Archiwum Forum Lipiec 2005
(61 tematów na forum)
-
przez: dix | 2005.7.1 0:43:31
Minister Spr. wyśle wam pismo, że porad prawnych udzielają kancelarie prawne. Jeśli matka mieszka w Niemczech i można ustalić jej adres oraz jeśli pracuje komornik bez większego problemu może (...) czytaj dalej»
-
kto jest włąscicielem samochodu
przez: mmrozowski | 2005.7.1 12:25:42
W takiej sytuacji oboje Państwo jesteście uprawnieni do korzystania z samochodu. Policja powinna Panu to umożliwić. Jeżeli tego nie zrobi to powinien Pan złożyć pozew do sądu przeciwko żonie (...) czytaj dalej»
-
przez: Edzia100 | 2005.7.1 12:37:6
Chciałam mu pomóc. Jak mi oznajmił że chce odejść to proponowałam mu żebyśmy poszli razem na terapię, żeby pomyślał o dziecku, żebyśmy chociaż dla dziecka spróbowali wszystko odbudować, (...) czytaj dalej»
-
przez: fi5h | 2005.7.2 1:48:27
do tego mozna powolac rzeczoznawce, jesli nie to faktycznie Ty bedziesz musial zaplacic. czytaj dalej»
-
przez: Mądrala | 2005.7.2 23:13:53
status prawny uchodźcy oparty jest na umowach międzynarodowych w tym Konwencji Genewskiej z 1951 . Cudzoziemcowi zostaje udzielona ochrona przed prześladowaniami i uzyskuje on zezwolenie na zamieszkanie (...) czytaj dalej»
-
przez: mmati12 | 2005.7.4 11:28:14
Nie sądzę,że mieszkanie które jest opłacane na bieżąco,będzie odebrane.Ja nie płaciłam czynszu i nikt z mieszkania kwaterunkowego mnie nie wywalił,mimo że byłoby mi to na rękę.Napuścili (...) czytaj dalej»
-
przez: black | 2005.7.4 12:15:50
Przepisy kodeksu cywilnego (umowa zlecenia podlega przepisome tego kodeksu) nie regulują takich rzeczy. W związku z powyższym nie można mówić o tym, że jakakolwiek przerwa się należy. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2005.7.5 12:58:46
W tym przypadku nie ma czegoś takiego jak główny właściciel, który może podejmować decyzje. W spadku nie nabywa się konkretnych części działki lecz częściowy udział w własności całej (...) czytaj dalej»
-
czy córka po śmierci ojca może wystąpic do sądu o postępowanie spadkowe
przez: wit | 2005.7.5 17:12:25
Możesz wystąpić do właściwego terytorialinie Sądu -Wydział Cywilny o nabycie praw spadkowych - Ty jako jedna z spadkobierców. Po internecie poklikasz to znajdziesz wzory podań lub też innych (...) czytaj dalej»
-
przez: kslo | 2005.7.5 19:40:33
dziękuje bardzo za wyczerpujące wyjaśnienia,pozdrawiam czytaj dalej»
-
nie chcę wyroku za friko co zrobić? wszystko opisałem
przez: dix | 2005.7.6 0:5:8
Moim zdaniem masz wielkie szczęście, że postawili ci nieświadomą paserkę. W zasadzie powinni umyślną, ponieważ mogłeś się domyślać że towar jest kradziony a co za tym idzie pomagać w zbyciu. (...) czytaj dalej»
-
przez: dix | 2005.7.6 0:17:48
Pierwsza rada - nie zadzieraj z policją, nie mów że cię torturowali itp. bo wtedy te przestrzelone kolana to będzie pikuś. Jako świadek masz obowiązek mówić prawdę. Jeśli na policji było okazanie (...) czytaj dalej»
-
przez: dix | 2005.7.6 3:10:10
Uproszczone czy nie - przysługuje apelacja. Linia obrony - "jakie meble???" czytaj dalej»
-
wyrok w zawieszeniu i być może kolejny wyrok...
