Archiwum Forum Luty 2008
(67 tematów na forum)
-
Chciałem urlop na żądanie a dostałem nagane i nn
przez: mrozowskim | 2008.2.1 13:59:18
Urlop na żądanie ma właśnie to do siebie, że pracodawca nie musi wyrażać na niego zgody. Pracownik jednostronnie oświadcza, że bierze urlop na żądanie i na tym koniec. W przypadku braku możliwości (...) czytaj dalej»
-
Czas pracy - wytłumaczcie mi to proszę
przez: LOTOSS | 2008.2.1 14:5:0
po 8 godz od pn. do piątku (zwykle) czytaj dalej»
-
Jak najdalej z domu. Potrzebuje rzetelnych informacji.
przez: wkurzony | 2008.2.1 16:5:27
No, no..... Ale cię rozpieścili! Z tego co piszesz, to ani się nie kalasz pracą, ani nie jesteś zbyt pilnym uczniem. Może tato ma rację? Owszem rodzice mają obowiązek alimentacyjny w stosunku (...) czytaj dalej»
-
przez: Mały | 2008.2.1 19:38:5
Mazi dobrze ci mówi idź bo inaczej przyjadą po Ciebie do domu a tak zaoszczedzisz sobie całej szopki przed sasiadami czytaj dalej»
-
Komu przyznane zostaną dzieci?
przez: Audi696 | 2008.2.1 22:27:6
spotykam sie z dziewczyna, ktora jest w zwiazku malzenski z obywatelem niemiec od 4 lat i jest obywatelka polski. postanowila od niego odejsc gdyz go nie kocha ale nie chce stracic 1,5 rocznej corki ponad (...) czytaj dalej»
-
przez: bolo | 2008.2.2 0:32:42
jesli firma występuje o nakaz zapłaty to nie ma sprawy w sądzie dlatego cie nie informowali. czytaj dalej»
-
Dobudowa garażu do budynku mieszkalnego
przez: snajper | 2008.2.3 12:3:29
Fajnie miec taka rodzinke:) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2008.2.4 12:17:54
Maksymalny wymiar czasu pracy jest określony w kodeksie pracy i rozporządzeniach właściwego ministra. Zapis, który Pani cytuje dotyczy rozkładu czasu pracy na poszczególne dni czy tygodnie. Umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: smpt | 2008.2.4 13:31:56
Teoretycznie można by próbować podważyć ważność takiego weksla ale skoro jak twierdzisz drukowanymi literami przez samego wystawcę zostało wpisane imię i nazwisko to można to traktować jako (...) czytaj dalej»
-
ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH
przez: specjalistka | 2008.2.4 18:25:0
generalnie ZUS nie umarza odsetek, z rzadka umarzane są należności główne. Sądzę, ze w Twoim przypadku (o ile złożyłeś wniosek o umorzenie odsetek i rozłożenie na raty należności głównej) (...) czytaj dalej»
-
przez: lucjanmalutki | 2008.2.4 22:50:34
W przyszłym miesiącu biorę ślub cywilny. Moja narzyczona korzysta z NFZ na podstawie ubezpieczenia swojej matki. Rozumiem iż po ślubie przejdzie na moje ubezpieczenie. Tylko, że ślub planowany (...) czytaj dalej»
-
przedłużenie kontraktu we wojsku
przez: kwiatuszeknatka | 2008.2.5 14:5:38
Witam. Mój mąż pracuje w wojsku na kontrakcie 3 letnim, do końca kontraktu zostało mu 3 miesiące,teraz zachorował i na L-4 będzie 6 miesięcy , moje pytanie brzmi: czy wojsko przedłuży mu kontrakt (...) czytaj dalej»
-
przez: Gabi | 2008.2.5 16:4:7
Witam, ostatnio dowiedzialam sie ze moj znajomy dostal wezwanie do sadu za jazde samochodem pod wplywem alkoholu, bez prawa jazdy i bez papierow ( te pozniej dostarczyl ) , jako ze bylam w tym samochodzie (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje mu przedterminowe zwolnienie
przez: klawisz | 2008.2.5 19:43:31
I jeszcze, bo teraz sie doczytałem - twój chłopak może starać się o "warunkowe" po roku odbytej kary (jeśli wszystko co ma teraz to jest 2 lata i siedzi pierwszy raz). czytaj dalej»
-
czy zasiedzenie jest możliwe w tym wypadku?
