Archiwum Forum Listopad 2009
(171 tematów na forum)
-
Jak się zrzec alimentów od ojca - wniosek syna
przez: megim22 | 2009.11.19 13:5:53
Nie jest mozliwe zrzeczenie sie prawa do alimentów. Jeżeli istnieją do tego podstawy ojciec może starać się o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. czytaj dalej»
-
Właścicielka pokoju żąda przeniesienia do innego pokoju
przez: mrozowskim | 2009.11.19 14:50:23
Teoretycznie może Pani wstawić zamek do drzwi i zamknąć pokój na klucz. Może Pani też zwrócić uwagę właścicielce, że nie życzy Pani sobie ciągłego nachodzenia przez nią. Nie musi Pani (...) czytaj dalej»
-
Czy meble kuchenne potrzebują specjalnej gwarancji czy wystarczy faktura
przez: mrozowskim | 2009.11.19 15:3:6
Reklamacje składa się od firmy, gdzie dokonał się zakupu. Ta firma jest zobowiązana do uregulowania tej sprawy. Ewentualne rozliczenia z producentem, są po stronie sprzedającego. Można sobie (...) czytaj dalej»
-
Ile ojciec musi czekać na oddanie prawa jazdy po wypadku
przez: mrozowskim | 2009.11.19 15:18:12
Niech zrobi sobie nowe prawo jazdy na Ukrainie. W tym chorym kraju nie da się niczego normalnie załatwić, a prokuratorzy i sędziowie głównie zajmują się pobieraniem wynagrodzeń z naszych podatków. (...) czytaj dalej»
-
Czy szef mógł zwolnić mnie gdy ustnie umówiliśmy się na urlop
przez: robi981 | 2009.11.19 15:51:32
witam dziękuje za odpowiedz,a dostałem wypowiedzenie na piśmie przysłane pocztą i nawet dostałem świadectwo pracy, ale trudno zrobiłem błąd z tym urlopem ,a za urlop ile mi się zaten czas nalezy (...) czytaj dalej»
-
Spółka cywilna - który urząd skarbowy i ZUS wskazać w EDG-1
przez: adiuto | 2009.11.19 17:6:34
Siedziba s.c. w Opolu > efekt zgłoszenie do US, GUS i ZUS w Opolu. Adres na zgłoszeniu do ewidencji dot. adresu spółki a nie osób ją zawiązujących. czytaj dalej»
-
Czy właścicielka musi zawrzeć czynsz spółdzielni w cenie wynajmu
przez: p_rybak | 2009.11.20 11:24:53
spotkalem sie z nazwa "czynsz najmu" w takiej umowie - czyli po prostu nadwyzka, ktora placisz do kieszenie wynajmujacemu a oprocz tego uiszczasz wszelkie oplaty biezace tj. wlasciwy czynsz spoldzielni, (...) czytaj dalej»
-
Spadek 1/8 mieszkania - jak sprzedać gdy współwłaściciele się nie dogadują
przez: mrozowskim | 2009.11.20 13:2:5
Kluczowym elementem jest dogadanie się współwłaściciel, co chcą zrobić z tym mieszkaniem. Mieszkanie staje się waszą współwłasnością i każdy współwłaściciel ma prawo do korzystania (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie a wysokość świadczenia po podwyżce
przez: paula219 | 2009.11.20 13:30:56
Witam, W styczniu tego roku złamałam rękę, dostałam L4 ponieważ złamanie to uniemożliwiało mi pracę . Wtedy na umowie o pracę wpisane miałam 660 zł netto (praca na pół etatu). od czerwca (...) czytaj dalej»
-
Ustawa kominowa - sumowanie wynagrodzeń dyrektora szpitala
przez: wojtm | 2009.11.20 13:37:7
