Archiwum Forum Maj 2012
(275 tematów na forum)
-
przez: janina99 | 2012.5.2 9:23:22
to pewnie zależy od tego jak zadecydowało kierownictwo firmy, ale dobre pytanie, bo ustalenie kierownictwa często kłócą się z tym co mówi prawo, pewnie dlatego że kierownicy to nieuki ale lizodupy! czytaj dalej»
-
Wniosek o przymusowe leczenie 2012.
przez: nikon55 | 2012.5.2 9:24:17
są do pobrania na stronie MZ zdaje się albo NFZ. czytaj dalej»
-
Konieczność zmian w sposobie przetargów i płacenia za pracę firmą.
przez: adka5 | 2012.5.2 9:25:50
hehehe no jaha, u nas dlaej króluje przekonanie że im taniej tym lepiej, bo wiecej zostnaie w kieszeni... aż do pierwszego remontu np. swiezej drogi tydzien lub dwa tygodnie po jej oddaniu... tak uwazam (...) czytaj dalej»
-
Proces Zbigniewa Góry o 17 mln od Państwa.
przez: marcinn32 | 2012.5.2 9:28:35
trzymam za pana kciuki, i mam nadzieje że polecą stołki poza tym że dostanie pan wysokie odszkodowanie!! czytaj dalej»
-
przez: Eloi | 2012.5.2 10:17:59
Dwie młode osoby bez ślubu i wspólne mieszkanie kupione przez jedno z nich. Spłacamy mieszkanie na pół. Pytanie czy istnieje jakaś forma spłaty, która gwarantowałaby mi ewentualny zwrot kosztów, (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy w trybie natychmiastowym
przez: elpasonaso | 2012.5.2 11:44:51
jak masz pytanie z prawa pracy to tutaj napisz, https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ to porady prawne, wszystko ci wyjaśnią oc i jak. czytaj dalej»
-
Proszę o pomoc. Co robić, gdy żona (trwa rozwód) utrudnia kontakty z dzieckiem?
przez: Henryk3 | 2012.5.3 13:7:47
W warszawie jest stowarzyszenie w stronę ojca ale jakoś bym się nie podniecał efektami ich działalności. Jak chcesz mieć dobre kontakty to musisz się jak najwięcej z synem widywać. No i nie napisałeś (...) czytaj dalej»
-
Zeznanie po terminie - PIT 2011
przez: kazara | 2012.5.4 13:28:4
Uwaga spóźnialscy. Nieterminowe złożenie zeznania to wykroczenie skarbowe. US może dać za to mandat, zwykle są to sumy nawet do kiluset złotych. Dobra wiadomość jest taka że zwykle US rezygnuje (...) czytaj dalej»
-
prawo do spędzenia nocy z chłopakiem
przez: suchar5 | 2012.5.4 13:35:57
chyba nie ma takiego prawa;p w sredniowieczu było prawo pierwszej nocy, no ale to by ocjciec twojego chłopaka miał tutaj wiele do powiedzenia, ale uwierz mi, raczej bys tego nie chcaiła. czytaj dalej»
-
przez: lukasz_25 | 2012.5.4 13:38:19
O ile spółdzielnia w regulaminie nie zaznaczyła ze nie mozna palic to mozna, ale jak np. napisali ze nie mozna rozsiewac zapachów ktore moge utrudniac zycie innym sasiadom to tzn ze jest to ukryty (...) czytaj dalej»
-
Czy dozwolone jest palenie ogniska albo grilla na trawniku.
przez: piter88 | 2012.5.4 13:39:24
nie, nie jest, grill to jeszcze pół bidy, bo mozna zamknac albo przenisc, z ogniskiem to inna sprawa, w miescie nie wolno palic ogniska chyba ze na swojej działce, lub ziemi, lub budynku. w innym wypadku (...) czytaj dalej»
-
pobicie przez osobe nie pełnoletnia.
