Archiwum Forum Styczeń 2010
(164 tematów na forum)
-
Obowiązkowa opłata za telewizję kablową narzucona przez spółdzielnię
przez: wlodus | 2010.1.20 20:44:21
prosze o prawidlowe napisanie podania o rozwiazanie umowy z aster city czytaj dalej»
-
Wycofanie wniosku o wpis hipoteki w księdze wieczystej
przez: Migracja | 2010.1.21 2:45:6
witam ponownie; juz wiem jak wycofac wniosek, o ktorym pisalam wyzej dla zainteresowanych: na wycofanie wniosku, na ktorym uczestnikiem jest Bank, wymagana jest zgodna tego Banku...i tu sie robią "schody"-na (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku mieszkania i działki po 3 latach
przez: klndzadza | 2010.1.21 15:41:30
Witam w maju 2006 zmarla moja mama (jestem jedynym spadkobierca), po ktorej odziedziczylem mieszkanie (w ktorym bylem zameldowany od "zawsze") i dialke rekreacyjna z domkiem. Dlugo zwlekalem i postanowienie (...) czytaj dalej»
-
Ugoda na karę za zniszczenie mienia - czy przyjąć czy iść do sądu
przez: SLOT | 2010.1.21 16:2:22
zostałem oskarżony o umyślne zniszczenie mienia prywatnego (stłuczenie przedniej szyby w aucie) co lepsze poddać się dobrowolnie karze(7miesięcy na 2 lata zawiasy +100zł grzywny +500zł odszkodowania (...) czytaj dalej»
-
Uzyskanie prawa jazdy po odbyciu kary za jazdę pod wpływem
przez: SATRE | 2010.1.21 18:9:22
Jeśli osoba ubiegająca się o zwrot zatrzymanego prawa jazdy nie była kierowana na badania lekarskie lub psychologiczne lub była i takowe dostarczone są do właściwego urzędu - przy czym isnieje (...) czytaj dalej»
-
Przepisy o świadectwach i certyfikatach akceptowanych przez MEN
przez: barb01 | 2010.1.21 19:4:32
Proszę o podanie mi przepisów regulujących możliwość wystawiania świadectw lub certyfikatów, które byłyby akceptowane przez MEN. Gdzie mogę znaleźć wzory takich świadectw lub certyfikatów? czytaj dalej»
-
Separacja a nazwisko dziecka - czy mogę podać nazwisko partnera
przez: pasia | 2010.1.21 23:17:16
poszukaj na forum: zaprzeczenie ojcostwa czytaj dalej»
-
Reklamacja uszkodzonego telefonu w dniu zakupu
przez: Oakmoss | 2010.1.22 8:58:11
Wy wypadku gdy rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jeżeli sprzedawca niezwłocznie naprawi telefon albo wymieni na wolny od wad, (...) czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania po rodzicach - czy przysługuje połowa wartości
przez: Oakmoss | 2010.1.22 9:24:22
Ojciec może oświadczyć w formie aktu notarialnego,iż zobowiązuje się do świadczenia nieruchomości lokalowej w formie darowizny. Jednakże darowizna będzie miała znaczenie przy obliczaniu (...) czytaj dalej»
-
Umowa sprzedaży używanego samochodu - ochrona przed rękojmią
przez: Oakmoss | 2010.1.22 9:53:0
Odpowiedzialność za wady fizyczne rzeczy polega na tym, iż sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeśli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność (...) czytaj dalej»
-
Kara umowna w umowie zlecenia za niedopełnienie warunków
przez: Oakmoss | 2010.1.22 10:44:59
W umowie zlecenia można zastrzec, że naprawienie szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego nastąpi przez zapłatę określonej sumy. W takiej sytuacji (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów przesyłki przy reklamacji towaru niezgodnego z opisem
przez: hcee | 2010.1.22 12:58:37
oprócz wymienionych wyżej roszczeń na podstawie stosownych przepisów k.c., przysługują Pani w pierwszej kolejności roszczenia z tytułu ustawodawstwa konsumenckiego, w tym wypadku z ustawy o szczególnych (...) czytaj dalej»
-
Matka samotnie wychowująca dziecko - świadczenia z gminy
