Archiwum Forum Styczeń 2010
(113 tematów na forum)
-
przez: Onae | 2010.1.13 11:57:52
Czy sad moze podzielic mase spadkowa miedzy 2 spadkodawcow, w ten sposob, iz przydzieli jednemu z nich 2/3 spadku, a drugiemu tylko 1/3 spadku bez jego zgody podczas jego nieobecnosci na rozprawie i bez (...) czytaj dalej»
-
Połączenie dwóch działalności w spółkę cywilną
przez: rommel | 2010.1.13 12:12:14
Hej! Problem jest dość skomplikowany, ale myślę, że trochę ciekawych informacji nt spółki cywilnej można znaleźć pod tym adresem: www.gospodarczeumowy.pl Pozdrawiam czytaj dalej»
-
wypadek samochodowy ze skutkiem śmiertelnym
przez: kflacha | 2010.1.14 12:34:15
dodac moge ze bylem w stanie trzezwym oraz brak jakichkolwiek srodkuw odurzajacych. czytaj dalej»
-
Umowa dzierżawy a podwyższenie czynszu
przez: mrozowskim | 2010.1.14 14:56:45
Wszystko zależy od tego, czy w umowie dzierżawy jest zapis, który dopuszcza możliwość zmiany czynszu i na jakich zasadach. Wiążącej odpowiedzi można udzielić jedynie po zapoznaniu się z umową. (...) czytaj dalej»
-
kaucja za wynajem w przypadku śmierci
przez: lobosek | 2010.1.14 15:44:3
witam,zacytowałam Pańską odpowiedż wynajmującej mieszkanie i otrzymałam taką informację: Jesteśmy za porozumieniem; jednak porada, którą Państwo otrzymali została udzielona albo przez osobę (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa, a urzędnicy ARiMR
przez: mrozowskim | 2010.1.14 22:42:22
Proponuję zwrócić się pisemnie do kierownika oddziału ARiMR z wnioskiem o uchylenie decyzji urzędników przedstawiając argumenty o rozdzielności majątkowej oraz o tym, że Państwa gospodarstwa (...) czytaj dalej»
-
przez: kaszeb | 2010.1.15 19:4:5
witam miesiąc temu miałem przykre zdarzenie wyprzedzałem samochód jechałem ok 80kh z tyłu za mna jechało jak sie puzniej okazalo ok130kh bmw ktore nie wychamowało i uderzyło w drzewo a jego (...) czytaj dalej»
-
Holenderskie Biuro Pracy nie wypłaciło ostatniego wynagrodzenia- co robić?!
przez: kruk prawo-pracy.net | 2010.1.15 20:20:5
powiniscie ich nastraszyc balestingiem w holandi wiecej pytan na muj meil piotr560@onet.eu czytaj dalej»
-
przez: evre | 2010.1.15 22:53:56
Tak, pod warunkiem opłacenia przez nadawcę usługi dodatkowej "sprawdzenie zawartości" koszt 5 zł. Nadawca do przesyłki musi załączyć szczegółwy wykaz zawartości. Przesyłka pobraniowa przed (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu mieszkania - problem
przez: danutastreusel | 2010.1.15 23:59:40
Szanowna pani, pozwolę sobie na wyjaśnienie zapisu w umowie, że strony mogą rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzienia. Zapewne tak jest zapisane w umowie. Więc, jeżeli panie chcą (...) czytaj dalej»
-
wykorzystanie zdjęcia w filmie
przez: jolanda7 | 2010.1.16 10:2:2
Chcialabym doprecyzować powyższe pytanie: przez "swoje zdjęcie" rozumiem zdjęcie, którego jestem autorką. Jola czytaj dalej»
-
Przeprowadzka z dzieckiem - pytanie
przez: azdeim | 2010.1.16 12:50:8
Chciałam napisać, że dziecko jest na feriach oczywiście, nie na wakacjach świątecznych :) czytaj dalej»
-
liceum zawodowe a kapital poczatkowy
przez: guziol1 | 2010.1.16 16:2:14
czy ktos ugryzl taki temat:liceum zawodowe 4-letnie.praktyka w 1szej klasie 1 dzien,2-4ej 2 dni.normalna produkcja,comiesieczna wyplata w kasie zakladu podobnie jak zasadnicza szkola zawodowa 3-letnia.I (...) czytaj dalej»
-
rekompensata mienia zabużańskiego
przez: MarTe | 2010.1.16 19:19:52
Nie podlega, ale spadek nalezy zglosic w Urzedzie Skarbowym. czytaj dalej»
-
przez: Onae | 2010.1.16 20:1:13
Z naszej umowy notarialnej na to wyglada, ze moje rodzenstwo jest mi winne tylko ok 23 procent dzisiejszej wartosci mieszkania, mamy umowny dzial spadku. czytaj dalej»
-
Jak przedstawić szczegółowe wydatki na dziecko???
