Archiwum Forum Listopad 2012
(1315 tematów na forum)
-
Rozwód po latach małżeństwa - podział majątku i alimenty
przez: KontrOlka | 2012.11.2 22:22:41
Potrzebuję porady - chodzi o moich rodziców. Mama 58 lat, ojciec, imwalida I grupy, ppłk w stanie spoczynku, 74 lata. Może od początku.. Moja mama życie poświęciła wychowywaniu mnie i mojego rodzeństwa, (...) czytaj dalej»
-
Jak zdać mieszkanie komunalne - procedura zwrotu
przez: agrawka11 | 2012.11.2 22:24:9
jak zdac mieszkanie komunalne? czytaj dalej»
-
Roszczenia właściciela bez kaucji - czy można żądać pełnej sumy?
przez: madzius2 | 2012.11.2 22:43:53
Witam probowałam dogadac sie z włascicielka mieszkania ze zapłace jej ta sume co jest zatwierdzone w protokole jednak ona nie chciała słuchac o tym i powiedziała iz albo zapłace jej całosc albo (...) czytaj dalej»
-
Kiedy postanowienie komornika jest prawomocne?
przez: oportel | 2012.11.2 23:23:3
kiedy postanowienie komornika jest prawomocne? czytaj dalej»
-
Brak ogrzewania w mieszkaniu komunalnym - co robić?
przez: Łukasz | 2012.11.3 8:57:25
Brak ogrzewania i komina na mieszkaniu komunalnym co z tym zrobić ? Co mam zrobić jeżeli w mieszkaniu komunalnym 90m2 mam 1 piec,6 pomieszczeń ,3 małych dzieci i brak innego komina w który można (...) czytaj dalej»
-
Fałszywy alarm przeciwpożarowy - kto płaci koszty?
przez: doradca505 | 2012.11.3 9:52:32
W pierwszej kolejności musisz ustalić na jakiej podstawie chcą obciążyć Cię ?karą?. Czy straż pożarna nałożyła na nich obowiązek zapłaty, czy robią to na podstawie swojego wewnętrznego (...) czytaj dalej»
-
Czy dziadkowie mogą płacić alimenty za niesolwentnego ojca?
przez: honos | 2012.11.3 10:34:51
czy w przypadku jezeli ojciec nie płaci w całości zasądzonych alimętów na dziecko, mops moze wystąpić o zasądzenie od dziadków alimetów w cześci nie płaconej przez ojca dziecka? czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów szkolenia przy przeprowadzce małżonka
przez: kewlys | 2012.11.3 12:39:15
Witam, Rok temu brałem udział w szkoleniu któr kosztowało 5000zł. Po szkoleniu podpisałem lojalkę na 2lata. Jakiś czas później moja żona znalazła pracę w mieście oddalonym o 150km. Mi po (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie się od decyzji o przyjęciu na studia płatne
przez: protazyl | 2012.11.3 14:49:17
Witam, Składałam papiery na 2 uczelnie (UW i SGH), w toku rekrutacji zostałam przyjęta na obie, ale wybrałam jedną (SGH). Są to studia popołudniowe, więc płatne. Nie podpisywałam umowy z UW, (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie się od decyzji o przyjęciu na studia płatne
przez: protazyl | 2012.11.3 15:5:45
Witam, Składałam papiery na 2 uczelnie (UW i SGH), w toku rekrutacji zostałam przyjęta na obie, ale wybrałam jedną (SGH). Są to studia popołudniowe, więc płatne. Nie podpisywałam umowy z UW, (...) czytaj dalej»
-
Odzyskiwanie nieruchomości odebranych dekretem Bieruta w Warszawie
przez: twist62 | 2012.11.3 20:47:2
Witam. Mam takie pytanie - wątpliwość. Sprawa ogólnie dotyczy próby odzyskania nieruchomości odebranej "dekretem Bieruta" w Warszawie moim przodkom, a bardziej dokładnie - czy wnioski (i stosowne (...) czytaj dalej»
-
Czy można ubiegać się o alimenty mając wyrok z orzekaniem winy męża?
przez: Bożena | 2012.11.4 16:6:36
Mam wyrok z orzekaniem winy męża, Czy mogę się ubiegać o alimenty? czytaj dalej»
-
Czy bezrobotna córka musi płacić ojcu za media?
przez: ania277 | 2012.11.4 17:12:23
witam,prosze o rady czy moj ojciec ma prawo rzadac ode mnie opłat za media jesli mieszkam w jego domu,gdzie jestem zameldowana i jestem bezrobotna, zarejestrowana w pup samotna matka?wypisal mi usredniona (...) czytaj dalej»
-
Mechanik nie naprawił auta po miesiącu - jakie mam prawa?
