Archiwum Forum Sierpień 2006
(90 tematów na forum)
-
Dziedziczenie najmu mieszkania komunalnego przez wnuczkę - umowa opieki
przez: ANNA | 2006.8.18 14:45:40
ART.691 NIE MÓWI NIC O OPIECE NAD NAJEMCĄ. czytaj dalej»
-
Ekwiwalent za urlop przy samodzielnym rozwiązaniu umowy
przez: Alice | 2006.8.18 15:41:21
Należy wypłacić ekwiwalent pracownikowi bez względu która ze stron wypowiada umowę o pracę. Trzeba wyliczyć dni urlopu należne do dnia zwolnienia czytaj dalej»
-
Alimenty w małżeństwie a zaspokojenie potrzeb rodziny
przez: klepitko | 2006.8.18 18:57:20
jeżeli podasz męża o alimenty będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy ja mam ten sam problem więc jak ni masz rozwodu i na to sie nie zanosi to podaj o zaspokojenie potrzeb ponieważ alimenty (...) czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu - kiedy mam czyste konto karności
przez: ewelka20 | 2006.8.20 11:26:33
Obecnie odbywam wyrok w zawieszniu - 7 miesięcy na 3 lata. Kończy mi się on 18.11.2006. Wiem, że po tym czasie jest jeszcze 6 miesięcy (nie wiem jak się to fachowo nazywa) w każdym razie jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Ugryzienie dziecka przez zwierzę w sklepie - odpowiedzialność pracownika
przez: szellest | 2006.8.20 14:35:55
Pracuje w sklepie zoologicznym, zdarzyl sie maly wypadek - jedno ze zwierzat lekko ugryzlo dziecko, niestety mama jest nadopiekuncza i zrobila afere.. Czy sklep ma obowiazek dostarczyc dokumenty odnosnie (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę od razu rejestrować kupiony samochód i wykupować OC?
przez: M>R | 2006.8.21 10:49:37
trzeba najpierw pomyśleć o tym, czy silnik ma dużą pojemność i czy będzie stać państwa na utrzymanie go. Bez ubezpieczenia OC nie można jeździć! Z tego co się orientuję są za to kilkutysięczne (...) czytaj dalej»
-
Członkostwo w spółdzielni mieszkaniowej - czy obowiązkowe przy zakupie
przez: MaRtin_katowice | 2006.8.21 12:3:1
Kupujac mieszkanie własnsciowe spółdzielcze kiedys wiązało sie z nabyciem prawa "członka spółdzielni" - Dzis jest to nie konieczne. Ale czy napewno?? Wszystko rozchodzi sie o kase. Zostac (...) czytaj dalej»
-
Wgląd do testamentu matki - gdzie się zwrócić o zachowek?
przez: slazak51 | 2006.8.21 17:19:19
Witam.Zmarla moja matka zostawila testament swojej wnuczce byla sprawa o przejecie spadku na ktorej mnie nie bylo bo nie musialem byc nie bylo obowiazkowo.Chcialem sie dowiedziec od rodziny co bylo zapisane (...) czytaj dalej»
-
Wgląd do testamentu matki - gdzie się zwrócić o zachowek?
przez: slazak51 | 2006.8.21 19:40:37
Witam .Prosze mi odpowiedziec gdzie mam sie udac aby miec wglad do testamentu ktory zostawila matka i zapisala spadek na wnuczke,,nie bylem na otwarciu testamentu a nikt z rodziny nie chce mi nic powiedziec (...) czytaj dalej»
-
Żona każe opuścić mieszkanie z darowizny po rozstaniu
przez: Gryfusik | 2006.8.22 7:43:33
Po 10 dniach od rozstania złożony został pozew rozwodowy. Żona zgodnie z moimi oczekiwaniami zażądała rozwodu bez orzeczenia o winie - mimo, że ona jest z kimś od pół roku, pozostawienia dziecka (...) czytaj dalej»
-
Prawo teścia do niewpuszczania rodziny matki na posesję
przez: sepsa | 2006.8.22 17:59:56
pewnie, ze moze! wolnosc tomku w swoim domku. czytaj dalej»
-
Wynajem mieszkania bez własności z odmontowanym licznikiem prądu
przez: bursztyn13 | 2006.8.22 20:22:9
Szukam kawalerki do wynajecia, gdy znalazlam odpowiednia wlascicielka mowila o kwocie co miesiac, wszystko w sumie "ugadane", nagle okazalo sie, ze licznik na prad jest wymontowany, mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko nieślubne od żonatego ojca
przez: titil | 2006.8.22 22:10:42
To zależy od wieku dzieci. Mniemam, że nieślubne dziecko jest starsze od Pani dzieci, a Pani nie pracuje wychowując małe dzieci, zatem należałoby tę kwotę 4 tys. podzielić pomiędzy państwa (...) czytaj dalej»
-
Okna przy granicy działki w starym budownictwie - przepisy i zgody sąsiada
przez: multiweb | 2006.8.23 7:47:44
Czy przepis mówiący o odległości otworów okiennych od granicy także garaży i budynków gospodarczych postawionych blisko granicy (bez okien po stronie granicy)? Zabudowa ta była wykonana dawno (...) czytaj dalej»
-
Prawa najbliższej rodziny najemcy bezterminowego do lokalu
przez: BEA | 2006.8.23 10:1:46
...a osobom które pan zatrudnia zapewne płaci pan groszowe pensje jako właściciel .Ciekawe skąd mają brać pieniądze osoby wynajmujące takie mieszkania "Panie Właścicielu" macie tupet (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie wymiaru czasu pracy podczas urlopu wychowawczego
przez: parysada666 | 2006.8.23 11:39:57
-Czy jeśli skorzystam z możliwości zmniejszenia wymiaru czasu pracy do 1/2 etatu w czasie, w którym mogłabym przebywać na urlopie wychowawczym, to czy ta zmiana musi być zawarta w nowej umowie o (...) czytaj dalej»
-
Wpłacenie grzywny dzień przed wezwaniem do więzienia - co robić?
