Archiwum Forum Grudzień 2018
(83 tematów na forum)
-
Dziedziczenie działki rolnej po zmarłym ojcu - procedura zmiany w KW
przez: magdalenamarta | 2018.12.17 14:44:46
Mam pytanie odnośnie dziedziczenia działki rolnej po zmarłym ojcu. Jestem jedynaczką, rodzice przed śmiercią mojego ojca byli po rozwodzie. (także wiem, że moja matka nie bierze udziału w dziedziczeniu.) (...) czytaj dalej»
-
Zwrot narożnika z Allegro - czy mogę żądać pełnego zwrotu kosztów
przez: Aldona1990 | 2018.12.17 14:53:7
Witam! 2 grudnia kupilam na allegro naroznik na licytacji za 2050 zl plus koszty wysylki kurier 250 zl . 5 grudnia otrzymalam naroznik ale nie bylo mnie w domu i skladalam go dopiero w ten weekend . Naroznik (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż telefonu bez możliwości zwrotu - czy mogą być konsekwencje
przez: Prawor | 2018.12.18 8:45:45
Witam, jestem tutaj po raz pierwszy! Długo już sprzedaję przedmioty na platformie Allegro, kiedyś miałem również podobną sytuację bo gość przyczepił się, że pudełko od telefonu jest nieoryginalne, (...) czytaj dalej»
-
Legalność pobierania alimentów przez kobietę żyjącą z konkubentem
przez: Kropkaaa11 | 2018.12.18 12:27:22
Witam mam pytanie czy jest to legalne aby kobie żyła z konkubentem, prowadziła z nim wspólne goapodartswo domowe i pobierała od niego alimenty na podstawie ugody na ich wspólne dzieci? Czy jest to (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia przy umowie na czas określony po okresie próbnym
przez: castela123 | 2018.12.19 1:8:35
Witam wszystkich! Moja umowa o pracę na okres próbny trwała 3 m-ce. Następnie pracodawca dał mi umowę na czas określony do 2020 roku. 22 Grudnia będzie równo 6 miesięcy mojej pracy (umowa (...) czytaj dalej»
-
Składka zdrowotna w działalności i spółce cywilnej - podwójne opłacanie
przez: *********@*****.*** | 2018.12.19 10:46:38
Witam, jeśli założyłam działalność gospodarczą wyłącznie po to, żeby móc wejść do spółki cywilnej ze znajomym i przychody uzyskuje wyłącznie w obrębie działalności w spółce, to muszę (...) czytaj dalej»
-
Sąd nie uwzględnił wniosku o dowód i uznał nieważny dokument
przez: AfiP11 | 2018.12.19 11:3:16
Nie znając jeszcze terminu rozprawy zwróciłem się do sądu z wnioskiem o dopuszczenie dowodu (informacji z urzędu) istotnego w mojej sprawie. Sąd podczas rozprawy w ogóle nie odniósł się do mojego (...) czytaj dalej»
-
Instalacja gazowa w domu - wykorzystanie starego projektu budowlanego
przez: MMATTEOO | 2018.12.19 12:52:19
Witam, Dom posiada ogrzewanie piecem na paliwa stałe. Z powodu starości konieczna jest jego wymiana. Obecny właściciel chciałby wymienić piec na piec gazowy. Na elewacji domu znajduje się skrzynka (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za warunki w lokalu wynajmowanym pod drukarki
przez: boliwero | 2018.12.19 13:53:6
Witajcie, Jakiś czas temu zakupiłem drukarki wielkoformatowe, Chciałbym rozpocząć działalność. Żeby pracowały prawidłowo musi być zachowana prawidłowa temperatura i wilgotność, która (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od córki mieszkającej za granicą - ograniczenie zobowiązań
przez: *******1@*******.*** | 2018.12.20 13:35:27
Witam Serdecznie. Mam problem z matką i potrzebuję pomocy by uregulować zobowiązania alimentacyjne względem matki. Sytuacja jest dosc zawiła gdyz matka nie pracuje od ponad 16 lat ( opieke nad swoim (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku - podział majątku między babcię i dzieci
przez: Malgorzata1122 | 2018.12.22 12:59:49
Babcia może sporządzić testament na Pana. Możecie też przyjąć spadek, a natępnie babcia przekaże Panu u notariusza swoją część. Więcej może Pan przeczytać na działspadkubeztajemnic.pl (...) czytaj dalej»
-
Zachowek po darowiźnie mieszkania na 2 lata przed śmiercią
przez: Malgorzata1122 | 2018.12.22 13:18:5
Oczywiście, darowizny wchodzą w grę przy wyliczeniu zachowku. Nawet kiedy osoba zmarła rozdysponowała cały majątek przed śmiercią, to zachowek wylicza się właśnie z tych przedmiotów majątkowych (...) czytaj dalej»
-
Zachówek dla osoby po udarze - czy można unieważnić?
