Archiwum Forum Marzec 2013
(398 tematów na forum)
-
Stypendium dla sieroty uciekającej od rodziny alkoholików
przez: Han33 | 2013.3.4 17:3:1
Matka ma działalność to informacja z US, albo PIT-y, porozmawiaj z ojcem i bratem może złożą oświadczenia, że nie mają dochodów czytaj dalej»
-
Co trzeba zrobić żeby dostać kredyt studencki
przez: Han33 | 2013.3.4 17:15:7
PIT to dokument, chcesz fałszować? czytaj dalej»
-
Odzyskanie zaliczki za niewykonaną stronę internetową
przez: bergrand | 2013.3.4 19:50:3
[cytat] Musi być Pan naprawdę bardzo głupi skoro nie podpisuje Pan umów. W związku z tym zobowiązuje się Panu pomoc prawnie. Naturalnie o ile zaakceptuje Pan zaliczkę w wysokości połowy wartości (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu z tytułu kontraktu na studia wyższe
przez: adrians1 | 2013.3.4 21:4:15
a i dokładnie mówiać jeszcze, w 2008 szkoła straciła możliwość wydawania tytułów mgr, zmieniono mi kierunek studiów na siłę na który nie wyraziłem zgody. zawiła historia jednym słowem... (...) czytaj dalej»
-
Zmiana przeznaczenia działek w planie zagospodarowania przestrzennego
przez: MariuszB | 2013.3.4 21:55:3
Witam, Gmina jest w trakcie opracowywania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla naszego osiedla. W studium uwarunkowań działki należące do nas były przewidziane pod zabudowę jednorodzinną. (...) czytaj dalej»
-
Bezpłatne badania DNA w sprawie wykluczenia ojcostwa
przez: kornelia | 2013.3.4 22:19:57
moj brat wystapil o wykluczenie ojcostwa.Jego byla zona urodila dziecko przed uplywem 300 dni po rozwodzie i podala nazwisko mojego brata jako ojjca dziecka.Na sprawie sadawej powiedziala ze jest on ojcem (...) czytaj dalej»
-
Wymagania do klasy policyjnej - wykształcenie i oceny
przez: Dododo | 2013.3.4 22:23:43
Jakie trzeba mieć wykształcenie , aby się dostać do klasy policyjnej ? I jaka ocena przynajmniej z W-F musi byc ? czytaj dalej»
-
Optymalizacja podatkowa dla usług taksówkowych - analiza form opodatkowania
przez: jacques.kania | 2013.3.4 22:25:19
Poniżej zamieszczam zadanie z optymalizacji podatkowej. Byłbym wdzięczny za pomoc. Opis przypadku/sytuacji Jan Kowalski mający miejsce zamieszkania w Warszawie (kawaler, 36 lat, bez orzeczonego (...) czytaj dalej»
-
Prawa mieszkańca domu rodzinnego gdy ojciec grozi wyrzuceniem
przez: m.m. | 2013.3.5 9:29:31
jakie mam prawa mieszkajac w domu rodzinnym z wlasna rodzina,kiedy ojciec twierdzi ze niemam rzadnych praw chcac mnie wyzucic z domu . czytaj dalej»
-
Dopełnianie etatu a obowiązek zwiększenia wymiaru pracy przez pracodawcę
przez: MagdaP. | 2013.3.5 10:45:29
Witam serdecznie, Jestem pracownikiem zatrudnionym w niepełnym wymiarze czasu pracy (3/4) przez dłuższy czas dopełniałam etat na proźbę i w ramach potrzeb pracodawcy. Słyszałam iż jeśli pracownik (...) czytaj dalej»
-
Ulga odsetkowa przy pierwszym wspólnym rozliczeniu z małżonkiem
przez: PW | 2013.3.5 13:36:19
Witam - po raz pierwszy rozliczam się wspólnie z żoną.Ja mam prawo do ulgi odsetkowej nabyte przed małżeństwem. Czy teraz wystarczy dołaczyćj eden załącznik D do wspólnego rozliczenia i czy (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zabraniać picia alkoholu w dni wolne
przez: wikol87 | 2013.3.5 13:57:15
Czy pracodawca może zabronić np. picia alkoholu w wolne dni, i czy może za to zwolnić? czytaj dalej»
-
Ile godzin L4 przysługuje w systemie równoważnym przy pracy przez 5 dni
przez: Ryszard | 2013.3.5 15:0:50
WITAM, Jestem zatrudniony na 1/2 etatu w systenie równoważnym . Na 5 dni przyniosłem zwolnienie L4. Miałem zaplanowane w tym tygodniu zwolnienia L4, wg grafiku pracę w następujący sposób: pn-6h wt-wolne śr-wolne czw-6h pt-wolne. Ile (...) czytaj dalej»
