Archiwum Forum Styczeń 2010
(164 tematów na forum)
-
Bezprawne praktyki Tele2 - windykacja za nieuznane usługi
przez: lewski2 | 2010.1.11 0:59:44
[cytat] Chętnie nieodpłatnie pomogę. Prześlij do mnie (KL_KK@wp.pl) namiar do siebie. Już nie raz udało mi się rozwiązać podobne problemy. Wystarczy powołać się na odpowiednie zapisy zawarte (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie kredytu przez żonę przy polubownym rozwodzie
przez: marcinnsz | 2010.1.11 4:57:22
Witam wszystkich! Niedługo czeka mnie rozwód z żoną.. Chcemy się rozstać polubownie i kredyt,który spłacamy wspólnie, przejmuje żona..Oczywiście uprzednio dając mi odpowiednią kwotę, która (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę z dowodem ważnym do końca roku
przez: Dudix86 | 2010.1.11 8:31:18
Musisz się wyrobić z powrotem przed 18.03.2010r. - jeżeli ten termin upłynie, wszystko zależy od pracownika na przejściu granicznym. czytaj dalej»
-
List z banku o poręczeniu kredytu nieznanej osoby
przez: dtk | 2010.1.11 9:2:3
Najlepiej napisać pismo z opisem stanu faktycznego i prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie do centrali banku. Warto również dołączyć do korespondencji kopie pism przesłanych z oddziału banku. (...) czytaj dalej»
-
Bank Centlem żąda spłaty całego kredytu mimo regularnych rat
przez: dtk | 2010.1.11 9:8:46
Sprawdzić co zostało zapisane w umowie i przeliczyć czy spłacone raty odpowiadają kwocie kredytu z odsetkami. Potem jeśli wpłaty się zgadzają napisać do banku załączająć kopię dowodów wpłat (...) czytaj dalej»
-
Organizacja imprez firmowych na działce rolnej - wpływ na podatek
przez: marzenap1 | 2010.1.11 14:23:34
naprawdę nikt nie może udzilic mi odpowiedzi na to pytanie? czytaj dalej»
-
Zasiłek dla bezrobotnych przy posiadaniu grunt hektarów
przez: thomass98 | 2010.1.11 14:50:29
doczytałem się że okres pobierania zasiłku będzie skrócony o okres karencji czyli w moim przypadku 180 dni, a przysługuje mi 6 miesięcy pobierania zasiłku z tego wynika że nic nie dostane tak?? (...) czytaj dalej»
-
Prawo do renty z wieloma schorzeniami w wieku 43 lat
przez: janusz120120 | 2010.1.11 18:56:50
do łopaty cccccchłopie.teraz nawet bez rękimuszą rabotać czytaj dalej»
-
Negocjacje z windykatorami - czy można wynegocjować warunki?
przez: nowakasia46 | 2010.1.11 18:59:54
Jak sądzicie czy z windykatorami da się negocjować czy po prostu przedstawiają odgórnie ustalone warunki spłaty i czekają na naszą reakcję?? Ciekawa jestem bo korzystam z usług firmy negocjacyjnej (...) czytaj dalej»
-
Nadanie nazwiska rodowego dziecku spodziewanego po rozstaniu
przez: chmurka1970 | 2010.1.11 20:29:30
Jestem rozwódką i mieszkam z dwiema córkami z pierwszego związku.Ze względu na dzieci, zostałam przy nazwisku byłego męża. Obecnie z nieformalnego związku spodziewam się dziecka.Z ojcem dziecka (...) czytaj dalej»
-
Karta rabatowa z błędną ofertą - ochrona konsumenta
przez: marchewko | 2010.1.11 22:35:46
Witam Zakupiłam kartę rabatową, która zobowiązuję poszczególne firmy do zniżek i rabatów za okazaniem tej karty. Do karty załączany jest katalog ofert rabatowych danych firm. Kartę zakupiłam (...) czytaj dalej»
-
Spadek z nieruchomościami - zarządzająca konkubina nie rozlicza się
przez: adex2 | 2010.1.12 14:1:16
Witam, mam problem ze spadkiem po moim ojcu ktory zmarl 5 lat temu.Jedynymi spadkobiercami jest mój brat przyrodni zamieszkały od (10 lat za granicą) oraz ja.W skład masy spadkowej wchodzi kilka nieruchomości(działki,dom,2 (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po 4 miesiącach małżeństwa - jak podzielić majątek