przez: Malgorzata1122 | 2018.12.22 13:20:40
Dzień Dobry, Czy zachowek został ustalony wyrokiem? Można ewentualnie wnosić o rozłożenie zachowku na mniejsze raty przez sąd. Jednak na umorzenie nie liczyłabym. Pozdrawiam, adw. Małgorzata (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie po darowiźnie od babci - dziedziczenie po ojczyma
przez: Malgorzata1122 | 2018.12.22 13:23:22
Jeżeli całe mieszkanie przekazała kuzynowi, to nic się już nie należy. Ewentualnie zachowek, pod warunkiem że już się nie przedawniło to roszczenie, tj. nie minęło 5 lat od śmierci babci. (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie pracownika ochrony na inne miasto - uprawnienia pracodawcy
przez: Alegro661 | 2018.12.23 14:12:10
Witam, pracuje w firmie ochroniarskiej na umowie stałej o pracę podpisując umowę nie zwróciłem na sformułowanie takie jak ,,Miejsce działania przedsiębiorstwa teren Podkarpacia ,, docelowo mój (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do sądu w sprawie spadkowej - ustalenie ojcostwa w testamencie
przez: pelczyk1 | 2018.12.24 12:4:55
Witam, Odebrałem dzis na poczcie wezwanie do sądu. Poza nim znajduje sie w kopercie Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, ksero aktu zgonu dziadka, ksero testamentu odrecznie napisanego przez dziadka, (...) czytaj dalej»
-
Konflikt z ojcem alkoholikiem - czy może mnie fałszywie oskarżyć
przez: spiewak69 | 2018.12.24 18:59:13
Witam. sprawa wygląda tak że mam ojca alkoholika, z którym postanowiłem rozprawic się dzwoniąc na policję , stosując izbę wytrzeźwień, oraz przymusowe spotkania w AA. NIE rozmawia już (...) czytaj dalej»
-
W którym kraju założyć działalność aby uniknąć widoczności w KRS
przez: Bartek998 | 2018.12.25 17:6:15
W którym kraju mógłbym założyć działalność aby nie być widoczny w KRS w tym kraju? W Polsce jak się założy działalność to jest się widoczny w wykazach w internecie czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatku dochodowego przy etacie i działalności gospodarczej
przez: plywak09 | 2018.12.26 13:16:24
Witam, Posiadam umowę o pracę, nigdy natomiast nie posiadałem działalności gospodarczej, stąd też wiedza na temat prowadzenia firmy pod względem podatkowym u mnie jest znikoma. Mam do was (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania współwłaściciela po latach nieobecności
przez: Neishin | 2018.12.27 13:41:57
Witam, Mama mojej dziewczyny chce sprzedac mieszkanie, w ktorym aktualnie mieszka sama (Maz ze wzgledu na uzaleznienie od alkoholu, brak pracy oraz zadluzenie wyprowadzil sie do matki). Jak wyglada (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja na telefon wymieniony przez operatora - okres obowiązywania
przez: Kamaaaa123 | 2018.12.27 21:9:43
Witam serdecznie, czy mogę prosić o poradę -zaniosłam tel., który był na abonament do operatora do naprawy w ramach 2 lat gwarancji, operator wysłał go do naprawy. Otrzymałam info, że tel. jest (...) czytaj dalej»
-
Kradzież przez zapomnienie - jakie kary grożą bezrobotnej matce
przez: Lusia1234 | 2018.12.28 16:11:32
Co mi grozi za kradzież, jako przestępstwo. Nie było ono umyślne, po prostu zapomniałam o wyjęciu z wózka dziecięcego. Za cześć którą miałam na widoku zapłaciłam. Później zagadałam się (...) czytaj dalej»
-
Sąsiedzi postawili budynki na granicy mojej działki
przez: Misior | 2018.12.28 19:40:58
