Archiwum Forum Grudzień 2014
(63 tematów na forum)
-
przez: Dagmara92 | 2014.12.1 15:11:42
Dzień dobry, mam kilka pytań. Otóż w lipcu zmarł mój wujek. W kwietniu sporządził odręczny testament, w którym wskazuje, że Jego konkubina może mieszkać w Jego domu do śmierci (...) czytaj dalej»
-
Podatek, a ugoda pozasądowa i odszkodowanie
przez: connue | 2014.12.1 22:26:0
Witam, Proszę o poradę. W tym roku na mocy ugody pozasądowej otrzymałam odszkodowanie od jednej z firm za kradzież moich zdjęć i wykorzystanie ich w komercyjnym celu. Mój prawnik specjalnie (...) czytaj dalej»
-
Testament bezdzietnego małżeństwa a zachowek
przez: anasti | 2014.12.2 11:33:17
Jesteśmy bezdzietnym małżeństwem. Spisaliśmy testamenty (każdy osobno), przepisując swój majątek na małżonka. Nie posiadamy żyjących rodziców. Posiadamy rodzeństwo, które posiada dzieci. (...) czytaj dalej»
-
Komu przysługuje zasiłek wychowawczy?
przez: e-prawnikpl | 2014.12.3 11:15:39
Jeżeli matka znajduje się na urlopie wychowawczym należy się jej zasiłek wychowawczy w wysokości 400 złotych. Aby taki zasiłek otrzymać nasz dochód na jedną osbę w rodzinie nie może (...) czytaj dalej»
-
wskaźnik wysokości podstawy wymiaru
przez: sabi49 | 2014.12.3 12:18:58
Mój mąż pracował na u mowie o prace ,na umowie zleceniu i prowadził własną działalność gospodarczą od X1969r do30 XI1996r. Następnie pobierał rentę przez 5 lat i 2 miesiące . Potem prowadził (...) czytaj dalej»
-
przez: MAngulska | 2014.12.3 19:55:22
Ja prawnikiem nie jestem, ale jako iż dwa tygodnie temu moja wspaniała Pani Adwokat Karolina Kuszlewicz wygrała dla mnie taką sprawę tak więc chwalę się wszem i wobec :) Kazus poniżej: zapisałam (...) czytaj dalej»
-
przez: obywatelkap | 2014.12.3 20:37:56
Witam, poszukuję dobrego adwokata, ale nie drogiego w Trójmieście, do spraw karnych. Potrzebuję kogoś, kto zna się na dozorze elektronicznym, i z kim będę miała stały kontakt. Jeśli jesteście (...) czytaj dalej»
-
Jak mogę uzyskać od operatora własne wysłane bilingi treści smsów.
przez: art. | 2014.12.4 9:12:0
Jak mogę uzyskać od operatora własne wysłane bilingi treści smsów. czytaj dalej»
-
Jak napisać podanie o mieszkanie komunalne żeby dostać je jak najszybciej?
przez: Karina J | 2014.12.4 17:44:50
Jak napisać podanie o mieszkanie komunalne żeby dostać je jak najszybciej? Witam mam 18 lat, mój mąż ma 22. Mamy córkę, która skończyła roczek. Chcielibyśmy złożyć podanie o przyznanie (...) czytaj dalej»
-
przez: sylwiak2001 | 2014.12.4 18:0:36
Witam. jestem po ślubie 2lata i 3mc. a moje małżeństwo od stycznia normalnie się po sypało. między innymi przez alkohol i długi męża. zastanawiam się nad rozwodem ale mąż nie chce o tym (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na matkę i dziecko skomplikowane
przez: kancelariaw | 2014.12.5 11:55:6
Witam, reprezentuję Kancelarię Winnicki. Zespół tworzą dynamiczni i doświadczeni prawnicy, radcy prawni wywodzący się ze środowiska Uniwersytetu Warszawskiego. Działamy na terenie całego kraju. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot i reklamacja FV a brak odebrania towaru
