Archiwum Forum Kwiecień 2020
(48 tematów na forum)
-
należności za abonament - teoretycznie
przez: Tiresomeii | 2020.4.1 11:15:59
Post Scriptum Chodzi o to, czy coś takiego uregulowane jest w jakimś kodeksie, czy np. gdyby w regulaminie usługi na https://www.dotykacka.pl/ było napisane, że Klient zobowiązuje się uiścić (...) czytaj dalej»
-
przez: lordwiesiek | 2020.4.1 18:29:53
Niestety w związku z koronawirusem straciłem dochód z pracy w lokalu gastronomicznym. Zdążyłem znaleźć prace ale oczywiście nie mieszkanie. Z dniem 31 marca skończyła mi się umowa z właścicielem (...) czytaj dalej»
-
przez: lordwiesiek | 2020.4.1 21:11:17
Czy ustawa o covid 19 weszła w życie już a konkretnie. Treść ustawy :Art. 15zzu. W okresie obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii ogłoszonego z powodu COVID-19 nie wykonuje (...) czytaj dalej»
-
"Przejście części zakładu pracy na innego pracodawcę" a ulgi ZUS i Podatki
przez: mdski | 2020.4.2 21:55:15
Dobry wieczór, Borykam się z nietypową sytuacją i chciałbym prosić szanownych forumowiczów o pomoc. Pracowałem na podstawie umowy o pracę w Spółce A, gdzie z dniem 1. marca nastąpiło "Przejście (...) czytaj dalej»
-
przez: ka1mi2lkaaaaa | 2020.4.5 16:14:37
Witam. Mam do was prośbę o wyjaśnienie moich wątpliwości, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Żeby nie było, dla jasności ja tak czy siak jestem w domu praktycznie ciągle z racji tego (...) czytaj dalej»
-
przez: Ultragt | 2020.4.6 9:12:23
PS Na https://gvc.pl/kasy-fiskalne-online-c-2669.html jest napisane, że kasy online będą obowiązkowe dla wszystkich od 1 stycznia 2023. To aktualny termin, coś się zmieniło??? czytaj dalej»
-
zachowanie tajemnicy lekarskiej
przez: Redundantars | 2020.4.6 10:41:39
Albo inny przykład: seksuolodzy. Na https://spps.pl/seksuolog/ nie ma ani słowa o tajemnicy lekarskiej. Czy to znaczy, że w tej dziedzinie ona nie obowiązuje?!? Co na to paragrafy, piszcie!!! czytaj dalej»
-
przez: Spookygy | 2020.4.6 14:5:18
Biżuteria byłaby utrzymana w podobnym stylu do https://bovem.com.pl/pol_m_Celebrytki_Celebrytki-Zlote_Lancuszki-celebrytki-zlote-329.html czytaj dalej»
-
Zadatek wirus a wesele - pytanie od wykonawcy odnośnie zadatku
przez: djopolskie | 2020.4.7 0:41:15
Zawodowo zajmuję się oprawą muzyczną wesel. Ze względu na obecną sytuację związku z koronawirusem dostaję co raz więcej wiadomości o odwołanych weselach. Większość z nich na szczęście (...) czytaj dalej»
-
Praca zdalna z Polski a mieszkanie w Szwecji
przez: fafarafa19 | 2020.4.8 20:30:20
Dzień dobry, Zwracam się do Was z pytaniem. Od roku mieszkam na stałe w Szwecji - dostałam tu szwedzki PESEL (personnumer,) jestem objęta opieką zdrowotną (na podstawie dokumentu S1). Jednocześnie (...) czytaj dalej»
-
Odległość garażu od drogi wewnętrznej
przez: pol11 | 2020.4.8 21:57:48
Witam, czy mogę postawić garaż (blaszany tynkowany) o powierzchni 32m w odległości 2m od granicy działki budowlanej, na kórej on ma stać, z drogą wewnętrzną, której jestem współwłaścicielem? (...) czytaj dalej»
-
jak napisac prośba o obniżenie czynszu za lokal użytkowy?