przez: albertkow | 2012.5.4 13:39:45
jak ponizej 17 lat to sąd rodzinny. i pewnie kurator do tego czytaj dalej»
-
Ubiezpieczenie zdrowotne małżonki z zagranicy
przez: Joorkan | 2012.5.4 16:0:51
Witam, wkrótce biorę ślub z narzeczoną z Gruzji. Jestem studentem i utrzymują mnie rodzice, także ubezpieczony zdrowotnie jestem pod rodzicami. Będziemy ubiegać się o zezwolenie na zamieszkanie (...) czytaj dalej»
-
przez: niulka | 2012.5.4 16:35:37
Możesz tylko zastanów się co zrobi z tym młodzież bo ja wam powiem że czasem może to się skończyć że matka dołoży i otworzy drzwi młodzieży z hasłem wynajmij sobie pokój. czytaj dalej»
-
skarga pauliańska a zrzeczenie się dziedziczenia przez dlużnika
przez: szon_konery | 2012.5.4 21:28:19
Najmocniej przepraszam za zamieszczenie tematu w złym dziale. czytaj dalej»
-
przez: Zenek | 2012.5.5 10:37:5
Wydłużenie dachu dwuspadowego Mam domek jednorodzinny z dachem dwuspadowym pokrytym eternitem. Chcę wymienić pokrycie dachowe i jednocześnie wydłużyć dach o 40 cm. Czy na wydłużenie dachu potrzebne (...) czytaj dalej»
-
nieobyczajne zachowanie - sprawa w toku
przez: Arudek2007 | 2012.5.5 11:48:17
Mozna ją posiąść - aby dobrowolnie! na miedzy między warkoczami (ziemi). czytaj dalej»
-
przez: miroslaw21 | 2012.5.6 8:32:10
Jezeli moja mama oddala mojemu synowi mieszkanie w darowiznie,to czy moja siostra moze sie upomniec o tak zwany zachowek w postaci czesci mieszkania lub splaty czesci jego wartosci.Jezeli tak toco mozna (...) czytaj dalej»
-
kolejna umowa na tym samym stanowisku.
przez: sosu | 2012.5.7 9:28:9
dobre pytanie, o to samo chciałbym się dowiedziec, martwi mnie tylko to że nikt tu na tym forum nie odpowiada... tzn nie daje konkretnych odpowiedzi... jakiś prawnik wie jak z tymi umowami jest? czy (...) czytaj dalej»
-
Święto Flagi i znieważanie flagi państwowej.
przez: marza691 | 2012.5.7 9:29:1
hej a ile taka grzywna wynosi?! czytaj dalej»
-
wyrejestrowanie z urzedu pracy 2012
przez: tytusss | 2012.5.7 9:29:36
nie, zawsze możesz sie wyrejestrować, nie ma za to żadnej kary, jest to dobrowolne. czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyniku egzaminu na L- prawo jazdy?
przez: wacek56 | 2012.5.7 9:31:37
Droga Pani, jaki dokładnie był powód oblania przez Panią egzaminu? Co to znaczy uwziął się, proszę dać przykład tego zachowania egzaminatora. W samochodach są kamery i one wszystko rejestrują, (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie karalności - prosze o podpowiedz.
