Archiwum Forum Wrzesień 2024
(804 tematów na forum)
-
Wzór podania o odszkodowanie za pobicie
przez: bogusz7 | 2024.9.8 16:50:19
Witam,szukam wzoru podania o odszkodowanie za pobicie czytaj dalej»
-
Prowadzenie pod wpływem alkoholu przez nieletniego - wyrok w zawieszeniu?
przez: sekretny | 2024.9.8 16:51:9
witam.. na wakacjach tego roku spowodowalem drobna kolizje prowadzac pod wplywem alkoholu - ok. 0,8promila (17 lat, brak uprawnien) wiem, ze na starcie juz jestem stracony. pare dni temu otrzymalem pismo (...) czytaj dalej»
-
Prawo jazdy odebrane w Polsce a mieszkanie w Anglii
przez: Argos321 | 2024.9.8 16:53:9
Witam!Jestem po wyroku za jazde po uzyciu alk.2 lata.Zdarzenie mialo miejsce w PL Tarnów.Policja mi zabrała prawo jazdy i odeslali do Anglii bo tam mieszkam!Angole mi je oddali z uwagi na brak popełnienia (...) czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu a nowe postępowanie karne
przez: - | 2024.9.8 16:54:16
Mam wyrok w zawieszeniu prawomocny od listopada2003 na 2 lata - problem w tym że otrzymałam wezwanie jako podejrzana art.270 kk1 Na komisariacie odmówiłam zeznań . Jak dalej może wyglądać postępowanie (...) czytaj dalej»
-
Jazda pod wpływem alkoholu w wieku lat - konsekwencje prawne
przez: zpisany | 2024.9.8 16:55:19
witam ma 16 (za dwa tygodnie 17) wczoraj siedząc w barze wpadła policja i kazali mi dmuchać, mimo iż wypiłem zaledwie dwa łyki piwa i wykazało mi 0.09 promila wzięli mnie na komisariat z niego (...) czytaj dalej»
-
Pobicie bez świadków - czy smsowa propozycja spotkania to dowód?
przez: Złamana | 2024.9.8 16:56:29
Witajcie mam takie pytanko...Zostałam pobita za cos czego nie zrobiłam ma limo na skroni i wielkiego guza na czole:(( chciałabym zgłosic sprawe na policje ale nie mam zadnego świadka ;(( tylko smsy (...) czytaj dalej»
-
Przebywanie nieletnich po godzinie w budynku bez dorosłych
przez: gipsonxd | 2024.9.8 16:57:39
Jestem bardzo ciekawa ponieważ osobą niepełnoletnią (15lat) i często siedzę ze znajomymi w moim 2 domku wyglądającym jak rudera (jest to własnością moich rodziców). Co się stanie jeżeli będę (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na eBay - postępowanie przy nieotrzymaniu towaru po wpłacie
przez: kulluk | 2024.9.8 16:58:30
Witam zostałem oszukany na eBay przez użytkownika scgi123. Po wygraniu aukcji wpłaciłem pieniądze na konto sprzedawcy. Po kilku dniach paczka do mnie nie dotarła. Pisze do sprzedawcy o numer paczki (...) czytaj dalej»
-
Co to są wnioski dowodowe w odpowiedzi na akt oskarżenia?