przez: monia000026 | 2010.1.12 17:28:55
mam pytanie jestem z mezem od 2 lat w seperacji mialam 15 grudnia sprawe o alimenty i chcialam sie zapytac czy maz musi mi zaplacic za grudzien jezeli tak to jak mam to zrobic sad uznal rente alimentacyjna (...) czytaj dalej»
-
Zadatek w umowie przedwstępnej sprzedaży - zwrot przy problemach z drogą
przez: mrozowskim | 2010.1.12 18:38:57
Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego: * jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta. * (...) czytaj dalej»
-
Zachowek - czy mogę ubiegać się o część mieszkania babci
przez: danutastreusel | 2010.1.12 21:27:20
Jeżeli babcia przepisała/darowała mieszkanie swojej córce, a waszej ciotce , to ciocia jest właścicielką mieszkania. Wam wnukom nie należy się żadna część z tego mieszkania. Podarowanie/przepisanie (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje skazania nieletniego - cywilne i wychowawcze
przez: degustatorszkla | 2010.1.13 8:54:2
dotyczy tak samo przestępstwa jak i wykroczenia? (interesuje mnie zwłaszcza relacja do otrzymania mandatu za picie alkoholu w miejscu publicznym, i w przypadku kradzieży w wys. do 100 zł) jakie niesie (...) czytaj dalej»
-
Nakaz dopłat w sądowym dziale spadku nieruchomości
przez: Onae | 2010.1.13 11:57:52
Czy sad moze podzielic mase spadkowa miedzy 2 spadkodawcow, w ten sposob, iz przydzieli jednemu z nich 2/3 spadku, a drugiemu tylko 1/3 spadku bez jego zgody podczas jego nieobecnosci na rozprawie i bez (...) czytaj dalej»
-
Spółka cywilna i umowy o współpracy z instytucjami
przez: rommel | 2010.1.13 12:12:14
Hej! Problem jest dość skomplikowany, ale myślę, że trochę ciekawych informacji nt spółki cywilnej można znaleźć pod tym adresem: www.gospodarczeumowy.pl Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Jazda bez legitymacji studenckiej - przedawnienie kary PKP
przez: oracle | 2010.1.13 16:47:28
Witam, Prosiłbym o poradę osób, które dobrze orientują się w temacie. Sprawa dotyczy jazdy bez legitymacji studenckiej(dlaczego: teraz jest to nie istotne). Dostałem mandat ale olałem temat (...) czytaj dalej»
-
Wykup lokalu komunalnego - wysokość 210 cm a warunki mieszkalne
przez: ptr1985 | 2010.1.13 18:2:45
Witam, Wraz z żoną rok temu staraliśmy się o wykup lokalu komunalnego. Niestety otrzymaliśmy odmowną odpowiedź , gdyż stwierdzono że lokal nie spełnia warunków mieszkalnych ponieważ ma (...) czytaj dalej»
-
Rozwód rodziców - dożywotnie korzystanie z pomieszczenia
przez: rafalekjan | 2010.1.14 2:26:20
Witam. Doszło do tego, że moi rodzice się rozwodzą. Parę miesięcy temu mój ojciec przepisał dom wraz z całym gospodarstwem na moją mamę. Z tym, że ojciec ma zapis w akcie notarialnym możliwość (...) czytaj dalej»
-
Śmiertelny wypadek z rowerzystą - kara i utrata prawa jazdy
przez: kflacha | 2010.1.14 12:34:15
dodac moge ze bylem w stanie trzezwym oraz brak jakichkolwiek srodkuw odurzajacych. czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania od dziadków - opłaty i sługebność osobista
przez: hamley | 2010.1.14 13:49:29
witam serdecznie. Mam ogromny kłopot i probę. Chodzi o to że dziadkowie zapisali mi mieszkanie, tzn przepisali je (z własnej woli) jako darowiznę w formie aktu notarialnego za który ja zapłaciłam. (...) czytaj dalej»
-
Pożar domu w budowie - odszkodowanie dla banku czy odbudowa?