Witam, planuje się w następnym roku dokończyć grodzić, została mi jedna strona i tutaj pojawia się problem....w trakcie pomiarów przez geodetę okazało się, iż w granicy oraz trochę na mojej (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż elektroniki a obowiązek kasy fiskalnej po RODO
przez: artur75 | 2018.12.28 21:6:43
Witam, Od przyszłego roku planuje rozpocząć sprzedaż detaliczną elektroniki na rzecz osób fizycznych na portalu aukcyjnym. Aktualnie prowadzę działalność gospodarczą i jestem czynnym podatnikiem (...) czytaj dalej»
-
Mandaty za picie i przeklinanie - czy można się odwołać
przez: Karol2400 | 2018.12.29 4:24:32
Witam, ? Piłem piwo w parku i zauważyłem radiowóz. Odłożyłem je i poszedłem do sklepu. Przyszedł za mną policjant, nawet mnie nie widzieli jak piłem i wyciągnął mnie ze sklepu, zabrał mój (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji po wynajmie - właściciel potrącił za niespełnione warunki
przez: Marylkaa | 2018.12.29 10:25:21
Witam, chciałabym zasięgnąć porady u osób, które może miały podobną sytuację lub które mają pojęcie jak można z taką sytuacją sobie poradzić. We wrześniu 2011 roku razem z chłopakiem (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności mieszkania - koszty i procedura sądowa
przez: kazim56 | 2018.12.29 11:31:13
Najpierw sobie poszukaj odpowiedniego notariusza, poczytaj w necie który jest najlepszy. Ja na przykład miałam podobną sytuację do Ciebie i moja Pani notariusz Karolina Gajek wszystko mi ładne wyjaśniła. (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych w BIK
przez: cynober | 2018.12.29 23:20:4
Umówiłem się na poradę prawną u mecenas Kontek - w przyszłym tygodniu pierwsze spotkanie w sprawie dotyczącej zaległego długu. Słyszałem same dobre opinie o niej, mam nadzieję, że wszystko (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie po miesiącu pracy - czy będzie płatne
przez: Isia2018 | 2018.12.30 16:31:7
Czy jeżeli podpisałam umowę o pracę 30.11.2018 roku która rozpoczęłam 01.12.2018 to czy 31.12.2018 mogę iść na zwolnienie lekarskie które będzie już płatne czy zasiłek chorobowy jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Różnica między aktem kupna a księgą wieczystą - pokój dzienny
przez: sliwenka44 | 2018.12.30 18:48:45
Potwierdzam, mecenas Kontek jest świetna w udzielaniu porad prawnych - sama u niej byłam jakiś czas temu. Poleciła mi koleżanka i rzeczywiście nie żałuje . Nie wiem czy moja sprawa była łatwa (...) czytaj dalej»
-
Problemy z wypłatą odszkodowania i autem zastępczym po wypadku
przez: przybysz12 | 2018.12.30 20:24:32
Witam, od około pół roku walczę z pewną znaną firmą ubezpieczeniową. Miałem wypadek samochodowy, w mój samochód uderzył autobus a auto zostało bardzo mocno uszkodzone. Szkoda została zgłoszona, (...) czytaj dalej»
-
Prawo do spadku po ojcu mieszkającym w Niemczech - procedura
przez: MartaKo | 2018.12.31 7:42:49
Dzień dobry, przed Świętami zamarł mój tata, który od prawie 20 lat mieszkał w Niemczech ze swoją drugą żoną (Białorusinką). Ja dla odmiany mieszkam w Warszawie. Nasuwa mi się wiele pytań. (...) czytaj dalej»
-
Adwokat specjalista od prawa mieszkaniowego w Łodzi
przez: Dorritoo | 2018.12.31 11:25:12
Zgadzam się, ja nosiłem do niego dokumenty dotyczące działki - ze wszystkim się zapoznawał i tłumaczył mi, co można z tym stanem rzeczy zrobić. Spotkań było dokładnie tyle, ile było trzeba (...) czytaj dalej»