Archiwum Forum Sierpień 2004
(74 tematów na forum)
-
komornik zajal konto a ja nie mam dlugow
przez: skryba | 2004.8.1 9:39:32
Wystąpienie do sądu jest konieczne, bo komornik nie jest uprawniony do podejmowania decyzji. Jak masz nakaz zapłaty z banku, to wiesz już, kto domaga się zapłaty. Możesz wystąpić z powództwem (...) czytaj dalej»
-
przez: asia | 2004.8.1 15:31:33
wnosze sprawe o rozwod moj maz podczas trwania malzenstwa zalozyl firme transportowa,i zakupil 3 auta,czy moge starc sie o polowe tych aut niech mi je np. splaci,czy istnieje taka opcja. czytaj dalej»
-
podział majątku - 2/3 dla matki z dzieckiem?
przez: AMIREK | 2004.8.1 23:32:38
Potwierdzam wcześniejszą wypowiedź - wspólny dorobek małżonków tj. wszystko to, co zostało nabyte w trakcie małżeństwa dzieli sie tylko na byłych współmałżonków. Niestety dzieci w ogóle (...) czytaj dalej»
-
przez: - | 2004.8.2 0:0:0
Mam jak wszyscy tutaj na liście problem. Kupiłem w Komisie Fiata samochód. Zdecydowałem się na samochód z komisu dealerskiego gdyż uważałem że mnie obsłużą lepiej niż w normalnym komisie. (...) czytaj dalej»
-
przez: KORA | 2004.8.2 21:56:2
Dziękuje za dotychczasowe informacje. Mam nadzieję, że może ktoś jeszcze z własnego doświadczenia wypowie sie na ten temat. czytaj dalej»
-
Mówcie na mnie frajer zawsze i wszędzie...
przez: lucy | 2004.8.4 15:53:46
Chyba ta policja wprowadziła cię w błąd. Owszem sprowadzać sobie może kogo zechce ale do godz. 22-giej. Po tej godz. jeżeli jesteś głównym najemcą bądż właścicielem mieszkania masz prawo (...) czytaj dalej»
-
przez: umorzenie | 2004.8.4 19:22:4
moja sytuacja nie jest ciekawa ja nie pracuje ucze sie jeszcze,mieszkam z matka i nie wiele nam zostaje na zycie i do tego bylem pierwszy raz karany.a to jest wyrok apelacyjny.jutro ostatni dzien na wniesienie (...) czytaj dalej»
-
przez: svobo | 2004.8.4 22:40:18
wnioskuje ze budynek mieszkalny jest w trakcie budowy, więc nalezaloby ustalic na poczatek: 1. date uzyskania "pozwolenia na budowe" 2. zgodnosc wykonania budynku z warunkami "pozwolenia na budowe" (...) czytaj dalej»
-
przez: acek | 2004.8.5 1:35:42
Dzieki izabi. Wlasnie wczoraj minal kolejny termin,kiedy moja eks miala przedstawic swoje stanowisko w sprawie podzialu majatku i tego nie zrobila.I znowu na sprawie bedziemy walkowac temat "dlaczego",znowu (...) czytaj dalej»
-
CZY LATWIEJ JEST OTRZYMAC ROZWOD PO SLUBIE CYWILNYM????
przez: shizma | 2004.8.5 17:7:2
Dziekuje Asiu !! - boimy sie tego wszystkiego, bo gdziekolwiek przedstawiamy nasza sprawe, kazdy mowi ze bedzie bardzo ciezko wywalczyc opieke nad dzieckiem i wrecz nam to odradzaja :( Nawet prawnicy proponuja (...) czytaj dalej»
-
wejście policji na teren prywatny
przez: - | 2004.8.6 0:0:0
Czy policja może wejść na teren prywatnej posesji bez nakazu prokuratorskiego i bez zgody właściciela? Jeżeli tak , to w jakich sytuacjach i na jakiej podstawie prawnej ? (andrzej) czytaj dalej»
-
przez: Eliza | 2004.8.6 23:19:43
Nierozumiem, czyżby ktoś znowu użył mojego nicka? nieważne... Tak sprawa o alimenty, czy też o podwyższenie alim. może odbyć się pod nieobecność pozwanego. czytaj dalej»
-
przez: jjcz | 2004.8.7 9:52:4
w przykładach już funkcjonujacych czytaj dalej»
-
przez: Paragraf148 | 2004.8.7 11:50:34
W tym problem, ze kasa sie rozrosla bo jest inwestowana na rynkach finansowych. Scislej mowiac nikt o to nie pyta, ale moze spytac w przyszlosci. Jezeli chodzi o dokumenty to bylo przekazanie lokaty pienieznej (...) czytaj dalej»
-
Co pierwsze? Rozwod,podzial majatku,alimenty?