przez: dix | 2005.7.6 3:37:50
Jeżeli to jest podobne przestępstwo to tak. To jest okres próby z której się nie wywiązałaś. Jeśli chcesz napisz krawczyk007@wp.pl może coś poradzimy czytaj dalej»
-
zmiany w dodatku dla samotnych rodziców
przez: ania35 | 2005.7.6 15:59:7
witaj:) ..podstawa to dochod na jednego czlonka rodziny...jesli nie przekraczasz magicznej kwoty504 zl n OSOBE...dostaniesz jakas marna kwotejesli przekraczasz niewiele..mozesz tez sie staracwylicza grosze:(...trzymaj (...) czytaj dalej»
-
zmiana meldunku a dowód rejestracyjny
przez: milq | 2005.7.6 16:27:21
Zmieniłem miejsce zameldowania. Czy mam obowiązek przerejestrowania samochodu. Mieszkam nadal w tym samym mieście, ale inna dzielnica. W dowodzie osobistym, w prawo jazdy mam juz nowy adres, a jak z (...) czytaj dalej»
-
Sp. z o o Wspólnik-prezes chce zatrudnić żonę.
przez: andwi1 | 2005.7.6 19:34:35
Jak najbardziej TAK. czytaj dalej»
-
Mieszkanie socjalne a wyjazd za granicę.Czy gmina moze zrobić eksmisję???
przez: manchester | 2005.7.7 10:20:36
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie (...) czytaj dalej»
-
przez: kolezka | 2005.7.8 4:3:52
To bylo jej konto juz od dawna w zeznaniach jest ze korzystalem z jej konto bo moje bylo zablokowane. My zeznalismy ze ona nie miala z tym nic wspolnego, tak samo swiadek (ktory kupil tel) zeznal ze z (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu przez wynajmującego
przez: GIO | 2005.7.9 17:10:36
Witam. Chialbym się zaPYTAC pAŃSTA, CZY BYŁBY KTOŚ TAK UPRZEJMY I PODAŁ MI WZÓR TAKIEGO WYPOWIDZENIA NA E-MAIL ? gio_84@o2.pl Czekam godzine czytaj dalej»
-
Przekształcenie spółki cywilnej w jawną
przez: jarek1241 | 2005.7.10 0:2:10
"Wyrażone w euro wielkości, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2 i ust. 2, przelicza się na walutę polską po średnim kursie ustalonym przez Narodowy Bank Polski, na dzień 30 września roku (...) czytaj dalej»
-
przez: *********@**.** | 2005.7.10 17:10:3
Dzien dobry.Wlasnie przeczytalam twoj komentarz ,w ktorym pojawilo sie imie Natan.Mam rowniez syna Natana i bylabym wdzieczna gdybys napisal mi w jakim dniu obchodzicie jego imieniny.Z góry dziękuje czytaj dalej»
-
Czy dziecko 15 lat może odmawiać widzeń z ojcem
przez: KRIS | 2005.7.11 15:3:8
NIE ZNASZ PERFIDII MATEK , PRZEZ KILKA LAT MOGĄ ZROBIĆ Z DZIECKIEM WSZYSTKO . ZRESZTĄ W TYM WIEKU I WCZEŚNIEJ ODBYWAŁA SIĘ NABÓR DO HITLERJUGEND JAK MYŚLISZ DLACZEGO czytaj dalej»
-
Pomocy!!! Siostra zmusza mnie do sprzedaży podarowanego mieszkania i wypłaty jej nalezności!
przez: Danka | 2005.7.12 15:29:53
Warto aby mama spisała testament notarialnie lub przy świadkach,w którym wspomni dlaczego mieszkanie w całości przepisała na Ciebie,np.dlatego,że się nią opiekowałaś aż do śmierci z chwilą (...) czytaj dalej»
-
przez: rozwiedziona | 2005.7.12 15:37:22
Rozdzielność majątkową najlepiej spisać u Radcy Prawnego.Można zapytać czy ugodę podziału majątku też on załatwi lub pokieruje do Notariusza czytaj dalej»
-
Unieważnienie czynności komornika.