przez: kancelariaw | 2014.12.5 12:48:0
Witam, reprezentuję Kancelarię Winnicki. Zespół tworzą dynamiczni i doświadczeni prawnicy, radcy prawni wywodzący się ze środowiska Uniwersytetu Warszawskiego. Działamy na terenie całego kraju. (...) czytaj dalej»
-
przez: kancelariaw | 2014.12.5 12:48:9
-
krus,jak rozliczyc z us,ryczałt ewidencyjny,faktura vat
przez: Bogdan1233 | 2014.12.5 13:33:45
Witam Sprawa przedstawia się tak ze mój tata jest na KRUSIE i ma firmę Hydrauliczną płaci 2 razy więcej na składkę do Krusu.I Chciałbym rozszerzyć działalność o prowadzenie sprzedaży na (...) czytaj dalej»
-
przez: dii1621 | 2014.12.6 13:17:33
Witam , mój K odbywa część wyroku w zk za dozór elektroniczny dodatkowo dołożyli mu do odsiadki za nie zapłacone grzywny , jedna z tych grzywn została już zapłacona w sądzie resztę trzeba (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzeczeniem o winie - czy sąd msiogranczyć mi prawa rodzicielskie
przez: masakra1111 | 2014.12.7 14:25:39
Jeżeli chodzi o rozwód, to polecam Ci oczywiście Panią Martę Olejnik-Hejne, doskonale będzie w stanie poprowadzić Twoją rozprawę tak, aby oczywiście nie było dla Ciebie zbyt niekorzystnie. Udowodnij (...) czytaj dalej»
-
przez: jud | 2014.12.7 19:29:41
Dariusz Stachowiak zamieszkały w Luboniu, który sprzedaje i sprowadza samochody jest mega oszustem !!!!!!!!!!!!!!!!!! Uważajcie na niego ja właśnie mam jak powyżej opisująca osoba poszkodowany joł (...) czytaj dalej»
-
kiedy mozna stracic obywatelstwo usa?
przez: dyzio | 2014.12.7 22:19:28
jak bedziesz publicznie konia chlastal czytaj dalej»
-
siostra zabrania mi odwiedzać chorą matkę
przez: monia7700 | 2014.12.8 23:0:42
Witam. Mam problem. Moja 86 letnia mama mieszka z siostrą. Dom jest własnością siostry. Siostra nie opiekuje się mamą, zabrania jej korzystać z kuchenki gazowej, czajnika itp. Mama mieszka w jednym (...) czytaj dalej»
-
Pomoc w sprawie egzekwowania rękojmi
przez: kryszy | 2014.12.9 7:20:59
Witam Serdecznie, W maju tego roku zakupiłem mieszkanie. Jak się okazało, niestety od dewelopera który po otrzymaniu pieniędzy za ostatnią fakturę, przestał być skory do pomocy i do jakiegokolwiek (...) czytaj dalej»
-
Jak długo czeka się za wypłatą odszkodowania z KRUS? przyznano mi 5% uszczerbku i od tej pory cisza
przez: anna | 2014.12.9 12:41:4
Jak długo czeka się za wypłatą odszkodowania z KRUS? przyznano mi 5% uszczerbku i od tej pory cisza czytaj dalej»
-
przez: Teerees | 2014.12.9 13:13:23
Najlepiej faktycznie zasięgnij porady u jakiegoś prawnika. Sprawa wygląda mało ciekawie, ale z drugiej strony, może tylko i wyłącznie chcą Cie zniechęcić do wkroczenia na drogę sądową? Popytaj (...) czytaj dalej»
-
przez: Teerees | 2014.12.9 13:16:13
Niestety nie znam się za bardzo na prawie, ale komornicy często niestety oszukują. Dobrze, że jesteś czujny. Może spróbuj zapytać o radę jakiegoś prawnika? czytaj dalej»
-
Allegro - wygrałam licytację, chcę odstąpić od kupna.
