Archiwum Forum Październik 2012
(418 tematów na forum)
-
W jakim banku kredyt studencki ?
przez: kasia39 | 2012.10.1 9:7:52
Alior bank ma dobre kredyty studenckie. Zapytaj poza tym czy twoja uczelnia nie ma jakiejś umowy z którymś z banków, bo czasami tak bywa. Wtedy kredyty są wygodniejsze dla kredytobiorców. czytaj dalej»
-
W 2013 roku będzie łatwiej o własne mieszkanie.
przez: trunek | 2012.10.1 9:9:40
Super super super. Właśnie chce kupić mieszkanie wreszcie swoje. więc takie wiadomości to radość dla mych oczu. JAkieś wstępne kalkulacje podane zostały ile ma spaść stopa procentowa i jaka (...) czytaj dalej»
-
przez: alfa5 | 2012.10.1 9:13:6
Boże. Dopiero co były piramidy, a on chce z powrotem do Egiptu nas sprowadzić. Widać od razu że powinieneś dać całe swoje oszczędności życia do AG. Jesteś za głupi żeby z nich korzystać (...) czytaj dalej»
-
przez: horacjusz | 2012.10.1 9:19:35
Suma minimalna wynosi 0.05% tak? Chodzi mi o minimalną możliwą podwyżkę. czytaj dalej»
-
Obecne poparcie w wyborach prezydenkich.
przez: michalina11 | 2012.10.1 9:24:23
Szczerze nie wyobrażam sobie żeby drugi złodziej księżyca miał być prezydentem. Chyba byłabym skołowana, bo to jakby zombie było prezydentem. Uważam że prezydent to i tak mało znacząca persona, (...) czytaj dalej»
-
Zakaz puszczania lampionów - zagrożenie pożarowe.
przez: kozak498 | 2012.10.1 9:25:39
O kurczę, a czy tak puszczane lampiony wywołały pożar? Tzn czy jest to dokładnie potwierdzone, i ile takich pożarów rok temu stwierdzono. Czy ktoś ma dostęp do takich statystyk? czytaj dalej»
-
Poczta polska traci monopol w 2013 roku.
przez: alutka8 | 2012.10.1 9:27:17
I słusznie, konkurencyjność nie dość że nie znacznie ale zniży ceny, to jeszcze przyspieszy działanie poczty. Bo obecnie to jest porażka i żenada. czytaj dalej»
-
Niedługo znikną zupełnie papierosy mentholowe.
przez: szajpa | 2012.10.1 9:27:42
Z którym rokiem dokładnie miałyby zniknąć? czytaj dalej»
-
Czy jest szansa na nieplacenie alimentow dla zony?
przez: Pawel | 2012.10.1 16:51:24
Witam Opowiem to wskrucie bo prawie 4 lata malzenstwa opisac w kilku zdaniach sie nie da. Tak jak wyzej napisalem jestem w zwiazku malzenkim od prawie 4 lat, ale przez ostatnie 2,5 roku to malzenstwo (...) czytaj dalej»
-
Czy zakup samochodu (nowego), ma wpływ na podniesienie alimentów;tzn. że sąd potraktuje to jako iż
przez: alek | 2012.10.1 19:34:22
Czy zakup samochodu (nowego), ma wpływ na podniesienie alimentów;tzn. że sąd potraktuje to jako iż stać jest ojca na zakup auta czyli można podnieść alimenty. dziękuję za pomoc, odpowiedż czytaj dalej»
-
przez: michałł27 | 2012.10.2 9:24:45
No to będą kary i koniec akcji. z której jak widać zrezygnowała nawet policja. Ale gdyby akcji nie robiły koncerny tylko ktos innny nie zwiazany inny to nie uważałbym że akcja jest zła. Bo powinno (...) czytaj dalej»
-
Rodzice płacą za utrzymanie dorosłego dziecka.