[cytat] Czy w świetle przepisów tzw. "ustawy kominowej" (ustawa z dnia 3 marca 2000 r. o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi, Dz.U. nr 26, poz. 306 z późn. zm.) wynagrodzenie (...) czytaj dalej»
-
Czy można zmusić byłego partnera do spłacania kredytu w Irlandii
przez: mrozowskim | 2009.11.20 13:59:48
Pozew do sądu i prawomocne orzeczenie w tej sprawie. Pozostaje jeszcze możliwość egzekucji orzeczenia. Ważne jest też uzyskanie większego udziału w majątku wspólnym proporcjonalnie do poniesionych (...) czytaj dalej»
-
Czy darowizna dotyczy działki i domu czy tylko działki - interpretacja
przez: henryk1548 | 2009.11.20 18:16:28
Mianem "nieruchomość" w słowniku prawniczym określa się: grunty, budynki albo wydzielone części budynków na stałe związanych z gruntem, jeżeli są wyodrębnione i są (albo mogą byc) czyjąś (...) czytaj dalej»
-
Zlikwidowany sklep nie oddaje komputera z gwarancji
przez: potip | 2009.11.20 18:30:8
zakupilem komputer na firme, popsul sie po kilku miesiacach wiec oddalem na gwarancji do serwisu, zwiazanego ze sklepem. Sklep w miedzyczasie zlikwidowano, komputera nie odzyskalem, choc pisali ze odesla (...) czytaj dalej»
-
Zawieszona działalność - problemy finansowe i długi
przez: omega385 | 2009.11.21 7:57:46
Proszę o porade z końcem 2006 roku byłem zmuszony sytuacja lokalowa i finansowa zaprzestac wykonywać prowadzona dzialalność l.Moja księgowa doradziła mi by zawiesić działalnoś ,i od tego czasu (...) czytaj dalej»
-
Zasady zajęcia wynagrodzenia przy wielu tytułach egzekucyjnych
przez: micek1115 | 2009.11.21 11:40:22
[cytat] Czy ktoś może odpowiedzieć mi na to pytanie? Mam dwa tytuły: 1. Alimenty 2. Zaległe alimenty 3. Niespłacony kredyt Może dla lepszego zrozumienia załużmy, że zarabiam 1000zł. W tej (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - egzekucja
przez: eruda | 2009.11.22 9:0:56
Jako osoba prywatna złożyłam do Sądu wniosek w postępowaniu uproszczonym o zwrot należności od firmy jednoosobowej (osoba fizyczna prowadząca działalność gosp.). Sprawa była rozpatrywana zaocznie. Otrzymałam (...) czytaj dalej»
-
Anteny satelitarne nad mieszkaniem - czy właściciel może żądać usunięcia
przez: zaczek | 2009.11.22 9:46:37
[cytat] ...Uważam że takie anteny mają negatywny wpływ na zdrowie. Proszę o pomoc w mojej sprawie. Pozdrawiam, Witek. [/cytat] Oj,Witoldzie26, jak to stwierdziłeś że zainstalowane anteny (...) czytaj dalej»
-
Renta 500 zł - jakie podatki są odliczane?
przez: Pralina | 2009.11.22 18:24:6
Witam, chciałam się dowiedzieć jak to jest, że dostaje rentę, np. 500 zł co miesiąc, z tego 500 zł co miesiąc odliczane są ....no właśnie, co jest odliczane? Bo przy składaniu PIT'a znów (...) czytaj dalej»
-
Budowa chodnika bez podjazdu do furtki - czy można wymusić zmianę
przez: danz | 2009.11.22 23:15:20
Jest problem. Obok posesji nie było dotąd chodnika. Wyjście z furtki było właściwie na poziomie jezdni, między furtką a jezdnią jest około metr odległości (pobocze). Ostatnio zarząd dróg (...) czytaj dalej»
-
Małżeństwo bez miłości - rozwód czy udawać uczucia?