przez: mifof | 2012.11.4 18:7:19
Witam, 1-go pazdziernika tego roku oddalem swoje auto (golf 4) do mechanika. Po rozgrzaniu silnika na luzie auto szarpalo na wolnych obrotach (silnik chodzil nierowno) Mechanik stwierdzil ze przyczyna (...) czytaj dalej»
-
Kaucja w sądzie vs prokuratura - przychylność
przez: AgatKaaxDddd | 2012.11.4 20:15:30
Słuchajcie mój kolega pełnoletni kradł i pożyczał pieniadze i inne rzeczy , jak policja go złapie to ile trzeba zapłacić kaucji aby go wyciągnąc ? ma na koncie 10 listów gończych . czytaj dalej»
-
Czy w testamencie wszyscy spadkobiercy muszą być wymienieni?
przez: Łukasz27 | 2012.11.5 9:17:1
Nie, wymienienie z imienia i nazwiska nie jest konieczne. Ale nie zmienia faktu że napewno wymienienie danej osoby z nazwiska nie trwa dużo dłużej niż np. napisanie \"mój syn\". Bo sprawa będzie (...) czytaj dalej»
-
Czy spadkobierca może być świadkiem testamentu?
przez: waldemara4 | 2012.11.5 9:20:43
Nie, nie ma takiej możliwości. Nie wiem natomiast czy przez to spadke jest nieważny czy osoba nie dostanie testamentu? czytaj dalej»
-
Co to jest testament urzędowy?
przez: erykmm | 2012.11.5 9:21:10
To samo co testament allograficzny, chodzi o to ze musi być spisane przez urzędnika. czytaj dalej»
-
Czy można cofnąć darowiznę działki po 3 latach?
przez: sycylia7 | 2012.11.5 9:24:33
Z jakiego powodu? Ogólnie dawanie i odbieranie od tak sobie jest nie możliwe. Poza tym darowizna była 3 lata temu, teraz jest już to właśność tej osoby, trwale(zapewne) użytkowana. Proszę podać (...) czytaj dalej»
-
Kradzież kwiatów i świeczek z grobu na cmentarzu
przez: anikka | 2012.11.5 9:27:16
Mandat grzywny za to jest, nie więzienie, no chyba że będzie to większa kradzież, lub któreś z kolei wykroczenia. Takie sprawy mimo małej straty materialnej traktowane sa jako spore straty moralne. (...) czytaj dalej»
-
Pozew za kłamstwa i przekłamania w gazecie
przez: michałł2 | 2012.11.5 9:30:55
Uwarzam że, osoba odpowiedzialna za napisanie art. i klepinięcie go do druku powinny poleciec. Sprawa sądowa potrzeba nie jest. Naturalnie o ile te osoby odpowiedzą za sianie zamętu. czytaj dalej»
-
Poruszanie tematu homoseksualizmu na lekcjach w szkole
przez: wrażżż | 2012.11.5 9:32:52
Takie zachowanie należy zgłosić do Kuratora Szkolnego, a w między czasie zgłosić dyrekcji szkolnej. Słusznym byłoby nagrać zachowanie nauczyciela na komórce, w dzisiejszej dobie komórek z aparatami (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za zmianę planu zagospodarowania przestrzennego
przez: tymonek00 | 2012.11.5 9:33:45
Tak, jak nabardziej w takich przypadkach przysługuje odszkodowanie za zmiany planu zagospodarowania. Dobrze jest skontaktować się z miastem w tej sprawie lub gminą. czytaj dalej»
-
Sprzedaż alkoholu nieletniemu przez osobę trzecią
przez: milkiwej | 2012.11.5 9:38:4
:) Ufff to ze mnie trochę zeszło ciśnienie teraz. Tak skłamał i powiedział tak jak napisałeś. czytaj dalej»
-
Sąsiad zasłonił słońce banerem reklamowym na domu
przez: zbycho53 | 2012.11.5 9:40:24
Trzeba zgłosić to jako łamanie przepisów na policję, nie wiem czy do nadzoru też... trudno mi powiedzieć bo to w sumie plastikowa płachta jest a nie baner stały. Napewno pójdzie do demontażu. (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie progów dochodowych dla świadczeń rodzinnych
przez: anna12 | 2012.11.5 10:3:23
Podwyższenie progów dochodowych uprawniających do otrzymania świadczeń rodzinnych zasiłki będzie mogło otrzymać nawet do 140 tysięcy więcej osób. Jest to możliwę dzięki waloryzacja progów, (...) czytaj dalej»
-
Nowe przepisy o obywatelstwie polskim - warunki uznania
przez: mikołaj43 | 2012.11.5 10:5:42