przez: monia244mycha25 | 2012.10.2 9:26:0
To coś ala alimenty na dziecko. Tylko że można łatwo udowodnić że dziecko może tylko nie chce pracować i dziękuje cześć nic nie dostanie,. Żeby otrzymywać alimenty jako pełnoletni to trzeba (...) czytaj dalej»
-
przez: ioope | 2012.10.2 9:28:29
Tak jak najbardziej. czytaj dalej»
-
przez: ewajj | 2012.10.2 9:29:4
ALimenty z tego co kojarze są bez podatku, tzn są nie opodatkowane ale naturalnie są jakieś wyjatki. Ale tak jak piszę wyjątki. czytaj dalej»
-
przez: misio87 | 2012.10.2 9:34:52
Zgodnie z art. 24 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny -w wysokości (...) czytaj dalej»
-
Zniżki studenckie powyżej 26 roku życia.
przez: dymek00 | 2012.10.2 9:36:55
No jestem bardzo ciekaw co ta znajoma znalazła. Ale nie wiem czy miasto nie ustala osobno sowich zasad. Tak jak np. z miejscami dozwolonymi do spożywania alkoholu. Miasto może rozszerzyć obszar który (...) czytaj dalej»
-
Darmowe studia dzienne - w każdym wieku?
przez: passtartowy | 2012.10.2 9:39:39
Też mi się tak wydaje, tzn jestem prawie pewien. Prawie bo nigdy nie jestem pewien na 100%. ALe pierwsze studia wydają się naturalnie darmowe, o ile isę na nie dostaniemy. czytaj dalej»
-
zatrudnienie jako kontroler biletów.
przez: kamilka89 | 2012.10.2 9:40:36
Tak musisz mieć zaświadczenie że jesteś skończonym Bu***c*** em i wtedy masz robote do ręki. czytaj dalej»
-
Zawalenie ściany domu na robotnika.
przez: natanaa | 2012.10.2 9:41:27
Za akcję obciążanie mieć nie będziesz. Ale zapewne będzie lipa za rozbiórkę bez pozwolenia. czytaj dalej»
-
Odwołanie od odmowy wszczęcia postępowania karnego - groźby karalne.
przez: bartek25 | 2012.10.2 9:53:5
Witam dostałem właśnie odpowiedź od prokuratury. Na podstawie art. 305 paragraf 3 i 325e paragraf 2 kpk zatwierdza się powyższe postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia. Chodziło o przestępstwo (...) czytaj dalej»
-
Odmowa wypłaty odszkodowania - OC 2012.
przez: Torpeda1 | 2012.10.2 9:59:42
Heja, proszę powiedzcie mi jakie działania podejmuje zakład ubezpieczeniowy, jeżeli odmawia wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku? czytaj dalej»
-
Odszkodowanie po wypadku śmiertelnym ( ubiegający musi przedstawić stan majątkowy)
przez: Siekera | 2012.10.2 15:46:10
Niedawno członkowie mojej rodziny założyli sprawę o odszkodowanie za wypadek śmiertelny członka rodziny. Sporawą zajęła się firma ubezpieczeniowa która za wygranie sprawy otrzymuje 20% wartości (...) czytaj dalej»
-
Czy szafka gazowa to część instalacji gazowej?
przez: Krzysztof | 2012.10.2 20:30:28
Czy szafka gazowa to część instalacji gazowej? Zwracam się z pytaniem dotyczącym definicji "instalacji gazowej". Chciałem zapytać czy szafka w której znajduje się gazomierz jest częścią instalacji (...) czytaj dalej»
-
Jesienne Expose premiera Tuska.
przez: bratonia | 2012.10.3 9:14:5
A nie jest tak że to jest jedno z dwóch expose jeszcze w tym roku, bo Tusk się nie zmieści z wszystkimi obietnicami i groźbami? czytaj dalej»
-
Długi poprzedniego właściciela mieszkania i nowy właściciel.
przez: aamebaa | 2012.10.3 9:16:4
W porządku dziękuje za sugestie. Pozdrawiam;) czytaj dalej»
-
Termin załatwienia sprawy administracyjnej.
