Archiwum Forum Marzec 2005
(67 tematów na forum)
-
-
przez: malgosia9991 | 2005.3.1 9:23:19
Witam, wiec ja sama bylam po porade u prawnika w tej sprawie. W czesci po Dziadku dzieci z jego pierwszego malzenstwa oraz wspolne maja jednakowe prawo dziedziczenia, jezeli nie zastrzegl tego inaczej (...) czytaj dalej»
-
przez: Xenna | 2005.3.1 18:58:3
Ale osoba sprowadzająca z Polski do siebie do Niemiec, handluje nastepnie tym lekiem w Niemczech bo jest on kilkanascie razy drozszy niz w Czechach- w kraju z ktorego sprowadzaja go inne handlarki polskie, (...) czytaj dalej»
-
prosze o pomoc - nieszczere intencje powodki
przez: fiik | 2005.3.1 19:32:8
witam,mam problem ktorego nie moge sam rozwiazac,bylem u adwokata po porade ale i on w sumie niewiele mi pomogl ja i moja zona niestety nie mogac sie porozumiec praktycznie we wszystkim doprowadzilismy (...) czytaj dalej»
-
przez: kku2 | 2005.3.1 21:7:20
musisz wypełnić deklarację PCC-1 zapłacić należny podatek o czynności cywilnioprawnych (od średniej wartości rynkowej) i napisać podanie o niekaranie za nieterminowe złożenie deklaracji PCC-1 (...) czytaj dalej»
-
czy mogę rozliczy sie z żoną ??
przez: kku2 | 2005.3.1 21:12:50
jeżeli żona rozliczyła się z podatku to prawdopodobnie była opodatkowana w formie zryczałtowanego podatku dochodowego. i nie możesz rozliczyć się wspólnie z żoną. czytaj dalej»
-
brak pokwitowania i oskarzenie
przez: elizak | 2005.3.2 13:46:57
Dostalm pismo ze swojego bylego zakladu pracy,ze w kwietniu ubieglego roku ponoc przyjmowalam zaplatę gotowkową za fakturę wystawioną na przelew i nie wydalam zadnego pokwitowania tej zaplaty klient (...) czytaj dalej»
-
co zrobić żeby zawiesili odwieszony wyrok
przez: jadwiga15 | 2005.3.2 16:51:7
Witam serdecznie dziękuję za podpowiedzi .Proszę wyjaśnić jak uzasadnić ,,warunkowe przedterminowe zwolnienie'' czytaj dalej»
-
przez: jadwiga15 | 2005.3.2 22:13:48
Witam. nic się nie przejmuj to co ma być to będzie nikt nie ma prawa cie tego pozbawic chyba że sam się zżekniesz. czytaj dalej»
-
przez: Jadwiga | 2005.3.2 22:23:18
czy jest jakaś mozliwość aby uniknąć kosztów za biegłego ktorego powolała strona przeciwna czytaj dalej»
-
przez: jadwiga | 2005.3.2 22:29:34
jak uzasadnić wniosek o przedterminowe zwolnienie czytaj dalej»
-
przez: dommos | 2005.3.3 10:37:5
Jeśli chodzi o nie powiększanie się twojego zadłużenia to skorzystaj z dodatku mieszkaniowego. Gmina dopłaci ci nawet do 70% (w zależności od dochodów) a ty dopłacisz reszte. Jeśli nie będziesz (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad dzieckiem - syn i była żona za oceanem
przez: Maria | 2005.3.3 19:48:57
Moj list, to nie porada prawna, ale kilka słów pocieszenia. Z treści listu można domniemywać,że jesteś mnłody. Szkoda,że musisz mieć tak przykre przeżycia. Domyślam się ,że jesteś po prostu (...) czytaj dalej»
-
opatentowanie zapachu - podrabianie perfum
przez: izabelanna | 2005.3.5 0:4:55
Czy można opatentować zapach ? Czy perfumy o bardzo zbliżonym zapachu są podróbkami ? Czy wytwarzanie takowych i ich sprzedaż jest niezgodna z prawem ? ( sprzedaż pod inną nazwą ) Bardzo proszę (...) czytaj dalej»
-
