Archiwum Forum Listopad 2009
(121 tematów na forum)
-
przez komornika dostaję mniejsze alimenty
przez: DORIS28 | 2009.11.15 18:37:14
Mam pytanie czy ktoś zna komornika ze szczecina nazywa się KONSTANTY KOŁACZ chodzi mi o to czy jest skuteczny czy też pobłarza dłużnikom.Proszę o odpowiedż czytaj dalej»
-
Przekształcenie łąki na działkę budowlaną
przez: azicek | 2009.11.15 20:16:40
Kupiłem działkę usytuowaną przy drodze. W granicy woda prąd, telefon. w sąsiedztwie zabudowania domków jednorodzinnych. Działka nie jest ujęta w planie zagospodarowania przestrzennego, figuruje (...) czytaj dalej»
-
przez: bogusia_1974 | 2009.11.16 8:25:39
Witam Mam pytanie,a właściwie moja teściowa :) Jest wdową ,otrzymuje rentę po mężu. Jednak teściowi w chwili śmierci należała się już emerytura,nie zdążył załatwić. Moje pytanie; (...) czytaj dalej»
-
przez: domo | 2009.11.16 13:11:10
Witam! Mam pytanie dotyczące budowy domu. Jestem właścicielem działki i posiadam pozwolenie na budowę. Natomiast budowę będą finansować rodzice. Czy poniesiemy koszty z tego tytułu? Czy urząd (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2009.11.16 15:23:26
Przestępstwa przeciwko życiu i zdrowiu (jak: spowodowanie ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, naruszenie czynności ciała lub rozstrój zdrowia, bierze udział w bójce lub pobiciu, (...) czytaj dalej»
-
brudna woda dostarczana przez spółdzielnię
przez: kasiak06 | 2009.11.17 11:37:22
Witam, moj problem polega na tym że od czasu do czasu (ostatnio coraz częściej) z powodu rzekomych awarii następują przerwy w dostawie wody (lub tylko ciepłej), po których przez pół godziny trzeba (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2009.11.17 14:14:6
Wydaje mi się, że tu dochodzi do nadużycia, ale sugeruję konsultacje w Państwowej Inspekcji Pracy. czytaj dalej»
-
dopisanie współwłaściciela domu do KW
przez: ewwelina | 2009.11.17 15:5:41
Witam. Mój nażeczony kupił mieszkanie rok temu i chciał by mnie wpisać do aktu notarialnego jako współwłaściciela. Czy jest to możliwe? ile to by kosztowało? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: jerzyciszewski | 2009.11.17 17:36:10
Witam w internecie spotkałem opis sytuacji które poddaja w watpliwosc wiarygodnosc badan DNA, otóż naukowcy potrafia spartolic badania, potrafia fałszowac wyniki, ze często przeba porównawczo (...) czytaj dalej»
-
zgoda wspólnoty na remont (przebudowę) mieszkania
przez: landslade | 2009.11.18 9:35:44
Mam zamiar zrobić remont mieszkania w budynku należącym do wspólnoty (jestem jej członkiem). Remont obejmuje wyburzenie ścian działowych, postawienie nowych (w nowym układzie), przeniesienie kuchni (...) czytaj dalej»
-
przez: Tom3151 | 2009.11.18 11:1:47
Mieszkam na parterze od dwóch lat zwracam się z prośbą do spóldzielni o pielęgnacje stojących przed moimi oknami drzew. Nie chodzi mi o ich wycięcie tylko przycięcie długich gałęzi które w (...) czytaj dalej»
-
przez: lucyna2008 | 2009.11.18 11:56:42
[cytat] Witam. Mam 50lat. 30 lat pracy składkowej i 4 lata pracy nieskładkowej. Należę do dodatkowego filaru "Pocztylion". Chciałabym wiedzieć czy w razie zwolnienia z pracy będzie przysługiwać (...) czytaj dalej»
-
przez: Kolarz1978 | 2009.11.18 12:4:49
Opisz swój problem na http://windykacja-forum.pl/ - Szybka i rzetelna odpowiedź gwarantowana :) czytaj dalej»
-
Od kiedy obowiązuje ubezpieczenie z urzędu pracy..?
