Archiwum Forum Listopad 2009
(171 tematów na forum)
-
Praca w sobotę w czasie inwentaryzacji - nadgodziny czy dzień wolny?
przez: desREE | 2009.11.1 10:57:18
W firmie odbywa się inwentaryzacja, normalnie pracownicy pracuja od pon do pt. Ale w związku z inwentaryzacja pracownicy przyjdą do pracy w sobotę. W związku z tym pracodawca daje pracownikom wolny dzień (...) czytaj dalej»
-
Zniżki MZK dla podchorążych Akademii Morskiej
przez: runio | 2009.11.1 14:31:7
Witam mam pewne pytanie . Jestem studentem Akademi Morskiej , studjując obywamy jednoczesnie czynna służbę ( raz w tygodniu uczęszczamy do studium jako podchorążowie ) Mam zniżki 78 % na PKP i (...) czytaj dalej»
-
Główny najemca zaginiony - odzyskanie tytułu prawnego
przez: justar | 2009.11.1 22:48:39
sytuacja wygląda następująco: mieszkanie ma długi, postanowiono już eksmisję, czego nie zrobią,bo nie ma lokali zastapczych. Główny najmca stracił tytuł prawny, bo nie płacił za mieszkanie. (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie składek VAT na KRUS po odziedziczeniu gospodarstwa
przez: ToMMaZZo | 2009.11.2 11:27:25
Witam! Mam pytanko jesli mam firme na Vacie.Czy jest mozliwosc przy odziedziczeniu gospodarstwa rolnego aby przeksztalcic normalne skladki na KRUZ? czytaj dalej»
-
Dofinansowanie do wynajmu mieszkania przy pracy w innym województwie
przez: pitersid | 2009.11.2 12:47:19
Witam, Jeżeli posiadam stałe zameldowanie na pomorzu a od jakiegoś czasu mieszkam na podkarpaciu i nie mam tutaj zameldowania (nawet czasowego) a podjąłem stałą pracę w podkarpackiej firmie (...) czytaj dalej»
-
Windykacja należności od polskiej firmy przez konsultanta z Anglii
przez: Mon78 | 2009.11.2 18:51:23
Chcielibysmy sie zorientowac, jakie sa szanse na odzyskanie zaplaty za wykonanie pracy dla firmy z Polski, ktora wynajela konsultanta z Anglii aby pomoc tejze firmie we wprowadzeniu ich produktu na rynek (...) czytaj dalej»
-
Umowa o pracę z błędnym wynagrodzeniem - 1300 zł za godzinę
przez: pasza83 | 2009.11.2 19:29:25
Witam, mam pytanie - w październiku pracowałem w firmie informatycznej (był to okres próbny). Umowa została podpisana 5 października i brzmiała następująco: Umowa o pracę zawarta 5 października (...) czytaj dalej»
-
Dług wspólny z małżeństwa - spłata przez jedną stronę
przez: dariusz1390 | 2009.11.3 5:50:31
w czasie trwania małżeństwa powstal dług w postaci zerwanej umowy na 2 telefony w jednej z sieci (ciężka sytuacja finansowa)telefony były na mnie,po rozwodzie po około 2latach sąd zasądził na (...) czytaj dalej»
-
Studio tańca w magazynie - wymagania prawne
przez: damian321 | 2009.11.3 10:43:17
Witam Państwa, w tym roku planuje otworzyć swoją działalność [studio tańca] - rozglądam się za miejscem i bardzo odpowiadają mi magazyny - mam na nie pomysł/koncepcję I tu nasuwa się pytanie: (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie lokalu użytkowego po poczcie na mieszkaniowy
przez: ekoplast1 | 2009.11.3 11:0:25
Kupiłem lokal użytkowy w budynku wielorodzinnym po byłej placówce pocztowej .Lokal posiada wszystkie media,musze przkształcić ten lokal w mieszkaniowy,co musze zrobić krok po kroku żeby doprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja lokatorów mieszkających 30 lat bez zadłużenia
przez: sylgo | 2009.11.3 12:49:16
mam pytanie..Czy właściciel kamienicy ma prawo wyrzucic lokatorów, ktorzy tam mieszkają od ponad 30 lat ,na ulice z 3letnim wypwiedzeniem? mieszkanie w zaden sposob nie jest zadlużone. i nigdy nie (...) czytaj dalej»
-
Dziecko z obywatelstwem francuskim - mieszkanie i pomoc we Francji
przez: wiolettanow | 2009.11.3 15:20:11
Witam Mam pewne pytanie, a mianowicie mam dwóletnią córeczkę, która posiada obywatelstwo francuskie. Obydwie mieszkamy w polsce a chciałabym osiedlić się z córką we Francji, pragę zapytać (...) czytaj dalej»
-
Dodatek stażowy niewypłacany przez rok - wsteczne pieniądze
przez: refio | 2009.11.4 12:49:44
witam MAm taki problem, od roku nalezy mi się dodatek stażowy zwiększający pensję o około 10%, jednakże jego nie otrzymywałam, dopiero teraz przy kontroli wypłat okazało się, że jest błąd, (...) czytaj dalej»
-
Potrącenie psa przez auto - odpowiedzialność właściciela
przez: banan44 | 2009.11.4 13:30:0
witam, wczoraj rano obok mojego domu został potrącony pies przez jadący samochód od którego odłamał sie kawałek zderzaka. miało to miejsce kilka metrów od mojej bramy wjazdowej i domu. pies ten (...) czytaj dalej»
-
Jak zlikwidować spółkę gdy mniejszościowy wspólnik 33% blokuje uchwały
przez: adiuto | 2009.11.4 13:57:41
Jak konkretnie brzmią zapisy w umowie spółki? czytaj dalej»
-
Darowizna domu - na jedno z małżonków czy na małżeństwo?