przez: music_p | 2024.9.8 16:59:25
Oskarżony ma prawo wniesienia, w terminie 7 dni od doręczenia mu aktu oskarżenia, pisemnej odpowiedzi na akt oskarżenia i składania w tym terminie wniosków dowodowych. O co tu chodzi?Co to za wnioski?Proszę (...) czytaj dalej»
-
Podrobienie podpisu na polisie ubezpieczeniowej przez męża
przez: - | 2024.9.8 17:1:30
Mój mąż podrobił mój podpis i wybrał pieniądze z mojej polisy ubezpieczeniowej.co w tej sytuacji mam zrobić? (xena32) czytaj dalej»
-
Utrata prawa jazdy za siedzenie w samochodzie pod wpływem alkoholu
przez: tylkoja | 2024.9.8 17:2:36
Czemu za siedzenie w samochodzie pod wpływem alkoholu , zabierają prawo jazdy ? Dla dokładności dodam , że bez kluczyków w stacyjce i miejscu dozwolonym do parkowania . I dostaje się jak za kierowanie (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie bez uprawnień pod wpływem alkoholu
przez: akul | 2024.9.8 17:3:46
Witam, Zostalem zatrzymany prowadząc samochod w stanie nietrzezwym [0,98] po parkingu nie posiadając uprawnien do prowadzenia. Otrzymalem wezwanie na komende. Wlasciciel samochodu byl obok, rowniez (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie do kontroli po alkoholu - badanie krwi
przez: enklava | 2024.9.8 17:4:55
Witam. Wczoraj ok godziny 22,jadąc samochodem zostałem zatrzymany do kontroli policyjnej.Padało jak z cebra i postanowiłem zamiast podejść to podjechać do sklepu nieopodal 150metrów. Poprosili (...) czytaj dalej»
-
Druga skarga na wuja za groźby i pobicie po alkoholu
przez: gosiura17 | 2024.9.8 17:5:59
witam Jakieś dwa miesiące, została złożona skarga na wuja, który często i gęsto groził mnie i mężowi pozbawienia życia. Byli świadkowie przesłuchiwania ale do procesu nie doszło z powodu (...) czytaj dalej»
-
Dostęp do akt sprawy o zabójstwie sprzed lat
przez: macio16 | 2024.9.8 17:7:4
witam, 12 lat temu zamordowano członka mojej rodziny. Jedyną osobą z mojej rodziny która coś wie na ten temat to mojaj babcia, która nie żyje. Wiem tylko że sprawa utknęła w martwym punkcie (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich matce z przeszłością kryminalną
przez: Kamila91 | 2024.9.8 17:7:57
Witam. Mam dośc skomplikowana sytuację , z byłą dziewczyną mojego przyjaciela . Otóż ma ona z nim dziecko , jednakże mimo tego on nie chce z nia byc , jednak ze względu na córkę mieszkają (...) czytaj dalej»
-
Mandaty po sprzedaży samochodu - dlaczego przychodzą do poprzedniego właściciela
przez: 1robi | 2024.9.8 17:8:58
Witam Sprzedałem samochodód 3 lata temu.Zgłosiłem w swoim PZU i wydziale komunikacji ten fakt. Dziś zaczynają przychodzić do mnie mandaty wykroczenia które popełnił nowy właściciel samochódu. O (...) czytaj dalej»
-
Fałszowanie podpisów i zaświadczeń - jakie konsekwencje prawne
przez: agagabi | 2024.9.8 17:10:5
witam, w chwili obecnej czekam na wyrok za sfałszowanie podpisu i wypisanie lewego zaświadczenia. niestety to za co dostanę wyrok to nie wszystko kilkanaście miesięcy temu podpisałam się za kogos (...) czytaj dalej»
-
Antydatowanie dokumentów - czy to przestępstwo
przez: jasiak | 2024.9.8 17:10:56
czy antydatowanie to przestępstwo? Jeśli tak to jakie? I czy za nie odpowiada osoba, która wystawia antydatowany dokument czy również osoba, która się nim posługuje? Czy antydatowany dokument (...) czytaj dalej»
-
Handel pirackimi filmami i programami - jakie kary i czy zawiadomią pracodawcę
przez: michalz19871 | 2024.9.8 17:11:48
