Archiwum Forum Lipiec 2016
(79 tematów na forum)
-
Założenie marki odzieżowej - legalność używania koszulek z cudzymi metkami
przez: riraku | 2016.7.2 0:30:39
Witam, na początek coś o mnie. Mam na imię Maciej, mam 19 lat i niedługo kończę technikum na kierunku grafika komputerowego, w tym roku miałem okazję brać udział cały miesiąc w praktykach (...) czytaj dalej»
-
Test DNA na ustalenie ojcostwa bez zgody matki
przez: ONA | 2016.7.2 16:28:48
witam mam do was pytanie wlasnie urodzzilam zdrowego pieknego synka z ojcem dziecka roztalam sie przed rozwiazaniem i nie dal nazwiska dziecko obecnie ma moje co mam zroic zeby dostac alimenty? czytaj dalej»
-
Zatrudnienie sąsiada do pomocy - jak uniknąć odpowiedzialności za wypadek przy pracy
przez: Potus | 2016.7.2 16:52:41
Wziąłem sobie do pomocy, przy wymianie halogenów pod sufitem mojego sąsiada. Tak się zdarzyło że spadł z drabiny i złamał nogę w kostce. Na jaką umowę go zatrudnić żeby nie mieć kłopotów (...) czytaj dalej»
-
Jak zmusić administrację do odszczurzenia bloku?
przez: Janusz | 2016.7.3 13:14:51
Mieszkam w bloku 8 piętrowym . Kilkanaście lat temu mojego syna ugryzł młody szczur pod klatką na szczęście został przez dziecko zadeptany i można było przeprowadzić badania jednak bez serii (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy wpłaconych za rzekome uzyskanie pożyczki
przez: Pawel | 2016.7.4 1:38:38
Wpłacilem 600 funtow żeby uzyskać pożyczke i każą płacic dalej. Co mam zrobic zeby odzyskac pieniadze czytaj dalej»
-
Podział spadku samochodu kupowanego przez ojca i córkę
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.5 9:56:52
Dzień dobry, to, że odziedziczył Pan/Pani spadek, nie oznacza z automatu, iż w każdym przedmiocie majątkowym ma Pan/Pani określony udział. Tak naprawdę odziedziczył Pan/Pani 1/3 całego majątku (...) czytaj dalej»
-
Uregulowanie stanu prawnego domu po 50 latach zamieszkiwania
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.5 17:9:40
Kulagaiwona, o rozpoczęciu biegu terminu zasiedzenia może być mowa wtedy, gdy spadkobierca posiadał nieruchomość samoistnie, a do śmierci ojca nie była Pani posiadaczem samoistnym. Pozdrawiam, adwokat (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przez podszywanie się pod specjalistę firmy na Allegro
przez: Arturpie | 2016.7.5 19:2:9
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy za podszywanie się pod pewne stanowisko w firmie (konkretnie chodzi o specjalistę do spraw sprzedaży) coś grozi? Przedstawię całą sprawę... 2 tygodnie temu (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie kary pozbawienia wolności ze względów rodzinnych - możliwości
przez: fanatyk | 2016.7.5 19:2:51
Witam Potrzebuje porady Mam wyrok ciazacy nad glowa(a dokladnie bilet na 27 sierpnia) pozbawienia wolnosci na 3 lata. Przesiedzialem na sancji 2 lata bez 2 dni. Sprawa trwala jakies 8 lat z apelacjami (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie kary pozbawienia wolności ze względów rodzinnych - możliwości
przez: fanatyk | 2016.7.5 19:2:52
Witam Potrzebuje porady Mam wyrok ciazacy nad glowa(a dokladnie bilet na 27 sierpnia) pozbawienia wolnosci na 3 lata. Przesiedzialem na sancji 2 lata bez 2 dni. Sprawa trwala jakies 8 lat z apelacjami (...) czytaj dalej»
-
Przedłużenie umowy z uczniem po ukończeniu szkoły - obowiązki stron
przez: anonim1997 | 2016.7.6 21:38:6
Witam mam problem ukończyłam właśnie trzecią klasę zawodówki , tylko problem w tym że w pierwszej klasie przez pierwsze pół roku chodziłam do technikum i się przeniosłam do zawodówki więc (...) czytaj dalej»
-
Podejrzany o oszustwa w firmie ubezpieczeniowej - brak informacji o śledztwie
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.7 8:31:9
Dzień dobry, bez wglądu w dokumenty, które Pan otrzymał, nie sposób ustalić jaka tak naprawdę jest Pana sytuacja. Polecam więc kontakt z miejscowym adwokatem, okazanie jemu otrzymanej korespondencji (...) czytaj dalej»
-