przez: pawel24w | 2006.8.23 17:40:47
Dostałem dzisiaj bilet do więzienia, wcześniej otrzymałem wyrok z zaznaczeniem iż jeśli ureguluje kwotę którą mam zasądzoną nie będzie podstawy do odbycia kary pozbawienia wolności, paradoks (...) czytaj dalej»
-
Dodanie współwłaściciela samochodu - umowa czy oświadczenie
przez: toothbreaker | 2006.8.23 23:5:6
Witam, moj brat kupil sobie niedawno auto, niedawno stwierdzil, ze chcialby mnie zrobic jego wspolwlascicielem - i teraz moje pytanie co musimy zrobic? czy cala umowe trzeba zawierac na nowo? czy wystarczy (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na bliźniaki od partnera z związku nieformalnego
przez: kleryk11 | 2006.8.24 13:56:0
Jestem żonatym facetem,mam dwoje dzieci oraz żone.Jakiś czas temu spotykałem się z dziewczyną i nasz nieformalny związek trwał dwa lata.Ona mieszkała ze swoim chłopakiem a ja z własną rodziną.W (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż udziałów w spółce - co z pozostałym majątkiem firmy
przez: KUBA888 | 2006.8.24 18:3:52
Sprzedałem udziały w sp.z o.o.Spólka nie ma długów ,zobowiązań.Zostało kilka tysięcy na koncie,drobiazgi w biurze,meble,co z tym zrobic ,zostaje dla nabywców,czy co.Pomóżcie bo pojęcia o tym (...) czytaj dalej»
-
Dwie administracje w jednym budynku - czy dopuszczalne?
przez: Grzegorz | 2006.8.25 7:12:30
Jeżeli budynek budowała spółdzielnia mieszkaniowa i jest on na zasadach odrębnej własności to w myśl ustawy: "ART 26 Jeżeli w określonym budynku lub budynkach położonych w obrębie danej (...) czytaj dalej»
-
Protokół zdawczo-odbiorczy przy kupnie mieszkania na rynku wtórnym
przez: Olgierd888 | 2006.8.25 12:39:17
witam mam prośbę czy ktos zna stronę www, na ktorej znajde wzór protokołu zdawczo-odbiorczego jaki nalezy sporzadzic przy przekazaniu mieszkania zakupionego na rynku wtornym. z gory dziekuje czytaj dalej»
-
Przymusowy urlop wypoczynkowy przez dyrektora - czy ma prawo
przez: nauczyciel_111 | 2006.8.25 21:58:53
Rok temu przebywałam na zwolnieniu lekarskim w czasie wakacji, a zaraz potem byłam na rocznym urlopie zdrowotnym. Dyrektor przymusowo udziela mi 6-cio tygodniowego (niewykorzystanego) urlopu wypoczynkowego (...) czytaj dalej»
-
Fundusz Alimentacyjny - nowa ustawa i alimenty dla studentki
przez: Anka | 2006.8.26 18:33:17
Rodzice też mogą się starać na siebie o alimenty od dorosłych dzieci. Uważaj żeby się role szybko nie odwróciły. A swoją drogą to wstyd żeby mając 22 lata i ucząc się zaocznie być jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania na teścia - obniżenie dochodów dla świadczeń
przez: krateczka | 2006.8.27 13:48:23
Zwracam sie z prośbą o porade w następującej kwestii. Razem z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania, które wynajmujem i oczywiście osiągamy z tego tytułu dochody. Niedawno powstał jednak (...) czytaj dalej»
-
Dotacje unijne na małą smażalnię naleśników - procedura i kwoty
przez: LAKILUK1974 | 2006.8.27 22:54:55
Witam wszystkich, chciałbym otworzyć swój mały własny interes a mianowicie małą smazalnie naleśników. Po oszacowaniu kosztów na jej otwarcie potzrebowałbym ok 40 tyś zł. Czy można dostać (...) czytaj dalej»
-
Kompensacja wierzytelności za ten sam towar - kredyt i egzekucja
przez: dynia34 | 2006.8.28 12:40:1
To strasznie kiepsko, z wierzcielen jestem raczej na wojennej ścieżce więć raczej nie pójdzie mi na ręke. Myslałem , że jest jakieś inne wyjście urzędowe , ale widze że jestem udupiony na cacy. (...) czytaj dalej»
-
Meldunek tymczasowy a dodatek mieszkaniowy - alternatywy dla wymeldowania
przez: AnnaJ | 2006.8.28 13:14:28
