Archiwum Forum Wrzesień 2024
(804 tematów na forum)
-
Kara za jazdę po alkoholu - 1,27 promila
przez: AR | 2024.9.8 17:42:28
Witam, zabrali mojemu znajomemu prawo jazdy co grozi za 1.27 promila? czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie a rozliczenie z klientami - doniesienie
przez: skady | 2024.9.8 17:43:36
Pracowałam na umoiwe zlecenie w pewnym wydawnictwie, rozstałam sie z nimi po rozliczeniu tzn oddałamfaktury i kase klientów,całą baze danych itd. Po 15 dniach dzwoni do mnie włąscicieli i mówi (...) czytaj dalej»
-
Wyrok skazujący w trybie art. 335 - czy można zmienić karę?
przez: scofield88 | 2024.9.8 17:44:45
Witam. Moja sytuacja wygląda w ten sposób... W środę 7 stycznia mam tzw. "posiedzenie w przedmiocie wydania wyroku skazującego w trybie art. 335 §1 kpk", czyli z tego co rozumiem odczytanie wyroku, (...) czytaj dalej»
-
Nękanie przez osobę twierdzącą o romansie z mężem
przez: Katarzyna | 2024.9.8 17:45:37
Czy można oskarżyć o nękanie osobę, która wysyła do mnie e-maile, smsy i fotomontaże, twierdząc że miała romans z moim mężem? Udowodnione zostało, że są to fotomontaże. Czy mąż lub ja (...) czytaj dalej»
-
Pobicie podczas bójki przy wyroku w zawieszeniu
przez: Roy | 2024.9.8 17:46:47
A więc moja sprawa wyglada nastepujaco. Mam wyrok w zawieszeniu (8m-cy na 4 lata) od pol roku. Tuz przed swietami podczas proby rozdzielania kumpla z bojki uderzylem jego przeciwnika. Posypaly mu sie (...) czytaj dalej»
-
Fałszywa legitymacja na dyskotekę - oskarżenie o fałszywe zeznania
przez: Mlody88 | 2024.9.8 17:47:54
Witam, Jestem uczniem III klasy LO (od września). Posiadałem fałszywą legitymację, ale nigdy jej nie użyłem. Koleś drukował legitki i rozdawał je znajomym, miały służyć poto, aby dostać (...) czytaj dalej»
-
TPSA oszukańczo próbuje przejąć klientów preselekcji
przez: hastings1066 | 2024.9.8 17:49:4
Przypadek jest następujący. Do firmy mającej telefony w TPSA i korzystającej jednocześnie z połączeń prefiksowych u tańszego operatora (międzymiastowe, komórkowe, międzynarodowe) dzwoni przedstawiciel (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie komputera przez policję - przedawnienie sprawy
przez: WojciechK | 2024.9.8 17:50:12
W sierpniu 2007 roku został zabrany komputer z firmy przez funkcjonariuszy policji. Otrzymałem potwierdzenie z policji o przekazaniu laptopa do depozytu, a następnie potwierdzony nakaz od prokuratora (...) czytaj dalej»
-
Kradzież przez współlokatorkę - szanse odzyskania pieniędzy
przez: ktosalbonikt | 2024.9.8 17:51:8
Witam zostalam okradziona z 3000 zl ktore znajdowaly sie moim mieszkaniu przez osobe z ktora dzielilam mieszkanie. Rowniez nie zaplacila ona za czynsz Nie byla ona zameldowana anie nie zostala podpisana (...) czytaj dalej»
-
Korespondencja z więźniem - czy to dobry pomysł?
przez: Paula | 2024.9.8 17:52:52
Czesć jestem Paula. Pisze z chłopakiem który jest w więzieniu. Jak to sie zaczeło. Mojej kolezanki chłopak tez siedzi i całkiem przypadkiem spotkal sie w kiciu z dawnym kolego. Dał mu mój adres (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie - publiczne oskarżenie o usunięcie ciąży
przez: iresle | 2024.9.8 17:53:54
Witam, Koleżanka na spotkaniu klasowym publicznie powiedziała że moja żona była w ciąży i ją usunęła (kiedyś już raz to od niej usłyszała ale nie było przy tym świadków). Czy taki czyn (...) czytaj dalej»
-
Kradzież w młodości - czy będzie wpis o karalności?