Witam. Jestem nowym użytkownikiem i mam ogromną prośbę o pomoc. Sprawa jest dla mnie bardzo stresująca. W październiku 2007 roku Policja przeszukała moje mieszkanie mając poważne podejrzenie posiadania (...) czytaj dalej»
-
Groźby przez telefon w sprawie nagie zdjęć - art. 190 KK
przez: Szymon | 2024.9.8 17:12:55
Zostałem oskarżony przez gościa, że wyzwałem go przez telefon i groziłem. Znalazłem na dysku jego zdjęcia które przesłał mojej dziewczynie. Były to jego nagie zdjęcia. Kasia tylko z nim flirtowała, (...) czytaj dalej»
-
Pomniejszenie miesięcznych rat ugody sądowej z 6 tys. zł
przez: venessa34 | 2024.9.8 17:13:53
Witam. Mam pytanie. Moj partner jest po wyroku.Tzn zostal oskarzony o przestepstwo gospodarcze. Odswiedzial 2 lata i wyszedl tylko i wylacznie na ugode. Ugoda jest co miesieczna rata po 6 tys zl. Do tej (...) czytaj dalej»
-
Prawo pokrzywdzonego do zapoznania się z wynikami sekcji zwłok
przez: malipu | 2024.9.8 17:14:57
Czy osoba pokrzywdzona ma prawo zapoznac sie z wynikami sekcji zwłok, czy ma prawo zapoznac sie z trescia telefonicznych rozmow przychodzących i wychodzacych denatki w jakich posiadaniu jest prokuratura, (...) czytaj dalej»
-
Jaka kara za jazdę bez prawa jazdy pod wpływem alkoholu 0,5 promila
przez: qros83 | 2024.9.8 17:16:1
Mam kłopot o nastepujacej tresci.Zostałem zatrzymany przez policje swoim autem,gdzie ojciec jest wspołwłascicielem pojazdu(zarejestrowane,wazne OC,przeglad) pod wpływem alko 1promil >>pierwsze badanie (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może wykorzystać prywatne archiwum GG przeciwko pracownikowi
przez: Lukens84 | 2024.9.8 17:16:52
Witam, Problem który chciałbym opisać ma swoją historię i jest dość nietypowy. Jakiś czas temu razem z dziewczyną oraz jej koleżanką przebywaliśmy w Indiach. Koleżanka w tym czasie poznała (...) czytaj dalej»
-
Potrącenie rowerzysty - jakie kary za spowodowanie wypadku
przez: frodo_2003 | 2024.9.8 17:17:58
Wiem że już troche napisano na ten temat. Ale chciałem dowiedziec sie kilku szczegułów. Otrzymałem wezwanie na komisariat jako podejżany (prawdopodobnie przesłuchanie). Dnia 29.06.2009 potrąciłem (...) czytaj dalej»
-
Alkohol za kierownicą - kara za 0,27 promila
przez: aaa | 2024.9.8 17:18:49
Znajomemu zabrali prawo jazdy, miał 0,27 i 0,26 mg alkololu w wydychanym powietrzu. Jaka kara grozi i na jak długo może zostać zabrane prawo jazdy? Czy ktoś miał podobny przypadek? Z jakimi spotakał (...) czytaj dalej»
-
Czy pobieranie odcisków palców podejrzanego jest obowiązkowe?
przez: yonnie | 2024.9.8 17:19:50
Jestem podejrzany o przęstępstwo z art. 286 §1 kk, jestem osobą wcześniej nie karaną. Policja upiera się, aby pobrać moje odciski palców, sfotografować i umieścić w kartotece. Wiem, że Policja (...) czytaj dalej»
-
Kradzież samochodu i bezczynność policji w śledztwie
przez: elwa872 | 2024.9.8 17:20:57
Witam! Jakieś 5 dni temu został okradziony mój samochód, na mojej posesji (o losie!) pod moim oknem. Doniesienie zostało złożone na komendzie, która przekazała to dalej policjantom z innej komendy (...) czytaj dalej»
-
Wczesne zwolnienie z więzienia przy karach 12, 8 i 4 miesięcy
przez: Kiebul | 2024.9.8 17:21:54
Witam! Mój znajomy został skazany z tych dwóch artykułów. Kazał mnie zapytać jaka jest możliwość jego wyjścia wcześniejszego dla kar 12, 8 i 4 miesięcznych. Z góry dziękuje za odpowiedz (...) czytaj dalej»
-
Handel amfetaminą - jakie grozi za 20 gramów więzienie?