przez: fstanczyk | 2020.4.8 23:28:53
Odgrzewam temat bo w związku z obecną sytuacją też szukałem takiego wniosku i znalazłem na stronie Kancelarii Koschel-Sturzbecher. Udostępnili za darmo kilka różnych wniosków i pism. Tutaj (...) czytaj dalej»
-
jak napisać prośbę o obniżenie czynszu lokalu handlowego?
przez: fstanczyk | 2020.4.8 23:29:26
Odgrzewam temat bo w związku z obecną sytuacją też szukałem takiego wniosku i znalazłem na stronie Kancelarii Koschel-Sturzbecher. Udostępnili za darmo kilka różnych wniosków i pism. Tutaj link (...) czytaj dalej»
-
jak napisać wniosek o obniżenie czynszu sklepu?
przez: fstanczyk | 2020.4.8 23:31:26
Odgrzewam temat bo w związku z obecną sytuacją też szukałem takiego wniosku i znalazłem na stronie Kancelarii Koschel-Sturzbecher. Udostępnili za darmo kilka różnych wniosków i pism. Tutaj link (...) czytaj dalej»
-
przez: veeroona | 2020.4.9 14:45:33
Poszukuję Pilnie dobrego prawnika do sprawy upadłościowej. Ktoś może mi kogoś polecić? czytaj dalej»
-
przez: OLNOL | 2020.4.10 12:2:25
Nie wiem czy kategoria jest właściwa :) Wszędzie sąsiedzi, którzy palą, piją, hałasują albo grillują na balkonach. Nasz problem jest trochę innym dlatego zakładam ten wątek. Otóż mieszkam (...) czytaj dalej»
-
przez: ciasteczkowypotwor25 | 2020.4.11 18:31:43
Anna Niewielka była zatrudniona na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy w szpitalu niepublicznym. Pracodawca Anny Niewielkiej powierzył świadczenie niektórych usług medycznych i (...) czytaj dalej»
-
umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody
przez: qwertyuiop66 | 2020.4.12 12:27:22
Dostałem z sądu pismo o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody (z art. 29). Moge sie jakoś od tego odwołać? czytaj dalej»
-
przez: mirellka | 2020.4.13 16:4:14
To zależy jak ocenią Twoje zdolności zarobkowe. Myślę, że możesz przygotować się na 700-1000 zł miesięcznie... czytaj dalej»
-
Problem z wypełnieniem druku SD-Z2
przez: dombryza | 2020.4.14 9:25:18
Witam Serdecznie, Bardzo proszę o pomoc przy wypełnieniu zgłoszenia spadku do urzędu Skarbowego w celu uniknięcie podatku. Sytuacja wydaje mi się jest dość skomplikowana. Zmarły: Tata, Dziedziczą: (...) czytaj dalej»
-
przez: Fewgg | 2020.4.14 13:39:12
Na przykład czy można sobie przyklejać naklejki https://www.eudajmonia.eu/ ? czytaj dalej»
-
Przedłużenie aresztu tymczasowego
przez: ewa89 | 2020.4.14 14:45:55
Dzień dobry, Brat przebywa w areszcie tymczasowym od początku lutego. Po alkoholu w domu wszczął awanturę groził domownikom, szantażował nawet, że zrobi krzywdę własnemu dziecku... został (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie w zakładzie energetycznym - odcięcie prądu
przez: Tonsil23 | 2020.4.14 16:35:42
Witam. Na wstępie chciałem przeprosić jeżeli pytanie umieściłem w złym dziale ale sam nie wiem pod jaki dział je przypisać. Mój problem polega na tym, że mieszkam w domku jednorodzinnym lecz (...) czytaj dalej»
-
przez: dunca | 2020.4.14 21:28:56
Ze swojej strony mogę polecić mecenas Agatę Koschel ? Sturzbecher, która ma swoją kancelarię na ul. Solnej. Bardzo zaangażowana, zawsze przygotowana, pomogła mi w trudnej sprawie rozwodowej, byłam (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadków i darowizn a błędny przelew
przez: LAMIstakes | 2020.4.16 21:0:55
Dzień dobry, W marcu ojciec przelał ze swojego konta oszczędnościowego w Banku Spółdzielczym na konto syna (rachunek bieżący) w ING kwotę 104 700 PLN. Przelew opatrzony był tytułem: likwidacja (...) czytaj dalej»
-
działalność gospodarcza i rejestracja.