Zakaz konkurencji po odejściu z pracy - ograniczenia i prawa
przez: maciej.los | 2016.7.7 14:31:8
Witam, pisze z takim zapytaniem. W dniu dzisiejszym zwolniłem sie z pracy (sklep zoologiczny) z zamiarem założenia własnej działalności o tym samym profilu. Mam pytanie odnośnie tego jak do (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie za okres wypowiedzenia przy zamknięciu firmy zagranicznej
przez: SilenceStorm | 2016.7.8 12:47:25
Dzień dobry, mam taki problem: pracuje dla zagranicznego pracodawcy i okazało się, że będzie on zamykać działalność. Umowa to kontrakt między firmami z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia. (...) czytaj dalej»
-
Powrót z UK do Polski z dzieckiem - zgodnie sprawy sądowej
przez: magoan | 2016.7.8 21:33:22
Mieszkam w UK od 10lat. Bylam w zwiazku 17lat i kiedy syn mial 5lat moj eks partner znalazl sobie duuuzo mlodsza dziewczyne. Romans trwal 1.5roku. Jak juz sie dowiedzialam to dalam mu kilka szans, ale (...) czytaj dalej»
-
Odbieranie dowodu rejestracyjnego przez narzeczonego - upoważnienie
przez: Magda | 2016.7.8 23:15:1
Witam, mam pytanie, czy narzeczony może odebrać dowód rejestracyjny samochodu, którego tylko ja jestem właścicielem? Jakie upoważnienie będzie potrzebne? upoważnienie należy opłacić ? czytaj dalej»
-
Oszustwo przy sprzedaży stron internetowych z gwarancją zarobku
przez: jareekk | 2016.7.9 15:45:2
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższej sprawy.. W grudniu 2015 r. zakupiłam na Allegro (na firmę) stronę internetową z gwarancją zarobku. Wszystko wyglądało w porządku - dostałam pocztą (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przy sprzedaży używanego laptopa - jak odzyskać pieniądze?
przez: pyrrhias | 2016.7.10 13:13:56
Dzien dobry, Kupiłem Laptop Lenovo w Sklepie internetowym ale poza systemem internetowym (czyli przez email). Twierdzili ze sprzęt jest nowy, cytuję : Sprzęt jest nowy, objęty 12mc gwarancją (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania od dewelopera z kredytem - jak się zabezpieczyć
przez: karolll28 | 2016.7.10 16:21:8
Mam zamiar kupić mieszkanie z rynku pierwotnego. Z zapisów w księdze wieczystej jasno wynika, że deweloper wziął na budowę kredyt. Jak najlepiej zabezpieczyć się podczas kupna by w razie czego (...) czytaj dalej»
-
Wypłata z funduszu gwarancyjnego po upadłości firmy - ile czekać
przez: agnieszka.kapustka | 2016.7.10 20:26:25
Ponad miesiąc temu moja firma ogłosiła upadłość. syndyk złożył wniosek do funduszu gwarancyjnego o wypłatę zaległych wypłat odpraw i za zaległe urlopy. tłumaczył nam że część zostanie (...) czytaj dalej»
-
Lekarz po 2 tygodniach źle złożył złamaną rękę - odszkodowanie
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.11 10:32:8
Dzień dobry, przede wszystkim istotne jest ustalenie czy złe złożenie złamania jest wynikiem niedbalstwa lub błędu w sztuce. Niekiedy bowiem zdarza się, że nawet przy zachowaniu największej (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od prac stolarskich - zwrot zaliczki i odbiór mebli
przez: swierszcz | 2016.7.11 11:9:15
Witam Odstąpiłem od wykonania prac stolarskich ze względu na przekroczenie terminu oraz niedotrzymania dodatkowego terminu (art. 491). Ponadto okazało się że wykonawca nie prowadzi firmy (gdy szukałem (...) czytaj dalej»
-
Kontakty ojca z dzieckiem pracując w Niemczech - ustalenie widzeń
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.12 11:0:59
Dzień dobry, tak, jak wskazałam poprzednio, aby pomóc w przygotowaniu wniosku konieczne jest zapoznanie się z orzeczeniem w sprawie kontaktów (z całym orzeczeniem, a więc w Pana przypadku z protokołem (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od babci na wnuki - czy tesciowa musi płacić na dzieci synowej
przez: majka2015 | 2016.7.12 15:31:53
... jak suka nie da - pies nie weźmie to stare polskie mądre przysłowie. To prawda zajdzie jedna z drugą w ciąże, do pracy chodzić się nie chce bo i po co skoro mają jak często same (...) czytaj dalej»
