lata nie interesował sie dzieckiem. Alimenty były płacone różnie, (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.25 0:0:0
2 pytania: a)gdzie moge znalezc informacje na temat postepowania sadowego po odmowie przyjecia mandatu i mozliwosci apelacji od jego wyroku (jakie przepisy to reguluja?) b)czy 1)niewpisanie do mandatu (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.26 0:0:0
Uległem wypadkowi przy pracy. Czy mogę i na jakiej podstawie prawa ubiegać się od zakładu pracy zwrotu kosztów leczenia. (Jurek) czytaj dalej»
-
przez: rm67 | 2004.3.26 10:44:50
Możliwość darowizny już rozważałam, wiąze się to z kosztami aktu notarialnego, zmian w księdze wieczystej, itd. Rozważam też drugą możliwość: podpisuję intercyzę i kupuję mieszkanie (spłdzielcze (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.3.28 0:0:0
Zmieniłam miejsce zamieszkania na inne województwo ale zameldowania stałego nie. Zameldowałam sie czasowo w nowym miejscu i zastanawiam sie czy mogę przerejestrować swój samochód zgodnie z miejscem (...) czytaj dalej»
-
przez: mietowy | 2004.3.28 11:59:34
Wszystko jasne tylko mam jszcze jedno pytanie czy komornik ma obowiazek obliczania sobie wielkosci pozostalego zadluzenia do splaty czy np.bank mo obowiazek przekazywania komornikowi takiej wiadomosci. (...) czytaj dalej»
-
PRZEKWALIFIKOWANIE DZIAŁKI ROLNEJ NA LETNISKOWĄ
przez: asia1 | 2004.3.29 19:28:33
Czy wiesz może ile trwa takie przekształcenie i ile kosztuje? Też chcę to zrobić i nie bardzo wiem od czego zacząć. Jednak jest to konieczne (tak mi się przynajmniej wydaje), aby móc cokolwiek (...) czytaj dalej»
-
przez: mikawi | 2004.3.31 10:24:49
trudno ci pomóc jeśli nie piszesz o co chodzi, pozwów jest setki, o co chcesz pozywać i kogo? czytaj dalej»