przez: mamitusia | 2009.11.23 13:45:45
Witam wszystkich!!! Jestem tutaj nowa i mam dość dziwny problem... Zdaję sobie sprawę z tego, iż niektórzy z Was pewnie wezmą mnie za wariatkę, niedojrzałą kobietę, czy cośw tym rodzaju... (...) czytaj dalej»
-
Spadek po mężu - syn chce odebrać wszystko
przez: marcys11 | 2009.11.23 14:52:37
po moim zmarłym mężu został dom dwu piętrowy który razem budowalismy ,jedno pietro było moje z mężęm, na drugim pietrze mieszkał syn i został zameldowany ,mieszka tam juz 20 lat a teraz chce (...) czytaj dalej»
-
Szef odmówił urlopu mimo wcześniejszego uzgodnienia - co robić
przez: mrozowskim | 2009.11.23 15:14:2
Urlop na żądanie dotyczy tylko jednego dnia urlopu i nie można go łączyć z następnymi dniami. Jeśli pracownik stara się już o dwa połączone ze sobą dni urlopu, to musi uzyskać zgodę pracodawcy (...) czytaj dalej»
-
Ugoda w spółce cywilnej - czy zrzeczenie solidarności jest ważne
przez: mrozowskim | 2009.11.23 15:26:54
Taką ugodę należy przygotować w formie pisemnej i zrealizować tak, żeby został ślad po wpłacie (pokwitowanie lub przelew na konto). Wierzyciel w zamian za spłatę połowy długu rezygnuje z (...) czytaj dalej»
-
Intrum nęka telefonami za odkupiony dług - jak się bronić
przez: xklx | 2009.11.23 16:38:17
Proponuję spłacić i problem zniknie. To nieuczciwe postępowanie wobec innych uczciwie spłacających swoje zobowiązania. To są należne bankowi pieniądze! czytaj dalej»
-
Kamery na hali produkcyjnej - nadzór przez firmę zewnętrzną
przez: poczatek | 2009.11.23 17:20:11
witam. pracuje na hali produkcyjnej, niedawno zostały założone kamery, zostalismy o tym poinformowani, tylko ze to jest firma w firmie i jesteśmy kontrolowani nie przez pracodawce tylko przez ludzi (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadkach - postępowanie z lat 70. i obecne prawa
przez: wietom | 2009.11.23 17:52:44
Jak to zwykle w zyciu bywa z rodziną najtrudniej sie dogadac. Chyba nie ma co zwlekać z postepowaniem spadkowym, to kosztuje tylko 20 zł. Niezaleznie od tego czy ktos sie zrzeka czy też nie - sąd (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nie zapłacił za umowę zlecenie
przez: Ginger_Deirdre | 2009.11.23 17:59:11
pracowałam na umowę zlecenie przez miesiąc. pracodawca nie chciał mi wystawić nawet rachunku za wykonaną pracę. Udało mi się wymóc na nim wystawienie rachunku. Miałam nadzieje że już będzie (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu - gaz to też energia elektryczna?