przez: MONIK | 2008.2.7 14:46:4
NIE , BO NIE MA STWIERDZENIA NABYCIA SPADKU czytaj dalej»
-
przez: *******@**.** | 2008.2.7 21:23:17
KOmornika nie nalezy wpuszczac. do domu. mam podobna sytuacje. po rozwodzie ppozostaly dlugi mojego meza. Ja mam mieszkanie uzyczone spisana umowa. Nigdy nie wpuszczam komornika bo nigdy nie pokazuja zadnych (...) czytaj dalej»
-
Nazwisko nienarodzonego dziecka
przez: hmg | 2008.2.8 13:15:28
NIE czytaj dalej»
-
Właściciel straszący lokatorów
przez: blankarhcp | 2008.2.8 22:37:5
o jeju....jak czytam ta opowieść to tak jakby to ja bym była jedna z tych dziewczyn.. Moj wynajemca równiez tak robi,straszy nas i daje kolosalne rachunki. czytaj dalej»
-
przez: *********@**.** | 2008.2.9 18:36:28
po jakim czasie moge sprzedac mieszkanie nabyte w spadku? czy moge sprzedac go swojej corce? czytaj dalej»
-
przez: kaszas | 2008.2.10 18:31:46
a jaka jest laczna kwota jakom uzyskales ze spszedazy tych telefonow?ja mam dostac wyrok za paserstwo na podstawie tego ze koleszka chcial cos spszedac w lombardzie ale nie mial dowodu i poprosil mnie. czytaj dalej»
-
przez: ila | 2008.2.10 20:51:3
MAM PROSBE JESLI DOSTANIESZ ODPOWIEDZ NA tWOJE PYTANIE PRZESLIJ MI JE. DOSTALAM IDENTYCZNE PISMO I ZOSTAL MI TYDZIEN MOJ E MAIL ilona_mizia@op.pl czytaj dalej»
-
Umowa , a windykacja - czy musi byc faktura?
przez: monik | 2008.2.10 22:3:9
Jeśli w umowie jest zapis,że strona odbierajaca powinna w terminie ....dni odebrać prace , a z tego z Pan mói nie odebrała , a teraz powołuje się na usterki , których nie stwierdzono protokołęm (...) czytaj dalej»
-
przez: mik | 2008.2.10 22:12:48
Kwota najniższej czyli 1146 zł jest wolana od jakichkolwiek potraceń. Najlepiej szybko konto wspólne zlikwidować- najprostsze.A kto zaciągał kredyt Pani też - podpisywała Pani weksel jako poreczyciel?To (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania z Administracji Domów Miejskich
przez: monik | 2008.2.10 22:18:54
Ta sprawa jest jakaś dziwna .Najemca tylko ma prawo wykupić mieszkanie , a osoby tam zameldowane to inna sprawa .Żaden wnuk , a ni córka w tym zakresie nie jest stroną postępowania .Jeśli dziadek (...) czytaj dalej»
-
przez: nick | 2008.2.11 8:33:34
Jeśli chodzi tu o zniesienie współwłasności to sprawa może być nie tak prosta. Moja sprawa ciągnie się w sądzie juz 5 lat. Ważne czy strony są zgodne. A ostatnio na przedstawiony projekt podziału (...) czytaj dalej»
-
zawiadomienie o spadku. co robić?? proszę o pomoc!!