Czy nie będąć głównym najemcą lokalu można zameldować w nim np. żonę
przez: martini | 2005.3.5 4:36:52
Jesteśmy z żoną głównymi najemcami lokalu kwaterunkowego, razem z nami mieszka brat żony który jest zameldowany na stałe ale nie jest najemcą.Ostatnio oświadczył że wprowadza się do niego (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od bylego malzonka a kwestia rozliczenia rocznego
przez: justin77 | 2005.3.6 9:55:28
Moja mama ma zasądzone na siebie alimenty od byłego męża... Wiem, ze musi odprowadzać podatek, bo jest to jej dochód... Jest po rozwodzie. Czy musi wypełnić Pit roczny, jeżeli tak to jaki i czy (...) czytaj dalej»
-
przez: izaz | 2005.3.6 13:48:10
mam, dużo pytań, mogę się z kimś kto się rozwodzi i dzieli majątek jakoś skontaktować? czytaj dalej»
-
przez: Mila | 2005.3.6 19:18:12
Kasację może tylko w Twoim imieniu wnieść adwokat lub radca prawny i to on otrzyma informację o przyjęciu(lub nie)i terminie rozprawy.Możesz uczsestniczyć w rozprawie,ale do mnie sędzia zwrócił (...) czytaj dalej»
-
przez: melady | 2005.3.7 22:49:49
a czy odpowiadam za zobowiązania wobec ZUSu powstałe za mojej "kadencji" i jak mogę się od nich uwolnić. Przypominam, że mój następca kupił udziały wraz ze zobowiązaniami i wierzytelnościami (...) czytaj dalej»
-
przez: matula | 2005.3.9 8:33:15
Jeśli spółdzielnia nie wyrazi zgody to juz chyba tylko sąd pozostał. czytaj dalej»
-
przez: szymon | 2005.3.9 20:12:5
Z tego co wiem, to jeśli stosunek pracy nie wygasł przed upływem 3 miesiąca ciąży, to pracodawca jest zoobowiązany bezwzględnie przedłużyć umowę o pracę do momentu porodu. czytaj dalej»
-
Będe wdzięczny za podpowiedz w dziwnej sprawie
przez: kolezka | 2005.3.10 1:15:39
Zapomnialem dodac ze w przeszukaniu nic nie znalezli co podpisalem i okazalo sie ze te teleofny byly skradzione w czasie jakiegos napadu rabunkowego w jakiejs firmie, gdzie skradziono rozne telefony, dvd, (...) czytaj dalej»
-
Obecność pełnomocnika (kasacja wyroku)
przez: dawidgaza | 2005.3.10 10:19:33
Obecność pełnomocnika jest obowiązkwa wpodczas postępowania przed SN, a także gdy sprawa zastanie ponownie rozpoznawana przed sądem niższej instancji Wystarczy przytoczyć art. 87[1] § 1 KPC. (...) czytaj dalej»
-
przez: dawid | 2005.3.10 11:0:13
W razie rozrządzenia majątkiem w testamencie spadkobiercom , którzy byliby powołani do spadku z ustawy należy się zachowek. Treść przepisu art. 991 KC jest następująca Art. 991.§ 1. Zstępnym, (...) czytaj dalej»
-
świadectwo pracy- anulowanie? na jakiej podstawie
przez: dawid | 2005.3.10 11:49:26
1) Istotnie na podstawie art. 25[1] KP umowa ma charakter umowy o pracę na czas nieokreślony (trzecia z kolei umowa o pracę ,a pierwsza z nich zawarta 11.05.04) 2)“zwolnienie” 16 (...) czytaj dalej»
-
-
dwa mieszkania a fundusz remontowy
przez: edex | 2005.3.10 13:14:10
Na tak postawione pytanie są dwie odpowiedzi. NIE i TAK. NIE możecie sie państwo rozliczyć razem, gdyz małżeństwo wasze nie trwało całego roku podatkowego (od 09-01-2004). TAK możecie dodac wydatki (...) czytaj dalej»
-
przez: pan tadeusz | 2005.3.11 14:49:7
Najgorsze jak się radzi i nie ma się racji. czytaj dalej»
-
Czy długi spadkowe mają wpływ na wysokość zachowku?