przez: 10111946bb | 2009.11.4 14:20:9
Jeżeli rodzice podarują dom tylko dla Ciebie, to będzie on tylko twoją własnością i nie będzie wchodził do wspólnego majątku małżeńskiego. Jeżeli umowa darowizny będzie na was dwoje, wówczas (...) czytaj dalej»
-
Zastępowanie chorej koleżanki - czy należą się nadgodziny?
przez: krysia0000 | 2009.11.4 17:0:40
mam pytanie, czy jeżeli koleżanka przez miesiąc jest na zwolnieniu lekarskim i ja pracuje za nią, to czy powinnam dostac zapłate za dodatkowe godziny pracy?? czy dyrektor moze odmowic. czy istnieje (...) czytaj dalej»
-
Inspektor nadzoru nie wypełnił dziennika budowy
przez: Moyra | 2009.11.5 13:53:38
W 1996 r dokonałam wyboru Inspektora nadzoru.W starostwie zgłosił on wszystkie dokumenty iż podejmuje się nadzoru budynku mieszkalnego, podstęplował projekt i to wszystko co zrobił. Gdy dom już (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie przez 5 lat - prawo do zasiłku dla bezrobotnych
przez: katrinex | 2009.11.5 15:56:3
Witam Zwracam się z prośbą o pomoc w związku z różnymi informacjami jakie do mnie dochodzą Otóż pracowałam w firmie przez 5 lat w trakcie studiów na umowę zlecenie. Przez ostatnie 18 miesięcy (...) czytaj dalej»
-
Jak zostać sama z dzieckiem w mieszkaniu bez przemocy partnera
przez: gabriela_w | 2009.11.5 21:4:11
Myślę że pozbycie się tej pani z domu będzie bardzo łatwe z tego powodu że ona 1) nie ma zameldowania w Twoim domu 2) nie ma żadnej umowy najmu z Tobą jako właścicielem mieszkania 3) nie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów szkolenia przez pracodawcę - dojazd i wyżywienie
przez: greeneyed | 2009.11.6 9:2:23
Witam, Podejmuję pracę w nowej firmie, która na samym początku wysyła mnie na szkolenie poza miejscem pracy. Mam zapewniony jedynie nocleg, a wyżywienie i koszty dojazdu nie są mi zwracane. Czy (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać pozew o separację gdy mąż jest narkomanem
przez: marmk7 | 2009.11.6 11:47:16
coś mogę poradzić mój e-mail marmk7@wp.pl czytaj dalej»
-
Czy żona może zabronić zabierania 2-letniego syna do dziadków
przez: pedro241 | 2009.11.6 15:0:24
Witam wszystkich! Mam problem, moja żona nie lubi moich rodziców dziadków naszego 2 letniego synka. Nie pozwala mi go zabierać do nich, w wakacje wyjechałem z synem 5 km od domu teściów u których (...) czytaj dalej»
-
Renta po zmarłym mężu z alimentami - podział między żonami
przez: Biegan7 | 2009.11.6 20:59:40
Dzien dobry, zmarl moj maz, który miał zasadzone alimenty wobec bylej zony. Wedlug ZUZ obu nam przysluguje renta do podzialu w wysokosci 90% emerytury meza, jednak zadnej z nas sie to nie oplaca. (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie kwalifikacyjne do policji przerwane - co oznacza paragraf 20
przez: YAK | 2009.11.7 6:14:34
Odpowiadam jako osoba która pozytywnie przeszła wszystkie etapy i już jedną nogą właściwie była na szkoleniu - 22 września miałem wywiad zorganizowany (to był mój ostatni etap- 53 pkt. na 60 (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy po 13 dniach - czy przysługuje chorobowe i odszkodowanie
przez: adiuto | 2009.11.7 9:2:1
