Archiwum Forum Październik 2012
(402 tematów na forum)
-
Zatrzymanie ustawy o służebnościach przesyłowych - lobbowanie firm energetycznych
przez: nina4 | 2012.10.16 9:25:36
Linie na ziemne to jakaś zaszłość teraz światłowody powinny być wszędzie i tyle. Stawianie dalje naziemnych linii energetycznych to strzał w kolano. czytaj dalej»
-
Odmowa składania zeznań przez świadka - konsekwencje
przez: dymek00 | 2012.10.16 9:26:46
Ale z jakiego powodu? Obawia się pan o swoje bezpieczeństwo? Czy może jest pan spowinowacony ze sprawcą? No chyba że brał pan udział w zdarzeniu więc nie może pan zeznawać także przeciw sobie? czytaj dalej»
-
Jakie dowody można powoływać przed sądem?
przez: maksior11 | 2012.10.16 9:27:12
Tak rzeczy które pan wymienił mogą być, ale to sąd zadecyduje czy będą. czytaj dalej»
-
Wymagania urzędu pracy wobec beneficjentki pomocy społecznej
przez: anolek22 | 2012.10.16 10:47:26
Od kilku miesięcy kożystam z pomocy społecznej ponieważ mąż zarabia 1111,00zł, a zasiłek rodzinny na dzieci to 136,00zł i są to nasze wszystkie dochody, na 4 osobową rodzine( dzieci są małe, (...) czytaj dalej»
-
Skarga na sędziego i wniosek o wyłączenie
przez: mm30 | 2012.10.16 13:14:9
Witam wszystkich serdecznie. Czy ktoś sie orientuje gdzie najlepiej złozyc skarge na sedziego? Czy mozna złozyc skarge i wniosek o wyłaczenie sedziego na jednym pismie? czytaj dalej»
-
Szkody w balotach przez zwierzęta sąsiada
przez: lexus90 | 2012.10.16 14:25:6
Witam jestem rolnikiem, gospodarke dostalem po rodzicach, moj sasiad na polu ktrore jest obok mojej posesji ustawia baloty. Dzisiaj dostalem pismo na stawienie sie do sadu. Moj sasiad oskarza mnie o to (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna i dodatki - konsekwencje zawarcia małżeństwa
przez: agnex29 | 2012.10.16 15:58:15
Witam Otrzymuje rentę rodzinną z tytułu całkowitej niezdolności do pracy przyznaną sądownie na czas nieokreślony + dodatek dla sieroty zupełnej + zasiłek pielęgnacyjny z Urzędu Gminy. W (...) czytaj dalej»
-
Błąd w umowie zlecenie - kto zobowiązuje się do pracy
przez: potik | 2012.10.16 17:8:42
jestem na umowie zlecenie do konca miesiaca, jednak chce sie wczesniej zwolnic gdyz dostałam lepsza oferte, w umowie mam błednie napisane Że zleceniodawca(a nie jak powinno byc zleceniobiorca) zobowiazuje (...) czytaj dalej»
-
Porozumienie o sposobie przekazywania alimentów
przez: tomek | 2012.10.16 19:8:18
Czy mimo pisemne ustalenie o sposobie przekazywania alimentów jest prawne Była zona po ustaleniu przez sad alimentów napisała porozumienie iz nie wnosi zadnych roszczen do sposobu przekazywania zasadzanej (...) czytaj dalej»
-
Przesłuchanie 17-latki jako świadka - czy z opiekunem?
przez: Nari | 2012.10.16 19:44:36
Witam, Na wstępie napiszę, że mam 17 lat. Zostałam powołana na jedynego światka gróźb, następnego dnia już nie na moich pokrzywdzony został uderzony, a groźby się powtórzyły. Sprawa (...) czytaj dalej»
-
Windykacja - żądanie dodatkowych odsetek po wpłacie
przez: plwk | 2012.10.16 20:12:28
Dodatkowo w rozmowie zagrozili, że jeśli nie zapłaci to wznowią procedurę windykacji. czytaj dalej»
-
Wyrok na rozprawie cywilnej bez obecności stron
przez: mm30 | 2012.10.17 9:25:26
Proszę niech ktoś odpowie na to pytanie? Walcze już w mojej sprawie prawie 2 lata. A to co się dzieje w sądach - przechodzi ludzkie pojęcie. czytaj dalej»
-
Amber Gold - sprzedaż OLT Express za 1 euro przed upadkiem
przez: madzina12 | 2012.10.17 9:41:25
Paranoja, jak to państwo można w wała robić. Mam nadzieje że zarówno plichta jak ta jego s**ka żona pójdą siedzieć na długie lata, a ktoś się dorwie do ich pieniędzy i jak wyjdą to jedyne (...) czytaj dalej»
-
Kiedy można stać się właścicielem przez zasiedzenie?