przez: alinka89 | 2020.4.17 9:6:23
Zmienia się to ciągle , ale najlepiej odpowie Ci na to pytanie dobre biuro rachunkowe np. taxservice jak dla mnie mają wiedzę i dobre propozycje, zawsze pomagają i prowadzą dobrze księgowość. (...) czytaj dalej»
-
Oszukany przez OLX i prokurator
przez: Qwerty505 | 2020.4.17 15:56:10
Witam 4.04 sprzedałem telefon Iphone 11 który otrzymałem od siostry jako rozliczenie za dług która miaszka w Niemczech. Był to sprzęt który dostałem "goły" bez kartona i akcesoriów Jednakże (...) czytaj dalej»
-
Skarga administracyjna na odmowę stypendium
przez: pa881 | 2020.4.19 13:4:32
Dzień dobry Od poprzedniego roku osoba wnioskująca o stypendium nie otrzyma go jeżeli jej okres studiowania wynosi więcej niż 6 lat. Uczelnia odmówiła stypendium twierdząc, że okres 6 lat minął. (...) czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy najmu na czas określony a kaucja
przez: Mariuszini | 2020.4.19 14:41:12
Witam, 1) Podpisuję właśnie umowę najmu mieszkania na okres 12 miesięcy (jestem najemcą). 2) W umowie jest zapis, że najemca ma prawo wypowiedzieć umowę w przypadkach przewidzianych w przepisach (...) czytaj dalej»
-
Przeksztalcenie budynku gospodarczego na mieszkalny
przez: Marzena212 | 2020.4.19 23:8:21
Witam, chciałabym zrobić budynek mieszkalny z gospodarczego. Budynek ma do 35mkw, stoi na działce budowlanej (dom został rozebrany 10lat temu). Światło jest podłączone, muszę tylko rozprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Zatrudniłam kobietę w ciąży nie wiedząc o tym na 3 m-ce; czy mogę nie przedłużyć
przez: juuu_ze | 2020.4.20 12:17:49
jesli potrzebuje Pani pomocy z ta sprawą to polecam kancelarie lexstrada z poznania. Mi bardzo pomogli w sprawach pracowniczych. czytaj dalej»
-
przez: o0mysz0o | 2020.4.20 13:30:2
Witam. Jak wygląda z prawniczego punktu widzenia gdy mój lot w kwietniu (do Barcelony) został odwołany, z powodu panującej pandemii, a w maju, dokładniej 11, Wizzair nie chce mi zwrócić kosztów (...) czytaj dalej»
-
przez: Drountint | 2020.4.21 14:29:12
Cześć, słyszałem podobne sytuacje. Radzę zwrócić pieniądze klienta za torbę, aby nie odczuwał bólu głowy. W przyszłości dobrze byłoby zwrócić uwagę na takich klientów, którzy zawsze (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku- rozstanie w konkubinacie
przez: Paulineczka1155 | 2020.4.21 21:6:53
Rozstanie w konkubinacie - czy będę musiała wynieść się z dziećmi z mieszkania w ktorym mam część udziałów? Streszcze sytuacje . Zaczęłam pracować w firmie pana X , byłam jeszcze mężatką, (...) czytaj dalej»
-
Zasada domniemania niewinności - praca magisterska
przez: Karsoon | 2020.4.22 14:46:32
Witam wszystkim, Jestem studentką IV roku prawa i własnie rozpoczynam pisanie pierwszego rozdziału mojej pracy na temat Zasady domniemania niewinności. W związku z tym, chciałam podpytać, czy nie (...) czytaj dalej»
-
Obostrzenia związane z koronawirusem na dzień 22.04.2020
przez: Przemko1710 | 2020.4.22 17:3:1
Witam , zwracam się z zapytaniem czy jest możliwość wyjazdu do innego miasta oddalonego o przykładowo 100 km by spotkać się z dziewczyną ? Według ostatnich zmian w przemieszczaniu się to że (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie czasu pracy a ciąża