przez: Asiula | 2004.8.9 12:27:0
Proponuje wnieść o rozwód z zasądzeniem alimentów. Natomiast podział majatku proponuję zrobic po rozwodzie, ze względu na fakt iż to sie długo toczy.A tak wasza mama będzie już po rozwodzie (...) czytaj dalej»
-
Arbitraż i sądownictwo polubowne
przez: Marcin | 2004.8.9 18:49:6
Trudno generalizować. Chociaż ogólne zasady działania sądów polubownych reguluje k.p.c. - to przecież regulamin sądu doprecyzowuje szczegóły. A regulaminy są bardzo różne. Pouczający i dający (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy o pracę a ekiwalent za urlop
przez: Iza | 2004.8.10 8:1:33
A ja zwolniłam się sama bo znalazłam lepszą pracę ale poprzedni pracodawca zapłacił mi za 1,5 m-ca pracy 600 zł, a na świadectwie pracy wpisał, że wykorzystałam 6 dni urlopu którego nigdy (...) czytaj dalej»
-
przez: pch | 2004.8.10 11:25:42
...w zasadzie to żadnych specjalnych: akt ślubu (chyba zupełny), dowody osobiste i tyle. Sam też spisywałem. Rozdzielnośc majątkowa będzie obowiązywała od dnia podpisania aktu notarialnego. Oczywiście (...) czytaj dalej»
-
dni wolne od pracy od tak sobie
przez: qpnw | 2004.8.10 14:11:56
Poinformujcie o tym fakcie Państwową Inspekcje Pracy. Takie postępowanie jest niezgodne z przepisami prawa pracy. Niestety pracodawcy często tak robią z uwago na fakt, iż pracownikowi i tak zależy (...) czytaj dalej»
-
przez: malina | 2004.8.11 13:51:21
dziękuję bardzo za pomoc :) czytaj dalej»
-
co jets bardziej korzystne ???/
przez: mik | 2004.8.11 14:5:43
to zależy od tego czy masz jakieś koszty do odliczeń. jeśli nie to raczej opłaca się ryczałt ale to tez musisz obliczyć. niestety nie ma na to pytanie trafnej odpowiedzi jeżeli nie usiądziesz (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik powinien powiadomić
przez: Asiula | 2004.8.12 7:59:42
Komornik powinien cię powiadomić o rozpoczeciu egzekucji. czytaj dalej»
-
przez: monia | 2004.8.12 16:55:8
moze ktos jeszcze wie cos na temat dodatku na dzieci przeciez zwiazek malzenski bede zawierala z mezczyzna obcym dla dzieci i nasze dochody nie przekrocza kryterium na osobe czyli 504 zl czytaj dalej»
-
choroba psychiczna a prawo pracy...
przez: newel | 2004.8.12 20:29:26
Z własnego doświadczenia wiem, że czasami sąd też wykazuje cechy ludzkie. Gdybym ja była osobą poszkodowaną (tj tą oskarżoną o krsdzież i zwolniona, czyli zniesławionoą), to w TYM przypadku (...) czytaj dalej»
-
samochód z zagranicy w Polsce - użyczenie. I co dalej?
przez: Wzy | 2004.8.12 22:25:9
"...Czyli auta muszą być zarejestrowane w Polsce..." ??? Moim zdaniem powyższy przymus jest niekonieczny. Skoro fundacja otrzymała je w "użyczeniu" do tego, aby koszty ich utrzymania mogły być w (...) czytaj dalej»
-
przez: ewa32 | 2004.8.13 11:26:53
mam podobną sprawę tyle że ojciec to Francuz pracujący w Estonii. Prawnik powiedziął mi że teoretycznie jest to możliwe ale praktycznie to nie. Nie ma żadnej możłiwości ściągniecia tych Panów (...) czytaj dalej»
-
przez: miri | 2004.8.13 18:38:10
Wiecej informacji mozesz znalezc na forum "Polacy w Niemczech" Gazety Wyborczej- ktos tam juz poruszyl ten watek. Z tego co wiem nawet po rozwodzie Twojemu mezowi moze przyslugiwac prawo wspoldecydowania (...) czytaj dalej»
-
przez: lilka | 2004.8.13 18:47:34
a przywilej odwiedzania tez mu pozostawilas czy to tez juz nadalas swojemu obecnemu? Powtarzam, napisalam ze alimenty sa niesluszne jesli dziecko ZOSTALO PRZYSPOSOBIONE a nie tylko ma zmienione nazwisko. czytaj dalej»
-
przez: 123 | 2004.8.14 9:59:25
Przeczytaj dokłądnie nową ustawę o VAT, generalnie, jeśli nie prowadzisz działalności, to um o dzielo VAT nie podlega. Tylko, ze tam jest straznie skomplikowana sprawa co to działalność, chodzi (...) czytaj dalej»
-
przez: 321 | 2004.8.14 10:4:3
Skargę pauliańską możesz wnieść do sądu cywilnego, ale będzie ciężko.. Jeśli udowodnisz, że sprzedaż miała na celu pokrzywdzenie wierzycieli (czyli ciebie) i że strony wiedziały o tym (skoro (...) czytaj dalej»
-
przez: dana | 2004.8.14 19:39:49
