Archiwum Forum Wrzesień 2024
(804 tematów na forum)
-
Groźby i zastraszanie - czy mogę pozwać do sądu?
przez: - | 2024.9.8 18:36:38
Osoba trzecia zagraza mi. Powiedziala "Jesli sie tu(miejscowosc) pojawisz, to ci sie cos moze przydazyc". CZY jest jakies prawo , ktore mnie chroni. CZY moge taka osobe podac do sadu? Mam dowody (...) czytaj dalej»
-
Nakłanianie do samobójstwa i kradzieży - czy można ukarać sprawcę
przez: łoś | 2024.9.8 18:37:45
bardzo prosze o informacje, czy mozna ukarac kogos za celowe dzialanie zmierzajace do nakłonienia do popelnienia samobojstwa czy namawianie do kradziezy? jesli tak to prosze o informacje z jakiego art (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa w ciąży - jakie kary grożą sprawcy za pobicie i znęcanie
przez: mala | 2024.9.8 18:38:38
wkrotce odbędzie się sprawa w ktorej prokurator zarzucil mojemu partnerowi uszkodzenie ciala oraz znęcanie sie psychiczne i fizyczne. Pobita zostalam 3 tygodnie po urodzeniu dziecka a znęcal sie nade (...) czytaj dalej»
-
Fałszywe zgłoszenie bomby - odpowiedzialność karna i koszty ewakuacji
przez: Soyer | 2024.9.8 18:39:44
Co mi grozi. Ktoś zadzwonił z mojego telefonu do jakiejś kobiety i powiedział że w domu jest bomba i po chwili się rozłączył. Po 6 mieśiącach policja wezwała mnie na przesłuchanie i powiedziała (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo uczuciowe i finansowe - pozew o wyłudzenie pieniędzy
przez: Igor_1 | 2024.9.8 18:40:43
Będąc kawalerem przez dwa lata spotykałem się z dosyć wpływową, zamężną panią prezes. Przekonywała mnie, że nie utrzymuje kontaktów seksualnych z mężem i mąż nie jest o nią zazdrosny (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do sądu jako świadek - czy można być jednocześnie oskarżonym
przez: Shaul | 2024.9.8 18:41:37
witam, mam jedno pytanie odnośnie wezwania do sądu, które dziś dostałem. Dostalem je i pisze, że jestem wzywany w charakterze świadka w dniu x.x.x w sprawie x.x i inni. Nie mam jednak pewności (...) czytaj dalej»
-
Paserstwo - materiały do pracy magisterskiej
przez: - | 2024.9.8 18:42:30
Piszę pracę magisterską na temat paserstwa. Będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie. /olisa/ (olisa) czytaj dalej»
-
Wymazanie skazania za kradzież po upływie kary w zawieszeniu
przez: kad_25 | 2024.9.8 18:43:27
W 2000 roku miałem sprawę o kradzież.Dostałem 2 lata w zawieszeniu na 4.Kara upłynęła w czerwcu 2004 roku. W jaki sposób i czy wogóle mogę się starać o wymazanie tego z moich papierów. czytaj dalej»
-
Podwójne przestępstwo jazdy pod wpływem alkoholu - konsekwencje
przez: sekretny | 2024.9.8 18:44:22
witam popelnilem przestepstwo z art.178kk i za kilka dni odbedzie sie pierwsza rozprawa, a kilka dni temu zostalem zatrzymany za jazde pod wplywem alkoholu na rowerze.. nie wiem co teraz bedzie, jezeli (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie nazwiska w artykule bez zgody - naruszenie prawa
przez: pedziwiatr | 2024.9.8 18:45:31
W gazecie ukazal sie artykuł (sprawozdanie) z wydarzenia, w którym nie uczestniczylam. Najprawdopodobniej zostal napisany przez nauczyciela, ktory w podpisie posluzyl sie moim nazwizkiem! Jestem sekretarzem (...) czytaj dalej»
-
Kara za nielegalne oprogramowanie - czy ugoda opłaca się bardziej
przez: tess80 | 2024.9.8 18:46:34