przez: Zrozpaczony | 2005.3.11 22:30:8
Odziedziczyłem w drodze testamentu mieszkanie po żonie. Wartość rynkowa tego mieszkania to około 650 tys. Jednocześnie wszystkie koszty związane z uzyskaniem spadku oraz długi spadkowe są na około (...) czytaj dalej»
-
przez: afracz | 2005.3.11 22:37:50
Szanowni Państwo Prawnicy , którzy Wam doradzają muszą wrócić do szkoły i było by dobrze aby to była szkoła wyższa , Wy tymczasem znajdźcie innych , którym, cesja nie jest obca a tacy są (...) czytaj dalej»
-
Wrażenia ze sprawy w Sądzie Najwyższym
przez: ewa | 2005.3.13 10:42:45
masz racje, moje wrazenia sa jeszcze gorsze. Bylam swiadkiem, kiedy w SO trzech sedziow, w trakcie rozprawy i zadawania pytan, ciagalo do siebie segregator z dokumentami i przewracalo kartki, jakby od (...) czytaj dalej»
-
przez: BombeL | 2005.3.14 9:19:22
według mnie masz na to prawo to są twoje utwory i legalnie je udostę pniasz więc nikt nie może mieć zastrzeżeń codo tej strony czytaj dalej»
-
ja(23) i moja siostra(17) potrzebujemy pomocy (ponownie)
przez: sbwantsbehappy | 2005.3.14 19:31:3
czy moja siostra kończąca lat 17 w grudniu tego roku może sama decydować o tym gdzie mieszka, czy ze mną czy z ojcem? (bardziej szczegółowe informacje w poście o tym samym temacie w dziale "opieka"). (...) czytaj dalej»
-
udział męża w partycypowaniu wydatków zwiazanych z prowadzeniem domu
przez: zyczliwa | 2005.3.14 21:51:11
Mozesz wniesc sprawe do Sadu Rodzinnego tj. wniosek o roztrzygniecie istotmych spraw w rodzinie.Ja mialam podobna sytuacje z tym ze nie jestesmy w separacji ani rozwod przysadzone mam alimenty wiec sad (...) czytaj dalej»
-
członkowstwo w zarządzie spółki a pełnomocnictwo????PLIS HELP!!!
przez: altu | 2005.3.15 15:3:31
zazwyczaj dwoch czlonkow zarzadu dzialajacych razem moze podpisywac umowy i zaciagac zobowiazania - tak mowi kodeks spolek hanlowych. jezeli jest inny zapis w umowie spolki co do reprezentacji - to wg (...) czytaj dalej»
-
przez: sigizm | 2005.3.15 21:2:14
Jest procedura - należy złożyć "doniesienie" na najbliższym posterunku policji o oszustwo, i jeśli facet nie przedstawi dowodu wysyłki, to ma sprawę karną. Należy skontaktować się (...) czytaj dalej»
-
jakie odszkodowanie za zagubiony przez zakład usługowy sprzet?
przez: dawid | 2005.3.17 10:52:28
Należy przyjąć, że w takim wypadku dłużnik (naprawiający) dopuszcza się zwłoki ze spełnieniem świadczenia, którego podstawą jest wykonanie zobowiązania tj naprawienie rzeczy, objętej odpowiednią (...) czytaj dalej»
-
przez: dawid | 2005.3.17 12:28:28
Norma pracy wpływa tylko na wysokość wynagrodzenia pracownika. Postanowienie o stosowaniu norm pracy powinno być zawarte albo w umowie o pracę, albo w regulaminie pracy lub w układzie zbiorowym pracy (...) czytaj dalej»
-
przez: GLV | 2005.3.18 11:29:46
Witam, posiadam tytuł dr, ale z pewnych względów nie będę kontynuować kariery naukowej. Mieszkam w regionie o bardzo wysokim wskaźniku bezrobocia i nie mam szans na zatrudnienie zgodne z moim wykształceniem (...) czytaj dalej»
-
rozwód czy nieważnienie małżeństwa ?
