Archiwum Forum Luty 2009
(127 tematów na forum)
-
Wymeldowanie brata z podarowanego domu i usunięcie jego rzeczy
przez: alicja | 2009.2.1 23:20:37
dostałam darwizną od mamy domek w 2008 roku. W tym domku jest zameldowany brat z calą swoją rodziną. W 2006 roku brat przerowadził się do nowo pobudowanego domu i nie mieszka w moim domku,ale (...) czytaj dalej»
-
Grozby karalne w internecie - konsekwencje prawne
przez: xxxx | 2009.2.2 13:5:25
wedlug mnie nie bo nie powiedziales tego doslownie ja takze zlozylam doniesienie na kogos ale u mnie to juz naprawde sa grozby czytaj dalej»
-
Alimenty od matki konkubiny - czy możliwe przy niskim dochodzie?
przez: Kakadu | 2009.2.2 15:44:8
Mam pytanie.. Tato żył z kobieta w konkubinacie przez 13 lat i owocem tego zwiazku jest syn 12 letni.. Kobieta ta rok temu zostawila tate zostawiajac takze syna.. Wogole sie nim nie interesuje, nie dzwoni, (...) czytaj dalej»
-
Dom blisko granicy z zgodą sąsiada - problem z nowym właścicielem
przez: Michał | 2009.2.2 20:45:30
Witam. Chciałbym kupić dom i jest problem z granicą działki, a dokładnie z sąsiadem... Zaczeło się tak... były 2 koleżanki, które bodowały się kolo siebie. Jeden dom stoi niecały 1m od ogrodzenia... (...) czytaj dalej»
-
Intercyza przed ślubem - ochrona przed długami męża
przez: Ele alimenty.pl | 2009.2.2 22:46:6
Mąż ma egzekucję komorniczą,16tys.zł,natomiast komornik zajął mu 2 konta w tym nasze wspólne konto,zablokował do kwoty 33tys.każde z nich,mąż dług spłacił 16tys.a komornikowi ani się myśli (...) czytaj dalej»
-
Ucieczka od męża alkoholika z dzieckiem - procedury rozwodowe
przez: sarah alimenty.pl | 2009.2.3 11:50:11
WITAM!!!!! MAM PYTANIE A GDZIE MOŻNA DOSTAC TEN WNIOSEK O ROZWOD BO JKA NA RAZIE WSZYSTKO WIEM CO I JAK TYLKO NI WIEM GDZIE ZDOBYC WNIOSEK? czytaj dalej»
-
Zajęcie konta firmowego za długi brata - ochrona przed komornikiem
przez: E | 2009.2.3 15:0:38
Mój brat pozaciągał w przeszłości pożyczki, których nie spłacał. W tej chwili brat nie pracuje, więc komornik nie ma czego zająć. Ja jestem jedyną osobą zarabiającą na życie (matka również (...) czytaj dalej»
-
Gospodarstwo rolne z długiem wpisanym w księgę hipoteczną - przyjęcie spadku
przez: młody | 2009.2.3 15:7:48
Mój ojciec zmarł w marcu tamtego roku i miał gospodarstwo rolne niestety na początku lat 90 podżyrował pożyczkę co spowodowało że zadłużenie jest wpisane w księgę hipoteczną tego gospodarstwa. (...) czytaj dalej»
-
Zaliczka alimentacyjna przy częściowej wpłacie od ojca dzieci
przez: rożenka | 2009.2.3 15:36:9
Witam. Ojciec mojego dziecka ma płacić 400 zł alimentów a w styczniu zapłacił 300 ponieważ jak sie wytłumaczył nie oddałam jemu mp3 więc on to sobie odliczył. Załamałam sie.W sytuacji w której (...) czytaj dalej»
-
Rozwod po wyprowadzeniu z domu
przez: viktor | 2009.2.4 10:27:21
Szanowna małżonka będzie to wykorzystywała aż do momentu, kiedy Wasza córka nie będzie pełnoletnia. Tak więc dla Twojego własnego zdrowia psychicznego postępowałbym bardzo ostrożnie z wszelkimi (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów opon po wady fabrycznej samochodu w gwarancji