Jakiej kary można się spodziewać z art 278 paragraf 3 - chodzi o nielegalne oprogramowanie - windows i kilka programów, czy może opłaca się iść na ugodę?? czytaj dalej»
-
Niedopuszczalny debet na karcie - zarzut wyłudzenia przez prokuraturę
przez: - | 2024.9.8 18:47:28
Mając kartę bankomatową wypłaciłem z bankomatu przez trzy dni kolejne po 1000zł co doprowadziło do niedopuszczalnego debetu i bank zawiadfomił o wyłudzeniu prokuraturę , która przedstawia mi (...) czytaj dalej»
-
Nękanie przez ojca alkoholika - prośby o pieniądze w pracy matki
przez: skowroneczkaaaa | 2024.9.8 18:48:21
Nęka nas mój ojciec alkoholik, któremu jestesmy winni pieniądze. Nie potrzebuje ich w tej chwili ale robi nam na złość, bo nie chcemy z nim mieszkać i się wyprowadziliśmy. Naprawdę nie mamy (...) czytaj dalej»
-
Wypadek śmiertelny z mojej winy - wysokość spodziewanego wyroku
przez: Andrzej3 | 2024.9.8 18:49:28
Dobry, Pewien czas temu spowodowałem wypadek ze skutkiem śmiertelnym. Wina należy całkowicie do mnie, na Policji zeznawałem niczego nie zatajając ani nie kłamiąc, przyznałem się do winy. Próbowałem (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie po spożyciu alkoholu - małe przekroczenie i konsekwencje
przez: agata112 | 2024.9.8 18:50:34
Kilka dni temu, jadąc rano do pracy mojego chłopaka zatrzymała policja. Poprzedniego wieczoru wypił 3 piwa. Badanie alkomatem wykazało: 0,12 mg oraz 0,11 mg. Policja zatrzymała prawo jazdy i skierowała (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro za złotych - co można zrobić?
przez: Rewers123 | 2024.9.8 18:51:32
Witam Zostałem oszukany na allegro mam adres nagrana rozmowe na komputerze ze przesłal dowód wysłania pięniedzy maila ze wyslał ,korespodencje z allegro, jednak jest to kwota 50zł co moge zrobic? (...) czytaj dalej»
-
Żart mailem udający firmę rowerową - jakie konsekwencje?
przez: abrover | 2024.9.8 18:52:29
Sprawa wygląda tak. Wysłałem e-mail do kolegów z adresu udającego firmę rowerową z propozycję sponsoringu. Miał to być żart, który okazał się głupi. Podałem w tym mailu ofertę firmy i (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje podania fałszywych danych przy zakupie telefonu na raty
przez: zonkas | 2024.9.8 18:53:24
kupilem tel na raty i nie pracowalem. sprzedawca namowil zeby podac jaki kolwiek zaklad pracy bo nikt tego nie sprawdza. i tak zrobilem. teraz mam prace w innym zakladzie i dzwonilem do banku zeby zrobili (...) czytaj dalej»
-
Jazda pod wpływem alkoholu - mg/l zabrane prawo jazdy
przez: sobo | 2024.9.8 18:54:28
Pierwsze badanie wykazało 0,34 drugie 0,34 mg/l (chyba w takich jednostakach bo napewno nie były to promile). Na jak długo zabiorą mi prawko?? Czy moge liczyć, że na pół roku? Czy możliwe jest (...) czytaj dalej»
-
Wypadek śmiertelny po alkoholu - kara do 8 lat i fałszywi świadkowie
przez: - | 2024.9.8 18:56:45
Sprawę przedstawę krótko: Wypadek sam.-kierowca, 2 pasażerów, wszyscy stan nietrzeźwy. Pasażerowie zginęli na miejscu. Kierowca (1,8 promila) ma się dobrze. Grozi mu do 8 lat. Zarzuty prokuratora (...) czytaj dalej»
-
Czas na wydanie prawomocnego wyroku dla strony przegrywającej
przez: ewka1307 | 2024.9.8 18:57:40
Jkie przepisy regulują uzyskanie prawomocnego wyroku sądu (uprawomocnienie w dniu ogłoszenia) w ptrzypadku dstrony ,która przegrała. strona wygrywająca dostaje natychmiast, przegrywający musi wystąpić (...) czytaj dalej»
-
Kradzież konta e-mail - jakie kary i ile trwa postępowanie?
