Archiwum Forum Październik 2012
(402 tematów na forum)
-
Klauzula w akcie notarialnym o przelaniu funduszy - czy możliwa?
przez: Michal | 2012.10.24 16:21:10
Czy w akcie notarialnym kupna-sprzedazy mieszkania mozna zawrzec klauzule, ze akt nabiera mocy prawnej w momencie przelania funduszy w kwocie xxx zl na konto sprzedajacego ? czytaj dalej»
-
Oszustwo przez przesłanie skanu dowodu osobistego - co robić?
przez: omoto5 | 2012.10.24 19:39:47
Witam 2011 roku szukalem pracy i wyslalem cv otrzymalem wiadomosc aby przeslac skan z 2 stron dokładna wiadomosc jaka otrzymalem : Witam! W celu dalszej rekrutacji prosze o przesłanie skanu badz (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe leczenie osoby chorej na schizofrenię
przez: G.M. | 2012.10.24 21:40:50
Proszę o radę, jak mogę pomóc osobie chorej na schizofrenię (42 lata, mieszka samotnie, przestał brać leki, ma nawrót choroby). Jest moim pasierbem (ojciec nie żyje, matka ciężko chora (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie po rozwiązaniu umowy - gdzie je złożyć?
przez: dzu89 | 2012.10.24 22:2:36
Rozwiązałem umowę za porozumieniem stron dn 12.10.2012 z tygodniowym wypowiedzeniem czyli umowa wygasła 19.10.2012. Wczoraj(23.10.2012) otrzymałem zwolnienie lekarskie do końca tego miesiąca. Pytanie (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzeczeniem o winie - problemy z sądem i RODK
przez: kecikos | 2012.10.25 9:5:11
Witam mam pytanie poniewaz jestem w trakcie rozwodu . wniosłam o rozwód z orzeczeniem o winie i badanie rodk poniewaz pozwany odebrał mi dziecko i wystąpił o zabezpieczenie alimentow w kwocie 600 (...) czytaj dalej»
-
Szanse na kredyt przy dochodach z umów zleceń i pracy nierejestrowanej
przez: pani12 | 2012.10.25 9:9:0
Czyli umówmy się że bank potraktuje pana jako osobe ze stałym dochodem 600zł, na umowę zlecenie. To może tysiąc złotych nie więcej. czytaj dalej»
-
Rozbudowa domu w granicach działki - przepisy budowlane
przez: bartekaudi | 2012.10.25 9:12:50
Wydaje mi się że skoro działka sąsiednią jest las, i nie ma w nim zabudowy żadnej przy pańskiej działce to może pani śmiało rozbudowywać jak pani chce. czytaj dalej»
-
Wniosek o awans w pracy - jak napisać?
przez: łukasz12 | 2012.10.25 9:17:6
Ja jednak uważam że wniosek pisemny o awans dobrze umotywowany, powinien iść równo z rozmową. Rok czasu to wystarczający czas żeby na pewno poprosić o podwyżkę moim zdaniem, może ona być jednak (...) czytaj dalej»
-
Odmowa urlopu okolicznościowego przez pracodawcę - co robić?
przez: kasia67 | 2012.10.25 9:18:49
Ha! Użetki szef też może odmówić moja piękna. Tak to jest że jesteśmy do pracy przywiązani jak chłop pańszczyźniany do orki. Niestetty. Ale z użetką warto spróbować tak czy inaczej. czytaj dalej»
-
Odwołanie mandatu za przejazd drogą zamkniętą - czy możliwe?