przez: Sławomir | 2009.2.4 13:10:4
Dzień Dobry. Mam prośbę. W roku ubiegłym nabyłem nowy samochód, w ktorym w wyniku prac budowlanych przebiłem dwie opony jedną na przedniej osi, drugą na tylnej.Samochód jest w okresie gwarancji. (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie odbycia kary 2,5 roku - co można jeszcze zrobić
przez: | 2009.2.4 18:18:30
Cze ja miałem to samo 10lat temu zaczęła się moja sprawa. Dostałem wyrok 1 roku pozbawienia wolności od tego czasu zwiedziłem wszystkie sądy po kolei, najpierw rejonowy potem okręgowy, apelacyjny (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności nieruchomości - prawo do wyboru najlepszej części
przez: *@**** | 2009.2.4 21:19:48
Jestem współwłaścicielem (8/36) nieruchomości składającej się z dwóch działek; łącznie ok 10ha. Kilku współwłaścicieli złożyło w sądzie wniosek o zniesienie współwłasności i przedstawiło (...) czytaj dalej»
-
Podwykonawstwo w umowie zlecenie - rozliczenia podatkowe i formalne
przez: rav | 2009.2.4 22:42:56
Witam, Sytuacja wygląda tak: ja podpisuję umowę zlecenie z klientem na wykonanie konkretnej usługi. Umowna kwota stanowi całość zapłaty za usługę. Następnie chciałbym aby osoba A była podwykonawcą (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe z umowy zlecenia dla studenta
przez: Monika9999 | 2009.2.5 1:33:41
Otóż w 2008 pracowałam na umowę zlecenia jakies 70 h(500zł) przez cały okres trwania umowy.Byłam zatrudniona jako student. Muszę się z tego rozliczyć ? Jak tego nie zrobię czy cos mi grozi ? czytaj dalej»
-
Darowizna od rodziców - zgłoszenie po 3 miesiącach
przez: Gość | 2009.2.5 13:27:55
W zeszłym roku dostałem darowiznę pieniężną od rodziców i choć zabrzmi to niewiarygodnie to nie miałem pojęcia że muszę to zgłosić do US. Minęły już ponad 3 miesiące i mam teraz dość (...) czytaj dalej»
-
Delegacja podczas zwolnienia lekarskiego - czy obowiązkowa?
przez: toffi84 | 2009.2.5 14:14:22
Witam serdecznie... Mój problem jest troche bardzoej złożony jednak wszystko sprowdza się do tego czy przebywając na zwolnieniu lekarskim mam obowiązek udziału w delegacji?? Dodatkowa komplikacja (...) czytaj dalej»
-
Delegacja podczas zwolnienia lekarskiego - czy obowiązkowa?
przez: toffi84 | 2009.2.5 14:15:43
Witam serdecznie... Mój problem jest troche bardzoej złożony jednak wszystko sprowdza się do tego czy przebywając na zwolnieniu lekarskim mam obowiązek udziału w delegacji?? Dodatkowa komplikacja (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek informowania pracodawcy o dodatkowej pracy
przez: Andrzej | 2009.2.5 17:27:20
Dzisiaj dostałem od pracodawcy pismo, w którym wyraził nam obowiązek poinformowania go o tym czy poza tym, że jesteśmy zatrudnieni w jego firmie wykonujemy jeszcze inne prace. Czy pracodawca ma (...) czytaj dalej»
-
Podstawa prawna regulaminu porządku domowego w spółdzielni
przez: pi0trek | 2009.2.5 18:30:35
Witam, Mam pytanie jaka jest podstawa prawna uchwalania czegoś takiego jak Regulamin Porządku Domowego w Spółdzielni Mieszkaniowej? Dziękuje, pozdrawiam czytaj dalej»
-
Nazwa firmy jednoosobowej - czy trzeba dopisać "firma handlowa"?