przez: potrzebuje | 2024.9.8 18:58:40
POtrzebuje pomocy, tzn. co grozi w przypadku kradzieży konta e-mail ?? I ile trwa cała procedura od momentu wniesienia oskarżenia w takich przypadkach?? czytaj dalej»
-
Spowodowanie wypadku z 9-dniową hospitalizacją - jakie kary grożą?
przez: Ocalony3 | 2024.9.8 18:59:49
jestem oskarzony o powyższe artykuły za spowodowanie wypadku w którym kobieta ucierpiała (była 9 dni w szpitalu). Moze ktos z was wie czym to grozi i jaką zazwyczaj sąd wymierza karę. Nigdy nie (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie danych ZUS przez pracownicę w sprawie rozwodowej męża
przez: Bzik75 | 2024.9.8 19:0:48
Witam, mam bardzo pilną sprawę i prosze o pomoc. Pracownica Zus w nieuprawniony sposób kontrolowała dane osobowe, a przede wszystkim zarobki swojego męża, z którym była w trakcie rozwodu. Dane (...) czytaj dalej»
-
Pobicie ze skutkiem śmiertelnym przez 3 osoby - jakie wyroki grożą?
przez: bijouu | 2024.9.8 19:1:48
moj znajomy jest podejrzany o pobicie. mezczyzna zmarl po kilku dniach w szpitalu. z tego co wiem to bralo w tym udzial 3 osoby. i tylko te trzy osoby sie tam znajdowaly i sa swiadkami a jednoczesnie oskarzonymi. (...) czytaj dalej»
-
Można li umorzyć sprawę karną po wycofaniu wniosku przez pokrzywdzonego?
przez: jacekkarasowski | 2024.9.8 19:2:56
Po kolei...mam wyrok w zawieszeniu 2/5 lat z paragrafu 286 kk.w okresie proby popelnilem przestepstwo. dwie poszkodowane osoby zlozyly wniosek o sciganie i ukaranie sprawcy.ww toku czynnosci ustalono ze (...) czytaj dalej»
-
Co grozi za zarzut kradzieży telefonu bez znalezienia dowodu?
przez: TAM-TAM | 2024.9.8 19:3:55
Zostałem zatrzymany przez kilka osób ( mi nieznanych ) pod zarzutem kradzieży telefonu komórkowego - po przyjeżdzie Policji zostałem przewieziony na komisariat dodam że byłem po spożyciu alkoholu. (...) czytaj dalej»
-
Przestępstwo funkcjonariuszy policji - formy postępowania przygotowawczego
przez: kanareczek | 2024.9.8 19:5:1
Stan Faktyczny:Do Prokuratury Rejonowej w dniu 12.04.2004 r wpłynęło zawiadomienie o przestępstwie popełnionym przez funkcjonariuszy policji polegającym na przyjęciu korzyści majątkowej w czasie (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie po alkoholu 0,3 promila - brak reakcji przez pół roku
przez: - | 2024.9.8 19:6:2
C mam zrobic z tym tematem prowadzilem samochod po spozyciu alkomat wykazal 0,3alk w wydychanym powietrzu. Mija prawie pol roku od tego zdazanie oprocz papierka z sadu grockiego ze zatrzymano mi PL nic (...) czytaj dalej»
-
Jak pokrzywdzony może odwołać wniosek o ściganie?