przez: adrian111 | 2012.10.17 9:46:39
Kiedy daną ziemie użtkuje i jest jej właścicielem nie w rozumieniu prawnym tylko realnym. Czas to 20 lat gdy nie wiadomo gdzie jest właściciel albo kim jest. To jest dobra wola. Zła wola wo okres (...) czytaj dalej»
-
Odmowa wpisu do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych
przez: prawnik27 | 2012.10.17 9:47:55
Tak, jeżeli zostały spełnione przesłanki zawarte w art. 71 ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej. czytaj dalej»
-
Opłata za zaświadczenie z rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych
przez: wielesława | 2012.10.17 9:48:39
Wszelkie ograniczenia prokury, muszą wynikać ze szczególnych regulacji, gdyż zakres umocowania wyznaczony jest ex lege. czytaj dalej»
-
Opóźnienia komornika w przekazywaniu alimentów
przez: niunia1611 | 2012.10.17 12:42:14
Witam,co mam zrobić gdy zostaly zasadzone alimenty na mojego syna po 400 zl ojciec dziecka wplaca je do komornika do 15 stego kazdego miesiaca ale komornik ....wplaca mi je kilka a nawet kilkanascie dni (...) czytaj dalej»
-
Inicjatywa aplikantów notarialnych po niezgodnym egzaminie
przez: egzaminnotarialny2012 | 2012.10.17 13:47:28
Szanowne Koleżanki i Koledzy, Wyroki zapadły i każdy z nas wie jak były one uznaniowe i jako prawnicy z tą uznaniowością nie możemy się pogodzić. Uważamy, że nie możemy sobie pozwolić (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy na wywóz śmieci przy zmianie właściciela
przez: kandike | 2012.10.17 18:0:55
W związku z tym że zakład oczyszczania miasta zaczął bezpodstawnie naliczać dodatkowe śmieci nie chcą się z tego rozliczyć mój tata chce rozwiązać umowę na wywóz śmieci co firma mu utrudnia (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza za 20 zł/h - koszty i zarobki
przez: piotr_87 | 2012.10.17 18:29:32
Witam. Chciał bym się dowiedzieć jakie koszty poniosę i ile zarobię więc przedstawię sytuację. Jestem osobą bezrobotną i mam okazje pójść do pracy w pewnej firmie która daje 20 złoty (...) czytaj dalej»
-
Kredyt hipoteczny na działkę bez podziału - odpowiedzialność współwłaścicieli
przez: tania623 | 2012.10.18 9:46:40
A co ma stan cywilny wspólnergo z kredt. hipot.? przeciez pod hipoteke a nie pod rodzine sie go bierze. czytaj dalej»
-
Przelew z błędnymi danymi - czy dojdzie na konto?
przez: jagaas | 2012.10.18 9:47:33
Jezeli nr konta jewst właściwy to wiecej nic nie trzeba. czytaj dalej»
-
Odwołany mecz - roszczenia przeciwko PZPN za koszty podróży
przez: martynka12 | 2012.10.18 9:48:15
mój chłopak wczoraj, sprawdzał takie wątki na stronie kibiców reprezentacji polski. tak wiec tam radze poszukac, tam sie pan najpredzej dowie. czytaj dalej»
-
Podwyższenie kapitału spółki z o.o. odrzucone przez KRS
przez: wilkowskiw | 2012.10.18 12:7:5
Witam Opiszę przypadek mój i poproszę o wskazówki. Witam Opiszę przypadek mój i poproszę o wskazówki. Została założona sp z o.o. z kapitałem początkowym minimalnym 5 000zł. Po paru (...) czytaj dalej»
-
ZUS nie zaliczył pracy nakładczej do emerytury
przez: Halina Tarwacka | 2012.10.18 15:20:14
Witam .moje pytanie jest takie czy Zus miał prawo nie zaliczyc do emerytury pracy nakładczej Pracowałam w latach 1986 - 1989 jako chałupnik. w Spółdzielni pracy ,Ingos ,była to praca nakładcza (...) czytaj dalej»
-
Jak ustalić wysokość alimentów gdy pozwany ukrywa majątek
przez: magda84 | 2012.10.18 15:57:23
Tu więcej informacji na temat zależności między wysokością alimentów a zarobkami ojca: [url=http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-rodzinne/wysokosc-alimentow-a-dochody-ojca.html]Wysokość alimentów[/url] (...) czytaj dalej»
-
Strzelanie do szczurów w parku miejskim - czy dozwolone?