przez: zbiku | 2009.11.18 15:16:25
Witam, to moja sytuacja.. mam 20 lat, i jestem rok po skończonym liceum.., nie uczę się. Jakiś czas temu byłem zarejestrowany jako bezrobotny w urzędzie pracy, jednak wyrejestrowano mnie ponieważ (...) czytaj dalej»
-
wypowiedzenie umowy o pracę po zwolnieniu lekarskim
przez: asia2501 | 2009.11.18 16:44:27
Bardzo dziękuję za odpowiedz. W umowie jest zapis dopuszczający jej rozwiązanie za 2tyg wypowiedzeniem. Pierwszego dnia pracy otrzymałam wypowiedzenie ( na wydruku z faksu??? ) i wysłano mnie (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania spoldzielczego-wlasnosciowe
przez: Witold26 | 2009.11.18 22:45:58
Czy w przypadku umowy notarialnej umowa darowizny można mieszkanie sprzedać bez konsekwencji czy trzeba czekać określony okres czasu od momentu podpisania umowy? czytaj dalej»
-
Studia podyplomowe na piątym roku
przez: MsBovary | 2009.11.19 10:45:29
Witam. Czy jest możliwość rozpoczęcia studiów podyplomowych na piątym roku studiów magisterskich? Chciałem złożyć podanie o przyjęcie na podyplomówkę lecz zostało odrzucone z wyjaśnieniem (...) czytaj dalej»
-
przez: MsBovary | 2009.11.19 10:48:5
Prosze o propozycje tematow pracy magisterskiej z postepowania cywilnego, dziekuje z gory czytaj dalej»
-
Separacja a przymusowe leczenie
przez: kinia227 | 2009.11.19 12:16:36
[cytat] Nie ma mozliwości składania przez najbliższą rodzinę wniosków do sądu o skierowanie na przymusowe leczenie osoby naduzywającej alkoholu.Taki wniosek może skierować wyłacznie Komisja (...) czytaj dalej»
-
przez: megim22 | 2009.11.19 12:22:3
Jeżeli nie ma mozliwości uzyskania zgody ojca na zmianę nazwiska w takiej sytuacji gdy posiada on prawa rodzicielskie, znane jest miejsce jego pobytu i nie ma ograniczonej zdoloności prawnej, jedynym (...) czytaj dalej»
-
Rozwod i jak go prawiedlowo zakonczyc?
przez: megim22 | 2009.11.19 12:33:41
NIe można jednoznacznie okreslić jak długo może trwać sprawa rozwodowa. Aby orzec rozwód sąd musi stwierdzić czy pomiędzy małzonkami nastapił trwały i zupełny rozkład pozycia małżeńskiego (...) czytaj dalej»
-
W jaki sposób zrzec się alimentów?
przez: megim22 | 2009.11.19 13:5:53
Nie jest mozliwe zrzeczenie sie prawa do alimentów. Jeżeli istnieją do tego podstawy ojciec może starać się o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. czytaj dalej»
-
Konflikt w wynajętym mieszkaniu
przez: mrozowskim | 2009.11.19 14:50:23
Teoretycznie może Pani wstawić zamek do drzwi i zamknąć pokój na klucz. Może Pani też zwrócić uwagę właścicielce, że nie życzy Pani sobie ciągłego nachodzenia przez nią. Nie musi Pani (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja na meble kuchenne ALNO
przez: mrozowskim | 2009.11.19 15:3:6
Reklamacje składa się od firmy, gdzie dokonał się zakupu. Ta firma jest zobowiązana do uregulowania tej sprawy. Ewentualne rozliczenia z producentem, są po stronie sprzedającego. Można sobie (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2009.11.19 15:18:12
Niech zrobi sobie nowe prawo jazdy na Ukrainie. W tym chorym kraju nie da się niczego normalnie załatwić, a prokuratorzy i sędziowie głównie zajmują się pobieraniem wynagrodzeń z naszych podatków. (...) czytaj dalej»
-
czy szefostwo moze mi niedac wypłaty i zwolnic dyscyplinarnie
przez: robi981 | 2009.11.19 15:51:32
witam dziękuje za odpowiedz,a dostałem wypowiedzenie na piśmie przysłane pocztą i nawet dostałem świadectwo pracy, ale trudno zrobiłem błąd z tym urlopem ,a za urlop ile mi się zaten czas nalezy (...) czytaj dalej»
-
ZUS, US, GUS dla spółki cywilnej
przez: adiuto | 2009.11.19 17:6:34
Siedziba s.c. w Opolu > efekt zgłoszenie do US, GUS i ZUS w Opolu. Adres na zgłoszeniu do ewidencji dot. adresu spółki a nie osób ją zawiązujących. czytaj dalej»
-
Czy właściciel mieszkania mnie oszukuje?