przez: justme7 | 2010.1.14 14:14:20
Mam ubezpieczony dom w budowie. W wyniki pożaru znaczna jego część uległa zniszczeniu. Rzeczoznawca z Uniqua stwierdził, ze szkody wyceni na ok 200 tys. Wiem,z e odszkodowanie należy sie Bankowi (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie czynszu dzierżawy ze spółką państwową
przez: mrozowskim | 2010.1.14 14:56:45
Wszystko zależy od tego, czy w umowie dzierżawy jest zapis, który dopuszcza możliwość zmiany czynszu i na jakich zasadach. Wiążącej odpowiedzi można udzielić jedynie po zapoznaniu się z umową. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji za mieszkanie po śmierci najemcy
przez: lobosek | 2010.1.14 15:44:3
witam,zacytowałam Pańską odpowiedż wynajmującej mieszkanie i otrzymałam taką informację: Jesteśmy za porozumieniem; jednak porada, którą Państwo otrzymali została udzielona albo przez osobę (...) czytaj dalej»
-
Łączenie gospodarstw rolnych małżonków przez ARiMR mimo rozdzielczości
przez: mrozowskim | 2010.1.14 22:42:22
Proponuję zwrócić się pisemnie do kierownika oddziału ARiMR z wnioskiem o uchylenie decyzji urzędników przedstawiając argumenty o rozdzielności majątkowej oraz o tym, że Państwa gospodarstwa (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za wypadek przy wyprzedzaniu rowerzysty
przez: kaszeb | 2010.1.15 19:4:5
witam miesiąc temu miałem przykre zdarzenie wyprzedzałem samochód jechałem ok 80kh z tyłu za mna jechało jak sie puzniej okazalo ok130kh bmw ktore nie wychamowało i uderzyło w drzewo a jego (...) czytaj dalej»
-
Praca studenta w Holandii - problemy z wyplata
przez: kruk prawo-pracy.net | 2010.1.15 20:20:5
powiniscie ich nastraszyc balestingiem w holandi wiecej pytan na muj meil piotr560@onet.eu czytaj dalej»
-
Prawo do otwarcia paczki za pobraniem przed zapłatą
przez: evre | 2010.1.15 22:53:56
Tak, pod warunkiem opłacenia przez nadawcę usługi dodatkowej "sprawdzenie zawartości" koszt 5 zł. Nadawca do przesyłki musi załączyć szczegółwy wykaz zawartości. Przesyłka pobraniowa przed (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu mieszkania - opłata za dodatkowy miesiąc
przez: danutastreusel | 2010.1.15 23:59:40
Szanowna pani, pozwolę sobie na wyjaśnienie zapisu w umowie, że strony mogą rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzienia. Zapewne tak jest zapisane w umowie. Więc, jeżeli panie chcą (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie zdjęcia w serialu TVP bez zgody fotografa
przez: jolanda7 | 2010.1.16 10:2:2
Chcialabym doprecyzować powyższe pytanie: przez "swoje zdjęcie" rozumiem zdjęcie, którego jestem autorką. Jola czytaj dalej»
-
Miejsce zamieszkania dziecka po rozwodzie - ustalenia sądowe
przez: azdeim | 2010.1.16 12:50:8
Chciałam napisać, że dziecko jest na feriach oczywiście, nie na wakacjach świątecznych :) czytaj dalej»
-
Kapitał początkowy w ZUS dla absolwentów liceum zawodowego
przez: guziol1 | 2010.1.16 16:2:14
czy ktos ugryzl taki temat:liceum zawodowe 4-letnie.praktyka w 1szej klasie 1 dzien,2-4ej 2 dni.normalna produkcja,comiesieczna wyplata w kasie zakladu podobnie jak zasadnicza szkola zawodowa 3-letnia.I (...) czytaj dalej»
-
Podatek od rekompensaty mienia zabużańskiego
przez: MarTe | 2010.1.16 19:19:52
Nie podlega, ale spadek nalezy zglosic w Urzedzie Skarbowym. czytaj dalej»
-
Spadek po ojcu - podział wkładów mieszkaniowych z dzieckiem pozamałżeńskim
przez: Onae | 2010.1.16 20:1:13
Z naszej umowy notarialnej na to wyglada, ze moje rodzenstwo jest mi winne tylko ok 23 procent dzisiejszej wartosci mieszkania, mamy umowny dzial spadku. czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów dla 7-letniej córki - zestawienie wydatków
przez: blanka19701 | 2010.1.17 0:52:34
spis rocznych wydatków na dziecko czytaj dalej»
-
Dieta za podróż służbową gdy umowa określa obszar jako miejsce pracy
przez: Olleo | 2010.1.18 0:7:41