przez: blanka19701 | 2010.1.17 0:52:34
spis rocznych wydatków na dziecko czytaj dalej»
-
Dwa miejsca pracy (obszary) na umowie, a diety w podrozy krajowej
przez: Olleo | 2010.1.18 0:7:41
Wlasnie zadnego druku delegacji nie bylo. Praca rozpoczela sie od tej "delegacji", ktora jest de facto zwyklym szkoleniem na poczatek pracy. Umowa zostala podpisana w Krakowie. Do tej pory nie wiadomo, (...) czytaj dalej»
-
kto dziedziczy dług wobec urzędu skarbowego
przez: ani_m | 2010.1.18 9:26:8
mam jeszcze jedno pytane w powyższej sprawie: jak to jest z odpowiedzialnościa mojej mamy za dług ojca. rodzice maja rozdzielność majatkową. z tego co słyszałam to musza mioec rozwód żeby mama (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2010.1.18 13:39:53
Zatarcie skazania (z jego chwilą przestępstwo uważa się za niebyłe oraz następuje formalne usunięcie wpisu z rejestru skazań), w przypadku skazania na karę pozbawienia wolności, następuje (...) czytaj dalej»
-
prawo autorskie - podkłady muzyczne
przez: tspablos | 2010.1.19 14:3:43
Witam! Zamierzam opracowywać podkłady muzyczne do utworów muzycznych, które następnie chcę sprzedawać na płytach CD. 1. Jakie działania mam podjąć by móc sprzedawać podkłady do cudzych utworów (...) czytaj dalej»
-
przez: aga2230 | 2010.1.20 9:34:19
o wszystkich rozpprawch dowiaduje sie pewnie od swojej matki ktra mieszka w Polsce.list napisal sam ale czy wyslal go z zagranicy czy z Polski to nie mam pojecie.a z kuratorem to bylo tak,ze zlozylam pismo (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę pracować, w formie przygotowania zawodowego, u swojego ojca?
przez: karolina123 | 2010.1.20 11:10:39
przez odpowiednie kwalifikacje rozumiem zaświadczenie kursu pedagogicznego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu oraz dyplom mistrza czytaj dalej»
-
jak mam napisać wniosek do prokuratury o umieszczenie matki w zakładzie zamkniętym
przez: nuqa | 2010.1.20 11:47:56
Witam..może mi ktoś pomóc?chce złożyć wniosek do prokuratury o umieszczenie matki w zakładzie zamkniętym ale nie wiem jak go napisać..matka jest alkoholiczką i mam wielki problem z nią.;[..możecie (...) czytaj dalej»
-
przez: basiunia7777 | 2010.1.20 16:27:37
ja załatwiałam ale w pazdzierniku i było ok ale czy to ta sam osoba to niewiem czytaj dalej»
-
przez: wlodus | 2010.1.20 20:44:21
prosze o prawidlowe napisanie podania o rozwiazanie umowy z aster city czytaj dalej»
-
przez: Migracja | 2010.1.21 2:45:6
witam ponownie; juz wiem jak wycofac wniosek, o ktorym pisalam wyzej dla zainteresowanych: na wycofanie wniosku, na ktorym uczestnikiem jest Bank, wymagana jest zgodna tego Banku...i tu sie robią "schody"-na (...) czytaj dalej»
-
przez: SLOT | 2010.1.21 16:2:22
zostałem oskarżony o umyślne zniszczenie mienia prywatnego (stłuczenie przedniej szyby w aucie) co lepsze poddać się dobrowolnie karze(7miesięcy na 2 lata zawiasy +100zł grzywny +500zł odszkodowania (...) czytaj dalej»
-
kończy mi się okres kary do wyrobienia prawo jazdy
przez: SATRE | 2010.1.21 18:9:22
Jeśli osoba ubiegająca się o zwrot zatrzymanego prawa jazdy nie była kierowana na badania lekarskie lub psychologiczne lub była i takowe dostarczone są do właściwego urzędu - przy czym isnieje (...) czytaj dalej»
-
przez: pasia | 2010.1.21 23:17:16
poszukaj na forum: zaprzeczenie ojcostwa czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2010.1.22 8:58:11
Wy wypadku gdy rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jeżeli sprzedawca niezwłocznie naprawi telefon albo wymieni na wolny od wad, (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2010.1.22 9:24:22
Ojciec może oświadczyć w formie aktu notarialnego,iż zobowiązuje się do świadczenia nieruchomości lokalowej w formie darowizny. Jednakże darowizna będzie miała znaczenie przy obliczaniu (...) czytaj dalej»
-
kupno używanego pojazdu-co w przypadku wad ukrytych??