przez: Karolcia85 | 2010.1.22 20:59:48
Witam, czy ktoś mógłby mi napisać o co mogę się ubiegać w Urzędzie Gminy jako matka samotnie wychowująca dziecko?? Ojciec dziecka uznał go, dał mu swoje nazwisko ale nie jest z nami, nie chce (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie statusu prawnego kamienicy pożydowskiej
przez: goszki300 | 2010.1.24 14:57:52
Witam. Jle czasu potrzeba na ustalenie statusu prawnego kamienicy pozydowskiej? czytaj dalej»
-
Prawo meldunkowe - wynajmowanie bez umowy
przez: eskapada | 2010.1.24 15:47:56
Mam pytanie??? czy w przypadku pozbawienia praw rodzicielskich, można zameldować sprawcę w mijscu zamieszkania dziecka???Mój były mąż, wkrótce wychodzi z więzienia art,207,jest pozbawiony praw (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja należności od byłej żony mieszkającej w Londynie
przez: mrozowskim | 2010.1.24 20:2:41
Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się, że trzeba uzyskać potwierdzenie orzeczenia polskiego sądu w Wielkiej Brytanii i z takim dokumentem można wszcząć egzekucję za pomocą komornika w (...) czytaj dalej»
-
Konkubina ma zameldowanego syna który z nią nie mieszka
przez: casus | 2010.1.25 0:41:24
Kolega mieszka z konkubiną, która mimo, że syn z nią nie przebywa (został z ojcem) ma zameldowanego go u siebie - pytanie brzmi: czy partnerka mojego kolegi popełnia przestępstwo? Czy musi informować (...) czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy z pracodawcą za opóźnienie wynagrodzenia
przez: smosia7 | 2010.1.25 16:14:54
Kiedy można zerwać umowę z pracodawca, jeśli zalega z wynagrodzeniem? Jakie musi być opóźnienie, w którym momencie? czytaj dalej»
-
Prawa autorskie do serwisu internetowego bez znaku towarowego
przez: Kamil_M | 2010.1.25 18:17:7
Witam, Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, jak nie to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Moje pytanie brzmi: 1. Jeżeli posiadam serwis internetowy, zarejestrowany (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów na studia - ojciec w Niemczech
przez: wflorek2212 | 2010.1.25 20:2:50
Wiatm wszystkich. Mam 18 lat, w tym roku zdaje mature, wybieram się na studia dziennikarskie do Krakowa. Od 14 lat moi rodzice sa rozwiedzeni i od tego czasu przysluguja mi alimenty w wysokosci 275zl. (...) czytaj dalej»
-
Zadaszenie garaży zasłania okna balkonowe - prawa dewelopera
przez: piotrek021276 | 2010.1.25 21:43:59
Jakiś czas temu kupilem mieszkanie na partarze od developera w nowo budowanym bloku. Kilka dni temu okazało się, że zostało zbudowane zadaszenie nad wjazdem do garażu podziemnego, który znajduje (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka na nazwisko ojczyma
przez: mamuska15 | 2010.1.26 8:2:41
mój syn ma 15 lat ja jestem mężatką od 13 lat z maużeństwa mam troje dzieci. syn najstarszy ma nazwisko po swoim ojcu ,który sie nim ie interesuje ale też zawsze sie sprzeciwia każdej prośbie (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna na prowadzenie księgowości dla PUP
przez: Oakmoss | 2010.1.26 8:53:4
Według wskazań kodeksu cywilnego, dotyczących zawarcia umowy przedwstępnej, powinna ona zawierać istotne postanowienia umowy przyrzeczonej. W przypadku współpracy z przedsiębiorstwami (...) czytaj dalej»
-
Adopcja syna przez obecnego męża i zmiana nazwiska
przez: Jared | 2010.1.26 9:31:23
Administracyjnie nic prostszego. Skladasz wniosek do urzędu gminy o zmianę nazwiska - motywujesz to tym, że chcecie wszyscy mieć to samo nazwisko, aby on przyjął twoje i twojego męża. Adopcja (...) czytaj dalej»