przez: slamkrk | 2009.11.23 18:40:15
Witam podpisałem nie dawno umowe na czas okreslony 12 miesiecy z administratore pewnego budynku w umowie jest punkt ze place tylko czynsz i licznik energi elektrycznej wszystko by bylo ok ale przyszedl (...) czytaj dalej»
-
Jak wzruszyć prawomocną decyzję wydaną na podstawie błędnego rozporządzenia
przez: Akademia1980 | 2009.11.23 19:11:46
Witajcie, organ pierwszej instancji wydał decyzję na podstawie rozporządzenia, które wymagało od strony dostarczenia zaświadczenia o zameldowaniu. Dokument ten nie był dostarczony , ale decyzja (...) czytaj dalej»
-
Jak wymeldować dorosłego syna z mieszkania własnościowego
przez: dtk | 2009.11.24 7:44:26
Fakt posiadania zameldowania w lokalu mieszkalnym nie rodzi żadnych praw co do własności lokalu. Jeżeli macie Państwo wyłączne prawo do lokalu i nie nastąpiło notarialne przekazanie formy własnośći (...) czytaj dalej»
-
Ulga nielimitowana w spadku po postanowieniu sądu z 2009 roku
przez: Oakmoss | 2009.11.24 12:17:28
Na podstawie art. 4a ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez zstępnych (syn spadkodawczyni) w drodze dziedziczenia, (...) czytaj dalej»
-
Czy umowa darowizny w formie aktu notarialnego ma przewagę nad cywilną
przez: megim22 | 2009.11.24 12:39:18
Forma aktu notarialnego dla umowy darowizny jest niekiedy obowiązkiem i jej niedochowanie skutkuje nieważnością umowy darowizny (np. w przypadku darowizny nieruchomości). Także w przypadku rozszerzeania (...) czytaj dalej»
-
Czy nieślubne dziecko męża ma prawo do przepisanego majątku
przez: megim22 | 2009.11.24 12:55:51
Jeżeli nieślubne dziecko męża jest nieletnie lub wymaga środków do utrzymania należne są mu alimenty.Ponadto w przypadku śmierci Pani męża, nieślubne dziecko jest na równi z Panią (...) czytaj dalej»
-
Czy nieślubne dziecko ma prawo do majątku przepisanego na moich synów
przez: Oakmoss | 2009.11.24 13:10:24
Spadek jest ogółem praw i obowiązków majątkowych należących do spadkodawcy. Jeśli takowe istnieją w chwili śmierci spadkodawcy, który nie pozostawił testamentu, (...) czytaj dalej»
-
Czy 80-letnia osoba z demencją może nie iść do więzienia
przez: Oakmoss | 2009.11.24 13:39:30
Sąd wymierza karę według swojego uznania, w granicach przewidzianych przez ustawę. Uwzględnia przy tym w szczególności warunki i właściwości osobiste sprawcy. Nie ma szczególnych (...) czytaj dalej»
-
Paragony w sklepie - jak niszczyć i inne obowiązki sprzedawcy
przez: annezram | 2009.11.24 17:36:53
Jestem sprzedawcą w małym sklepie spożywczym (pracownikiem) Chodzi mi o paragony zostawione przez klientów. czy muszę je drzeć, niszczyć czy też mogę wyrzucić do kosza? Gdzie znajdę przepisy (...) czytaj dalej»
-
Czy siostra musi spłacać długi zmarłego brata w banku
przez: mrozowskim | 2009.11.24 20:1:29
Nie, jeśli Pani odrzuci spadek, chyba że brat miał żonę i dzieci, to oni są w pierwszej kolejności spadkobiercami. Spadek odrzuca się przez odpowiednie oświadczenie złożone u notariusza lub (...) czytaj dalej»
-
Alimenty - długi postępowanie sądowe bez działania na rzecz dziecka
przez: zakonnik | 2009.11.24 22:41:39
Witam Przedstawie Krótko historie Jestem ojcem 14 chlopca , syn jest ze mna od 12 czerwca b,r 20 czerwca zlozylem pozew o alimenty aktualnie bedzie 4 rozprawa ostatnia byla 23 listopada 2009 natepna (...) czytaj dalej»
-
Czy płacić alimenty gdy syn przebywa w ośrodku wychowawczym
przez: andrzej1010 | 2009.11.25 12:45:25
czy muszę płacić bylej partnerce alimenty na syna, który przebywa w ośrodku wychowawczym czy moge wplacać mu je na konto? czytaj dalej»
-
Małżeństwo bez miłości - rozwód czy udawać uczucia?