Wlasnie zadnego druku delegacji nie bylo. Praca rozpoczela sie od tej "delegacji", ktora jest de facto zwyklym szkoleniem na poczatek pracy. Umowa zostala podpisana w Krakowie. Do tej pory nie wiadomo, (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długu alimentacyjnego ojca po jego śmierci
przez: ani_m | 2010.1.18 9:26:8
mam jeszcze jedno pytane w powyższej sprawie: jak to jest z odpowiedzialnościa mojej mamy za dług ojca. rodzice maja rozdzielność majatkową. z tego co słyszałam to musza mioec rozwód żeby mama (...) czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania za przestępstwo z 2003 roku po odbyciu kary
przez: Oakmoss | 2010.1.18 13:39:53
Zatarcie skazania (z jego chwilą przestępstwo uważa się za niebyłe oraz następuje formalne usunięcie wpisu z rejestru skazań), w przypadku skazania na karę pozbawienia wolności, następuje (...) czytaj dalej»
-
Nowa praca w konkurencyjnej firmie - naruszenie zakazu konkurencji
przez: pawkog | 2010.1.18 15:44:43
Witam. Strosunek u poprzeniego pracodawacy zakończony został 31-12-2009. Firma o profilu H.U. - sprzedaż maszyn rolniczych. Stanowisko jakie zajmowałem to Przedstawiciel Handlowy. Kilka dni temu (...) czytaj dalej»
-
Ogrzewanie szeregowca - sąsiedzi nie grzeją mieszkania
przez: aniaz09 | 2010.1.18 17:29:40
Witam. Posiadam mieszkanie własnościowe w szeregowcu. Ja zamieszkuję piętro. W okresie zimowym mimo mocnego grzania mam 18 st. cel w mieszkaniu, a rachunki po 500zł. /m-c. Moi sąsiedzi z dołu (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż podkładów muzycznych - prawa autorskie i działalność
przez: tspablos | 2010.1.19 14:3:43
Witam! Zamierzam opracowywać podkłady muzyczne do utworów muzycznych, które następnie chcę sprzedawać na płytach CD. 1. Jakie działania mam podjąć by móc sprzedawać podkłady do cudzych utworów (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za reklamy na forum - działalność gospodarcza?
przez: Yokohama | 2010.1.19 14:6:29
Witam, posiadam własne forum. Zwróciła się do mnie firma z zapytaniem o reklamę. Czy aby pobierać opłaty za umieszczenie reklam na mojej stronie muszę mieć zarejestrowaną działalność czy (...) czytaj dalej»
-
Urlop ojcowski przy pracy na dwóch etatach
przez: malpro | 2010.1.19 15:31:9
Czy pracownik-ojcec pracujący na dwóch etatach tj. w firmie X pełen etat, w firmie Y 1/2 etatu może skorzystać z urlop ojcowskiego w obydwu firmach w tym samym okresie?, urlop ten jest rozliczany (...) czytaj dalej»
-
Adopcja ze wskazaniem po wyroku z art. 158 KK
przez: adam1010 | 2010.1.19 17:39:14
Witam w krótce będziemy się starać o adopcje ze wskazaniem ale okazało sie że w spólnie z żona zostaliśmy skazani z artykułu 158 par 1 KK mam pytanie czy ten wyrok ma jakis wpływ na dalszą (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka alimentów odrzucona z powodu wątpliwości ojcostwa
przez: aga2230 | 2010.1.20 9:34:19
o wszystkich rozpprawch dowiaduje sie pewnie od swojej matki ktra mieszka w Polsce.list napisal sam ale czy wyslal go z zagranicy czy z Polski to nie mam pojecie.a z kuratorem to bylo tak,ze zlozylam pismo (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę pracować u ojca w formie przygotowania zawodowego
przez: karolina123 | 2010.1.20 11:10:39
przez odpowiednie kwalifikacje rozumiem zaświadczenie kursu pedagogicznego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu oraz dyplom mistrza czytaj dalej»
-
Umieszczenie matki alkoholiczki w zakładzie zamkniętym
przez: nuqa | 2010.1.20 11:47:56
Witam..może mi ktoś pomóc?chce złożyć wniosek do prokuratury o umieszczenie matki w zakładzie zamkniętym ale nie wiem jak go napisać..matka jest alkoholiczką i mam wielki problem z nią.;[..możecie (...) czytaj dalej»
-
Połamany nos na imprezie szkolnej - konsekwencje niestawienia się
przez: magda11018 | 2010.1.20 15:51:33
Witam w 2009 roku na imprezie szkolnej kolezanka polamala mi nosa... sprawa zostala zalozona z urzedu!!!wyjechalam za granice i nie bylo mnie na pierwszej sprawie!! pod koniec tyg bedzie kolejna sprawa!! (...) czytaj dalej»