? ustawa z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U. nr 199, poz. 1673 z późn. zm.) oraz ? ustawa z dnia 30 października (...) czytaj dalej»
-
Jak potraktować pracownika na zwolnieniu który pojechał na wycieczkę
przez: adiuto | 2009.11.7 9:14:13
Na wniosek pracodawcy lub z własnej inicjatywy ZUS może przeprowadzić kontrolę zasadności wystawienia zaświadczenia ZUS ZLA. Badanie może być przeprowadzone w domu chorego lub zostanie wysłane (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania od babci - splata spadkobiercow
przez: adiuto | 2009.11.7 9:29:38
Dużo zależy od upływającego czasu. O zachowku można mówić dopiero po śmierci babci i stwierdzeniu nabycia spadku. Jeśli od daty darowizny do śmierci babci minie 10 lat to darowizna nie wchodzi (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie gruntów po dziadkach - gospodarstwo rolne 20 lat
przez: rafal7812 | 2009.11.7 10:41:7
Mieszkam w gospodarstwie rolnym,w którym 1/2 należała do rodziców od roku 1977,a druga połowa do dziadków od 1968 roku.Dziadkowie zmarli w 1989 roku,nie pozostawiając testamentu.Ojciec od tamtego (...) czytaj dalej»
-
Alimenty - wyrównanie za poprzednie miesiące od złożenia wniosku
przez: domino0909 | 2009.11.7 12:25:14
Witam 20 pazdziernika mialem sprawe o podwyszenie alimentow zgodzilem sie na 400zl na kazde dziecko (antos i marysia) wczesniej bylo po 300. Mam pytanie od kiedy ta kwota wchodzi w zycie termin mam do (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania służbowego po ojcu alkoholiku
przez: kok007 | 2009.11.7 13:3:52
prosze o jakas rade ... mieszkmy w mieszkaniu sluzbowym mojego ojca ( byly zolnierz ) . jednak sytuacja jest skomplikowana gdyz moj ojciec jest alkoholikiem i hazardzista jednak od trzech lat tutaj nie (...) czytaj dalej»
-
Oskarżyciel posiłkowy w sprawie o alimenty - odszkodowanie
przez: angelmc | 2009.11.7 15:54:48
Witam, Sprawa wygląda tak, mam 25 lat (ostatni rok studiów dziennych),we wrześniu tego roku dostałam wezwanie na policje w sprawie nieściagalności alimentow od mojego ojca. sprawa trafila do sadu, wniósł (...) czytaj dalej»
-
Fałszywy wniosek ojca o kontakty z dzieckiem
przez: mariuszevil | 2009.11.7 19:28:0
[cytat] Pomóżcie mi prosze, bo nie wiem, co mam robić. We wtorek sprawa w sądzie, dzisiaj dostałam wezwanie na nią, o której (sprawie) nie wiedziałam. Mam sądownie przyznaną opiekę nad dzieckiem. (...) czytaj dalej»
-
Firma rodzinna - żona odcięła dostęp do konta i telefonu
przez: darson1 | 2009.11.7 21:10:20
Od 22 lat wspólnie z żoną firmę rodzinną żona jest osobą prowadzącą działalność ja jestem osobą współpracującą ostatnio zostałem pozbawiony przez żonę dostępu do konta firmy oraz telefonu (...) czytaj dalej»
-
Jak ratować mieszkanie przed eksmisją alkoholika - brak tytułu prawnego
przez: papuzka69 | 2009.11.8 2:23:5
[cytat] Mam kuzyna,ktory ma eksmisje-jest alkoholikiem,mieszka na mieszkaniu,w ktorym wychowylal sie od dziecinstwa jego brat ma z nim problem od 15 lat-splaceniem zaleglosci itd-od momentu kiedy (...) czytaj dalej»
-
Czy bank może anulować dług osoby bezrobotnej po utracie firmy?