przez: - | 2024.9.8 17:22:50
Witam zostalem zatrzymany z 20 gramami amfetaminy(handel i posiadanie) odpowiadam z wolnej stopy , niebawem sprawa czy grozi mi dluuga odsiadka? dodam iz mam zone i dwoje dzieci robilem to bo nie bylo (...) czytaj dalej»
-
Areszt za bójkę w dyskotece pomimo niewinności
przez: jarekk | 2024.9.8 17:23:43
Witam. Mam taki problem. Otoz moj dobry znajomy byl na dyskotece z 3 kolegow. Doszlo tam do bojki z czego 2 kolegow mojego znajomego pobilo jakiegos chlopaka i jeden z nich ukradl jeszcze telefon. Moj (...) czytaj dalej»
-
Podrzucenie kotek i sterylizacja - odpowiedzialność prawna
przez: ankanet | 2024.9.8 17:24:34
co grozi człowiekowi, który w worku podrzucił nowo narodzone kotki na działkę i czy podawanie działkowym kotkom tabletek zapobiegających ciąży powinno być wyjątkowo doceniane? Pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie sprawy o oszustwo z powodu ukrywania się sprawcy
przez: pokrzywdzona | 2024.9.8 17:25:39
zostałam oszukana przez meżczyzne podajacego sie za stolarza, podpisalam z nim umowe na wykonanie mebli wzial zaliczke, w dniu podpisania umowy byl u mnie w domu wraz z innym mezczyzna, osoba ta ukrywa (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa konkubenta na warunkowym w Niemczech
przez: Smutna | 2024.9.8 17:26:44
Dzien dobry. Moj konkubent wyszedl na warunkowe z wieienia w sierpniu 2007 roku ,wyjechalismy do niemiec i dalej sobie mysli ze jest nieuchwytny ,molestuje psychicznie mnie i synka 3 letniego ,pije bije (...) czytaj dalej»
-
Kradzież czy włamanie - ukrycie się w sklepie do zamknięcia
przez: - | 2024.9.8 17:27:54
Duży sklep. Między klientami przemyka się pewien powiedzmy pan, znajduje przytulny kącik i tam czeka do zamknięcia owego przybytku. Gdy już nikogo nie ma wychodzi i "bierze co swoje". Szczęście (...) czytaj dalej»
-
Dwa wyroki w zawieszeniu - odwieszenie za kradzież?
przez: jwr90 | 2024.9.8 17:28:45
Witam mam pytanie...Mam 18 lat i już 2 wyroki w zawieszeniu za pobicie z kradzieżą(2.5 na 5 r) i za wymuszenia( 1.5 na 3 r).Mam pytanie apropo co mi grozi jeżeli mnie złapią za kradzież powyżej (...) czytaj dalej»
-
Zaliczenie aresztu zagranicznego do czasu odbywania kary
przez: jola1972 | 2024.9.8 17:29:39
Jezeli osoba, ktora ma wyrok do odbycia w kraju, zostala aresztowana za granica i tam przebywa w areszcie do momentu deportacji, to czy czas spedzony w tym areszcie jest zaliczony do odbycia kary? czytaj dalej»
-
Zeznania świadka w sprawie wypadku - rozbieżności ustaleń
przez: ~Piotr~ | 2024.9.8 17:30:33
Zeznawałem w sprawie koleżanki która spowodowała wypadek samochodowy...przynajmniej tak mi się wydawało. Otóż sprawa dotyczy rozbieżności w pojmowaniu przez Prokuraturę i Sąd czynności z przed (...) czytaj dalej»
-
Podrobiona pieczątka na legitymacji - jaki wyrok grozi?