przez: gość | 2009.2.5 20:21:6
Czy w nazwie jednoosobowej działalności musze podac: Firma handlowa "ROWERMAX" Jan kowalski Czy wystarczy tylko ROWERMAX" Jan kowalski. Jaka jest roznica? Słyszałem, ze bez dodatku firma handlowa (...) czytaj dalej»
-
Testament ustny trzech świadków przeciwko prawdziwemu - jak udowodnić oszustwo?
przez: Zibi | 2009.2.6 5:20:27
Mam sytacje dosc paradoksalna .A w skrucie wylada to tak , Dwie siostry po smierci mamy wynajely sobie adwokata i zlozyly jakis testament ustny w ktorym mama oczywiscie przekazuje im majatek. Troje swiatkow (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność żony za kredyt męża po rozstaniu
przez: ola | 2009.2.6 12:10:44
Mam problem ponieważ mój mąż wzią pożyczkę ale ja jako żona musiałam ją podpisać również obecnie nie mieszkamy razem a on nie płaci rat cz bank może obciążyć mnie ratami nie mam żadnych (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa - ojciec nie chce uznać dziecka
przez: copakabana | 2009.2.6 14:37:12
FAKTY:NIE INTERESOWAL SIE CIAZA,W SIODMYM MIESIACU NAKLANIAL DO ABORCJI LIB DO ODDANIA DZIECKA DO ADOPCJI,PO URODZENIU DZIECKA 3 MIESIACE NIE INTERESOWAL SIE,NA MOJE ZAPROSZENIE POJAWIL SIE,OK 6 MIESIECY (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za odsetki od nieterminowej odprawy - ZUS czy zakład
przez: anoz1 prawo-pracy.net | 2009.2.6 15:10:54
Pracowałam w jednym zakładzie pracy 32 lata.Z dniem 06.10.2006r. zakład rozwiązał umowę o pracę bez wypowiedzenia. Podstawa rozwiązania umowy o pracę- art.53$1 pkt.1lit.b k.p. art.52 $1 k.p. (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę spłacić kredyt po zmarłej mamie?
przez: | 2009.2.6 15:53:56
jest coś takiego jak ubezpieczenie kredytu w większosci banków jest ono obowiązkowe zależy jakie sa warunki ubezpieczenia ale z tego co wiem w przypadku smierci kredytobiorcy ubezpieczyciel pokrywa (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie mieszkania spółdzielczego po opuszczeniu przez ojca
przez: ferrum39 | 2009.2.7 11:37:16
Rodzice zawarli związek małżęński w roku 1957. Z tego związku urodziłam się Ja i mój brat. W roku 1969 rodzice otrzymali mieszkanie spółdzielczo-lokatorskie.[część wkładu członkowskiego (...) czytaj dalej»
-
Niedopłata ogrzewania sprzed 2,5 roku - czy można domagać się?
przez: Wrocławianka | 2009.2.7 20:58:0
Proszę o poradę. W 2006 roku sprzedałam mieszkanie, należące do wspólnoty, która w moim przekonaniu zawsze miała bałagan w dokumentach i płatnościach. Sprzedając mieszkanie, byłam pewna, że (...) czytaj dalej»
-
Jak rozliczyć się z dochodów z internetu - student pracujący?