W sierpniu weszły w życie nowe przepisy. Warunkiem do uznania za obywatela polskiego jest posiadanie stabilnego i regularnego źródła dochodu, tytułu prawnego do zajmowania lokalu mieszkalnego oraz (...) czytaj dalej»
-
Obowiązkowe badania lekarskie pracowników - propozycje zmian
przez: maks37 | 2012.11.5 10:8:53
Ruch Palikota chce, by wstępne i okresowe badania lekarskie pracowników były obowiązkowe. Jednak mają być one obowiązkowe jedynie w tych zawodach, które wymagają stwierdzenia braku przeciwwskazań (...) czytaj dalej»
-
Zostawianie dzieci samych w domu - konsekwencje prawne
przez: elcik78 | 2012.11.5 10:37:17
Mama 12 córkę i 6 letniego syna.obecnie jestem w separacji i wychowuje dzieci ...często zostawiam dzieci same w domu gdyż moja praca jest w trybie zmianowym.Starsza córka jest (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie diety za pracę poza miejscem zamieszkania
przez: ujex | 2012.11.5 13:6:10
ponad 3 lata pracowałem w firmie gdzie miejsce pracy było poza moim miejscem zamieszkania.Firma zapewniała mi jeden posiłek dziennie(nie przekraczający 12 zł). Rozstałem się z pracodawcą jednak (...) czytaj dalej»
-
Nieskończące się odwołania od wyroku alimentacyjnego
przez: annakomor40 | 2012.11.5 13:46:52
witam,w kwietniu zlożyłam pozew do sądu rejonowego o podwyżke alimentow na trojke dzieci z kwoty 180zł na 350 zł ,sąd przychylił się do mojego pozwu jednak moj były mąż się sprzeciwił i ciagle (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie w ciąży - czy przysługuje L4 i chorobowe?
przez: jussi93 | 2012.11.5 16:0:56
Mam pytanie, tak ja w temacie: od kwietnia 2012- do pażdziernika włącznie miałam umowe zlecenie, od 1 listopada zawarłam umowe na miesiąc przez agencje pracy tymczasowej ktora ma byc przedluzana (...) czytaj dalej»
-
Prawo do widzeń z dzieckiem do 3 lat i wysokie alimenty
przez: Paul | 2012.11.5 16:43:10
Prawo do widzenia dziecka do lat 3ech przez ojca? Nie mieszkam z moją żoną już od kilku miesięcy. Mamy dziecko które jest w wieku 1roku. Chcę rozwieźć się z moją żoną na co ona straszy mnie, (...) czytaj dalej»
-
Przysposobienie dziecka przez nowego męża matki
przez: adam1992 | 2012.11.5 19:4:7
Witam. Mam takie pytanie zwiazane z opieka nad nieletnia bo jest w adopcji i czy da sie jakos to rozwiazac ? I drugie pytanie w jaki sposob mozna przejac obieke i czy da sie jezeli jestem opcy dla tej (...) czytaj dalej»
-
Prawo równego dostępu do urzędów - pomoc ze zrozumieniem
przez: fusio | 2012.11.5 20:6:41
Witam Jestem studentem choć nie prawa i za zadanie mam rozwinąć termin prawa równego dostępu do urzędów prosił bym o jakieś ukierunkowanie mnie w tym temacie co to dokładnie jest i na czym (...) czytaj dalej»
-
Lokalizacja przynależnego strychu w mieszkaniu
przez: hurtlex | 2012.11.5 21:17:45
Kupiłem mieszkanie 3 lata temu od ponad 10 lat nikt tam nie mieszkał chciał bym adoptować strych na mały pokój strych posiada 6,90 m2.Wejście na strych znajduje się w środkowym wejściu budynku. (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie udziałów w niemieckiej firmie - obowiązki podatkowe
przez: omichalo | 2012.11.5 22:44:0
Dzień dobry, chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie pewnej sytuacji, mianowicie, mój brat ma własną firmę w Niemczech i chce mi przekazać 5% udziałów w niej. Jak to wygląda w świetle (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nadpłaty do komornika po spłacie długu
przez: toffik4410 | 2012.11.5 23:10:6
...tak komornik po rozliczeniu dlugu dokona zwrotu nadwyzki . Sama mialam podobna sytuacje i dostałam zwrot . czytaj dalej»
-
Przejazd na żółtym świetle - jaka prędkość usprawiedliwia?