przez: ola22 | 2024.9.8 17:54:48
Mam pewne pytanie. kiedyś będąc nastolatką zostałam przyłapana na kradzieży w sklepie, została wezwana policja i spisane zeznania, ale później właściciel wycofał oskarżenie. Czy to jest wpisane (...) czytaj dalej»
-
Wypadek smiertelny - utrata prawa jazdy
przez: wystraszona | 2024.9.8 17:55:41
pomozcie mi....jechalek max 40 kmh ok 19,padal deszcz,bylo ciemno....gdy nagle uslyszalem chuk i udarzylem w przechodnia ktory prawdopodobnie przechodzil przez jezdnie...po 2 miesiacach on zmarl.....TRAGEDIA (...) czytaj dalej»
-
Niepełnosprawny wykorzystywany przez dziewczynę
przez: kotek&myszka | 2024.9.8 17:56:47
Jestem inwalida niezdolnym do pracy i samodzielnej egzystencjii(dawna I grupa),dostaje tez z tego powodu rente.Kilka lat temu poznalem dziewczyne,jeszcze wtedy studiowala.Zamieszkala w moim mieszkaniu.Spisalismy (...) czytaj dalej»
-
Rejestr skazanych a wyrok za prowadzenie pod wpływem alkoholu
przez: Urgat | 2024.9.8 17:57:47
Jestem skazany za prowadzenie pod wpływem alkoholu, sprawa odbyła sięw listopadzie ub. roku. Kara jaką otrzymałem to grzywna w wysokości 200 zł i zakaz prowadzenia pojazdów na rok czasu. Chciałem (...) czytaj dalej»
-
Znaczenie artykulu kodeksu karnego
przez: rolo_1 | 2024.9.8 17:59:41
Czy ktoś mi odpowie na pytanie co oznacza Artukuł 203&1dkk i co oznacza skrót dkk . Jak mi się wydaje jest to prawo karne . czytaj dalej»
-
Podrobienie umowy kupna-sprzedazy pojazdu
przez: maniek | 2024.9.8 18:0:45
Dwa lata temu napisałem koledze umowę kupna-sprzedaży pojazdu i podpisałem sprzedającego. Nie wiedziałem wtedy że on będzie się nią posługiwał. Twierdził że jest mu potrzebny czytelny wzór (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie i groźby śmierci przez sąsiadów na wsi
przez: - | 2024.9.8 18:1:45
Co mam zrobić?W mojej rodzinnie wsi sądsiedzi zniesławiają moją rodzinę, ostanio była groźba śmierci lub spwodowanie inwaldztwa. Równiez mojej osobie dostało się ponieważ sąsiedzi uważają, (...) czytaj dalej»
-
Mandat za kradziez w ktorej nie uczestniczylem
przez: kroliczek99 | 2024.9.8 18:2:37
dzisiaj otrzymałem list z ponagleniem do zapłaty mandatów za kradzież w supermarkecie, jednak ja nigdy nie byłem w tym sklepie a w liście napisali że mam do zapłaty 300zł za kradzież oraz 100zł (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie pod wpływem alkoholu - utrata prawa jazdy i grzywna
przez: Krzysiek868 | 2024.9.8 18:3:38
zostałem przyłapany na prowadzeniu ałta po spożyciu alkoholu miałem 0,70 mg/l udowodniłem że niemiałem zamiaru prowadzić samochodu lecz po wypiciu pare piwek troche ogłupiałem i niestety wsiadłem (...) czytaj dalej»
-
Groźby i obrażanie przez SMS - co robić w przypadku cyberprzemocy?
przez: martuniaj | 2024.9.8 18:4:42
Grożono mi i byłam obrażana przez sms-y. Groźby dotyczyły wyrządzenia szkody na mojej osobie. Byłam zastraszana, gnębiona i słownie obrażana. Co mam zrobić w tej sytuacji?? Będę wdzięczna (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaz uzytej odziezy markowej - legalnosc
przez: stefagne | 2024.9.8 18:5:40
Witam. Prowadzę działalność gospodarczą zajmującą się sprzedażą odzieży używanej. Czy mogę sprzedawać legalnie odzież używaną firmową typu Adidas, Reebok i inne? czytaj dalej»
-
Włamanie na email i kradzież przedmiotów z gry - jakie kary grożą?
przez: Dominatorxx | 2024.9.8 18:6:34
Witam Mam pytanie co grosi osobie XXX gdzie włamała sie na emial osoby YYY, zminiła hasło na emialu, jednak nic nie zrobiła na nim, tylko wykorzystała go do kradzieży przedmitów z gry(wartośc (...) czytaj dalej»
-
Wiezienie w Austrii - pomoc ambasady
przez: | 2024.9.8 18:7:28
mam wielki problem moj chlopak bral udzial w napadzie z bronia mieszkamy w austrii siedzi on juz od 2mcy w wiezieniu co mam robic a ambasadzie nie chce pomoc... czytaj dalej»
-
Groźby karalne od szwagra - jak się bronić w sądzie?