-
Rozwód małżonków mieszkających w Niemczech - właściwość sądu
przez: Kaweczka1983 | 2013.3.5 15:27:56
Ponad 2 lata temu wziąłem ślub w Polsce. Zaraz po nim wraz z żoną wyjechaliśmy do Niemiec i tam mieszkaliśmy. Nie mamy dzieci. Oboje mamy obywatelstwo polskie.Ponad miesiąc temu wróciłem do Polski (...) czytaj dalej»
-
Rozebranie płotu sąsiada wchodzącego na działkę i budowa muru
przez: Mączka | 2013.3.5 15:36:3
Czy mogę rozebrać płot sąsiada, gdyż wchodzi on w moją działkę 1,5 m ? I czy mogę w takiej sytuacji wznieść ogrodzenie ( mur betonowy ) na granicy działki? Sąsiad na pewno się nie zgodzi (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od wynajmującego za szkody od przeciekającego dachu
przez: najemcaaa | 2013.3.5 16:1:57
Owszem informowalam, pokazywalam... odpowiedz uzyskalam taka ze wystarczy rzeczy wyprac... czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania wykupionego z bonifikatą od gminy
przez: elpasonaso | 2013.3.5 16:3:32
Podłączam się do pytania. Rok po wykupie z bonifikatą, mieszkanie przeszło z rodziców na dziecko. czytaj dalej»
-
Obrona konieczna czy pobicie - uderzenie agresywnego ojczyma
przez: elpasonaso | 2013.3.5 16:5:45
Obrona konieczna, to nie uderzanie, no ale w takiej sytuacje może się Panu udać, tyle że problemem są wcześniejsze wyroki. Musi pan uzywać właściwego nazewnicta podczas składania zeznań. Był (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT dla pełnoletniego dziecka za pracę wakacyjną
przez: z | 2013.3.5 16:8:0
Rozliczyłam sie z pełnoletnim dzieckiem które obecnie jest studentem.W wakacje po zakonczeniu liceum pracował /o czym zupełnie zapomniałam kilka dni na budowie.Dzis przyszedł pit-11 na kwotę 312zł./z (...) czytaj dalej»
-
Konflikt z rodziną po przepisaniu mieszkania przez babcię
przez: kryzysowa | 2013.3.5 16:10:17
Witam. zacznę może od tego że mam 21 lat od 15 roku życia przebywałam w rodzinie zastępczej u babci. Z babcią dogadywałam się różnie czasem się kłóciłyśmy czasem było pomiędzy nami bardzo (...) czytaj dalej»
-
Pytania w sprawie karnej dotyczącej posiadania suszu marihuany przez nieletniego
przez: Bartek | 2013.3.5 20:6:42
Witam. Mam pytanie. Jakie mogą być Zdawane pytania oskarżonemu Nieletniemu za posiadanie suszu Marihuany. Ile trwa taki proces. czytaj dalej»
-
Założenie firmy przez 16-latka w ramach projektu EFS
przez: patryker96 | 2013.3.5 20:15:5
Witam. Chciałbym się zapytać czy można założyć firmę od 16 lat np. poprzez udział w projekcie EFS. Z góry dziękuje za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może nakładać kary w formie przepisywania na praktykantów
przez: real2533 | 2013.3.5 21:17:9
Witam. Moje pytanie jest następujące chodzę do 1 klasy ZSZ i na praktykach pracodawca stosuje "kary" ostatnio za to że nie założyliśmy zeszytu każał nam napisać 1000 razy " Będę wykonywał (...) czytaj dalej»
-
Kto może podpisać sprawozdanie o wytworzonych odpadach
przez: Wojteq | 2013.3.6 9:11:42
Kto podpisuje sprawozdanie dot. wytworzonych odpadów za dany rok? Czy może być to podpis osoby upoważnionej czy wyłącznie kierownika jednostki (mimo, że w dniu złożenia podpisu obie te osoby (...) czytaj dalej»
-
Kradzież haseł i nieautoryzowany dostęp do kont internetowych
przez: Krzysztof | 2013.3.6 10:56:30
Witam mam pytanie jeżeli wiem że ktoś mi wykradł hasła do różnych moich stron i portali. Dodatkowo się na nich loguje i przeszukuje. Czy grozi mu z tego tytułu jakaś kara ? Zorientowałem się (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie odsetek za zwłokę przy prolongacie opłat za najem
przez: Dorota | 2013.3.6 11:17:28