przez: piotr670 | 2012.10.25 9:22:21
Przyjąłes to pozamiatane. czytaj dalej»
-
Przeszukanie przez ochronę sklepu - naruszenie dóbr osobistych
przez: Anna652 | 2012.10.25 9:24:47
Pozew zawsze można złożyć. Pytanie czy jest sens, Pani zdaniem a nie zdaniem forumowiczy. Napewno warto napisać oficjalną skargę do kierownictwa sklepu i centrali sklepu (o ile to sieciówka). Do (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po zmarłym współwłaścicielu bez testamentu - kto dziedziczy
przez: kaisa303 | 2012.10.25 9:25:35
Witam! Mam pytanie. W 2007 roku odrzuciłam spadek po dziadku ponieważ były to same długi. Do dnia dzisiejszego toczy sie postępowanie o przyjęcie przez kogoś zobowiązań wobec banków i pożyczkodawców, (...) czytaj dalej»
-
Dziecko nie odebrane ze świetlicy - procedury postępowania
przez: młotekk | 2012.10.25 9:26:33
Często jest tak że za takie akcje się słono płaci przedszkolu. Czy na policje? No nie wiem, chyba jak nikt nie odbiera z numeru kontaktowego i nie ma nikogo kto by się dzieckiem zajął i był uprawniony (...) czytaj dalej»
-
Koszty rozliczeń elektronicznych i podpis elektroniczny
przez: seikaa | 2012.10.25 10:9:54
Hejka. Czy chcąc rozliczyć się drogą elektroniczną należy przygotować się na jakieś wydatki? Jak można uzyskać podpis elektroniczny i czy długo to trwa? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi. czytaj dalej»
-
Naliczanie podatku od zysków giełdowych
przez: matylda13 | 2012.10.25 10:10:49
W jaki sposób jest naliczany podatek od wzbogacenia się a tytułu gry na giełdzie papierów wartościowych?. czytaj dalej»
-
Niższa podstawa składki ZUS po wypadku przy pracy
przez: tommy81 | 2012.10.25 11:32:5
Witam miałem wypadek w pracy 26 09 2012 pracuje normalnie na umowe na czas nieokreślony, inspektor stwierdził w protokole że wypadek jest wypadkiem przy pracyi spełnia wymagania def. wypadku przy (...) czytaj dalej»
-
Czy sędzia może przesłuchać tylko jedną stronę na rozprawie?
przez: mm30 | 2012.10.25 16:22:50
Czy na rozprawie cywilnej sędzia może przesłuchać tylko jedną ze stron? Stawiennictwo na rozprawe jest nieobowiazkowe. Ja zawsze jestem na rozprawie (jestem stroną), a strona przeciwna nigdy sie (...) czytaj dalej»
-
Agencja pracy tymczasowej płaci poniżej minimum
przez: Klemik | 2012.10.25 19:44:51
Witam, tydzien temu zostalem zatrudniony przez agencje pracy tymczasowej, dzisiaj podpisalem umowe... Umowa o prace na czas okreslony w pelnym wymiarze czasu pracy (100% etatu - 160h miesiecznie), wynagrodzenie (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania a skarga paulińska przy pożyczce
przez: Zymek | 2012.10.25 23:54:39
W maju 2011 r. podpisałem rozdzielność majątkową z żoną. Mieliśmy wtedy kupione mieszkanie na kredyt. W październiku 2011 r. zaciągnąłem pożyczkę na kwotę przewyższającą wartość mieszkania (...) czytaj dalej»
-
Student prowadzący samochód pod wpływem narkotyków
przez: eystachyy | 2012.10.26 4:11:39
Witam mam 21 lat jestem studentem nie byłem nigdy wcześniej karany lecz wczoraj był ten fatalny dzień.... otóż we wtorek jechałem do akademika autem z kumplem kolo godziny 14 ja prowadziłem auto (...) czytaj dalej»
-
Palenie w ogródku lokalu z zakazem palenia - czy dozwolone?
przez: faf0 | 2012.10.26 9:27:39
Tak naprawdę to właściciel lokalu decyduje czy na ogródku można palić czy nie. Logika mówi żeby zapytać o to kelnera. Ale po prawdzie, to palenie na powietrzu, nie powinno być zakazane, bo dym (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w zasadach odliczania ulg podatkowych - kiedy wchodzą w życie?
przez: izydora50 | 2012.10.26 9:28:27
Ten rok rozliczamy na zasadach z roku 2011. Zmiany które wejdą w żcie w 2013 zaczną obowiązywać od początku roku, nie będą przecież działać w stecz. czytaj dalej»
-
Podatek PIT od umowy dożywocia na mieszkanie
przez: koniu12 | 2012.10.26 9:32:19
Umowa dożywocia powoduje powstanie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od czynności cywilnoprawnych. Wynosi on 2% i spoczywa na nabywcy własności nieruchomości. Dożywotnik może skorzystać (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja emeryta kombatanta bez rodziny
przez: misiekkk | 2012.10.26 9:34:22
W Polsce można eksmitować każdego kto nie płaci za czynsz lub media. czytaj dalej»
-
Czy intercyza jest indywidualna czy ustalona przez prawo?