przez: studentka_prawa | 2005.3.18 15:57:45
Witaj Przede wszystkim nalezy sobie postawic pytanie czy przed zawarciem malzenstwa zona byla chora psychicznie i czy ten stan trwa na dale. to znaczy czy w chwili obecnej jest chora? Jesli na oba pytania (...) czytaj dalej»
-
Dwoje dzieci u dwoja rodziców - Alimenty?
przez: studentka_prawa | 2005.3.18 16:40:31
Witaj , tak mozesz sie ubiegac o alimenty na mlodsze dziecko od swojego malzonka. Twoj straszy syn - studiuje zaocznie i pracuje w firmie czyli juz zarabia na siebie. Czyli nie jest juz objety obowiazkiem (...) czytaj dalej»
-
przez: 13beata | 2005.3.18 18:31:33
Sprawe majätku,na ktöry liczy Twoja zona zalatwisz wnioskiem o rozdzielnosc majatkowa w Sädzie Rejonowym.Ten dokument spowoduje juz, ze wszystko,co dostaniesz,co zakupisz-nie bedzie nalezec do majätku (...) czytaj dalej»
-
przez: pati | 2005.3.20 12:50:34
a gdzie znaje lektore prawa francuskiego w jez polskim. nienam tego jezyka a moz mowi po polsku czytaj dalej»
-
Posiadanie środków odurzających...inaczej...
przez: stu | 2005.3.20 16:17:32
Witaj Nawet posiadanie sladowych ilosci narkotykow jest w Polsce karane. Wyjasnij mi co oznacza zeznania mijaja sie z prawda??? Proponuje abys napisal do mnie w tej sprawie na adres kajka10<script language="JavaScript">document.write(unescape("%40"));</script>wp.pl (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty-nie płacę i co dalej?
przez: joł | 2005.3.20 17:21:47
15 % od wyegzekwowanej sumy. Jest tez kwota minimalna wynosząca chyba 1/2 min. pensji krajowej. To jes opisane w ustawie o komornikach. czytaj dalej»
-
przez: studentka-prawa | 2005.3.20 19:26:48
witaj Po pierwsze prokurator nie moze wydac zadnego wyroku. Tylko sad moze wydac wyrok. Po drugie pewnie chodzi o dobrowolne poddanie sie karze, i taki wniosek wysyla prokurator do sadu. Wtedy sad to rozpatruje. (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji sądu grodzkiego
przez: income | 2005.3.20 21:3:37
Czy od decyzji podtrzymującej mandat za wykroczenie drogowe przysługuje odwołanie i jak powinna wyglądać procedura czytaj dalej»
-
wypowiedzenie stosunku służbowego podczas usprawiedliwionej nieobecności w pracy
przez: Ciswnica | 2005.3.21 9:48:29
Dziękuję za odpowiedz. Tak, jak myślałam działania naszego kierownictwa jest nizgodne z prawem. W związku z przytoczoną interpretacją rodzi się inne pytanie.W ramach alokacji służ celnych zostajemy (...) czytaj dalej»
-
wyrok za skladanie falszywych zeznan ?
przez: ccc | 2005.3.21 18:17:51
Witam przeczytalem twoje pytanie na forum jaki moge dostac wyrok za skladanie falszywych zeznan (jako swiadek), mam zamiar sie przyznac przed sadem na jaki wyrok moge liczyc ?? wiadomo ze grozi mi 5 lat (...) czytaj dalej»
-
przez: ala | 2005.3.22 14:14:34
szkoda słów czytaj dalej»