przez: paulina57 | 2012.10.19 9:10:49
Hej, Koło mojego domu, w parku miejskim jest plaga szczurów, ostatnio mi psa w pysk ugryzły. Mam pytanie skoro miasto i tak zabija szczury trutkami, to czy np. za strzelanie do nich ze śrutu, o dozwolonej (...) czytaj dalej»
-
Naruszenie zakazu wstępu na boisko - 5000 zł grzywny lub 3 lata więzienia
przez: namastee | 2012.10.19 9:20:24
Ktoś mi wytłumaczy czemu jeden pan dostał wyższy wynik od drugiego? Był wcześniej karany? czytaj dalej»
-
Znalezienie marihuany na poddaszu - konsekwencje prawne
przez: zarka26 | 2012.10.19 9:26:15
Koleś u którego znaleziono 10 krzaków ma dostać 8 lat. Więc szczerze radze zgłosić to zielsko, żeby nikt pana w to nie wpierdzielił. czytaj dalej»
-
Alimenty od ojca po pełnoletności - szanse na utrzymanie
przez: Aranyanyara | 2012.10.19 11:37:21
Witam, Kilka dniu temu zdobyłem dyplom uczelni wyzszej ( licencjat) w trybie zaocznym. Aktualnie szukam pracy, choc jak wiadomo nie jest z nia łatwo. W ostatnim czasie oczywiscie starałem sie (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw rodzicielskich - długa procedura sądowa
przez: novaa16 | 2012.10.19 19:38:30
Witam, mam pytanie dotyczace postepowania Sadu i pracy adwokatow. Mam 27 lat i 8 letniego syna. Jego ojciec z ktorym rozstalam sie na poczatku 2008 roku kilka miesiecy pozniej wyjechal do Irlandii i nadal (...) czytaj dalej»
-
Obowiązki komornika przy sporządzaniu planu podziału po licytacji
przez: mm30 | 2012.10.20 10:20:17
Zgodze się, że wszystko może być zapisane w ugodzie (i Pani hipoteza moze być słuszna co do kary itd.) i że tytuł wykonawczy jest ważny. Ale po pierwsze - wierzyciel x nie chce pokazać tej ugody, (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za uraz na ćwiczeniach sztuk walki
przez: papuga564 | 2012.10.20 12:4:27
Witam. Miesiąc temu uczestniczyłem w ćwiczeniach zastosowań bojowych w grupie kilku osób. Podczas jednego zastosowania, które wykonywałem z jedną z uczestniczek, ona nie utrzymała równowagi i (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy za sprzedaż auta przez niepełnoletnich
przez: XFX | 2012.10.20 14:19:14
Witam zacznę od początku, kupiliśmy z kolegami malucha , niestety jako nie jesteśmy pełnoletni musieliśmy ogarnąć kogoś pełnoletniego , wiec wybraliśmy troche głupiego ale pełnoletniego kolege (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego - skarga pauliańska
przez: miczarzycki | 2012.10.20 14:43:58
Witam, W skutek niepisanych umów pomiędzy członkami mojej rodziny wszedłem w możliwość wykupu mieszkania komunalnego. Głównym najemcą mieszkania jest mój wujek, ja jestem zameldowany na mieszkaniu (...) czytaj dalej»
-
Monitoring powszechny jako rozwiązanie problemu chuligaństwa
przez: tezolk | 2012.10.20 19:27:44
Monitoring działa trochę odstraszająco (ja na przykład nie przejeżdżam na czerwonym jak widzę kamerę), ale wątpię żeby miał aż tak silne oddziaływanie na społeczeństwo. czytaj dalej»
-
Prawo aborcyjne w Polsce - potrzeba zmian?
przez: tezolk | 2012.10.20 19:29:12
No chyba na kongresie kobiet była o tym mowa. I są zdecydowanie za zliberalizowaniem tych przepisów. Też mi się wydaje, że państwo powinno się jak najmniej wtrącać do tych spraw. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od kochanka za rozpad małżeństwa
przez: tezolk | 2012.10.20 19:31:3
Nie może być odszkodowania za krzywdy moralne, bo za krzywdę zasadniczo jest zadośćuczynienie, to raz. Poza tym zadośćuczynienie przysługuje tylko w przypadkach ustawą przewidzianych. A jeśli (...) czytaj dalej»
-
Pozew zbiorowy kibiców za odwołany mecz - czy możliwy?