przez: Oakmoss | 2010.1.22 9:53:0
Odpowiedzialność za wady fizyczne rzeczy polega na tym, iż sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeśli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2010.1.22 10:44:59
W umowie zlecenia można zastrzec, że naprawienie szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego nastąpi przez zapłatę określonej sumy. W takiej sytuacji (...) czytaj dalej»
-
Towar nie zgodny z opisem - inny kolor (allegro)
przez: hcee | 2010.1.22 12:58:37
oprócz wymienionych wyżej roszczeń na podstawie stosownych przepisów k.c., przysługują Pani w pierwszej kolejności roszczenia z tytułu ustawodawstwa konsumenckiego, w tym wypadku z ustawy o szczególnych (...) czytaj dalej»
-
przez: eskapada | 2010.1.24 15:47:56
Mam pytanie??? czy w przypadku pozbawienia praw rodzicielskich, można zameldować sprawcę w mijscu zamieszkania dziecka???Mój były mąż, wkrótce wychodzi z więzienia art,207,jest pozbawiony praw (...) czytaj dalej»
-
Żona jest mi wiina za rozprawę rozwodową
przez: mrozowskim | 2010.1.24 20:2:41
Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się, że trzeba uzyskać potwierdzenie orzeczenia polskiego sądu w Wielkiej Brytanii i z takim dokumentem można wszcząć egzekucję za pomocą komornika w (...) czytaj dalej»
-
przez: marjangsm | 2010.1.25 16:32:50
Witam na bezrobociu jestem od czerwca zeszlego roku. Bylem dzisiaj w PUP aby dowiedziec sie co mam zrobic aby otrzymac jednorazowo srodki na podjecie dzialalnosci gospodarczej. Pani ktora mi to wszystko (...) czytaj dalej»
-
przez: alexa8818 | 2010.1.25 19:0:25
OGLOSZENIE NIEAKTUALNE!!!!! czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna na usługi księgowe
przez: Oakmoss | 2010.1.26 8:53:4
Według wskazań kodeksu cywilnego, dotyczących zawarcia umowy przedwstępnej, powinna ona zawierać istotne postanowienia umowy przyrzeczonej. W przypadku współpracy z przedsiębiorstwami (...) czytaj dalej»
-
przez: Jared | 2010.1.26 9:31:23
Administracyjnie nic prostszego. Skladasz wniosek do urzędu gminy o zmianę nazwiska - motywujesz to tym, że chcecie wszyscy mieć to samo nazwisko, aby on przyjął twoje i twojego męża. Adopcja (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2010.1.26 9:33:20
Z opisanego stanu faktycznego wynika, iż jest Pan współwłaścicielem nieruchomości budynkowej w części ułamkowej. Do wspólności majątku spadkowego stosuje się odpowiednio przepisy (...) czytaj dalej»
-
przez: Oakmoss | 2010.1.26 10:28:10
Przez umowę darowizny matka, jako darczyńca, zobowiązuje się do bezpłatnego świadczenia na rzecz obdarowanego, kosztem własnego majątku. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w formie (...) czytaj dalej»
-
Nieumyslne spowodowanie śmierci ze skutkiem śmiertelnym??POMÓŻCIE!!
przez: czarnula0707 | 2010.1.26 12:22:23
Mam pytanie jeżeli postanowiono mi zarzut nieumyslnego spowodowania smierci..co mi za to grozi??..I.czy mój pracodawca ma prawo za to zwolnic mnie z pracy??pracowałem w firmie która robi frytki placki (...) czytaj dalej»
-
przez: lucczyz | 2010.1.26 14:29:58
Proszę podać adres mailowy. Skontaktujemy sie. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
przez: aleksandra_d | 2010.1.26 15:39:49
Witam, zwracam sie z uprzejma prosba o udzielenie mi odpowiedzi na kilka pytan. Mieszkam we Wloszech i tutaj zamierzam pozostac, jak rowniez zalozyc rodzine. Jestem obywatelka Polski. Moj narzeczony jest (...) czytaj dalej»
-
Niezgodne z prawem potrącenia?
przez: erine | 2010.1.26 18:57:9
Dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Lokatorsko-własnościowe prawo do lokalu
przez: R_K | 2010.1.26 20:18:6
O ile mi wiadomo to istnieją takie rodzaje praw do lokalu: - spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu - spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu - własność odrębna Czasem jednak spotykam (...) czytaj dalej»
-
przez: czarnula0707 | 2010.1.27 21:14:36
Dziękuję!! czytaj dalej»
-
2 dni urlopu z tytułu opieki nad dzieckiem
przez: golfik5 | 2010.1.27 23:42:38
[cytat] Moja córka ma w tej chwili 14 lat (urodziła się w VI 1991 r.) W październiku otrzymałam 2 dni urlopu z tytułu opieki nad dzieckiem. Słyszałam, że jeszcze w bieżącym roku będę mogła (...) czytaj dalej»
-
zrzeczenie się do własności prawa do wynalazku
przez: mrozowskim | 2010.1.28 12:26:44
Taką umowę musicie sobie sami napisać, ewentualnie zlecić to prawnikowi. czytaj dalej»