Czy jesli otrzymamy prolongatę zapłaty za najem na 3 m-ce to czy za ten okres naliczane sa odsetki za zwlokę czytaj dalej»
-
Podział długu przez firmę windykacyjną na dwie części
przez: tomimoss | 2013.3.6 13:52:41
ponawiam pytanie,czy mogła ta firma tak zrobić? czytaj dalej»
-
Obowiązek opieki nad babcią po sprzedaży jej domu przez wnuka
przez: Jadwiga | 2013.3.6 16:11:25
Kto powinien zaopiekować się babcią? Wnuk sprzedaje babci dom i bierze babcię do siebie, mieszka on z mamą córką tej babci. Pieniądze ze sprzedaży domu są wpłacone na konto wnuka. Trójka dzieci (...) czytaj dalej»
-
Pomoc dla bezdomnej osoby po wyjściu z więzienia
przez: bezdomny | 2013.3.6 20:53:25
witam mam pytanie jaka pomoc należy sie osobie po wyjściu zk osoba jest bezdomna czy opieka społeczna może dać piniądze na mieszkanie albo o jaką może wogule sie starać pomoc czytaj dalej»
-
Odmowa dodatku aktywizacyjnego za szkolenie w ramach umowy zlecenie
przez: Mania | 2013.3.6 22:21:50
Czy urząd pracy może odmówić prawa do dodatku aktywizacyjnego jeśli pracownik będący na zasiłku podjął pracę z własnej inicjatywy, ale zawarł umowę zlecenie w ramach której jest szkolony? (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie duplikatu świadectwa pracy od nieosiągalnego pracodawcy
przez: kuba.sadlowski | 2013.3.6 23:1:6
Jestem absolwentem studiów wyższych i na dniach chciałem zarejestrować się w powiatowym urzędzie pracy. W czasie studiów pracowałem w wakacje w 2 zakładach ( jedna umowa o pracę, a druga umowa (...) czytaj dalej»
-
Wydanie dowodu osobistego z ograniczonymi prawami rodzicielskimi
przez: Martyna19 | 2013.3.7 11:1:48
Witam, mam bardzo ważne pytanie. Mianowicie, mam 17 lat, we wrześniu kończę 18, ale pilnie potrzebuję wyrobić dowód osobisty, jestem w rodzinie zastępczej i musiałam zdobyć dokument mówiący (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może nakazać pracę 3 godziny przy pełnym etacie
przez: czokolada6 | 2013.3.7 13:24:57
Hej mam takie pytanie otóż pracuje na pełen etat po 12 h przy czym do pracy chodzę co drugi dzień. Czasem mój pracodawca każe przyjść mi na 3 h do pracy. Czy ma do tego prawo biorąc pod uwagę (...) czytaj dalej»
-
Maszt telekomunikacyjny na budynku bez pozwolenia na użytkowanie
przez: Winbudex | 2013.3.7 17:29:57
Witam Państwa. Proszę o poradę. Rozwój internetu szerokopasmowego zarówno sieci światłowodowych jak również sieci radiowych w pasmach chronionych i wolnych spowodował wzmorzony rozwój infrastruktury (...) czytaj dalej»
-
Praca na umowę o dzieło a utrata funduszu alimentacyjnego
przez: lola19 | 2013.3.7 19:32:28
Mam problem. Z funduszu alimentacyjnego otrzymuję 250zł,mój brat także,a mój drugi brat niepełnosprawny 300zł. Razem z rodzinnym oraz świadczeniami pielęgnacyjnymi itp. mamy ok.2tysięcy. Co na (...) czytaj dalej»
-
Pomoc finansowa na remont domu dla osoby niepełnosprawnej
przez: Anonim | 2013.3.7 21:56:33
Czy osoba niepełnosprawna na wózku inwalidzkim może starać sie o pomoc finansową na remont domu ? czytaj dalej»
-
Przemoc domowa - jak chronić rodzinę przed agresywnym ojcem alkoholikiem
przez: paullla | 2013.3.7 22:43:27
Mój ojciec znęca sie psychicznie nad mama i siostra. Wcześniej znęcał sie tez fizycznie miał sprawe w sadzie dostal w zawieszeniu. Przychodzil do niego kurator byl na odwyku przymusowym z sadu nic (...) czytaj dalej»
-
Nazwisko dziecka gdy rodzice nie są w związku małżeńskim - prawa ojca
przez: kasia 234 | 2013.3.7 23:29:41
Nie mam 18 lat a nie długo urodze dziecko a mój chłopak jest pełnoletni, nie jesteśmy małżęństwem i bym chciała sie dowiedzieć czy po urodzeniu mogę dać dziecku jego nazwisko?? i jakie są (...) czytaj dalej»
-