przez: tezolk | 2012.10.20 19:32:5
Pozew zbiorowy byłby niezłym pomysłem. Trochę uprzykrzyć życie tym debilom. czytaj dalej»
-
Dokumenty na wyjazd dziecka do Słowacji ze znajomymi
przez: Magda | 2012.10.20 19:57:32
PILNE Czy są potrzebne jakieś dokumenty, by dziecko mogło wyjechać ze znajomymi do Słowacji ( za granicę) Witam chciałabym się dowiedzieć czy muszę wypełnić jakąś dokumentacje żeby moja (...) czytaj dalej»
-
Brama na działce sąsiada - obowiązki developera
przez: janzadyma | 2012.10.20 22:57:54
Osiedle na którym mieszkam zamykane jest na bramę przesuwną. W momencie, gdy brama jest otwierana, jakieś 5 metrów znajduje się na terenie działki sąsiada. Sąsiad dogadał się z developerem, (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku
przez: Zmartwiony | 2012.10.21 4:21:55
Witam, W 1992 roku zmarl moj ojciec i zostalem sam z mama i bratem. W 2011 dopiero zlozylismy wniosek o przeprowadzenie spadku po zmarlym ojcu i zostalo to zakonczone 2011. W spadku otzymalismy mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Skarga na prezesa spółdzielni za lekceważenie i brak napraw
przez: Elizaszka | 2012.10.21 16:46:7
Mam problem z prezesem spółdzielni mieszkaniowej. Mam w mieszkaniu zamontowany piecyk gazowy, który jest niewygodny, ponieważ połowa wody, która leci z kranu spływa niużyta do scieków (trochę (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za wystawianie faktur VAT z cenami niższymi od kosztów
przez: szalwik | 2012.10.21 20:27:58
Witam!!! Pracuję w małej firmie handlowo usługowej.(nie jest to żadna spółka tylko normalna firma) Jestem odpowiedzialna za prowadzenie biura w tym wystawianie faktur VAT.(dodam tylko,że nie jestem (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa po latach - test DNA i konsekwencje prawne
przez: adamN | 2012.10.22 9:22:56
Proszę Pana, trudna sprawa. Z prawnego punktu widzenia domniemany ojciec może wytoczyć sprawę o zaprzeczenie ojcostwa, ale ma na to bardzo mało czasu - jest to zaledwie pół roku od dowiedzenia (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek zwrotu renty rodzinnej po przerwaniu studiów
przez: kate517 | 2012.10.22 10:16:2
Witam. W październiku 2011 rozpoczęłam studia dzienne i dostawałam rentę rodzinną(po śmierci mamy). Naukę przerwałam bardzo szybko (listopad) i nie powiadomiłam o tym ZUS-u. W marcu 2012r dostałam (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty - kolejność spraw rozwód vs ustalenie ojcostwa
przez: MarMo | 2012.10.22 11:9:31
Proszę, podpowiedzcie dobrzy ludzie. Moja sąsiadka poprosiła mnie o napisanie pozwu o alimenty dla dwóch ojców dwójki jej małoletnich dzieci. I to jest dla mnie wykonalne, ale ... Ona jest mężatką (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek informowania o nagrywaniu rozmów przez firmy
przez: Adam | 2012.10.22 13:32:19
Czy instytucje lub osoby które nagrywają rozmowy z klientem mają obowiązek informowania tych osób o nagrywaniu rozmów? Trzykrotnie kontaktowałem się z pracownikami KP Raven i ani razu nie poinformowano (...) czytaj dalej»
-
Powtarzające się zacieki w nowym mieszkaniu od dewelopera
przez: Eliza Czarnecka | 2012.10.22 14:55:57
W roku 2009 zakupiłam mieszkanie. Lokal został mi przekazany z dużym opóźnieniem ze wzgledu na wystąpienie zacieków na ścianach. Po dokonanej naprawie w marcu 2011 mogłam dokonać odbioru mieszkania. (...) czytaj dalej»
-
Przychody z najmu a małżeńska wspólność majątkowa
przez: kuj | 2012.10.22 15:18:38
Będąc w związku małżeńskim otrzymałem od rodziców mieszkanie, które nie jest objęte małżeńską wspólnością ustawową. Mieszkanie to od pewnego czasu wynajmuję uzyskując przychód. Czy (...) czytaj dalej»