przez: gadek | 2012.10.3 9:20:27
Jaka sprawa dokładnie? Skoro może pan napisać wątek to proszę napisać też o co chodzi dokładnie. czytaj dalej»
-
Okres zalegania z czynszem i wypowiedzenie.
przez: prawnik27 | 2012.10.3 9:24:48
Z opisanej sytuacji wynika, że dłużnik wskazał w tytule przelewu, jaki dług chce zapłacić. Pytanie co z kaucją zapłacił ją czy nie? Zgodnie z art. 11 ust.1 ustawy o ochronie praw lokatorów, (...) czytaj dalej»
-
Komu należy się mieszkanie po rozwodzie?
przez: niesamowite | 2012.10.3 9:29:19
Sprawa troche bardziej skomplikowana. Nie wiem czy nie lepiej wziąć poradę prawną choćby ze strony na ktorej jest to forum. https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ Mieszkanie było pana jeszcze przed (...) czytaj dalej»
-
Wypłata odszkodowania w wypadku drogowym - jaki jest termin,
przez: salomea34 | 2012.10.3 9:45:21
Art. 14. 1. Zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie. czytaj dalej»
-
Podpisałem umowę z hydraulikiem na podłączenie wody i instalacje pieca CO. Hydraulik wykonał 95%
przez: zmarzluch | 2012.10.3 21:58:11
Jestem w tej samej sytuacji. Proszę o pomoc - co robić. Obawiam się, że producent kotła odmówi udzielenia gwarancji. czytaj dalej»
-
przez: prix | 2012.10.4 9:23:21
Agresywna postawa, to że za pierwszym razem obezwładniłem go a on ponowił zaraz potem atak z butelką. Dla mnie to wtedy sugerowało że jak najpierw były pięści, potem butelka, to może być kolejny (...) czytaj dalej»
-
prowadzenie auta w stanie nietrzezwosci
przez: beata677 | 2012.10.4 9:26:41
Nawet nie wiedziałam że jest taka opcja że jak zabierają prawo jazdy na rok to można nie zdawać egzaminu tylko się je odzyskuje. czytaj dalej»
-
Kamera skierowana na sąsiedni blok.
przez: pietrek123 | 2012.10.4 9:31:42
Fajnie się bawicie chłopaki. Lepiej zdejmijcie kamerę bo to się może skończyć nie tyle sądem co pobiciem lub groźbami karalnymi. Przychodzą tam faceci co nie, założę się że żaden z nich (...) czytaj dalej»
-
Wynajmujący ma prawo rozwiązać umowę najmu ?
przez: mojeprawo49 | 2012.10.4 15:19:26
Nic od razu, obowiązuje 1 miesięczne wypowiedzenie na piśmie - ale zaległości muszą wynosić co najmniej 3 pełne okresy płatności i nie uregulujesz zaległości w terminie jaki powinien ci wyznaczyć (...) czytaj dalej»
-
Staż a zawieszenie działalności
przez: StokrotkaLilly | 2012.10.4 15:26:51
Mam pytanie dotyczące stazu przyznanego przez urząd pracy. jeden z pracodawców w firmie ktorej pracuje wspomnial ze zawiesil firme, byloby wszystko ok gdyby nei to ze ma stazystke z urzedu pracy. prosze (...) czytaj dalej»
-
przez: mojeprawo49 | 2012.10.4 15:44:35
Przy najmie okazjonalnym istotne jest złożenie przez najemcę oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji w którym zobowiąże się do opuszczenia lokalu na żądanie wynajmującego ( oświadczenie (...) czytaj dalej»
-
Czy ta umowa najmu jest ważna?
przez: barabek | 2012.10.4 17:27:2
Witam, Chciałabym uzyskać poradę, gdyż sytuacja w ktorej się znalazłam nie jest łatwa i zdecydowanie wymaga interpretacji osoby znającej prawo. Otóż w grudniu 2011 podpisałam umowę na (...) czytaj dalej»
-
Mandat-opłata dodatkowa za brak podpisu na legitymacji. Jak sie odwołać?