-
Ojciec alkoholik rujnuje dziedziczony dom - pozbawienie praw
przez: harnah | 2016.7.12 18:0:54
Witam, moj ojciec odziedziczyl po swoich dziadkach dom z kawalkiem dzialki.Jak zyl jeszcze z moja mama,mieszkalismy tam razem. Rodzice sie rozwiedli i z mama odeszlysmy. Ja jednak tam przyjezdzalam co (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie konta przez drugiego komornika przy istniejącym zajęciu pensji
przez: neliros | 2016.7.13 10:58:11
Witam mam problem. Mianowicie jakiś czas temu komornik siadł mi na pensję i pracodawca przesyła mu 50% mojego wynagrodzenia. Problem polega na tym że dziś dostałem pismo od innego komornika (...) czytaj dalej»
-
Grzywnę za niewykonanie decyzji o rozbiórce po latach bezczynności
przez: eab | 2016.7.13 18:25:51
Witam, PINB wystawił tytuł wykonawczy w celu zastosowania grzywny, ponieważ nie wykonaliśmy decyzji o nakazie rozbiórki. Rozumiem, że następny krok to grzywna. Jednak decyzja, której nie wykonaliśmy (...) czytaj dalej»
-
Zapis gospodarstwa na jednego spadkobiercę - prawa pozostałego rodzeństwa
przez: nataliaoreiro | 2016.7.13 21:14:19
Witam, moja babcia miala 3 dzieci. Do mojej babci należala 1/2 gospodarstwa- pozostala czesc jak mozna sie domyslic należala do meza, czyli dziadka. Maż babci tj moj dziadek przepisal to synowi, który (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie pobytu stałego mężowi po rozwodzie za oszukiwanie
przez: Oszukana78 | 2016.7.14 22:47:5
Jestem "żoną"obywatela afryki od 8 lat dopiero w stycznnou tego roku mąż otrzymal zezwolenie na pobyt staly, niestety nie dawno wyszly pewne fakty dotyczace go, a mianowicie to iz moj maz prowadzi (...) czytaj dalej»
-
Komornik ściąga dług mieszkaniowy tylko od dwóch z ośmiu mieszkańców
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.15 7:42:52
Dzień dobry, pozostałe osoby odpowiadają solidarnie, a więc jeśli zadłużenie zostanie spłacone przez 1 lub 2 osoby (w całości lub części przekraczającej "udział" tych osób), będą one (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec może zatrzymać pełnoletnią córkę w domu siłą
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.15 7:50:14
Dzień dobry, jeśli jest Pani pełnoletnia, może robić, co chce. Teraz to Pani decyduje o tym, czy ewentualnie dochodzić zaległych alimentów czy nie. Pozdrawiam, adwokat Bernadetta Parusińska- (...) czytaj dalej»
-
Powrót z urlopu macierzyńskiego - czy przysługuje cały etat?
przez: MartynaChZ | 2016.7.15 7:58:4
Witam. Piszę z pytaniem dotyczącym mojego powrotu z urlopu macierzyńskiego. Niedługo wracam do pracy. Do tej pory byłam zatrudniona na 3/4 etatu. Ostatnio w rozmowie telefonicznej z pracodawca poinformowano (...) czytaj dalej»
-
Destrukcyjni teściowie zakłócają małżeństwo i żądają kontaktu z dziećmi
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.15 8:7:21
Dzień dobry, niestety nadal nie wiem o co wnieśli dziadkowie i jak uzasadnili swoje żądanie ? Pozew/wniosek zawiera określone żądanie i jego uzasadnienie. Jeśli nie zgadzacie się Państwo z roszczeniami (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż małej działki rolnej z domem - czy można zgodnie z prawem?
przez: Isopin | 2016.7.15 12:53:20
Czy mogę sprzedać działkę rolną o pow. 0.49 ha zabudowaną starym domem zgodnie z najnowszymi przepisami? Działkę odziedziczylam po rodzicach 10 lat temu, nie jestem rolnikiem. Proszę o odpowiedź. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za błędy w tekście reklamowym dla klienta zagranicznego
przez: Antooni | 2016.7.16 10:31:2
Hej! Bardzo proszę o pomoc w kwestii odpowiedzialności za wykonane dzieło. Jestem freelancerem, zajmuję się pisaniem tekstów reklamowych. Ostatnio opracowałem dla klienta broszurę o jego firmie. (...) czytaj dalej»
-
Zgoda sądu na wakacje dziecka za granicą bez zgody ojca
przez: o3mm:o3mm | 2016.7.16 21:45:57
[''] czytaj dalej»
-
Odwołanie od orzeczenia psychologa - jak napisać i uzasadnić?