-
Obowiązki współwłaściciela domu nieznajdującego się w nim
przez: Oakmoss | 2010.1.26 9:33:20
Z opisanego stanu faktycznego wynika, iż jest Pan współwłaścicielem nieruchomości budynkowej w części ułamkowej. Do wspólności majątku spadkowego stosuje się odpowiednio przepisy (...) czytaj dalej»
-
Darowizna spadku od matki na syna - procedura
przez: Oakmoss | 2010.1.26 10:28:10
Przez umowę darowizny matka, jako darczyńca, zobowiązuje się do bezpłatnego świadczenia na rzecz obdarowanego, kosztem własnego majątku. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w formie (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie upadłościowe wobec banków - zakres przedmiotowy
przez: Seek | 2010.1.26 11:30:55
Witam, chciałbym się dowiedzieć, co należy do zakresu przedmiotowego w postępowaniu upadłościowym wobec banków. Będę wdzięczny za każde wskazówki, za każde naprowadzenie na "trop". Z (...) czytaj dalej»
-
Nieumyślne spowodowanie śmierci - kara i zwolnienie z pracy
przez: czarnula0707 | 2010.1.26 12:22:23
Mam pytanie jeżeli postanowiono mi zarzut nieumyslnego spowodowania smierci..co mi za to grozi??..I.czy mój pracodawca ma prawo za to zwolnic mnie z pracy??pracowałem w firmie która robi frytki placki (...) czytaj dalej»
-
Negocjacje z firmą windykacyjną o wykup własnego długu
przez: lucczyz | 2010.1.26 14:29:58
Proszę podać adres mailowy. Skontaktujemy sie. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Umowa małżeńska we Włoszech - ustrój majątkowy i prawa po rozwodzie
przez: aleksandra_d | 2010.1.26 15:39:49
Witam, zwracam sie z uprzejma prosba o udzielenie mi odpowiedzi na kilka pytan. Mieszkam we Wloszech i tutaj zamierzam pozostac, jak rowniez zalozyc rodzine. Jestem obywatelka Polski. Moj narzeczony jest (...) czytaj dalej»
-
Alimenty państwowe - utrata po skończeniu szkoły?
przez: djfuckme | 2010.1.26 16:19:26
nie dostaję alimentów od ojca, ale państwowe. w listopadzie ubiegłego roku skończyłam 18 lat, ale uczę się, więc nadal je dostaję. w kwietniu kończę szkołę, tracę status ucznia - alimenty (...) czytaj dalej»
-
Nielegalne potrącenia z wynagrodzenia w sklepie Żabka
przez: erine | 2010.1.26 18:57:9
Dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Rodzaje praw do lokalu - co oznacza prawo lokatorsko-własnościowe
przez: R_K | 2010.1.26 20:18:6
O ile mi wiadomo to istnieją takie rodzaje praw do lokalu: - spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu - spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu - własność odrębna Czasem jednak spotykam (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja spółki - rezygnacja prezesa i bycie likwidatorem
przez: olunia_w | 2010.1.27 14:15:2
Spolka ma zostac zlikwidowana. Prezesowi nie wyplacano zwrotu za benzyne przez ostatnie dwa miesiace. Wczesniej sklada rezygnacje z pracy, ktora poczatkowo odrzucono. Teraz mu ja przyjma, ale zastrzegaja (...) czytaj dalej»
-
Kontrakt menedżerski na urlopie wychowawczym
przez: monika_75 | 2010.1.27 14:52:53
witam, czy podpisanie kontraktu menedżerskiego na pełnienie funkcji prezesa będzie naruszeniem zasad przebywania na urlopie wychowawczym? czytaj dalej»
-
Ojcostwo dziecka a dokumenty dla pracodawcy
przez: ramnad | 2010.1.27 15:5:57
Witam jestem w trakcie rozwodu i jakiś czas temu urodziło mi się dziecko z kobietą którą chcę się ożenić. Pracujemy w tej samej firmie, firma chce aby matka dziecka wysłała akt urodzenia dziecka (...) czytaj dalej»
-
Testament dziadka - prawa żony bez rozwodu
przez: crazik | 2010.1.27 16:45:5