przez: monik | 2008.2.11 20:51:4
Trzeba się zgłosić ,jeśli ciotka jest jednym ze spadkobierców , bo inaczej przejmie gmina .Pozdrawiamm czytaj dalej»
-
Dysponowanie masą spadkową podczas choroby spadkodawcy
przez: diospyros | 2008.2.11 21:5:1
Witam, mam podobną sprawę. Być może pana sprawa już się zakończyła. Jeśli tak to ciekawa jestem z jakim rezultatem Ja jestem jeszcze przed całym postępowaniem sądowym. Wydaje mi się, że jeśli (...) czytaj dalej»
-
przez: ******@**.** | 2008.2.11 21:41:59
Mam pytanie? Mąż zeznał kłamliwie przed Sądem w sprawie rodzinnej iż to on płacił za wszystkie media a nie przedstawił dowodów. Sąd wydał ugodę pomiędzy pozwanym i powodem. Czy tak kłamliwe (...) czytaj dalej»
-
Matka zrzekła się ustnie zachówku a teraz zmieniła zdanie :(
przez: diospyros | 2008.2.12 10:23:53
Nie bardzo rozumiem na czym w tym wypadku ma polegać rozliczenie zgodnie z prawem. Tak czy siak matka nabyła prawo do zachowku, a w sprawie chodzi o to aby uniknąć wypłaty tego zachowku. Tak więc (...) czytaj dalej»
-
przez: Ksrybka | 2008.2.12 15:0:36
Witam To czy na w Państwa budynku będzie nowy dostawca czy nie to powinno być podjęte Uchwałą która ureguluje Wasze spory. Można głosować zarówno udziałami jak też 1 właściciel 1 głos. (...) czytaj dalej»
-
utrzymanie pełnoletniego dziecka
przez: Prawnik | 2008.2.13 11:5:40
Nie do momentu, kiedy się uczy, a do chwili, gdy nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Dziecko może studiować zaocznie, czy dziennie - akurat ten fakt nie ma na to wpływu. czytaj dalej»
-
przez: maXer | 2008.2.13 14:52:2
a jest jakieś prawo do umowy zlecenie odnośnie wynagrodzenia? czy mogą sobie płacić kiedy chcą? czytaj dalej»
-
przez: diospyros | 2008.2.13 20:58:59
Współczuję, bo sprawa wygląda dość skomplikowanie. nic doradzić nie mogę, chyba tylko tyle, że bez dobrego adwokata się nie obejdzie. Ja sama stoję wobec sprawy o podział spadku, która też (...) czytaj dalej»
-
przez: Katarzyna, | 2008.2.14 21:57:16
Mąż może wrócić trzeźwy do domu, położyć się spać i zachowywać tak, jakby go nie było. Jednak jeśli żona jest taka, jak Pan tutaj opisuje, za byle co może ona sprowokować awanturę, Podrapie (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od ubezpieczyciela administracji ...
przez: administrator | 2008.2.15 11:7:7
test czytaj dalej»
-
darowizna przedsiębiorstwa-co z pracownikami
przez: kasia1963 | 2008.2.15 18:7:35
moi rodzice prowadzą działalność handlowa , zamierzają darowizną przekazać ją na mnie. chcę otworzyć spółkę jawną razem z bratem , co z pracownikami firmy rodziców , czy też musimy ich (...) czytaj dalej»
-
PROSZE O POMOC MAM PROBLEM Z PRZEKSZTALCENIEM MIESZKANIA NA WLASNOSCIOWE
przez: halina21 | 2008.2.16 20:37:37
ojciec nie wyraża zgody na wykup, musi się zrzec prawa do mieszkania i wkładu mieszkaniowego na rzecz mamy ponieważ prawdopodobnie mieszkanie było objęte wspólnością majątkową małżeńska rodziców. czytaj dalej»
-
Niezłożone deklaracje vat-7 ... będą kłopoty ??