przez: jacekkarasowski | 2024.9.8 19:7:10
w skrocie- narozrabialem , policja, zarzuty-przyznalem sie do winy i zlozylem w niosek o dobrowolne poddanie sie karze.usilowalem naklonic pokrzywdzonego aby odwolal wniosek i sciganie i ukaranie sprawcy (...) czytaj dalej»
-
Jak uniknąć wykonania kary w zawieszeniu przy drugim wyroku?
przez: jacekkarasowski | 2024.9.8 19:8:4
Posiadam wyrok za oszustwo z 2004 roku w postaci 18 miesiecy w zawieszeniu na 5 lat.wszystkie obowiazki wypelnilem.powinela mi sie noga i za straszna glupote niebawem uprawomocni sie wyrok 2 lata w zawieszeniu (...) czytaj dalej»
-
Czy grożą konsekwencje za posługiwanie się cudzym dowodem?
przez: niepelnoletnia | 2024.9.8 19:9:13
mam pytanie, wczoraj (tj. 22. 12) zostala zatrzymana przez policje pewna osoba. przy spotkaniu z policja posluzyla sie cudzym dowodem osobistym, po zarzadzonych nastepnie przeszukiwaniach mieszkania, znaleziono (...) czytaj dalej»
-
Złagodzenie kary za jazdę po alkoholu - zachowanie prawa jazdy
przez: - | 2024.9.8 19:10:7
Jak zlagodzic kare za jazde po wypiciu ( 0,6 mg w wydychanym powietrzu) zebym nie mial zatrzymanego prawa jazdy. (czarny) czytaj dalej»
-
Utrata prawa jazdy za jazdę rowerem pod wpływem alkoholu
przez: rover99 | 2024.9.8 19:11:18
Jechałęm na rowerze, byłem nie trzeźwy miałem wypadek tir który mnie trącną zniknął tak szybko jak się pojawił ja miałem tylko lekkie otarcia na twarzy. Dostałem grzywne i zabrano mi prawo (...) czytaj dalej»
-
Były mąż zmienia zamki w mieszkaniu mimo rozwodu
przez: Veryfikator | 2024.9.8 19:12:26
Znam kobietę, która od ponad roku jest rozwiedziona z mężem. Mieszkają jednak nadal pod jednym dachem w dwupokojowym mieszkaniu. Obydwoje zajmują po jednym pokoju - obydwoje założyli sobie zamki (...) czytaj dalej»
-
Nietrzeźwość 4.6 promila po 15 minutach od piwa
przez: - | 2024.9.8 19:13:37
15 min. po spożyciu piwa Reds zostałem zatrzymany przez policje (tak wiem-nie powinienem wsiadac do auta). Policjant wyczul piwo-przyznalem ze wypilem przed chwila (choc wcale nie czulem wplywu alkoholu) (...) czytaj dalej»
-
Czy zniesławienie gdy siostra twierdzi że została wyrzucona z mieszkania?
przez: obgrabi | 2024.9.8 19:14:48
członek mojej rodziny -(siostra) w pismie skierowanym do Spółdzielni Mieszkaniowej stwierdził, ze został wyrzucony przez mnie z mieszkania, powodem takiego stwierdzenie było wyburzenie ścianki dzialowej (...) czytaj dalej»
-
Kolizja z pijanym kierowcą w ciąży - odszkodowanie i kary
przez: jagnieszka | 2024.9.8 19:15:49
Mam pytanie, niedawno jechałam z mezem samochodem, wymijał nas samochod i uderzył w nas maz zaczał migac swiatłami aby sie zatrzymał ale ten człowiek zaczał uciekac kiedy wreszcie go złapalismy (...) czytaj dalej»
-
Pismo z byłego zakładu pracy o kradzież pieniędzy - jak się bronić
przez: elizak | 2024.9.8 19:16:46
Dostalm pismo ze swojego bylego zakladu pracy,ze w kwietniu ubieglego roku ponoc przyjmowalam zaplatę gotowkową za fakturę wystawioną na przelew i nie wydalam zadnego pokwitowania tej zaplaty klient (...) czytaj dalej»
-
Kradzież kości ramy za 100 zł na Allegro - co można zrobić