przez: papuzka69 | 2009.11.8 3:33:49
Musisz podejsc do banku i porozmawiac,bylam w podobnej sytuacji-ale z tego co wiem zadny BANK nie anuluje dlugow.Ich to nie obchodzi bo oni pozyczyli CI pieniadze innych ludzi-musisz sprzedac sam.o ile (...) czytaj dalej»
-
Jak ograniczyć prawa ojca dziecka przebywającego w więzieniu
przez: tatus2 | 2009.11.8 10:29:47
dzien dobry..mam bardzo skomplikowana sytuacje.. poznalem cudowna kobiete z dzieckiem.. zareczylismy sie i chcemy sie pobrac..jej byly przebywa w wiezieniu..ma weekendowe przepustki..pozostalo mu 2miesiace (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z sanatorium zdrowotnego ZUS
przez: devitto | 2009.11.8 11:50:39
Chciałem się zapytać o następującą rzecz: Dostałem skierowanie na leczenie rehabilitacyjnego z ZUSu. W chwili obecnej, krótki czas przed planowanym terminem (ok. tygodnia) jednak jestem skłonny (...) czytaj dalej»
-
Nie można zarejestrować auta bez kopii dowodu rejestracyjnego
przez: darek25 | 2009.11.8 12:36:12
witam , 13 pażdziernika , kupilem uzywany samochód w kwocie 40 tyś zł od handlarza pojazdami , ktore sprowadza z zagranicy , na samochód wystawil mi fakturę vat , mam taki problem , pojazdu nie moge (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie męża który wyjechał za granicę
przez: kajka47 | 2009.11.8 13:38:54
Jestem właścicielką mieszkania spółdzielczego,mieszkam razem z synem i jest też w tym mieszkaniu zameldowany ojciec syna który często wyjeżdża za granicę do pracy i tam poznał inną kobietę (...) czytaj dalej»
-
Adaptacja strychu a prawa do mieszkania komunalnego
przez: danutastreusel | 2009.11.8 19:40:35
Jeżeli kupisz mieszkanie własnościowe , a nikt nie poinformuje o tym administracji budynku komunalnego to nie stracisz obecnie zajmowanego lokalu. Prawnie , kto ma własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego (...) czytaj dalej»
-
Czy do budowy garażu 20m2 potrzebny jest projekt budowlany
przez: graziajarczok | 2009.11.8 23:10:43
[cytat] Witam,kupiłem grunt pod budowę garażu 20 m2, który graniczy z pozostałymi garażami w jednym szeregu,czy powinienem mieć projekt budowy garażu?.Słyszałem ,że do 25 m2 nie potrzeba,czy (...) czytaj dalej»
-
Kupno działki z budynkiem bez odbioru technicznego
przez: ziza3 | 2009.11.9 8:29:47
Witam mam okazję kupić działkę z budynkiem bez odbioru technicznego. Budynek wybudowany był ok 15 lat temu. Tzn brak niektórych naniesień ok 20m. Mam pytanie jakie będą czekały mnie konsekwencje (...) czytaj dalej»
-
Jak sprowadzić narzeczonego z Iranu do Polski na ślub?
przez: M alimenty.pl | 2009.11.9 12:50:6
Do Mroovca, masz duży zasób wiedzy na temat Emiratów Arabskich.Chciałabym się dowiedzieć więcej na ten temat.Poznałam Jordańczyka,myślimy o przyszłości itd....Bardzo się kochamy.To oczywiste,że (...) czytaj dalej»
-
Czy wujek ma prawo do zachowku gdy babcia zapisała mi mieszkanie
przez: megim22 | 2009.11.9 13:0:2
Witam, uważam, że wujowi będzie przysługiwało prawo do zachowku, gdyż należy do kregu najblizszych osób uprawnionych do dziedziczenia po Pani babci. Możliwośc uchylenia się od zapłaty (...) czytaj dalej»
-
Gmina nabyła 1/3 udziału w kamienicy - prawo pierwokupu dla lokatorów
przez: alejancz | 2009.11.9 17:9:50
Gmina z innego miasta nabyla 1/3 udzialu w n/kamienicy w wyniku zgonu jednego ze spadkobiercow.Bedzie je chciala sprzedac. Jakie przepisy to reguluja i czy mozemy miec pierwszenstwo w ich nabyciu jako (...) czytaj dalej»
-
Administrator odmawia wypłaty z programu partnerskiego bez faktury
przez: TomekK86 | 2009.11.9 19:34:32
Prosze o pomoc czytaj dalej»
-
Czy mogę mieć rozwód będąc za granicą przez adwokata
przez: 12345mania | 2009.11.9 22:4:25
Chce sie dowiedzic ,dostatc odpowiedz na swoje pytamnia! 1)Czy jest mozliwe sie dowiedzic miejsce i czas rozprawy bedac za granica? 2)Czy moja obecnosc jest obowiazkowa na rozprawie rozwodowej bez orzekannia (...) czytaj dalej»
-
Emerytura policyjna a pobyt za granicą
przez: januszroszak | 2009.11.10 11:15:7
pobieram policyjną emeryturę czy podstawą do zawieszenia emerytury jest pobyt zagranicą? czytaj dalej»
-
Spłata kredytu mieszkaniowego po rozwodzie i podziale majątku
przez: mis954 | 2009.11.10 14:46:51
[cytat] Witam.Rozwiodłam sie z mężem i teraz toczy sie sprawa o podział majątku wspólnego.Prawdopodobnie mieszkanie zostanie przydzielone mojej osobie i bede musiała spłacac połowe wartości (...) czytaj dalej»