przez: Milena | 2009.2.8 11:59:50
w kodeksie karnym skarbowym jest par 16 który mówi o tzw. "czynnym żalu". składasz zawiadominie do urzędu, płacisz podatek i wtedy unikasz konsekwencji karnych. czytaj dalej»
-
Klasyfikacja PKD dla fotografa ślubnego - rodzaj działalności i rozliczenia
przez: oxygenium79 | 2009.2.8 14:13:58
Usiłuję założyć firmę fotograficzną i właśnie walczę z urzędniczymi wymysłami... Udało już mi się ustalić, że moja działalność to 74.20.Z (chyba że się mylę, to niech mnie ktoś (...) czytaj dalej»
-
Skarga na przewlekłość postępowania sądu apelacyjnego
przez: agnieszka | 2009.2.8 15:22:47
Witam Chciałam doprecyzowac informacje dotyczace skargi na przewlekłość postępowania. W grudniu 2008 roku w Sądzie Apelacyjnym została oddalona apelacja w całości. Nastepnego dnia po wydaniu (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza na wcześniejszej emeryturze - ograniczenia
przez: | 2009.2.8 15:30:5
tez szukam odpowiedzi czytaj dalej»
-
Alimenty przy niskiej pensji po zwolnieniu z pracy ze względu na zdrowie
przez: kreuk | 2009.2.8 16:13:58
Witam Może ktoś mi doradzi co mam w tej sytuaji robić. Płaciłem alimenty na pełnoletnią córkę 550 zł. Dziś nie mam z czego płacić miałem wypadek, operacja kręgosłupa, po trzech miesiącach (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie mieszkania rodziców - odpowiedzialność zameldowanego syna
przez: Hania | 2009.2.8 16:46:55
Mam podobną sytuację... Niestety komornik może od Ciebie "ściągnąć" całą należność. U mnie sytuacja wygląda tak... mieszkanie jest zadłużone, zameldowane są 3 osoby: mama, ja i brat. Ponieważ (...) czytaj dalej»
-
Przewlekłość postępowania sądowego - kiedy składać skargę
przez: agnieszka | 2009.2.8 17:15:21
Witam Chciałam doprecyzowac informacje dotyczace skargi na przewlekłość postępowania. W grudniu 2008 roku w Sądzie Apelacyjnym została oddalona apelacja w całości. Nastepnego dnia po wydaniu postanowienia (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania spółdzielczego - 70% wartości po 30 latach
przez: Maciek | 2009.2.8 23:0:50
Chciałe, dodac ze to mieszkanie zakladowe, gdzie mama caly okres 30 lat przepracowala, nie jest czlonkiem spoldzielni, czy warto przystapic i zaplacic to 300zl? czy nie ma to zadnego znaczenia? bo tak (...) czytaj dalej»
-
Małżeństwo z draniem - kłamstwa i zdrady
przez: lika | 2009.2.9 0:38:58
Cześć. mam 28 lat i 3,5 letnią córeczkę. Życie się toczyło swoim rytmem, nie wiedziałam, że kocham zwyczajnego drania.Mąż zdradzał mnie przez okres trwania małżeństwa, bo jak się okazuje (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż na Allegro bez licencji - konsekwencje prawne
przez: Matt | 2009.2.9 8:18:20
Bedzie ok :) czytaj dalej»
-
Wypadek samochodowy w poślizgu - konsekwencje prawne i sądowe
przez: Halina | 2009.2.9 10:18:11
WITAM SERDECZNIE.Współpracuję z jedną z największych Kacelarii Prawniczych w Polsce zajmującej się odszkodowaniami:POMAGAMY OSOBOM POSZKODOWANYM : 1.NA WSKUTEK BŁĘDÓW MEDYCZNYCH,BŁĘDU LAKARSKIEGO,PRZEZ (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż w Polsce z firmą niemiecką - wymogi fiskalne
przez: Aga | 2009.2.9 15:48:54
Witam! Posiadam firmę w Niemczech , która jest zarejestrowana.Czy mając firmę w Niemczech można sprzedawać produkty w Polsce- takie jak np. auta, części samochodowe, opony na giełdach, rynkach, (...) czytaj dalej»
-
Darowizna od rodziców po 5 latach - czy kolejna jest zwolniona z podatku?