przez: Ilcia28 | 2005.7.12 16:49:17
w 98 roku moj byly juz maz podzyrowal pozyczke znajomej minelo 7 lat jak nie jestesmy juz ze soba . Jestem na 2 grupie inwalidztwa i pobieram rente socjalna w wysokosci 472zl do tego mam jeszcze zasilek (...) czytaj dalej»
-
przez: bao24 | 2005.7.12 18:30:0
Kwestię tą reguluje kodeks pracy w Dziale VII - URLOPY PRACOWNICZE: Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni – (...) czytaj dalej»
-
CZY SAMO POSIADANIE FILMOW DIVX JEST PRZESTEPSTWEM
przez: sledz | 2005.7.13 22:21:25
W tym wypadku brak jest dobrej wiary i zachowania nalezytej starannosci. Wiec nikt nie uwierzy, takiemu domniemaniu, a w szczegolnosci gdy sama w to nie wierzysz. czytaj dalej»
-
pełnomocnictwo do konta bankowego a prawo spadkowe
przez: iwciaaa | 2005.7.13 23:40:23
Bardzo proszę o wyjaśnienie następującej kwestii.Pewna osoba wystawiła "pośmiertne" pełnomocnictwo do konta bankowego. Po jej śmierci pełnomocnik podjął pieniądze. Czy w świetle (...) czytaj dalej»
-
KIEDY BĘDE WYKREŚLONY Z REJESTRU SKAZANYCH ???
przez: sledz | 2005.7.14 10:16:5
Jesli dobrze pamietam po 10 latach, ale na wniosek osoby zainteresowanej po 5latac nastepuje zatarcie. czytaj dalej»
-
Kopiowanie plyt winylowych na cd zabronione? b/t
przez: sledz | 2005.7.14 10:29:19
Jesli sprzedajesz plyte winylowa i oddajesz z nia kopie na cd. To nie bedzie to naruszeniem praw autorskich. czytaj dalej»
-
co po rozprawie pojednawczej ?
przez: Kika | 2005.7.14 14:36:30
Moja sprawa rozwodowa ciągnie się już rok, ale ja się domagam z orzeczeniem winy męża. Sprawy bez orzekania o winie kończą się na pierwszej właściwej sprawie rozwodowej nie licząc tej pojednawczej. (...) czytaj dalej»
-
przez: zdradzona | 2005.7.14 20:40:52
Dlaczego od razu amoralna ?! Mało to kobiet wybaczyło swoim mężom skok w bok ?! Idiotko. czytaj dalej»
-
KRUS a Działalność Gospodarcza
przez: ddddd | 2005.7.14 22:36:3
ccccc czytaj dalej»
-
przez: KRYS | 2005.7.15 12:45:41
BĄDŻ CIERPLIWA WSZYSTKO DOBRZE SI ESKOŃCZY DLA CIEBIE. POZDRAWIAM. czytaj dalej»
-
Pytanie o ponowne zameldowanie
przez: haja1 | 2005.7.16 8:16:49
jestem w takiej sytuaci mianowicie byłem zameldowany na stałe w lokalu z rodzicami ale znalazłem prace i wymeldowałem sie z pobytu stałego i zameldowałem sie na czas okreslony w inej miejscowosci (...) czytaj dalej»
-
Rozwód, podzial majątku, dziecko
przez: aśka | 2005.7.16 19:9:9
Jeżeli żona wyraża zgodę na rozwód,to nie ma problemów z jego uzyskaniem.Sprawa ma się inaczej jeśli np.nie wyrazi zgody z orzekaniem o winie ( o jej winie ) lub jeśli wogóle się nie zgadza (...) czytaj dalej»
-
rozwód bez orzekania o winie (nie mamy dzieci i nie chccemy podzialu majątku)
przez: Bożena | 2005.7.16 19:21:1
Oboje możecie podpisać umowę notarialną.Ty,że nie wniesiesz pozwu z orzekaniem o winie,mąż,że zostawia Ci samochód.Zresztą nie tylko samochód należy do wspólnego majątku,warto się nad tym (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2005.7.18 15:51:57