przez: misiu2 | 2012.10.4 21:50:26
Witam Wszystkich. Znajomy jechał autobusem miejskim, posiadał przy sobie skasowany bilet ulgowy, legitymacje szkolną podbitą z pieczątkami szkoły. Data wydania legitymacji duzo wczesniejsza niz (...) czytaj dalej»
-
EURONET - pieniądze z bankomatu za pomocą telefonu.
przez: robertcb | 2012.10.5 1:54:25
Telefon czy karta - a jak nie mamy tych rzeczy akurat przy sobie? telefon się rozładował czy zapomnieliśmy go wziąć ze sobą, kartę bankomat połknął albo nam ukradli, i co dalej? Lepiej gdyby (...) czytaj dalej»
-
Najem okazjonalny - wypowiedzenie umowy.
przez: Radek 42 | 2012.10.5 9:50:49
1)eśli najemca, mimo pisemnego upomnienia, używa lokalu w sposób sprzeczny z umową lub zaniedbuje swoje obowiązki, przez co przyczynia się do powstania szkód w mieszkaniu. 2) jeśli korzystający (...) czytaj dalej»
-
wypoczynek po pracy - taki jest minimalny okres czasu?
przez: kiera | 2012.10.5 9:51:30
naturalnie sa wyjątki, których pan tutaj nie przestawił a wypadałoby. czytaj dalej»
-
przez: sevenseal | 2012.10.5 9:53:19
2 metry szerokości. nad taflą stawu 2 metry, długość 15 metrów. czytaj dalej»
-
przez: lex123 | 2012.10.5 10:49:46
Czy osobie uczącej się (19 lat,tok indywidualny),z lekkim upośledzeniem umysłowym i zdiagnozowaną schizofrenią przysługuje renta lub jakiś zasiłek?Nadmienię,że choroba spustoszyła moją psychikę (...) czytaj dalej»
-
Co oznacza "K" na końcu sygnatury akt sądowych?
przez: aleks85 | 2012.10.6 19:1:35
Co na końcu sygnatury akt sądowych oznaczać może litera "K", na przykład dla takiej sygnatury: "I Co 224/02/K". W przepisach regulujących sygnatury nie ma o tym nic napisane. czytaj dalej»
-
pracuję na 2/3 etatu, jakie przysługuje mi wynagrodzenie za pracę za godziny nadliczbowe.
przez: andoocre | 2012.10.7 18:34:55
pracuję na 2/3 etatu, jakie przysługuje mi wynagrodzenie za pracę za godziny nadliczbowe. czytaj dalej»
-
Jak zrzec się praw do dziecka?
przez: kundzia27 | 2012.10.7 18:36:34
Mam pytanie do prawnika o ile mi odpowie . Jestem matką dziecka , moje pytanie jeśli mam doświadczenia przykre ( przemoc w rodzinie wobec mnie w czasach dzieciństwa ) stosuję terapię indywidualną (...) czytaj dalej»
-
przez: leszek321 | 2012.10.8 0:32:56
Jeśli posiadasz je od 1,5 roku i nie prowadzisz żadnego sklepu zajmującego się sprzedaża na allegro, to podatku płacić nie trzeba. czytaj dalej»
-
Długi Krakowskich gapowiczów MPK za rok 2011.
przez: samigold | 2012.10.8 9:16:2
Niezła suma, a jak rozumiem to tylko suma za ubiegły rok, zapewne jest sporo osób które mają jeszcze starsze mandaty nie uregulowane. Windykacje powinny być większe w sumie. Wyobrażacie sobie ile (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie śledztwa Amber Gold do Łodzi.
przez: nekrotekro | 2012.10.8 9:16:38
Powinno tak być od początku i nie było by chryi z tego powodu. czytaj dalej»
-
Komorowski podpisał prawo o zgromadzeniach! będzie się działo.
przez: młotekk | 2012.10.8 9:20:7
Akurat brak używania nrac, petard uważam za słuszny. Brak maskowania twarzy podobnie, chociaż tutaj też można się doczepić. Natomiast całą resztę postanowień uważam za atak na wolność. Do (...) czytaj dalej»