przez: p_rybak | 2009.11.20 11:24:53
spotkalem sie z nazwa "czynsz najmu" w takiej umowie - czyli po prostu nadwyzka, ktora placisz do kieszenie wynajmujacemu a oprocz tego uiszczasz wszelkie oplaty biezace tj. wlasciwy czynsz spoldzielni, (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2009.11.20 13:2:5
Kluczowym elementem jest dogadanie się współwłaściciel, co chcą zrobić z tym mieszkaniem. Mieszkanie staje się waszą współwłasnością i każdy współwłaściciel ma prawo do korzystania (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie wynagrodzenia na podstawie tzw. "ustawy kominowej"
przez: wojtm | 2009.11.20 13:37:7
[cytat] Czy w świetle przepisów tzw. "ustawy kominowej" (ustawa z dnia 3 marca 2000 r. o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi, Dz.U. nr 26, poz. 306 z późn. zm.) wynagrodzenie (...) czytaj dalej»
-
Spłata kredytu mieszkaniowego z byłym partnerem
przez: mrozowskim | 2009.11.20 13:59:48
Pozew do sądu i prawomocne orzeczenie w tej sprawie. Pozostaje jeszcze możliwość egzekucji orzeczenia. Ważne jest też uzyskanie większego udziału w majątku wspólnym proporcjonalnie do poniesionych (...) czytaj dalej»
-
przez: henryk1548 | 2009.11.20 18:16:28
Mianem "nieruchomość" w słowniku prawniczym określa się: grunty, budynki albo wydzielone części budynków na stałe związanych z gruntem, jeżeli są wyodrębnione i są (albo mogą byc) czyjąś (...) czytaj dalej»
-
Ile procent poborów może zabrać komornik?
przez: micek1115 | 2009.11.21 11:40:22
[cytat] Czy ktoś może odpowiedzieć mi na to pytanie? Mam dwa tytuły: 1. Alimenty 2. Zaległe alimenty 3. Niespłacony kredyt Może dla lepszego zrozumienia załużmy, że zarabiam 1000zł. W tej (...) czytaj dalej»
-
Anteny satelitarne na dachu mieszkania
przez: zaczek | 2009.11.22 9:46:37
[cytat] ...Uważam że takie anteny mają negatywny wpływ na zdrowie. Proszę o pomoc w mojej sprawie. Pozdrawiam, Witek. [/cytat] Oj,Witoldzie26, jak to stwierdziłeś że zainstalowane anteny (...) czytaj dalej»
-
Wysoki chodnik, proszę o pomoc
przez: danz | 2009.11.22 23:15:20
Jest problem. Obok posesji nie było dotąd chodnika. Wyjście z furtki było właściwie na poziomie jezdni, między furtką a jezdnią jest około metr odległości (pobocze). Ostatnio zarząd dróg (...) czytaj dalej»
-
uropl na żądanie przy bezpodstawnej odmowie udzielenie urlopu wypoczynkowego
przez: mrozowskim | 2009.11.23 15:14:2
Urlop na żądanie dotyczy tylko jednego dnia urlopu i nie można go łączyć z następnymi dniami. Jeśli pracownik stara się już o dwa połączone ze sobą dni urlopu, to musi uzyskać zgodę pracodawcy (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2009.11.23 15:26:54
Taką ugodę należy przygotować w formie pisemnej i zrealizować tak, żeby został ślad po wpłacie (pokwitowanie lub przelew na konto). Wierzyciel w zamian za spłatę połowy długu rezygnuje z (...) czytaj dalej»
-
intrum justitia -nekanie, straszenie
przez: xklx | 2009.11.23 16:38:17
Proponuję spłacić i problem zniknie. To nieuczciwe postępowanie wobec innych uczciwie spłacających swoje zobowiązania. To są należne bankowi pieniądze! czytaj dalej»
-
Mam problem ze spadkiem, dwie osoby sie wycofały z darowizny!