przez: MarysiaPL | 2014.12.9 15:11:26
Witam, mam następujący problem ze Sprzedającym na Allegro, w tym wypadku stronami są osoby fizyczne. Wygrałam licytację sprzętu, w opisie wyraźnie było napisane, że sprzęt w bardzo dobrym stanie (...) czytaj dalej»
-
przez: wynajmujacy | 2014.12.9 17:21:39
Witam, Czy jeżeli zawarta została umowa, w której zapis dotyczący "automatycznego zerwania umowy" mówi o tym, ze jeśli najemca spóźni się z zapłatą czynszu do 30 dni wówczas właściciel (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie spłaty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
przez: Marta | 2014.12.9 20:45:9
Umorzenie spłaty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych Witam, chciałabym się dowiedzieć czy mogłabym umorzyć spłatę z nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych. Mam ją podzieloną (...) czytaj dalej»
-
przez: kubakubakuba | 2014.12.10 3:30:11
Witam w czwartek 4.12 zostałem zatrzymany przez policję w związku z podejrzeniem 2 prób kradzieży samochodu z wlamaniem, w piątek podałem się dobrowolnie karze i przyznałem się do winny pod (...) czytaj dalej»
-
czy należy odsyłać potwierdzenie salda czy wystarczy milczacy akcept?
przez: Ola | 2014.12.10 10:31:45
Nie ma czegoś takiego jak "milczący akcept" - ustawa nic na ten temat nie mówi. Warto jednak zauważyć, że ustawa nie nakłada też obowiązku potwierdzania sald. czytaj dalej»
-
Jak odzyskać wygaśniętą licencję pracownika ochrony?
przez: edward | 2014.12.10 16:53:30
Jak odzyskać wygaśniętą licencję pracownika ochrony? czytaj dalej»
-
Policja przyszła z kopią decyzji administracyjnej w której stwierdza się natychmiastową wykonalność.
przez: Roman | 2014.12.11 10:49:31
Policja przyszła z kopią decyzji administracyjnej w której stwierdza się natychmiastową wykonalność. ja takiej decyzji nie otrzymałem i policja mi też jej nie dała informując ze przyjdzie później. (...) czytaj dalej»
-
Umowa zawarta na czas określony
przez: aroo | 2014.12.12 21:43:57
Czy umowę zawartą na czas określony (umowa najmu pokoju) można wypowiedzieć? W umowie jest napisane "Umowa została zawarta na czas określony do dnia...." W umowie nie ma zawartej żadnej klauzuli (...) czytaj dalej»
-
prawo jazdy b utracone c i e sad zostawil
przez: darecki1970 | 2014.12.14 17:35:19
Jestem juz po wyroku zabrano Mi p.j na 2 lata kat b. Sad pozostawil Mi kat Ci E.Obecnie otrzymalem zawiadomienie o wszczeciu postepowania adm. o skierowaniu na badania do WOMP. Czy te badani beda dotyczyc (...) czytaj dalej»
-
Wyrok nakazowy-niewszkazanie kierującego pojazdem
przez: iustyna | 2014.12.14 20:58:21
Witam jestem w identycznej sytuacji jutro mija 7 dni od dostarczenia wniosku i nie wiem co robić. Mąż dostał zdjęcie z radaru przekroczenie prędkości o 17 km i formularz do wskazania kto w tym czasie (...) czytaj dalej»
-
Rozwód a darowizna dla dziecka
przez: login_login | 2014.12.14 23:2:55
Sytuacja: Rodzice będą dzielić majątek w sądzie. I tu pytanie: Czy darowizna np matki (większość zgromadzonych pieniędzy) dla syna/córki będzie brana pod uwagę podczas podziału majątku ? czytaj dalej»
-
przez: koordynatorRPZ | 2014.12.16 9:14:16
Witam serdecznie, mam pytanie do ekspertów w związku z zadaniowym trybem pracy. Pracuję w Instytucji Państwowej jako koordynator rodzinnej pieczy zastępczej, który zgodnie z ustawą o wspieraniu (...) czytaj dalej»
-
Gmina poprzez remont chodnika uniemożliwiła mi wjazd na posesję
przez: DamianoDamiano | 2014.12.16 17:0:12
Witam Tak więc tak jak w temacie gmina poprzez remont chodnika uniemożliwiła mi wjazd na posesję która mieści się przy drodze wojewódzkiej. Mianowice mniej więcej wyglądało to tak, że zrobiono (...) czytaj dalej»
-
przekazanie większej kwoty byłej żonie - jaka forma
przez: Malgorzata1122 | 2014.12.18 2:8:33
Witam, Tutaj może być problem z podatkiem. Pożyczka, darowizna będa opodatkowane. Ewentualnie można przekazać większą kwotę a konto alimntów. Trzeba by było spisać oświadczenie, powinien (...) czytaj dalej»
-
przez: Malgorzata1122 | 2014.12.18 2:36:4
NIech Pan odpowie na apelację. Jeśli wygra, to może Pan tylko poczekać jakiś czas i złożyć sprawę o obniżenie alimnetów. Pozdrawiam, adw. Małgorzata Woźniak czytaj dalej»
-
przez: agagatek | 2014.12.19 13:56:20
No tak, ale czy jeśli kwota jest mała, to policja nie umorzy szybko sprawy ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu? czytaj dalej»
-
przez: agagatek | 2014.12.19 14:4:9
Też uważam, że te całe chwilówki to są jakieś podejrzane... Odsetki rosną bardzo szybko i wiem, że ludzie mają dużo problemów z tym czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie przed czasem ustnej umowy najmu.
