Archiwum Forum Maj 2012
(395 tematów na forum)
-
Odwołanie od wyniku egzaminu na prawo jazdy - czy to możliwe
przez: kandyd | 2012.5.11 9:33:35
.. kurcze ja też jeżdżę bez lampki, w dzień, ale dlatego ze jej nie mam, wieczorami nie jezdze wogóle rowerem, mam złe wspomnienia, wypadek miałem. ale wracajac do tematu, musi byc lapmka rowerowa (...) czytaj dalej»
-
Decyzje o warunkach zabudowy nie muszą być zgodne ze studium
przez: zbigniewa | 2012.5.11 9:34:43
I słusznie!! Wuzetki tka naprawdę szkodziły miastu od dłuższego czasu. Przykłady które tutaj zostały podane to pikuś!! czytaj dalej»
-
Czy pracodawca musi zawiadomić komornika o zakończeniu pracy
przez: oda | 2012.5.11 9:35:12
oczywiście że tak. jest to jeden z jego obowiązków. czytaj dalej»
-
Jakie skutki wniesienia skargi po terminie w prawie egzekucyjnym
przez: sprawiedliwy555 | 2012.5.11 9:35:44
unieważnienie tej skargi, czyli będzie ona odrzucona. czytaj dalej»
-
Czy dzierżawa działek rolnych podlega opodatkowaniu PIT
przez: grapha | 2012.5.11 10:14:3
Witam. Mam takie pytanie. Cd dzierżawy działek rolnych nie ma PIT? Pytam, bo jeśli tka to mam problem, ale nie wydaje mi się. czytaj dalej»
-
Ograniczenie kosztów uzyskania przychodów dla artystów
przez: homosapience | 2012.5.11 10:19:20
Komitet Stały Rady Ministrów zaakceptował te zmianę, zakładająca m.in. ograniczenie w 50-proc. kosztach uzyskania przychodów dla artystów. Od przyszłego roku podwyższone koszty w rozliczeniach (...) czytaj dalej»
-
Źródła informacji UrzÄ?du Skarbowego przy kontroli nieujawnionych dochodów
przez: henia99 | 2012.5.11 10:26:5
Urząd skarbowy ma prawo przeprowadzić kontrolę podatnika, w celu weryfikacji tego czy na pewno nie ukrył on swoich prawdziwych dochodów. Podstawowe źródła informacji, z których korzystają urzędnicy (...) czytaj dalej»
-
Ustanie ubezpieczenia zdrowotnego przy stracie pracy na zwolnieniu
przez: angryy | 2012.5.11 10:37:3
Witam. Chciałbym jak najwiecej dowiedziec się o problemie ustatnia ubezpieczenia w związku ze stratą pracy, a przebywaniem na zasiłku chorobowym. Prosze o informacje i odsyłacze do art. prawa pracy (...) czytaj dalej»
-
Molestowanie w miejscu pracy podczas stażu - jak się bronić
przez: xyz | 2012.5.11 16:51:50
Molestowanie w miejscu pracy Witam. Mam dość poważny problem, jednocześnie jest to dla mnie niezwykle krępująca sprawa. Mam 20 lat i studiuję zaocznie. Chciałam zacząć już jakaś bardziej \"poważną\" (...) czytaj dalej»
-
Molestowanie w miejscu pracy podczas stażu - jak się bronić
przez: xyz20 | 2012.5.11 17:3:27
Witam. Mam dość poważny problem, jednocześnie jest to dla mnie niezwykle krępująca sprawa. Mam 20 lat i studiuję zaocznie. Chciałam zacząć już jakąś "poważniejszą" pracę niż w sklepach, (...) czytaj dalej»
-
Brak wypłaty wynagrodzenia po upadłości pracodawcy na umowie zlecenia
przez: Mochnacki | 2012.5.11 19:16:44
Witam państwa. Pracowałem 3 miesiące na umowie zlecenie w pewnej firmie która świadczyła usługi gastronomiczne/kawa/itp dla innej firmy. Umowę miałem ważna do 8.05.2012r natomiast ostatni raz (...) czytaj dalej»
-
Czy sprzedawca musi zwrócić zadatek gdy transakcja nie doszła do skutku
przez: misiek000 | 2012.5.11 21:1:15
Spisaliśmy umowę przedwstępną ze sprzedającym, sprzedający podpisał ją, były w nim 2 między innymi dwa punkty: § 3. 1. Sprzedawca oświadcza, że na poczet należności z tytułu ceny (...) czytaj dalej»
-
Niska wysokość świadczenia z ubezpieczenia grupowego po śmierci
przez: Gracek112 | 2012.5.12 15:55:45