W chwili obecnej nie ma już okresu ochronnego w miesiącach zimowych, natomiast jest całkowity zakaz eksmisji na "bruk". Co do pozostałej treści wypowiedzi to pozostaje mi życzyć dużo (...) czytaj dalej»
-
przez: czmis | 2005.7.20 3:43:58
Istotne sa okolicznośości przywrócenia terminu rozprawy. Jeśli strona przeciwna nie dokonała czynności procesowej bez swojej winy (np. wskutek tzw. siły wyższej;była nieprzytomna wskutek choroby,wypadku (...) czytaj dalej»
-
przez: dix | 2005.7.20 21:59:37
To że płacisz 800zł. przy 300 obowiązkowych to jest ryzyko, ponieważ matka dziecka może bez problemu podwyższyć alimenty na 800zł. ponieważ pokazałeś że cię na to stać płacąc tyle i na (...) czytaj dalej»
-
nieślubne, niepełnosprawne dziecko!!! ALIMENTY I STRACH
przez: dix | 2005.7.20 22:29:5
Komornik sobie poradzi. Zabierze majątek ruchomy i nieruchomy. Zanim to zrobi zacznie płacić aby do tego nie dopuścić. Jeśli przyznał się do ojcostwa to nie będzie problemu. Dziecko jest niepełnosprawne (...) czytaj dalej»
-
przez: dix | 2005.7.20 22:50:7
Dochód na rodzinę nie ma nic do rzeczy. Jeśli w przed separacją wiedliście wysoką stopę życiową to mimo dochodu 2000zł. na osobę można żądać alimentów, ponieważ np. dziecku trzeba kupić (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie patentu przez komornika
przez: Urzednik | 2005.7.21 16:12:54
najlepsza obrona jest splacenie wierzytelnosci, a ze Pan rzecznik z krakowa nie wiedzial i nie slyszal w swej historii to tylko swiadczy o jego niekompetencji...a zajecie jest mozliwe i wpisuje sie na (...) czytaj dalej»
-
Przyszły ojciec jest niemcem.Pomóżcie!
przez: marta | 2005.7.21 16:58:13
jestem w podobnej sytuacji , z tym ze mam juz dziecko i rozeszlam sie z jego ojcem , jestem w polsce, rowniez nie wiem co robic i gdzie szukac pomocy , jesli znajdziesz pomoc albo bedziesz miala jakies (...) czytaj dalej»
-
przez: dusheq | 2005.7.23 20:51:25
Dane osobowe Ciebie, jego, dane dziecka, informacje od komornika że zalega i ile zalega i że minimum 3 m-ce nie płaci, orginały skróconych aktów urodzenia dzieci (dziecka). Zasadniczo tyle. Jeżeli (...) czytaj dalej»
-
przez: Logan_Maciej | 2005.7.24 23:44:6
Witam !! Po 1 i najważniejsze - FIRMY WINDYKACYJNE NIE MAJĄ PRAWA NALICZAĆ TZW. KOSZTÓW MANIPULACYJNYCH - jest to niezgodne z prawem, a co więcej za to tzw. "naliczanie kosztów manipulacyjnych" (...) czytaj dalej»
-
przez: beatawoda | 2005.7.25 19:32:6
To zależy, czy pobierałeś już świadczenie w poprzednim roku. Jeżeli tak to procedura jest uproszczona. Najważniejsze jest oczywiście zaświadczenie o dochodach z US za 2004r i dowód osobisty, (...) czytaj dalej»
-
przez: okradziony | 2005.7.26 11:3:1
Nie pracuję od 3lat i mam 14 000zł zaległych alimentów. mówi się kurwa tylko o kobietach ale nikt nie broni facetów. Jak jest mozliwe wydawanie wyroków o płacenie alimentów dla człowieka który (...) czytaj dalej»
-
przez: Max | 2005.7.26 11:53:0
dokładnie jest tak, że jeżeli mąż jest właścicielem działki to i dom jest jego, więc przy dziedziczeniu wszystko dzieli się między spadkobiorców równo - wtym przypadku połowa jest syna a (...) czytaj dalej»