przez: prawnik27 | 2012.10.26 9:35:36
Intercyze ustala się pomiędzy przyszłymi małżonkami, osoba która rząda intercyzy lub osoby, same ustalają warunki, adwokat lub radca prawny może zasugerować jak mogą one wyglądać. Natomiast (...) czytaj dalej»
-
Kto ponosi koszty sprawy rozwodowej bez orzeczenia winy?
przez: tomrkkk | 2012.10.26 9:36:33
Wydaje mi się że ten ze współmałżonków którego była orzeczona wina. W innym wypadku albo osoba składająca wniosek lub obydwoje jeżeli tak zadecydują. czytaj dalej»
-
Kara za ścięcie drzewa na terenie miejskim
przez: pietrek123 | 2012.10.26 9:40:27
Po pierwsze, jakie drzewo? Brzoza, świerk, cis, buk, dąb? W Polsce mamy rozbudowany drzewostan. Z tego co pani pisze to nie było ono stare bardzo, ale grzywna będzie i tak. Dla przypomnienia, właściciel (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie dochodu z umowy zlecenia przy stypendium socjalnym
przez: sSsylwusia22 | 2012.10.26 10:45:48
Witam! Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego..Składałam wniosek o stypendium socjalne, w zeszłym roku pracowałam na umowę zlecenie, obowiązywała ona 4 miesiące (...) czytaj dalej»
-
Wynajmowanie miejsca postojowego w garażu - podatek
przez: ujex | 2012.10.26 13:38:42
Chciałbym wynająć miejsce postojowe w garażu podziemnym. Nie wiem jak to zrobić, żeby wszystko było zgodnie z prawem (podatek?) Proszę o pomoc. czytaj dalej»
-
Skradziona lodówka z depozytu akademika - odszkodowanie
przez: mrozowskim | 2012.10.26 20:28:33
Temat jest zamknięty. Należy cieszyć się ze znalezionej lodówki i tyle. Nikomu nie da się już nic udowodnić. Kto miał lekcję wyciągnąć z tego zajścia, już wyciągnął. czytaj dalej»
-
Prowadzenie sklepu podczas L4 - zatrudnienie pracownika
przez: michalinc | 2012.10.26 20:44:32
Prowadzę sklep, muszę iść na L4 czy w tej sytuacji muszę go zamkąć na okres zwolnienia? czy wystarczy, że zatrudnię pracownika na umowę zlecenie? czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za fakturę podpisaną przez osobę trzecią
przez: eellaa | 2012.10.26 20:52:55
Dziekuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Przepisanie domu na dzieci bez udziału matki za granicą
przez: drabik88 | 2012.10.26 22:25:56
Witam. Pisze do Państwa z nietypowa sprawa. Otóż moi rodzice są właścicielami domu jednorodzinnego, który posiada 2 osobne wejścia, kilka lat temu została dostawiona 2czesc domu. Z domu z ojcem (...) czytaj dalej»
-
Wymiar godzin pracy w centrum handlowym - nadgodziny
przez: AnnaHanna | 2012.10.27 1:14:6
Witam. Mam problem w kwestii wymiaru godzin na pełny etat. Otóż pracuję w centrum handlowym, w małym sklepie. Sklep ten pracuje 7 dni w tygodniu i do jego obsługi przydzielone są tylko dwie osoby. (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po śmierci ojca - roszczenia siostry
przez: karolinka50500 | 2012.10.27 14:28:50
Dom i działka 20arów pod wieczystym użytkowaniem. Mój tata,który był głównym właścicielem zmarł w 2002r., sprawa o podział majątku odbyła się w sądzie po śmierci taty. Prócz mnie w tym (...) czytaj dalej»
-
Czy 15-latka może iść sama na przesłuchanie jako świadek?
przez: wika649 | 2012.10.27 15:17:17
mam 15 lat i zostałam wezwana na komendę w charakterze świadka, by złożyć zeznania. tak wiec moje pytanie brzmi: mogę iść sama czy muszę z opiekunem prawnym bądź osoba dorosła? czytaj dalej»
-
Poręczyciel kredytu - jak zatrzymać egzekucję do spłaty przez dłużnika?