Mam następujący problem: w styczniu tego roku zmarł mój brat z przyczyn nienaturalnych. Był ubezpieczony w Allianz, dodam że było to grupowe ubezpieczenie zdrowotne. Jego miesięczna składka wynosiła (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych po pracy na pół etatu
przez: lenka | 2012.5.12 16:31:39
myśle że nie, poniewaz ja też nie dostałam po roku pracy na pół etat czytaj dalej»
-
Reklamacja uszkodzonej karty graficznej - jak napisać pismo
przez: arturzaleski | 2012.5.12 17:46:27
http://forum.pclab.pl/topic/788803-Pr%C3%B3ba-oszustwaBlagam-o-pomoc/ Dzień dobry.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy. Proszę o przeczytanie tego wątku na forum i zapoznanie się z sprawą. I (...) czytaj dalej»
-
Pobicie przez kontrolerów biletowych - dochodzenie odszkodowania
przez: ArekLodz | 2012.5.12 18:0:17
Witam mam taki problem: Kikanaście dni temu byłem uczestnikiem pewnej sytuacji... Wyszedłem po narzeczoną na przystanek. Na przystanku zauwazylem, ze stoi z trzema kontrorelami biletów podszedlem (...) czytaj dalej»
-
Jazda rowerem pod wpływem alkoholu - jakie konsekwencje prawne
przez: Epsonikus | 2012.5.12 20:53:47
Witam zostalem zatrzymany przez policje za jazde na rowerze pod wplywem w wydychanym powietrzu mialem prawie promil i dostalem wezwanie zeby stawic sie na przesluchaniu, chcialem dowiedziec sie co mi grozi (...) czytaj dalej»
-
Jak skrócić okres wypowiedzenia umowy zlecenia
przez: monika0007 | 2012.5.12 21:24:15
mam następujący problem: Chciałabym wypowiedzieć umowę zlecenie natychmiastowo, jednak w umowie mam 2miesięczny okres wypowiedzenia. Czy jest jakiś sposób by ten okres skrócić? Czy mogę przykładowo (...) czytaj dalej»
-
Próba wejścia właściciela do mieszkania bez zgody najemcy
przez: obfuskator | 2012.5.13 0:25:19
Moja dziewczyna wynajmuje mieszkanie i dzisiaj, będąc u lekarza, dostała telefon od właściciela i nie zdążyła odebrać. Właściciel chyba nieświadomie nagrał się na pocztę głosową. z wypowiedzi (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż samochodu bez przepisania polisy ubezpieczeniowej
przez: mdab90 | 2012.5.13 13:42:7
Witam Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam następujące pytanie. Opisze swoją sytuacje. Kupiłem samochód 13 marca 2012. Polisa była w TU inter risk ważna do 15 maja 2012r. Nie przepisałem (...) czytaj dalej»
-
Czy można wycofać sprawę o stalking i świadka
przez: marzena81 | 2012.5.13 18:34:10
potrzebuje odpowiedzi na pytanie, czy mam mozliwosc wycofania sprawy o stalking wobec bylego meza, lub czy moge odmowic wyjasnien przed sadem. Chce rowniez sie dowiedziec, czy mam mozliwosc wycofania swiadka, (...) czytaj dalej»
-
Co grozi za powtórne posiadanie narkotyków w okresie zawieszenia
przez: prazynka | 2012.5.13 20:19:21
CO MOGE ZROBIC W TAKIEJ SYTUACJI???? w 2009 mialem 1 problem z prawem o posiadanie 0,4g mariuchuany poddalem sie dobrowolnie karze , potem po niecalych 3 latach w okresie zawiasow mialem drugi problem (...) czytaj dalej»
-
Czy można domagać się zapłaty za mieszkanie matki wyrzuconej przez brata
przez: schtorz | 2012.5.13 21:45:43
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Nie wiem dokładnie czy prawidłowo zamieszczam mój problem w tym rozdziale forum, ale czuję się już zagubiona. Otóż w latach 80-tych po śmierci mojego ojca, (...) czytaj dalej»
-
Okres próbny dla kierowców i odnawianie prawa jazdy co 15 lat
przez: Papallardo | 2012.5.13 22:23:28
Mam pytanie odnośnie ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (więcej informacji http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/pirat-drogowy-na-kurs-reedukacyjny.html). Otóż ustawa wchodzi (...) czytaj dalej»
-
Zaginięcie brata w Hiszpanii i problemy z dziedziczeniem samochodu