przez: janekk52 | 2012.11.6 9:16:45
Nie ma w przepisach czegoś takiego jak określona prędkość w takich sytuacjach. To policjant decyduje czy miał pan możliwość wychamowania bezpiecznego czy też nie. W razie konieczności może (...) czytaj dalej»
-
Karta Multisport dla pracowników na umowach zlecenie
przez: colacola | 2012.11.6 9:22:0
wróć.... jest o ile pracodawca zgodzi się napisać że pracownik będzie pracować jeszcze rok w danym miejscu pracy. Ale to mało prawdopodobne że pracodawca coś takiego zrobi na umowie zlecenie. czytaj dalej»
-
Mur 2,20m plus metalowe ogrodzenie - czy zgodne z prawem?
przez: waclaw76 | 2012.11.6 9:23:25
Mur to mur, ogrodzenie to ogrodzenie. Przecież jakby pan miał ogrodzenie metalowe na wysokość 10 metrów to nic by nie było prawda? No więc tutaj też tak może być, 2,20 mur i git, bo tyle ma być (...) czytaj dalej»
-
Kolizja z osobą wysiadającą z tramwaju - kto ponosi winę?
przez: prawnik27 | 2012.11.6 9:28:45
art.26 paragraf 6 kodeks drogowy mówi, iż: \"Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nie znajdującego (...) czytaj dalej»
-
Zakaz palenia w pracy - czy pracodawca może zabronić palenia?
przez: bratek42 | 2012.11.6 9:50:22
Witam sprawa ywgląda następująca. Przy podpisywaniu umowy nie było słowa o tym czy pale lub że w pracy nie pali się. Ku moje mu zdziwieniu dowiedziałem się o tym po ytygodniu od kierownika która (...) czytaj dalej»
-
Zmiana kierunku studiów a prawo do stypendium
przez: jatojatoja | 2012.11.6 10:12:57
Witam. Chciałbym zmienić kierunek studiów i wydział na uczelni technicznej. Złożyłem podanie o stypendium, które ma zostać rozpatrzone do końca listopada. Mam pytanie kiedy będę mógł starać (...) czytaj dalej»
-
Syn zmienił kłódkę na drzwiach dachu - jakie kary grożą?
przez: guster | 2012.11.6 12:48:53
Witam. mój syn zmienił kłódkę założona przez administrację, do drzwi na dach bloku. Proszę nie pytać po co bo to baran jest i tyle. Mam pytanie czy za taki czyn, o ile zostanie określone że (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna a prowadzenie biznesu internetowego
przez: habbalaba | 2012.11.6 13:24:54
Witam, Mam pytanie chciałbym wejść z kimś w spółkę i otworzyć biznes internetowy. Jednak mam rentę rodzinną po zmarłym Ojcu. Teraz pytanie jak rozwiązać problem który polega na zarabianiu (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż przez Allegro - reklamacja i zwrot kurki z Topshop
przez: klaudussc | 2012.11.6 14:4:5
Witam. Chciałabym się podłączyć pod temat. Otóż ja problem mam taki, iż pewna pani kupiła u mnie kurtkę, która była z TOPSHOPu. Miałyśmy problem z finalizacją transakcji, ponieważ w wiadomości (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż papierosów nieletnim - konsekwencje dla sprzedawcy
przez: Smietankaa1 | 2012.11.6 15:23:17
sprzedawca kiosku, ktory wydawał papierosy nieletnim. jakie będzie miał konsekwencje. otrzymał wezwanie na policje, osoba której sprzedał też takie otrzymała: w charakterze świadka. wezwanie jest (...) czytaj dalej»
-
Charakterystyka energetyczna dla zabytku - czy wymagana?
przez: kinga.wlodarczyk | 2012.11.6 16:32:32
Mam pytanie dotyczące charakterystyki energetycznej dla zabytku. Obiekty wpisane do rejestru są zwolnione z świadectwa, ale czy mimo zwolnienia, do projektu budowlanego należy wykonać charakterystykę (...) czytaj dalej»
-
Obdukcja pobicia przez lekarza pierwszego kontaktu
przez: mampytanie1 | 2012.11.6 16:36:13
Witam. Przeczytałem, że obdukcję może zrobić każdy lekarz. Zostałem pobity i poszedłem na policje, policjant, który mnie przyjął powiedział, że muszę przyjść z obdukcją albo zaświadczeniem (...) czytaj dalej»