przez: miaciek71 | 2012.5.7 9:33:6
Z tego co wiem to nie ma takiej rzeczy w kodeksie karnym która przedawnia się po roku, radze odezwać się w swojej sprawie, i iść na komendę albo sprawdzić w sądzie czy w pańskiej sprawie toczy (...) czytaj dalej»
-
25 punktów karnych - możliwość swobodnej jazdy
przez: abimelek | 2012.5.7 9:35:38
... ja to rozumiem jako celowe uniknięcie odpowiedzialności i celowe oraz złe rozumienie i wykorzystanie prawa. Skoro przekroczyło się 24-25 pkt. to nara, tracisz prawko, a nie wykorzystujesz motyw (...) czytaj dalej»
-
niedrożne rowy melioracyjne - zalanie terenu
przez: warsz | 2012.5.7 9:38:3
Prawnicy na forum chyba dalej są na weekendzie majowym... ze swojej prostej wiedzy mogę powiedzieć, że tak, powinni płacić za szkody wyrządzone przez albo zrobienie albo nie dbanie o przejrzystość (...) czytaj dalej»
-
przez: kurek66 | 2012.5.7 10:48:38
Hej. Mam pytanie dotyczące opłat za pobyt w izbie wytrzeźwień. Czy te oplaty są regulowane przez prawo w jaki kowlwiek sposób, tzn czy sa regulowane odgórnie, ustawowo, czy kazdy ośrodek moze sobie (...) czytaj dalej»
-
przez: GrzegorzWr | 2012.5.7 18:8:32
Witam. A co jesli mieszkam na wsi i za ogrodzeniem całymi dniami ujadają 2 psy? Rzucają się do ogrodzenia płosząc moje konie, narażając osoby prowadzące je na urazy oraz doprowadzają do szału (...) czytaj dalej»
-
przez: bondżowi | 2012.5.8 8:55:44
za to w nowym taryfikatorze grozi 50zł mandatu. czytaj dalej»
-
przez: widmił | 2012.5.8 8:56:31
Nie proszę panią, sprawa będzie rozstrzygnięta raz jeszcze, tylko że w sądzie okręgowym, tka jak powinna. czytaj dalej»
-
przez: wolimir | 2012.5.8 8:57:25
napewno pierwsze w kolejności będzie dziecko, tzn. świadczenie alimentacyjne, co do reszty, to zależy od tego jak zadecyduje sąd. czytaj dalej»
-
Naruszenie zakazu czepiania się pojazdów jadąc rowerem.
przez: speeder | 2012.5.8 8:57:44
proszę panią, kara za to jest równą 100 złotym grzywny. czytaj dalej»
-
przez: nata90 | 2012.5.8 9:7:19
Zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie która pokryła koszty pogrzebu. Zasiłek pogrzebowy przysługuje w wysokości 4000 zł. Środki na pogrzeb państwowy mają gminne/miejskie ośrodki pomocy społecznej, (...) czytaj dalej»
-
ile zwrotu podatku pobiera poczta??
przez: piotr.slomiany | 2012.5.8 13:53:53
Nie prawda poczta pobiera 1% od kwoty zwrotu plus 5.40 zł stałej opłaty manipulacyjnej. czytaj dalej»
-
Umowa z siłownią z osobą niepełnoletnią.
przez: yeshadbe | 2012.5.8 15:35:46
Witam, Moja córka 16 letnia w lutym przepisała umowę członkostwa na siłownię, jednak nie dostała żadnego dokumentu jedynie potwierdzenie wpłaty. Ma stałe zlecenie na swoje konto, izzykonto. (...) czytaj dalej»
-
Towar niezgodny z opisem - allegro
przez: Timbaland | 2012.5.8 18:16:14
Witajcie, mam dość spory problem. na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2288475481 zakupilem telefon. Zapoznajcie sie z opisem - autor pisze tylko o minimalnych sladach uzytkowania (...) czytaj dalej»
-
bezprawne wejście sasiada na działkę
przez: plumm | 2012.5.8 23:15:39
Moi rodzice aktualnie są właścicielem działki. Mój dziadek ? poprzedni właściciel tej działki udostępnił (bez wpisów do ksiąg i prawdopodobnie żadnych dokumentów) część swojej działki (...) czytaj dalej»
-
przez: pietjaaa89 | 2012.5.8 23:50:35
[cytat] [cytat] Witam mam takie pytanie prawie 3 lata temu dostałem tzw zawiasy 6 miesięcy na 3 lata zostało około pol roku do odwieszenia grzywnę oraz kuratora bo nie miałem 21 lat skończone (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w prawie prasowym zaproponowane przez Senat 2012 !!
przez: natak71 | 2012.5.9 8:40:42
Dziwnym jest fakt iż, nikt z panów senatorów teraz ine chce się przyznać do pomysłu, teraz pomysł pojawił się sam i nawet trudno nazwać go wspólnym, bo do tego jaskółczego jaja nikt się nie (...) czytaj dalej»
-
uwaga na mandat drogowe i mandaty karne!!