przez: agox74 | 2012.5.14 8:36:44
Witam, mam problem, i bardzo nietypową sprawę. Mój brat zaginął w Hiszpanii 15lat temu. Jest zgłoszony na policję i do bazy osób zaginionych "Itaka". Po śmierci rodziców -mama 4lata temu, tato (...) czytaj dalej»
-
Ile pracodawca powinien zapłacić za przestój nie z winy pracownika
przez: sroczkaaa | 2012.5.14 9:14:10
Kodeks Pracy przewiduje że jest to 60% stawki którą by dostał pracownik gdyby przestoju nie było. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za opóźnienie lotu z winy innego pasażera
przez: lissaa | 2012.5.14 9:15:16
Dzięki, też poszukiwałam odpowiedzi na ten temat, w sumie lepiej od linii, bo od osoby fizycznej uzyskać kasę w tym przypadku.. to spory problem. czytaj dalej»
-
Czy można zwrócić bieliznę gdy różni się od opisu
przez: konradooo | 2012.5.14 9:16:29
podłączam się do wątku, czy bieliznę nie noszoną tylko przymieżoną można zwrócić?! czytaj dalej»
-
Nowy taryfikator punktów karnych wchodzi w życie
przez: klikusik | 2012.5.14 9:16:57
gdzie moge go znaleźć?! czytaj dalej»
-
Zgon osoby prowadzącej działalność - co z pracownikiem na umowie
przez: iffonek1 | 2012.5.14 9:33:52
Witam, Mamy w pracy sytuacje i nie wiemy jak ją rozwiązać. Osoba prowadząca działalność gospodarczą zmarła 10 maja, zatrudniała pracownika (umowa o pracę na czas określony). Spadkobierca (...) czytaj dalej»
-
Możliwość zawarcia związku małżeńskiego osób tej samej płci w Polsce
przez: termal7 | 2012.5.14 10:3:15
Witam mam takie pytanie. Dowiedziałem się że moja znajoma bierze ślub ze swoją dziewczyną ale w Polsce. W związku z tym domyślam się że to ślub cywilny, ale czy w Polsce nie ma przypadkiem braku (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek płacenia składek przez notariusza mimo braku dochodów
przez: indeksik | 2012.5.14 10:28:23
Witam wszystkich użytkowników!!! Proszę o pomoc, dostałem pytanie od prowadzącego zajęcia na moim uniwersytecie. Czy notariusz musi płacić składki mimo braku dochodów? I wytłumaczyć dlaczego... (...) czytaj dalej»
-
Deregulacja zawodu radcy prawnego - wpływ na zaufanie społeczne
przez: lidia47 | 2012.5.14 10:31:23
Resort chce utrzymać dotychczasowe egzaminy przeprowadzane przez komisję powołaną przez ministra finansów. Jednocześnie w zamian zamierza umożliwić uznanie wiedzy teoretycznej uzyskanej na studiach. (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie - dom z kredytem pod ochroną złóż
przez: pannazbagien | 2012.5.14 12:43:32
Dodam, ze matka jest bardzo przestraszona. Ojczym grozi, ze ja wyrzuci z domu, ze jesli jej sie cos podoba to niech sie wyprowadzi, ze jest potworem, ze robi problemy z niczego (np. kiedy chce wyegzekwowac (...) czytaj dalej»
-
Obciążenie męża za dług żony przez komornika bez klauzuli
przez: iwonkaxp | 2012.5.14 12:47:45
Witam. Moi rodzice nie płacili czynszu i jest teraz zadłużenie.Mamy teraz komornika a że ja jestem u rodziców zameldoana z synem i nieraz tam przebywamy to klauzula wykonalności jest również (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje wynagrodzenie za odpracowanie dni przed rozwiązaniem umowy
przez: magnet | 2012.5.14 14:17:29
Wg mnie uważasz prawidłowo. czytaj dalej»
-
Jaki dodatek za pracę w godzinach nocnych przysługuje pracownikowi
przez: magnet | 2012.5.14 14:27:40
Art. 151^7, art. 151^8 kodeksu pracy. czytaj dalej»
-
Firma nie wypłaca pensji mimo umowy o pracę - co robić
przez: magnet | 2012.5.14 14:33:12
Należy się zwolnić i poszukać sobie innego pracodawcy. czytaj dalej»
-
Czy można rozłożyć karę grzywny na raty - jak złożyć wniosek
przez: Godric123 | 2012.5.14 15:4:24