przez: sendiii | 2024.9.8 17:31:28
miałam podrobiona pieczatke na legitymacji i mnie złapali po czym zabrali legitymacje wypisali mandat i skierowali to na komisariat kolejowy. jaki moge dostac za to wyrok? czytaj dalej»
-
Zastrzelenie psa przez myśliwego na własnym polu - podstawy prawne
przez: - | 2024.9.8 17:32:19
Moj wujek mieszka na wsi. Pewnego dnie byl na swoim polu z psem, ktory sobie biegal. Zaznaczam, ze biegal na polu mojego wujka. W tym tez miejscu zastrzelil go mysliwy. Czy jest moze jakas podstawa prawna, (...) czytaj dalej»
-
Problem z adwokatem w sprawie karnej - jak zmobilizować?
przez: Jacenty | 2024.9.8 17:33:18
Trwa sprawa karna dot. wypadku drogowego. Mam problem z adwokatem. Pierwszy adwokat wziął część pieniędzy "za śledztwo" i sprawą w ciągu pół roku w ogóle się nie zainteresował, nawet nie (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż towaru z pełnomocnictwa - uszkodzenie po miesiącu
przez: Monia | 2024.9.8 17:34:11
Witam, Mam sąsiada .Ten pan ma sprawe w sądzie grodzkim z mojego zawiadomienia o zakłócanie spokoju i ciszy nocnej. Ten pan miał wyrok nakazowy ale sie w terminie sprzeciwił i była rozprawa. W (...) czytaj dalej»
-
Groźby ex-więźnia po wyjściu z zakładu karnego
przez: maku21 | 2024.9.8 17:35:9
Jest taka sprawa i nie wiem jak ja rozwiązać... proszę o jakąś sensowną radę: Jestem od dłuższego czasu z pewną dziewczyną. Kochamy się i w ogóle. Problem tkwi w tym, że jej były facet (...) czytaj dalej»
-
Podrobić legitymacje na jedną dyskoteke?
przez: Lajne | 2024.9.8 17:36:18
Witam, Za kilka dni musze iść na dyskoteke, w której czasami sprawdzają lata, niektórtych moich kolegów wpuszczają, a niektórych proszą o dokument tożsamości. Jeden z kolegów ma legitymacje (...) czytaj dalej»
-
Skserowanie podpisu przez pracodawce
przez: Piotr | 2024.9.8 17:37:11
Mój pracodawca skserował mój podpis Podpisałem jeden egzemplarz umowy o zakazie konkurencji, i odałem go pracodawcy (gdyż pracodawca dał mi dwa i kazał mi podpisać obydwa , a nastepnie odac (...) czytaj dalej»
-
Groźby karalne za obronę znajomej przed przemocą domową
przez: - | 2024.9.8 17:38:20
Wczoraj przyszła do mnie zapłakana znajoma, którą pobił mąż. Ponieważ wiedziałem, że nie przydarzyło się jej to po raz pierwszy( bicie i znęcanie się psychiczne przez męża jest jednym z (...) czytaj dalej»
-
List gończy za uchylanie się od służby wojskowej - 8 lat nieświadomości
przez: bambii | 2024.9.8 17:39:21
Mam prosbe. Moj chlopak zostal wczoraj zabrany przez policje na komisariat, a pozniej do aresztu sledczego i z tego co wiem dzis go mieli przewiezc do zakladu karnego. Podczas sprawdzania jego danych w (...) czytaj dalej»
-
Straszenie i groźby od kilku osób - pomoc!
przez: Mateusz | 2024.9.8 17:40:28
Od jakiegoś czasu jestem straszony prz kilku kolesi. Zaczeło to się od kłutni z kolegą(nie jest juz nim), jak zadzwoniłem na niego na policje. Zaczął mnie wyzywac na gg, potem z kolegami smsy pisali, (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie bez prawa jazdy przy zawiasach
przez: Johny | 2024.9.8 17:41:31
Witam! Mam takie pytanko. Zabrano mi prawo jazdy jak w temacie. Mam zawiasy na 3 lata no i na rok czasu prawko poszło "wek". Chciałbym sie dowiedziec co mi grozi jezeli policja mnie złapie jak bede (...) czytaj dalej»