przez: toudi24 | 2012.10.28 2:21:15
Witam, Kilka lat temu dostałem od wtedy banku GE Money bank kartę kredytową. Wszystko było cacy do puki miałem pracę i kredyt spłacałem. Niestety powinęła mi się noga i zostałem z długiem (...) czytaj dalej»
-
Stawianie znaków przez deweloperów i wspólnoty mieszkaniowe
przez: iryda | 2012.10.28 14:55:51
Witam, deweloper przy oddawaniu poszczególnych bloków na osiedlu wydzielił sobie z nieruchomości drogi dojazdowe na osiedlu. Zostało to wykonane po obrysie chodnika - tj. nieruchomość na której (...) czytaj dalej»
-
Zamiana głównego najemcy przed wykupem mieszkania komunalnego
przez: miczarzycki | 2012.10.28 15:14:29
problem w tym, że zaciągnąłem już porady specjalistów. Sugerowali oni podjęcie ryzyka i próby zamiany głównego najemcy mieszkania zgodnie z procedurą gminy. Problem w tym, że mieszkanie znajduje (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie egzekucji komorniczej dla niepełnoletniego
przez: 12czarek34 | 2012.10.28 17:2:1
Witam. Kilka dni temu przyszlo do mnie pismo o wszczeciu egzekucji komorniczej. Moj dług polegal na tym, ze nie zaplacilem grzywnej o wysokosci 380zl, teraz razem z kosztami egzekucji komorniczej wyszło (...) czytaj dalej»
-
Jak uzyskać opiekę nad dzieckiem gdy matka go porzuciła?
przez: megido | 2012.10.28 17:4:51
Witam, mam pytanie. Jakie wioski/pozwy należy złożyć by małoletnie dziecko zostało przy ojcu? Sytuacja wygląda tak, iż po dwóch rozprawach dotyczącyh alimentów, a następnie ustalenia widzeń (...) czytaj dalej»
-
Tajemniczy klient - umowa zlecenia czy o dzieło?
przez: sl002 | 2012.10.28 23:0:42
Witam, czy prace typu; - tajemniczy klient; - audytor/kontroler; to pracę które noszą znamiona umowy zlecenia, czy umowy o dzieło?? Mam możliwość wykonania kilku zleceń tego typu z firmą (...) czytaj dalej»
-
Kredyt na raty dla młodocianego pracownika
przez: oluniaaa944 | 2012.10.28 23:12:31
witam. Mam do was pytanie. Jestem młodocianym pracownikiem mam już ukończone 18 lat. Chciałabym zwiasc sobie coś na raty. Z uczniowskiego dostaje 200 zł i za ta kwotę miałaby być rata. Czy jest (...) czytaj dalej»
-
Umowa dożywocia a zachowek spadkowy
przez: krosta | 2012.10.29 9:10:59
Nie, jeżeli dostanie pan mieszkanie na zasadzie dożywocia (babci), to rodzina może panu za przeproszeniem naskoczyć. Nikt nie będzie miał prawa do spadku w postaci mieszkania ani do rządania zachowku (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów bez znania adresu męża
przez: dr.miodek | 2012.10.29 9:13:12
Złożyć wniosek do sądu o ustalenie, ale lepiej wynająć detektywa i potem iść do sądu. czytaj dalej»
-
Czy umowa darowizny musi być w formie aktu notarialnego?
przez: borys0011 | 2012.10.29 9:13:42
Tak jak pan już napisał, umowa darowizny sporządzona w formie innej niż akt notarialny jest nieważna. czytaj dalej»
-
Kiedy rodzina nie płaci podatku od darowizny?
przez: jenekk | 2012.10.29 9:16:35
Do zupełnego zwolnienia od podatku od spadków i darowizn są wybrane osoby z Grupy I podatku. Tak więc pytanie czy należy pan do tej grupy? I grupa to dla przypomnienia: Małżonek, syn, córka, wnuki, (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie od wynagrodzenia notariusza - podstawa prawna
przez: totallll | 2012.10.29 9:17:49
Rozumiem że odpowiada Pan w imieniu notariuszy, tak więc Pana odpowiedzi nie biorę na poważnie. Proszę o odpowiedź osób nie ironizujących i poważnych. czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów z osoby przebywającej za granicą
przez: ojciec kuby | 2012.10.29 9:19:25
Cyt.: \"orzeczenia alimentacyjne wydane w jednym państwie Unii Europejskiej, a także pochodzące z tych państw i w nich wykonalne ugody sądowe i dokumenty urzędowe w sprawach alimentacyjnych, będą (...) czytaj dalej»
-
Ukrywanie majątku przez dłużnika alimentacyjnego
przez: kropelka_deszczu | 2012.10.29 9:20:29
Dziękuje za odpowiedź. Na pewno zgłoszę sprawę w US. czytaj dalej»