przez: Kinga851 | 2020.4.22 20:50:2
Witajcie, obecnie jestem w 8 tygodniu ciąży. Mój pracodawca nie został jeszcze o tym poinformowany. Mimo, że moja praca jest stresująca postanowiłam jeszcze wstrzymać się z informacją. W dniu (...) czytaj dalej»
-
Działka usługowa + hala stalowa + kąt nachylenia dachu MPZP
przez: bromal | 2020.4.22 23:48:54
Mam następujący problem, zakupiłem działkę usługową, w mojej miejscowości, jest to jedna z nielicznych, o ile nie jedyna działka usługowa w mojej jakże wielkiej metropolii, zamierzam wybudować (...) czytaj dalej»
-
przez: Pion1987 | 2020.4.24 12:10:8
Dzień dobry. Czy pracodawca może nakazać stosowania maseczek na terenie zakładu pracy, mimo, że wg rozporządzenia RM obowiązku takiego nie ma w zakładach pracy dla osób które nie obsługują (...) czytaj dalej»
-
przez: achajos | 2020.4.25 16:41:55
Witam Chciałbym Się poradzić w sprawie wykupu mieszkania. Moja Babcia nie posiada wykupionego mieszkania które dostała wraz z dziadkiem od zakładu w którym dziadek pracował. Mieszka tam już (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie i zadośćycznienie za naruszenie dóbr osobistych w Łodzi
przez: Gregor50 | 2020.4.26 15:49:12
Polecam w sprawach o ochronę dóbr osobistych adwokata Jarosława Szkudlarka z Łodzi, bronił moją żonę nauczycielkę przed Kratorium Oświaty, gdzie ją ostatecznie uniewiinili, a potem przed Sądem (...) czytaj dalej»
-
przez: Morios | 2020.4.27 15:42:6
Dzień dobry. Chciałem podpisać umowę o pozycjonowanie strony, po rozmowie z bardzo przekonującym konsultantem zdecydowałem się, podpisałem umowę wraz z pieczęcią firmy i wysłałem jej zdjęcia (...) czytaj dalej»
-
przez: pimpuchowa | 2020.4.28 10:29:15
Witam, Mamy mały problem. W październiku 2019r. zakupiliśmy działkę z warunkami zabudowy z listopada 2015r. Załącznikiem do warunków jest postanowienie uzgodnieniowe Dyrektora RZGW, w którym (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie wynagrodzenia w trakcie l4 w ciąży covid19
przez: Paulinadeb | 2020.4.28 12:18:30
Czy pracodawca może w ramach tarczy antykryzysowej obniżyć wysokość wynagrodzenia pracownikowi który przebywa na zwolnieniu lekarskim ze wzgledu na ciążę. Zwolnienie lekarskie rozpoczęło sie (...) czytaj dalej»
-
dobry adwokat - karnista alimenty plus sprawy rodzinne lublin-warszawa PILNE
przez: Bartoszdz | 2020.4.29 8:25:40
Witam, Z checia pomoge jestem adwokatem z Warszawy. Adw. Bartosz Dzius Tel 514 683 888 Mail - kontakt@adwokatbd.pl czytaj dalej»
-
WSFiZ - opłata za edukacje, sprawa w e-sądzie
przez: SzymonB | 2020.4.29 15:38:46
Witam serdecznie, Mam w tej chwili identyczną sytuację na tej samej uczelni tylko sprawa nie trafiła jeszcze do sądu. Jeżeli udało się Pani rozwiązać tą sprawę proszę o kontakt już ma Pani (...) czytaj dalej»
-
przez: Tomasz149 | 2020.4.29 17:25:29
Powiedział ze mnie i tak nikt nie uwierzy bo on ma prace a ja nie czytaj dalej»
-
przez: velvet1978 | 2020.4.29 20:20:24
Witam proszę o pomoc. Pracowałem przez rok w firmie produkcyjnej która co miesiąc dawała mi nową umowę zlecenie na kwotę 900zł ( czy to w ogóle legalne?). Po nastaniu pandemii pracodawca nie (...) czytaj dalej»