przez: Pavulon | 2008.2.17 8:56:32
Witajcie Przysolili mi 400 zl mandatu ten koles z tlustymi wlosami probowal mi wytlumaczyc ze pismo ktore napisalem - czynny zal nie tyczy sie do vat-u bo cos tam rejestrowane , cos mi tam opowiadal ale (...) czytaj dalej»
-
przez: ziut | 2008.2.17 15:59:44
Od wartości rynkowej w tym wypadku 60 tyś tyle ile jest w akcie notarialnym czytaj dalej»
-
Czy przysługuje prawo do zachowku i ewentualnie jaka będzie jego wysokość?
przez: ziut | 2008.2.17 16:34:18
Oczywiście z tego co wyczytałem, należy się każdemu wnukowi zachowek 1/2 tego co dostałby bez testamentu czyli 1/12 wartości całego spadku od tej co dziedziczy 80% i wuja co ma20% .Tj. watość (...) czytaj dalej»
-
ukrywane kredyty w małżeństwie
przez: tez kobieta | 2008.2.18 18:53:42
Musisz sprawdzić w bankach, co tak nawypisywał. Jako żona masz prawo to sprawdzić. Jeśli nie ma tam Twojego podpisu nie musisz się martwić. On odpowiada za brane kredyty. Poza tym masz prawo w sądzie (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z funduszu remontowego(mieszkania na wlasnosc)
przez: dittagrot | 2008.2.18 19:4:56
jest to krzywdzące, w naszym(tych co wczesniej wykupili) mniemaniu, ale zg. z Ustawą tylko Walne może podjąć taką Uchwałe. Mieszkańcy muszą -wnioskiem z podpisami - zainteresowanych wystąpić (...) czytaj dalej»
-
przez: endriu7_3 | 2008.2.18 20:9:36
Mam problem z komornikiem ,mam zaległości w ZUS ale od dwóch lat spłacam ten dług w ratach .Okres ratalny jest rozkładany na 10 m-cy taka procedura po tym okresie ZUS przesyła do komornika pismo (...) czytaj dalej»
-
przez: magda | 2008.2.18 20:39:59
nie musisz mieć adwokata po prostu składasz wniosek o powyżkę alimentów .skrócony akt urodzenia (do alimentów wydają go bezpłatnie)wniosek w 2--egzemplarzach koszty sądowe pokrywa zobowiazany,nic (...) czytaj dalej»
-
przez: maq | 2008.2.19 2:12:43
Mój ojciec miał podobną sprawę z policją... Jechał 130km/h po ekspresowej... w pewnym momencie zajechał mu drogę granatowy golf... zrobił to tak niespodziewanie, że ojciec wbił się w niego. (...) czytaj dalej»
-
przez: asia | 2008.2.19 11:0:24
też jestem tym zainteresowana czytaj dalej»
-
Zawieszenie czy wstrzymanie egzekucji komorniczej
przez: endriu7_3 | 2008.2.19 11:53:51
Mam pytanie jaka jest różnica między zawieszeniem egzekucji a wstrzymaniem i jakie skutki prawne niesie to za sobą . czytaj dalej»
-
Odwołanie zrzeczenia się spadku
przez: AnnaZ. | 2008.2.19 22:22:2
Witam. Mój dziadek miał troje dzieci. Na początku roku zmarł jako wdowiec. Zostawił w spadku posiadłość, którą zapisał w testamencie mojemu ojcu. Pozostałe dzieci wydziedziczył, co należycie (...) czytaj dalej»
-
Składki ubezpieczeniowe i zdrowotne prosze o pomoc
przez: alanka | 2008.2.20 8:32:44
Calkiem slusznie. Emeryt rowniez placi składki spoleczne. Ida one do ZUS-zwiekszaja Ci emeryture. czytaj dalej»
-
jak udowodnić PRAWDZIWE zarobki ojca??
przez: Kamanik | 2008.2.20 14:7:46
Niestety zgadzam się z przedmówcą. Jestem w podobnej sytuacji. Dziecko ma już 3 lata. Tatuś mieszkanie w centrum W-wy, dwa samochody, dom pod W-wa firmę, która "wciąż" przynosi straty. Alimenty (...) czytaj dalej»