dziękuję za pomoc.Mam jeszcze jedno pytanie, czy wystarczy również złożyć oświadczenie aby w oprzyszłośći uniknąć ewentualnych kosztów egzekucji komorniczej ze zwględu na fakt nie płacenia (...) czytaj dalej»
-
Prawa spadkowe wnuka po śmierci babci - mieszkanie własnościowe
przez: mario74 | 2006.8.28 13:17:27
Tydzień temu zmarła moja babcia. Nie zostawiła żadnego testamentu. Babcia posiadała mieszkanie własnościowe. Mąż babci czyli dziadek nie żyje. Babcia miała dwóch synów. Jeden mój wujek żyje; (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja z mieszkania właścicielki po latach zameldowania
przez: sepsa | 2006.8.28 18:49:24
Wszystko, co istotne zostalo napisane. Wazne, czy zostaliscie Panstwo powiadomieni o checi zawarcia umowy najmu. Jesli nie warto to podniesc w trakcie postepowania sadowego. Niewiele to wniesie, ale zawsze (...) czytaj dalej»
-
Obciążenie lokatorów kosztami różnicy wodomierzy - prawa właściciela
przez: beata035 | 2006.8.28 19:15:16
mam w mieszkaniu zalozony wodomierz place regularnie ,wlascicielka mojej kamienicy chce obciazyc wszystkich lokatorow za roznice pomiedzy licznikami w mieszkaniach a licznikiem glownym w piwnicy czy ma (...) czytaj dalej»
-
Bójka z kastetami w obronie koniecznej - konsekwencje prawne
przez: motocyklista23 | 2006.8.28 21:55:0
skakał do mnie pewien ty a ze sie go bałem zaczołem nosic kastet. i kiedyś jak szedłem z kumplem to go spotkalismy a ze koles wazy 120kg to wziołem kastet i zaczeliśmy sie z nim tłuc. natłukliśmy (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie przez byłego teścia - jak go uciszyć prawnie
przez: MADZIA_RKA | 2006.8.29 11:49:51
mam pytanie mój były teśc opowiada nieprawdziwe i wrecz obraźliwe rzeczy na mój temat uniemożliwiło mi to w ostatnim czasie wynajęcie mieszkania a pozatym nie zbyt przyjemne jest słuchanie takich (...) czytaj dalej»
-
Komornik prowadzi egzekucję z wynagrodzenia - czy dywidenda podlega potrąceniu?
przez: dynia34 | 2006.8.29 17:19:42
Wysłał tylko o zajęcie wynagrodzenia. To nie muszęgo informowac o tym , że mam udziały ? czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania a kredyt kupującego - czy bank może wycofać się
przez: monika972 | 2006.8.29 18:46:50
sprzedaje mieszkanie, kupujący bierze kredyt, umawiamy sie do notariusza, ma umowe kredytową,ja defakto podpisujac akt juz nie jestem właścicielem, kupujacy dopiero z aktem idzie do banku no i wiadomo (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z rękojmi przy sprzedaży motoru
przez: pop | 2006.8.29 21:55:29
jak wygląda wzór sprzedaży motocykla czytaj dalej»
-
Opóźnienie budowy mieszkania przez spółdzielnię - jakie prawa kupującego
przez: stefan1979 | 2006.8.30 8:4:1
Witam, W kwietniu tego roku podpisalem umowe na zakup mieszkania spoldzielczego - wlasnosciowego. W umowie jest zapis, ze rozpoczecie budowy mojego bloku przewidywane na 1 kwartal 2006 roku. W tej chwili (...) czytaj dalej»
-
Weksel po szkoleniu fryzjerskim - 3 lata pracy za 5000 zł kosztu
przez: adrianna | 2006.8.30 9:46:13
Witam wspierając sie wzajemnie...tez miałam problem z szefową. Idź do sądu pracy! tam sa bezpłatne konsultacje z prawnikami w odpowiedznie dni i godziny. Weź dokumenty które podpisałes i maszeruj, (...) czytaj dalej»
-
Wpływ orzeczenia o winie w rozwodzie na postępowanie kościelne
przez: gg33 | 2006.8.31 13:5:54
Witam, Mam następujące pytanie: czy orzeczenie o winie w przypadku rozwodu cywilnego może mieć jakikolwiek wpływ na postępowanie przed Trybunałem Kościelnym? Pozdrawiam, czytaj dalej»
-
Eksmisja lokatorów zameldowanych w mieszkaniu właściciela
przez: ania1959 | 2006.8.31 22:58:57
proszę o odpowiedz czytaj dalej»