przez: mamitusia | 2009.11.25 13:37:53
Witam wszystkich!!! Jestem tutaj nowa i mam dość dziwny problem... Zdaję sobie sprawę z tego, iż niektórzy z Was pewnie wezmą mnie za wariatkę, niedojrzałą kobietę, czy cośw tym rodzaju... (...) czytaj dalej»
-
Zadośćuczynienie za śmierć w wypadku tramwajowym - gdzie składać wniosek
przez: Oakmoss | 2009.11.25 13:51:5
Podstawowa zasada odpowiedzialności opartej na winie sprawcy szkody, zobowiązuje do jej naprawienia. Przedsiębiorstwo transportowe posługujące się mechanicznymi środkami (...) czytaj dalej»
-
Ukarany za obronę dziewczyny w 2004 - niesprawiedliwy wyrok sądu
przez: ******@**.** | 2009.11.25 14:5:54
Sądy wspierają i popierają donosicielstwo. Gdyby nie ono, tysiace urzednikow byłoby bez pracy, nie rozrastałaby sie biurokracja, gmachy sadów nie powstawałyby jak grzyby po deszczu. Obecne państwo (...) czytaj dalej»
-
Żona zdradziła i powiedziała że dziecko nie moje - czy płacić alimenty
przez: Oakmoss | 2009.11.25 14:34:44
Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki. Mąż matki może wytoczyć powództwo o zaprzeczenie ojcostwa, w ciągu sześciu (...) czytaj dalej»
-
Budowa garażu na granicy działki - czy potrzebna zgoda sąsiada
przez: Oakmoss | 2009.11.25 15:57:29
Właściciele gruntów sąsiadujących obowiązani są do współdziałania przy rozgraniczeniu gruntów. Zgoda sąsiada pozwala uniknąć mogących zaistnieć komplikacji. W przypadku (...) czytaj dalej»
-
Dni wolne dla ojca z tytułu urodzenia dziecka
przez: intonet | 2009.11.26 9:16:58
Witam. Mam 2 pytania. 2 dni wolne od pracy po porodzie przysługują od kiedy? od dnia urodzin? od dnia opuszczenia szpitala? Po CC te 14 dni to jako L4 się bierze? i ile jest płatne 80% czy 100%? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Zadłużone mieszkanie po zmianie właściciela - eksmisja
przez: ossa | 2009.11.26 12:1:56
Witam, w 2004 roku w kamienicy gdzie mieszkałem z mamą pojawił się właściciel. od razu drastycznie podniósł czynsz itd, po czym...sprzedał kamienice komu innemu. Moja mam nie wiedziała gdzie (...) czytaj dalej»
-
Babcia nie oddaje pieniędzy ze spadku mieszkania sprzedanego za granicą
przez: mrozowskim | 2009.11.26 12:57:32
Może Pani dochodzić swojej części pieniędzy z mieszkania, które babcia przepisała na swoją córkę za pomocą skargi pauliańskiej. Szczegółowe wyjaśnienie znajdzie Pani na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skarga_pauliańska "W (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę zwrócić błędnie przelane wynagrodzenie po awarii systemu
przez: mrozowskim | 2009.11.26 13:4:23
Pieniądze należy zwrócić. Takie sytuacje są unormowane w kodeksie cywilnym i nazywa się to nieuzasadnione wzbogacenie. Przegra Pani sprawę w sądzie i jeszcze wywalą Panią z pracy. czytaj dalej»
-
Podwójna egzekucja tego samego długu bankowego
przez: maslanka10 | 2009.11.26 14:6:47
W 1998 roku wziąłem w banku Pekao S.A. w Gdańsku pożyczkę w koncie w wysokości 5 000,00 zł. W wyniku trudności z zatrudnieniem nie spłacałem zadłużenia. Bank wystąpił do sądu w dniu 31.12.2003 (...) czytaj dalej»
-
Operacja nieletniego bez ubezpieczenia - kto płaci?
przez: Mateusz1992 | 2009.11.26 14:31:15
Witam chciałem się dowiedzieć czy nieletni musi być ubezpieczony do operacji. A dokładnie sprawa wygląda u mnie tak że od września nie chodzę do szkoły ponieważ miałem wyjechać z mamą za (...) czytaj dalej»