Konkubinat - prawa i obowiązki partnerów w nieformalnym związku
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:8:28
Polecam art. http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/zycie-bez-slubu-konkubinat--skutki-prawne.html czytaj dalej»
-
Rozwód z orzekaniem winy - alimenty na żonę pracującą na czarno
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:16:18
Postanowienie sądu jest postanowieniem sądu więc nie powinna pani mieć zaświadczenia od komornika. No ale u nas każdy na zagrodznie jest panisko i każdy ma swoje własne interpretacje przepisów (...) czytaj dalej»
-
Świadek zmuszany do fałszywych zeznań przez pracodawcę
przez: paula852 | 2013.3.8 10:22:4
Witam, pracuje w firmie prywatnej od dwoch lat w papierach mam pol etatu choc pracuje ponad 40 godzin tygodniowo. Szef "zwolnil" choc to za duzo powiedziane kolege z pracy ktory przepracował tam 1,5 roku (...) czytaj dalej»
-
Dyskryminacja 6-letniego dziecka przez nauczycielkę w szkole
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:23:44
Zwrócić się z tą sprawą do kuratorium, złożyć skargę u nich i u dyrekcj. To oficjalnie pani może. Nie oficjalnie może pani się spotkac z tą panią i np. nieoficjalnie zawiadomić ją (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja butów Converse w zamkniętym sklepie - prawa konsumenta
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:29:41
Znam ten sklep w KRakowie też go zamknęli, szkoda dobre buty mieli, co do twojej sprawy. Obawiam się że teraz to będzie problem bo skoro nikt już ine prowadzi tej działalności to lipa. No chyba (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z ustaleniem ojcostwa dziecka i podział majątku
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:35:21
Nie płacić, niech udowodni co kupił i jaki wkład włożył do mieszkania lub utrzymania dziecka. Prosze wziąć adwokata i broń boże nie chodzić do sądu bez niego, bo adwokat męża pewnie panią (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek interwencji policji po zgłoszeniu przestępstwa
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:36:17
Naturalnie, inna kwestia jest taka jak szybko mogą dojechać, dobiec, dojść, przyspacerować na miejsce popełnienia przestępstwa. Ale obowiązek mają. czytaj dalej»
-
Obowiązek policji wobec pijanych osób na mrozie
przez: elpasonaso | 2013.3.8 10:44:27
W żadnej mierze nie jest pan odpowiedzialny za znalezienie pijaka i zgłoszenie teog an policję. To ich "psi" obowiązek wziąć takiego delikwenta na dołek lub wytrzeźwiałkę. Lepiej jednak dzownic (...) czytaj dalej»
-
Nadgodziny i soboty nie płacone - dochodzenie praw
przez: elpasonaso | 2013.3.8 11:3:56
Nadgodziny nie muszą być płatne, gdyż pracodawca w pierwszej kolejności powinien oddawać za nie godziny wolne. Co do pracy w soboty obowiązkowej, to niech pan zgłasza takiego pracodawcę do PIP, (...) czytaj dalej»
-
Groźby karalne byłego partnera z zagranicy
przez: elpasonaso | 2013.3.8 11:7:4
Niestety polska policja ze zastraszeniami sobie nie radzi. Proszę to naturalnie zgłosić ale pomimo iż nie jest to zgodne z prawem, lepiej odłożyć parę groszy i poprosić kogoś z UK żeby mu wpieprzył (...) czytaj dalej»
-
Szanse na wygranie sprawy o zniewagi
przez: elpasonaso | 2013.3.8 11:7:56
2 do 2, niewielkie szanse, chyba że nagle, znajdzie pani innego świadka, albo jakoś zdyskredytuje tamtą osoba jako świadka. czytaj dalej»
-
Alimenty do 25 roku życia po rezygnacji ze szkoły
przez: elpasonaso | 2013.3.8 11:11:35
Alimenty z mopsu? chyba zapomogę albo coś takiego, alimenty są od osób jakichś ale z funduszy alimetancyjnego jak dana osoba nie płaci. Wtedy napewno jest taka możliwość.Ze swojej strony (...) czytaj dalej»