przez: KT80 | 2009.2.9 16:53:33
mam pytanko odnośnie darowizn: w 2005r. w listopadzie dostałam darowiznę od rodziców w wysokości 9600,- od każdego, pytanie brzmi: - czy jeśli teraz dostanę od nich ok. 20.000,- to też będzie (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie opieki nad dzieckiem przez ojca - nieodpowiedzialna matka
przez: calineczka.2 | 2009.2.9 17:21:31
Odeszłam od meza z dziecmi i za ich zgoda,miałam je miesiac przy sobie,przy drugim spotkaniu mąz z jakimis kolegami obstawili miejsce spotkania,w momencie gdy najmłodszy syn(4 lata) zblizył sie do (...) czytaj dalej»
-
Pieniądze ze sprzedaży nieruchomości na licytacji - co z nadwyżką?
przez: atka | 2009.2.9 21:24:7
Witam czy dluznik dostanie jakies pieniadze ze sprzedanej nieruchomosci, ktora zostanie zlicytowana na poczet dlugow? dlugu jest ok 70 tys a mieszkanie do licytacji jest o wiele drozsze - co z ta roznica (...) czytaj dalej»
-
Spór o podział domu poniemieckiego po 40 latach
przez: Michał | 2009.2.10 9:35:6
Witam, mieszkam w starym domu (tzw. poniemieckim), który należał do moich dziadków a teraz właścicielami są moi rodzice. Dom ten od zawsze podzielony był między dwie rodziny, było wspólne wejście. (...) czytaj dalej»
-
Zachowek dla dzieci zmarłego brata
przez: nn | 2009.2.10 12:21:2
Nalezy im sie zachowek.nie jestem pewna ale chyba 1/2 wartosci majatku pozostawionego przez twoja mame(poniewaz tyle nalezaloby sie twojemu bratu)musisz skontaktowac sie z prawnikiem. pozdrawiam czytaj dalej»
-
Sprzedaż ciągnika ze spadku bez postępowania - reprezentacja nieletniego
przez: lemania | 2009.2.10 15:11:32
Witam. Pare lat temu zmarl moj ojciec, pozostawiajac po sobie nieruchomosc - gospodarstwo rolne oraz ciagnik - wszystko bylo zapisane na ojca. W postepowaniu spadkowym podzielono spadek na moją mamę (...) czytaj dalej»
-
Upadłość firmy z długami - czy obejmie też prywatne kredyty właściciela?
przez: ewa | 2009.2.10 19:4:27
Od 10 lat prowadze dzialalnosc gospodarcza. W chwili obecnej mam duzo dlugow spowodowanych doplacaniem do Firmy. Nie wiem co mam robic czy nadal prowadzic dzialalnosc i liczyc,ze splace zadluzenia czy (...) czytaj dalej»
-
Upomnienie za kradzież - czy dostanę oświadczenie o niekaralności?
przez: kaskaaa | 2009.2.10 20:7:5
Kilka lat temu ( mianowicie w 2005 roku) dopuscilam sie kraziezy... sprawa trafila do sadu, na szczescie dostalam tylko upomnienie... i teraz pytanie czy dostane oswiadczenie o niekaralnosci za przestepstwa (...) czytaj dalej»
-
Ile dni urlopu przysługuje po roku pracy?
przez: maja prawo-pracy.net | 2009.2.10 21:9:48
Jle urlopu mi się należy ? 14,03,2005 na czas nie określony urlop wychowawczy płatny czytaj dalej»
-
Wyciąganie danych osobowych przez Orange za zgłoszenie błędu
przez: Marek | 2009.2.11 1:17:26
Witam Zauważyłem błąd w działaniu strony Orange on-line. Zgłosiłem go do BOK-u z zapytaniem czy i kiedy go usuną. W odpowiedzi otrzymałem zapytanie o imię, nazwisko, PESEL, serię i numer dowodu (...) czytaj dalej»