wy jesescie prawie stale w 'amoku'a zwlaszcza jak pojawi sie na polu widzenia jakas' 'laska'........ czytaj dalej»
-
Błagam o pomoc! Ile czasu ma bank na odpowiedź na pismo
przez: - | 2004.8.15 0:0:0
Jestem po rozwodzie. W czerwcu zainteresowałam się kredytem, który wziął mój były mąż na firmę. Otrzymałam odpowiedź,że kredyt nie został spłacony. Zadzwiniłam do zespołu kredytów trudnych, (...) czytaj dalej»
-
Orzeczenie Trybunalu Konstytucyjnego
przez: abi | 2004.8.15 14:32:12
A czego konkretnie dotyczyło to orzeczenie? czytaj dalej»
-
przez: 123 | 2004.8.16 12:55:9
Moim zdaniem nie, bo pracownik złożył pierwszy. Problem tylko, jak przez okres wypowiedzenia pracownik rorbi jakieś "numery" rzeczywiśćie i jednoznacznie podpadające po "dyscyplinarkę", np. pije (...) czytaj dalej»
-
zawieszona działalność gospodarcza a kredyt na firmę
przez: 1czer64 | 2004.8.16 19:48:34
wkor, dzięki za odpowiedź. Kredyt był zaciągnięty przez męża (obecnie byłego). Ponieważ szukały go różne osoby, którym był winien pieniądze, postanowiłam sprawdzić, czy kredyt jest spłacony, (...) czytaj dalej»
-
przez: zdesperowana | 2004.8.16 20:27:0
Wlasnie w tym rzecz ze bylo to tylko zawiadomienie o takim osiedzeniu, jeszcze lepsze jest to, ze bylo napisane NIEOBOWIAZKOWE wiec z jakiej racji mam im placic tyle kasy? nigdy chyba nie zrozumiem prawa... czytaj dalej»
-
przez: Joanna | 2004.8.16 23:34:11
nie wie tego nikt - z 95 roku mam zadłużenie i nadal mi je potrącają czytaj dalej»
-
przez: Paragraf148 | 2004.8.17 21:1:59
Jeżeli to nie sprawi problemu to poprosze o USTAWY o podatku od spatków i darowizn z lat 1975-2003. czytaj dalej»
-
przez: film | 2004.8.17 23:10:43
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. - Dz.U. z dnia 1 maja 2004r. nr 97 poz.971 - paragraf 21 ust.1-5 . czytaj dalej»
-
rozszerzenie współ. majątk. o 1 darowiznę
przez: Mariusz | 2004.8.18 8:16:49
Dziękuję Ci za wskazówki. Jednak moje pytanie nadal pozostało bez odopwiedzi. Jeśli ktoś z Was jeszcze może mi pomóc to bardzo proszę. Dziękuję. czytaj dalej»
-
przez: szymon | 2004.8.18 11:38:5
Iko, wysłałem Ci maila na adres podany na tej stronie, pozdrawiam czytaj dalej»
-
Wycofanie oskarżenia -pilnie proszę o pomoc!!!
przez: szymon | 2004.8.18 12:48:35
prokurator wbrew zawartej ugodzie między sprawcą a poszkodowanym może prowadzić postępowanie karne dalej, pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: qpnw | 2004.8.18 17:18:41
Wystarczy L4, do sądu również, tylko w niektórych wypadkach (głownie jeżeli chodzi o pozwanego/oskarżonego) sąd domaga się poświadczenia przez biegłego lekarza. czytaj dalej»
-
"Oskarżyciel posiłkowy" - PILNE
przez: Kimi | 2004.8.18 18:6:48
Dzięki Elizo za odpowiedz, a czy wiesz albo ktoś może wie coś więcej na ten temat: jak na takiej sprawie wygląda, czy zazwyczaj się wygrywa czy przegrywa, no i ile może sobie życzyć pełnomocnik (...) czytaj dalej»
-
przez: qpnw | 2004.8.19 13:30:14
Odpowiadacie za dlugi solidarnie, więc komornik może sciągnąć należność tylko z jednego z dlużników, który następnie ma prawo wystąpić z regresem do drugiego dłużnika o zwrot zapłacanej (...) czytaj dalej»
-
przez: barboora | 2004.8.19 17:42:13
Tydzien uplynal a umowy jak nie bylo tak nie ma.Poczekam jeszcze troche(po wyplacie)poniewaz moge nie dostac kasy za przepracowany czas(mniemam )jesli chodzi zas o obowiazki,no coz,pokojowka jest pokojowka,ma (...) czytaj dalej»
-
zmiany w zakresie dzialajnosci w sp z oo
przez: elkand | 2004.8.20 8:45:6
dopiero po tejestracji w KRS i otrzymaniu NIP! - a NIP dostaje sie dopiero po otrzymaniu REGON :) czytaj dalej»
-
przez: aga | 2004.8.20 8:52:22
nieprawda. Ja mam przyznane alimentyprocentowo. I nie mam tu znaczenia od jakiej kwoty. ja mam przyznane 25 procent z zastrzezeniem , "nie mniej niż......i tu kwota". To zabezpieczenie na wypadek gdyby (...) czytaj dalej»
-
przez: Ela | 2004.8.20 19:0:33
Dziękuje wszystkim. Trochę podniosło mnie to na duchu. Sama juz sobie zupełnie nie radze. czytaj dalej»