Witam, Dziadek byl zapisac ostatnia wole u notariusza, jak wiadomo nie mogl mu nikt w obecnosci prawnika podopowiadac, gdyz mogloby to zostac potraktowane jako manipulacja. Jako, ze dziadek ma swoje (...) czytaj dalej»
-
Nieumyślne spowodowanie śmierci - kara i zwolnienie z pracy
przez: czarnula0707 | 2010.1.27 21:14:36
Dziękuję!! czytaj dalej»
-
Urlop opiekuńczy dla 14-latki przed ukończeniem 15 roku życia
przez: golfik5 | 2010.1.27 23:42:38
[cytat] Moja córka ma w tej chwili 14 lat (urodziła się w VI 1991 r.) W październiku otrzymałam 2 dni urlopu z tytułu opieki nad dzieckiem. Słyszałam, że jeszcze w bieżącym roku będę mogła (...) czytaj dalej»
-
Umowa zrzeczenia się praw do wynalazku i wynagrodzenia
przez: mrozowskim | 2010.1.28 12:26:44
Taką umowę musicie sobie sami napisać, ewentualnie zlecić to prawnikowi. czytaj dalej»
-
Podmiotów naruszających dobra osobiste - przykłady kazusów
przez: Michal_LZS | 2010.1.28 13:51:14
Prosiłbym o podanie tych formcji, podmiotów , które moga godzic w ta sfere i przykłady kasiażek z których moza skorzystac ?? czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska córki na nazwisko nowego męża matki
przez: ewaplona | 2010.1.28 15:59:53
[cytat] mam pytanie czy jezeli moj byly konkubent ma z 2007 roku orzeczenie sadowe co do pobytu mojej corki u niego to chcialabym wiedziec czy moge zmienic nazwisko corki na moje i mojego meza zaznaczam (...) czytaj dalej»
-
Meldunek stały 24 lata w domu zakładowym - jakie prawa
przez: garfild72 | 2010.1.28 16:50:52
Znalazlem taki to jeszcze watek : Czy po upływie 20 lat posiadania nieruchomości, której nie jestem właścicielem, mogę wystąpić o jej zasiedzenie? Tak Pod warunkiem że o zasiedzenie (...) czytaj dalej»
-
Wykładnia artykułu o znęcaniu się nad rodziną
przez: Pumpernikiel | 2010.1.28 17:37:40
Jak znależć wykładnię tego artykułu( o znęcaniu się nad rodziną) czytaj dalej»
-
Tresc przysiegiz skladanej przez swiadka w sadzie
przez: wizer12 | 2010.1.28 18:16:28
ale mniej wiecej jestem swiadoma tego co muwie i odpowiedzialnosci karnej i powiem wszystko co mi w tej sprawie wiadomo czytaj dalej»
-
Weksel in blanco podpisany przez małżonka bez zgody drugiego
przez: gosia1168 | 2010.1.28 20:41:21
czy podpisanie weksla in blanco do umowy przedstawicielstwa przez jednego z małżonków bez zgody drugiego jest ważne. Czy małżonek może nie wyrazić zgody na podpisanie weksla przez druiego małżonka. (...) czytaj dalej»
-
Zgłoszenie spadku w US - wycena majątku i zwolnienie z podatku
przez: dell1 | 2010.1.28 22:33:2
Przepisy co do spadku i podatków obowiązują cię z roku 2004 ponieważ wtedy już nabrałeś prawa do spadku. czytaj dalej»
-
Zwrot wkładu budowlanego ze spółdzielni po wyprowadzce
przez: bogdantomczak | 2010.1.29 10:49:26
W ubiegłym roku w pażdzierniku wyprowadziłem się z mieszkania spółdzielczego . Spółdzielnia wyliczyła że należy mi się zwrot wkładu budowlanego, lecz do tej pory nie dostałem zwrotu tego (...) czytaj dalej»
-
Wspólne rozliczenie podatkowe - KRUS i ZUS w jednym małżeństwie
przez: kanarek | 2010.1.29 12:44:41
[cytat] Jestem ubezpieczona w KRUS-sie, a mój mąż płaci składki w ZUS [jest na etacie], czy możemy się wspólnie rozliczać? [/cytat] czytaj dalej»
-
Spłata siostrom za wspólny dom rodzinny po podziale u notariusza
przez: mrozowskim | 2010.1.29 15:2:16
To zależy od tego, kiedy zostanie wykonane prawomocne orzeczenie sądu w tej sprawie. Niestety nie liczyłbym na szybkie rozstrzygnięcie sporu przez sąd. Przeprowadzenie sprawy przez sąd pierwszej (...) czytaj dalej»