witam, jestem nowym użytkownikiem, nie wiem czy umieściłem temat w odpowiednim dziale, jeżeli nie to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie w odpowiedni dział. Mój problem jest taki: (...) czytaj dalej»
-
Alimenty za granicą i spłata niemieckiego zasiłku przez ojca dziecka
przez: problemik19 | 2012.5.14 17:35:15
witam mam problem. Mianowicie mój chłopak ma dziecko z inna (nie byli małżeństwem) ona ma polskie i niemieckie obywatelstwo. W trakcie ciąży wyjechała do Niemczech. Tam urodziła i pobiera niemiecki (...) czytaj dalej»
-
Ugoda i eksmisja po umorzeniu postępowania - czy wyrok z pierwszej instancji obowiązuje
przez: omnifocus | 2012.5.14 18:9:41
Witajcie forumowicze, istnieje taka sytuacja, proszę serdecznie o Waszą opinię: Sąd pierwszej instancji po rozprawie wydał niesłuszny wyrok eksmisji bez lokalu socjalnego synowi który mieszka (...) czytaj dalej»
-
Obowiązkowa zbiórka pieniędzy przez gminę na rowy melioracyjne
przez: ehhe | 2012.5.14 19:48:17
Witam, nie ma na forum niestety działu prawo administracyjne, gdzie ten temat najlepiej by się nadawał. Zadam pytanie tutaj: Czy Urząd Gminy bądź Sołectwo ma prawo zorganizować obowiązkową (...) czytaj dalej»
-
Różnice w wezwaniu do wyjaśnień oferty w zamówieniach publicznych
przez: Joanna | 2012.5.14 21:27:9
jakie są róznice i podpobieństwa wynikające z wezwania wykonawcy do wyjśnienia tresci oferty na podstawie art.87 ust. 1 zdanie 1 a art. 26 ust.4 ustawy Prawo zamówień publicznych czytaj dalej»
-
Czy można spisać testament przed emeryturą i jak podzielić majątek
przez: Piotr_76 | 2012.5.14 22:59:7
Witam Nie ma przepisu, który zabraniałby sporządzenia testamentu dopiero na emeryturze. Testament może sporządzić każda osoba, która posiada pełną zdolność do czynności prawnych (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może przymusowo wysłać na urlop podczas przestoju
przez: magnet | 2012.5.14 23:38:36
[cytat] Zgadzam się z tym, że pracodawca nie musi nikogo zatrudniać, ale nikt też nie musi u niego pracować. [/cytat] To oczywiste, że praca nie jest obowiązkowa. Dlatego też uważam, (...) czytaj dalej»
-
Jaka kara grozi za użycie siły wobec dziennikarza
przez: loock in | 2012.5.15 9:23:54
Szczerze, takie sytuacje są ciągle, nie tylko w śród polityków, każda interwencja z kamerą kiedy ciśnienie jest wysokie, kończy się w ten sposób. Chodzi o ciśnienie społeczne, a tutaj ciśnienie (...) czytaj dalej»
-
Gdzie znaleźć wykaz zwierząt zakazanych do hodowli w Polsce
przez: sabine78 | 2012.5.15 9:24:36
Nie proszę panią, jeżyk pigmejski nie jest pod ochroną, tak więc można go spokojnie kupić. Wykazu nie podaje w tym wypadku ob nie ma sensu. czytaj dalej»
-
ZUS domaga się zwrotu błędnie wypłaconych pieniędzy - czy słusznie
przez: gil | 2012.5.15 9:30:50
ZUS jest w błędzie, radze skontaktować się kancelarią. ZUS łatwo nie odpuszcza, jednak działanie jest bezprawne. ZUS jest instytucją publiczną z szerokim polem zaufania. Błąd ZUS pozostaje błędem (...) czytaj dalej»
-
Dlaczego straż miejska nie zajmuje towarów handlarzom ulicznym
przez: katrina512 | 2012.5.15 9:38:6
dlaczego? bo ktoś zrobił błąd.. zajęty towar trzeba zapakować i zinwentaryzować na miejscu... to wymaga współpracy kilku patroli i pracy na czasami 8 godzin... dlatego straż woli dawać mandaty (...) czytaj dalej»
-
Czy rowerzysta może dostać punkty karne na prawo jazdy
przez: niver | 2012.5.15 9:39:34
Obecnie jeszcze takie prawo obowiązuje, jak pan popełni wykroczenie, to policja sprawdzi czy ma pan prawo jazdy, jezeli tak to bedzie grzywna i punkty. jezeli nie to tylko grzywna... jest to nie sprawiedliwe (...) czytaj dalej»