przez: wietom | 2009.11.23 17:52:44
Jak to zwykle w zyciu bywa z rodziną najtrudniej sie dogadac. Chyba nie ma co zwlekać z postepowaniem spadkowym, to kosztuje tylko 20 zł. Niezaleznie od tego czy ktos sie zrzeka czy też nie - sąd (...) czytaj dalej»
-
błędnie wydana decyzja administracyjna
przez: Akademia1980 | 2009.11.23 19:11:46
Witajcie, organ pierwszej instancji wydał decyzję na podstawie rozporządzenia, które wymagało od strony dostarczenia zaświadczenia o zameldowaniu. Dokument ten nie był dostarczony , ale decyzja (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2009.11.24 7:44:26
Fakt posiadania zameldowania w lokalu mieszkalnym nie rodzi żadnych praw co do własności lokalu. Jeżeli macie Państwo wyłączne prawo do lokalu i nie nastąpiło notarialne przekazanie formy własnośći (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2009.11.24 12:17:28
Na podstawie art. 4a ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez zstępnych (syn spadkodawczyni) w drodze dziedziczenia, (...) czytaj dalej»
-
rozszerzenie wspólności majatkowej o dochód ze spraedaży nieruchomości
przez: megim22 | 2009.11.24 12:39:18
Forma aktu notarialnego dla umowy darowizny jest niekiedy obowiązkiem i jej niedochowanie skutkuje nieważnością umowy darowizny (np. w przypadku darowizny nieruchomości). Także w przypadku rozszerzeania (...) czytaj dalej»
-
przez: megim22 | 2009.11.24 12:55:51
Jeżeli nieślubne dziecko męża jest nieletnie lub wymaga środków do utrzymania należne są mu alimenty.Ponadto w przypadku śmierci Pani męża, nieślubne dziecko jest na równi z Panią (...) czytaj dalej»
-
nieślubne dziecko męża - majątek
przez: Oakmoss | 2009.11.24 13:10:24
Spadek jest ogółem praw i obowiązków majątkowych należących do spadkodawcy. Jeśli takowe istnieją w chwili śmierci spadkodawcy, który nie pozostawił testamentu, (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2009.11.24 13:39:30
Sąd wymierza karę według swojego uznania, w granicach przewidzianych przez ustawę. Uwzględnia przy tym w szczególności warunki i właściwości osobiste sprawcy. Nie ma szczególnych (...) czytaj dalej»
-
przez: nescor | 2009.11.24 16:43:11
Witam Chciałbym założyć spółkę na Cyprze, czytałem trochę na ten temat, ale nigdzie tak naprawdę nie ma dokładnych informacji jak to dokładnie wygląda od strony formalnej i jakie są koszta (...) czytaj dalej»
-
czy siostra odpowjada za dugi brata
przez: mrozowskim | 2009.11.24 20:1:29
Nie, jeśli Pani odrzuci spadek, chyba że brat miał żonę i dzieci, to oni są w pierwszej kolejności spadkobiercami. Spadek odrzuca się przez odpowiednie oświadczenie złożone u notariusza lub (...) czytaj dalej»
-
dziecko w ośrodku wychowawczym
przez: andrzej1010 | 2009.11.25 12:45:25
czy muszę płacić bylej partnerce alimenty na syna, który przebywa w ośrodku wychowawczym czy moge wplacać mu je na konto? czytaj dalej»
-
śmierć w wypadku a zadośćuczynienie rodzinie
przez: Oakmoss | 2009.11.25 13:51:5
Podstawowa zasada odpowiedzialności opartej na winie sprawcy szkody, zobowiązuje do jej naprawienia. Przedsiębiorstwo transportowe posługujące się mechanicznymi środkami (...) czytaj dalej»