przez: 5ryj:5ryj | 2016.7.16 21:46:23
[''] czytaj dalej»
-
Świadczenia dla żony na umowie zlecenie w ciąży
przez: sekh:sekh | 2016.7.16 21:46:40
[''] czytaj dalej»
-
Skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów po wyroku za jazdę pod wpływem
przez: pawoletti | 2016.7.17 1:41:2
Witam, w dniu 25 listopada 2014 roku prowadzilem samochod bez uprawnien, bez prawa jazdy pod wplywem alkoholu. Badanie na zawartość alkoholu w organizmie wykazala 2 promile. W dniu 9 kwietnia 2015 roku (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia i urlop ojcowski - możliwość wykorzystania w trakcie wypowiedzenia
przez: bisonen | 2016.7.17 16:4:22
Witam Mam umowę o pracę na czas określony od 2016-04-01 do 2018_12-31. Wcześniej miałem umowę na okres próbny od 2016-01-04. Chciałem się dowiedzieć jaki mam okres wypowiedzenia 2 tyg czy (...) czytaj dalej»
-
Wymiana dowodu osobistego podczas wyjazdu - co zrobić gdy jest potrzebny?
przez: cola77 | 2016.7.18 11:47:7
Witam Dwa lata temu zgubiłam dowod osobisty po paru dniach ktos mi go przysłał poczta na adres zameldowania. Dowod zastrzezyłam w banku. Zmieniam teraz adres meldunku i chciałam wymienic dowod osobisty (...) czytaj dalej»
-
Zastrzeżenie dowodu osobistego a brak wymiany przez lata
przez: cola77 | 2016.7.18 11:49:17
Witam Dwa lata temu zgubiłam dowod osobisty po paru dniach ktos mi go przysłał poczta na adres zameldowania. Dowod zastrzezyłam w banku. Zmieniam teraz adres meldunku i chciałam wymienic dowod osobisty (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw rodzicielskich z winy rozwodowej
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.7.18 18:40:30
Ona24, proszę sprecyzować pytanie, bo na razie nie bardzo wiadomo o co chodzi ? "Ile czasu musi upłynąć od złożenia wniosku o ograniczenie praw" ? W pozwie o rozwód i alimenty może Pani wnosić (...) czytaj dalej»
(Zobacz 57 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Podrobienie podpisu wykładowcy w indeksie - wezwanie na policję
przez: Mathew123 | 2016.7.18 21:17:4
Witam. Jakies 3 miesiace temu podrobilem podpis wykładowcy w indeksie, poniewaz brakowalo mi jednego wpisu a byl mi on niezbedy, z uczelni dostalem jedynei kare upomienia, i zostalem zapewniony ze sprawa (...) czytaj dalej»
-
Pościg za dzieckiem w UK - oskarżenie o pobicie przez sąsiadkę
przez: Zmartwiona | 2016.7.18 22:50:10
Witam . Chciałabym najpierw opisać całą sytuację jaka miała miejsce na terenie UK. Mój mąż ostatnio był zqczepialy przez dzieciaki biegając po naszej ulicy. Dzieci często grają w piłkę (...) czytaj dalej»
-
Separacja - ojciec nie płaci rachunków mimo korzystania z mediów
przez: tomasz.mrozek | 2016.7.19 14:41:51
Witam! Moi rodzice są w separacji od 6 miesięcy.Ojciec mieszka z nową kobieta. Swego czasu przez jakieś 2-3 miesiące pomieszkiwal jeszcze u nas w domu i to bardzo często. Nie płacił za jakiekolwiek (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z separacji - ojciec nie płaci rachunków mieszkając w domu
przez: tomasz.mrozek | 2016.7.19 14:46:59
Witam! Moi rodzice są w separacji od 6 miesięcy.Ojciec mieszka z nową kobieta. Swego czasu przez jakieś 2-3 miesiące pomieszkiwal jeszcze u nas w domu i to bardzo często. Nie płacił za jakiekolwiek (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę do pracy będąc ciężarną na zasiłku z MOPS
przez: roksanap | 2016.7.19 20:18:7
Witam. Mam problem, jestem w 5 miesiącu ciąży. Z partnerem nie jesteśmy małżeństwem, jeszcze nawet razem nie mieszkamy ale mamy to w zamiarze gdy dziecko przyjdzie na świat. Pobieram 2 miesięczny (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca przy badaniach okresowych zmienił orzeczenie na negatywne
przez: beatakinga71 | 2016.7.19 20:24:49
Dzień dobry. Proszę o poradę.Trzy tygodnie teme robiłam badania okresowe,orzeczenie pozytywne.W zeszłym tygodniu ( dwa tygodnie po tamtym orzeczeniu )do zakładu pracy wpłyneło drugie orzeczenie (...) czytaj dalej»
-
Dodatek podczas urlopu wychowawczego w konkubinacie
przez: martakarta | 2016.7.20 1:1:34
Witam. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim i zastanawiam się nad skorzystaniem z urlopu wychowawczego. Stąd moje pytanie, czy żyjąc w konkubinacie i otrzymując wynagrodzenie w wysokości 2450zl (...) czytaj dalej»