przez: aniela75 | 2012.5.9 8:43:49
o policje sie nie martwie, przynajmniej nie o patrole piesze, co innego drogówka... ale straż miejska, zaczyna okres żniw drodzy państwo, a to my jesteśmy ich pszenicą, a w spichelrzach pustki, a (...) czytaj dalej»
-
Jaki mandat za zablokowanie torowiska tramwajowego
przez: lola45 | 2012.5.9 8:53:40
I uwaga jeszcze jedna, nie dziwcie się drodze kierowcy że czasami po tak bystrym zablokowaniu torowiska, przejazdu, chodnika wasze auto jest w innym stanie niż je zostawialiście. Najbardziej radykalny (...) czytaj dalej»
-
możliwość odpracowania zaleglości czynszowych
przez: garb2 | 2012.5.9 8:59:31
Jeżeli dług jest w spółdzielni to trzeba się udać do siedziby i powiedzieć że chce pani zacząć spłacać dług w ten sposób i czy wyrażają na to zgodę. Jeżeli właściciel jest prywatny (...) czytaj dalej»
-
przez: Eryk29 | 2012.5.9 9:4:36
hmmm jakie zmiany jeszcze wprowadza nowelizacja? czytaj dalej»
-
zmiany w emeryturach mundurowych
przez: bondżowi | 2012.5.9 9:5:21
Obejmą tylko tych którzy dopiero wejdą do służby, i tak prawda że mają być niższe, dlatego policja szykuje się już do protestów. czytaj dalej»
-
znalezienie woreczków po narkotykach
przez: wolbosława | 2012.5.9 9:7:40
Pani partnerowi nic nie grozi, ilość narkotyku jest znikoma, w końcu to tylko woreczki w których ten był przetrzymywany, a nie sam narkotyk. Może on być przesłuchany w kwestii tego skąd je ma, (...) czytaj dalej»
-
Cisza nocna i odszkodowanie od miasta!!
przez: stara krowa | 2012.5.9 9:39:11
Hej, proszę o radę. Ostatnio byłam na zebraniu sąsiedzkim, nie chodzę na takie rzeczy ale w tym wypadku temat mnie obejmuje i to bardzo. Chodzi o to ze mieszkam w ścisłym centrum miasta, powiedzmy (...) czytaj dalej»
-
przez: cimira78 | 2012.5.9 10:50:31
Umarł mój tato. Co prawda nie łączyły mnie znim jakieś dobre stosunki, jednak przekazał mi w testamencie wszytsko co miał, niestety miał też sporo długów, czy ejstem zobligowany do spłacania (...) czytaj dalej»
-
Właściciel mieszkania w Wspólnocie Mieszkaniowej wynajmuje swój lokal innym. Sam tam nie mieszka.
przez: J. Latawiec | 2012.5.9 12:56:48
Właściciel mieszkania w Wspólnocie Mieszkaniowej wynajmuje swój lokal innym. Sam tam nie mieszka. Jakie instrumenty prawne Zażąd Wspólnoty ma do dyspozycji aby zmusić właściciela do zdyscyplinowania (...) czytaj dalej»
-
Prawo jazdy szybko i dyskretnie
przez: andrew1573 | 2012.5.9 15:40:51
Witam Masz problem ze zdaniem egzaminów na prawo jazdy. Pomagam w zdobyciu uprawnień. Szybko dyskretnie z wpisem do rejestru. Kontakt: 725 600 388 czytaj dalej»
-
nadużycie pozycji dominującej na poziomie krajowym
przez: mrozowskim | 2012.5.9 20:38:29
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2012.5.10 7:15:28
Proszę zgodzić się na zgłoszenie do sprawy do ZUS. Oni mają prawo i obowiązek potwierdzić jednostkę chorobową u lekarza prowadzącego a nie tylko sprawdzić czy chory jest obecny pod adresem zameldowania. (...) czytaj dalej»