przez: Hyzio | 2024.9.8 19:17:54
witam. kilka tygodni temu kupilem kosc ramu na allegro. zaplacilem 100zl ale ramu nie otrzymalem. koles caly czas pisze ze niema pieniedzy ale mi sie juz niechce czekac. co moze zrobic w takiej sytuacji (...) czytaj dalej»
-
Pomówienie o narkotyki przez współlokatora - czy grozi usunięcie z uczelni
przez: Husar | 2024.9.8 19:18:49
Jestem studentem jednej z wyższych polskich uczelni. Mieszkałem w mieszkaniu znajdującym się w akademiku z trzema współ lokatorami. Jeden z nich po ostrej sprzeczce i wymianie zdań z nami udał (...) czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu a kariera prawnicza - adwokat radca sędzia
przez: olivieri | 2024.9.8 19:19:51
jestem studentem prawa i mam wyrok w zawieszeniu za przestepstwo umyslne. Okres trwania kary zakonczy mi sie jeszcze w czasie nauki na uczelni i uzyskam wtedy wymaz z rejestru osob karanych i bede mogl (...) czytaj dalej»
-
Przywłaszczenie samochodu przez współwłaściciela i odszkodowanie AC
przez: lubek4 | 2024.9.8 19:20:51
Witam mam pewien problem w roku 2000 mój dziadek wziął auto na raty. Był wpisany w dowód jako właściciel, ale jako współwłaściciel był wpisany jego kolega. W 2002 samochód został przywłaszczony (...) czytaj dalej»
-
Podrobiona legitymacja w pociągu - jakie konsekwencje?
przez: - | 2024.9.8 19:22:1
Moj genialny braciszek zostal zlapany w pociagu na jezdzie z podrobiona legitymacja (z falszowany stempel) jak wyglada sprawa z policja (prokuratura) w takim przypadku (qeb) czytaj dalej»
-
Podrobienie podpisu przez męża na polisie ubezpieczeniowej
przez: - | 2024.9.8 19:23:11
Mąż podrobił mój podpis i wypłacił sobie pieniądze z mojej polisy ubezpieczeniowej. Czy mógł to zrobić? Jak to udowodnić i jakie mogą być tego konsekwencje? (xena32) czytaj dalej»
-
Sfałszowane zaświadczenie studenta - kara i samoukaranie
przez: - | 2024.9.8 19:24:5
Czy wie ktos jaka jest kara za sfałśzowanie zaświadczenia o statusie studenta?? i czy jest szansa na jej zlagodzenie w przypadku zgloszenia sie na policje w celu samoukarania?? (grg) czytaj dalej»
-
Materiały i literatura prawnicza na temat haraczu
przez: - | 2024.9.8 19:24:57
Potrzebuję materiałów, tytułów książek na temat haraczu. Pozdrawiam (metamaker) czytaj dalej»
-
Czy szkoła może obciążyć uczniów kosztami ukradzionej kurtki
przez: - | 2024.9.8 19:25:50
Czy szkoła moge obciążyć kosztami ukradzionej kurtki uczniów innej klasy nie mając 100% dowodów ??? (misia_ania) czytaj dalej»
-
Mandat za przestępstwo w Niemczech - odwołanie i anulowanie po UE
przez: - | 2024.9.8 19:26:46
W zeszłym roku w kwietniu popełniono przestępstwo w Niemczech, za które teraz zasądzono mandat do zapłaty. Pytanie pierwsze: czy takie pismo o tym wyroku, gdy jest przekazane przez znajomego Niemca (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa ojca policjanta - kontrola i zastraszanie
przez: - | 2024.9.8 19:27:47
Mieszkam wraz siostrą(21l)w mieszkaniu,w którym ja jestem głównym lokatorem.W domu siostrzyczka wprowadziła podział na jej i moje rzeczy, jedzenie itp., ponieważ ja mogłabym wziąść coś jej,więc (...) czytaj dalej»