przez: agagatek | 2014.12.19 14:10:38
Nie do końca rozumiem... Umowa wynajmu mieszkania jest na koleżankę, a nie na Ciebie, tak? A Ty w ogóle masz jakąś umowę? Ciebie obowiązuje to, co podpisałaś. Z tego co się orientuję w standardowych (...) czytaj dalej»
-
Urlop wypoczynkowy a ekwiwalent w świadectwie pracy
przez: agagatek | 2014.12.19 14:14:7
Tak, oznacza to, że za 33 godziny dostaniesz ekwiwalent. Nie wiem jednak, dlaczego za te 7 godzin Ci on nie przysługuje... czytaj dalej»
-
Odrzucona reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową...
przez: Userr1 | 2014.12.20 0:52:21
Czy nikt nie ma naprawdę jakiegoś pomysłu co tu zrobić? Ja bardzo, bardzo proszę o pomoc mi w tym temacie. Nie radzę sobie z tą sytuacją i nie wiem czy teraz mam oddać ponownie tą kuchenkę (...) czytaj dalej»
-
przez: Katarzyna | 2014.12.20 18:49:8
Wyłudzenie pieniędzy Witam Mam taki dylemat. Pewien znajomy obiecał mi telefon w fajnej promocyjnej cenie. Ja głupia uwierzyłam i wpłaciłam mu zaliczkę, jak dla mnie nie małą 800 zł. Spisaliśmy (...) czytaj dalej»
-
Wyłudzenie pieniędzy, jak je odzyskać?
przez: Katarzyna | 2014.12.20 18:50:31
Wyłudzenie pieniędzy, jak je odzyskać? Witam Mam taki dylemat. Pewien znajomy obiecał mi telefon w fajnej promocyjnej cenie. Ja głupia uwierzyłam i wpłaciłam mu zaliczkę, jak dla mnie nie małą (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzekaniem o winie a kredyt hipoteczny
przez: wierzu | 2014.12.22 10:56:48
Myślę, że jeśli wina jest ewidentnie ojca i dowiedziecie jej przed sądem, to będzie możliwość, żeby nałożyć wysokie alimenty ojcu nie tylko na najmłodsze dziecko, ale też na Ciebie i Twoją (...) czytaj dalej»
-
w separacji - jak powinno się przygotować prawnie do ewentualnego rozwodu
przez: wierzu | 2014.12.22 11:5:14
A może po prostu spróbuj się dogadać z żoną w sprawie podziału wspólnego majątku, opieki nad dziećmi? Jeśli weźmiecie rozwód bez orzekania o winie, to będziecie mogli podzielić się opieką (...) czytaj dalej»
-
przez: wierzu | 2014.12.22 11:20:4
Moim zdaniem jeśli masz dokument potwierdzający zgłoszenie kradzieży dowodu z datą sprzed zawarcia tej umowy z siecią telefoniczną, to adwokat powinien Cię wybronić. Moja znajoma miała podobną (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie z winy pracodawcy
przez: wierzu | 2014.12.22 11:26:54
Myślę, że spokojnie możesz podać pracodawcę do sądu pracy, jednak nie wiem, czy da się udowodnić wypowiedzenie z winy pracodawcy... czytaj dalej»
-
przez: wierzu | 2014.12.22 11:31:46
To niesprawiedliwe. Rozumiem jeszcze, jakbyś źle pracował i miał jakoś potrącone z premii czy wypłaty, ale taka sytuacja... Wydaje mi się, że możesz podać pracodawcę do sądu pracy. czytaj dalej»