przez: doris_day | 2024.9.8 18:8:38
Do mojego mieszkania przyszedł mój szwagier niby do brata.Zaczął mu opowiadać ,że groziłam jego żonie nożem.Dwa dni wcześniej dzwonił do męża i groził przez telefon ,że naśle na mnie mafię (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o przygotowanie do fałszerstwa świadectwa w Corel Draw
przez: - | 2024.9.8 18:9:35
Policja znalazla w moim komputerze sklad swiadectwa ukonczenia szkoly wieczorowej.I chce mnie oskarzyc o przygotowanie do falszerstwa.Ja tylko uczylem sie jak poslugiwac sie programem corel draw i pierwsze (...) czytaj dalej»
-
Pobicie po wcześniejszym wyroku uniewinniającym za wypadek - kary
przez: rambuz | 2024.9.8 18:10:33
Witam mam pewna sprawe otuz kiedys spowodowalem wypadek zostalem uniewinniony a niedawno kogos pobilem noi sprawa zostala skierowana na policje tzn ktos go pobil (jacys dwaj goscie) a ja potem tylko raz (...) czytaj dalej»
-
Fałszywa legitymacja w pubie - grzywna czy kara pozbawienia wolności
przez: chiken | 2024.9.8 18:11:40
Witam. Jutro 18 ma moja kolezanka w pubie, ale tam nie wolno wchodzic osobom ponizej 18 roku zycia. Kolega powiedzial ze moze mi zrobic falszywa legitymacje... 18 koncze w listopadzie dopiero. Co robic (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie za przemyt 63 telefonów z USA - czy można odzyskać towar?
przez: artlite | 2024.9.8 18:12:40
Przepraszam jesli zamieszczam to pytanie w niewlasciwym dziale, ale dopiero dolaczylem do forum. Moj kolega zostal zatrzymany z iloscia 63 telefonow z USA. Byla kontrola wyrywkowa. Jest absolwentem studiow (...) czytaj dalej»
-
Nieletni oskarżony o posiadanie i udostępnianie marihuany - kary
przez: covertops4 | 2024.9.8 18:13:44
Witam Jestem oskarżony o posiadanie marihuany ( 7 zarzutów ) i udostępnianie ( 8 zarzutów ) przyznałem sie do winy co mi za to grozi ? Mam nieskończone 15 lat to moja druga sprawa w sądzie ( na (...) czytaj dalej»
-
Paserstwo nieumyślne - dobrowolne poddanie się karze z dozorem kuratora
przez: Marcin | 2024.9.8 18:14:50
Zostałem zatrzymany przy próbie sprzedaży kamery (kwota 1000zł). Nie wiedziałem, że kamera jest kradziona, pomagałem tylko w jej sprzedaży, nie była moją własnością. Osoba która dała mi (...) czytaj dalej»
-
Wyłudzenie kredytów przez kolegę - czy lepiej przyznać się i zapłacić?
przez: asiulek1 | 2024.9.8 18:15:59
witam mój kolega jest podejrzany o wyłudzenie kredytów na sume 6000zł, sprawa jest badana przez prokurature, ale juz grafolog wydał opinie ze pismo na umowach to jego pismo, chociaz to absurd był (...) czytaj dalej»
-
Przyznanie się do winy w prokuraturze - jakie kroki podjąć?
przez: music_p | 2024.9.8 18:16:56
Jestem oskarżony o wyżej wymienone przestępstwo. Gdy wezwano mnie na komendę w celu poinformowania mnie o tym, nie przyznałem się do winy, jednak po rozmowie z policjantem nie mam szans na wygranie (...) czytaj dalej»
-
Napaść pod sklepem - pobicie i groźby od lokalnego gangu
przez: inez86 | 2024.9.8 18:17:50
Nie dawno wybrałam się z moim przyjacielem na wieczorny spacer. Po drodze postanowiliśmy wejść do sklepu po papierosy. pod sklepem kręciło się 3 chłopaków ze znanej wszystkim na osiedlu grupy, (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie zarzutów korupcji wobec biegłego sądowego
przez: kejan | 2024.9.8 18:18:42
Podejrzewam biegłego o korupcję. Gromadzę dowody, co trwa, aby jakoś uzasadnić doniesienie do prokuratury. Od kiedy liczy się przedawnienie? (Jeden rok?) Czy od daty napisania opinii? Czy od daty, (...) czytaj dalej»
-
Zaskarżenie opinii biegłego w sprawie wyceny nieruchomości
przez: kejan | 2024.9.8 18:19:34
Co zrobic w sytuacji, gdy opinia bieglego (wycena nieruchomosci) jest kompletnie nierzetelna: wiele bledow i niekonsekwencji. Ale Sąd Rejonowy i Okregowy nie wnikał w treść, mimo naszej szczegółowej (...) czytaj dalej»
-
Czy można złożyć donos na nieuczciwego konkurenta
przez: JOANNA_AA | 2024.9.8 18:20:35
Czy mogę złożyć donos do prokuratora na swojego nieuczciwego konkurenta,który łamie prawo i jak mogę to zrobić? Gdzie mogę znaleść na ten temat informację? czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę osoby z wyrokiem w zawieszeniu
przez: 15091984 | 2024.9.8 18:22:50
Mam bardzo wazne pytanie . Moja siostra wyjechala za granice ma 18 lat i wyrok w zawieszeniu ,ma rowniez kuratora(wyrok w zawieszeniu na 3 lata zostalo jeszcze 2).Wyjezdzajac za granice nie powiadomila (...) czytaj dalej»
-
Groźby zabicia i pobicie - zakaz zbliżania się do rodziny
przez: MAZUREK555 | 2024.9.8 18:23:44
Witam, w ten weekend miala miejsce bardzo nieprzyjemna sytuacja w moim domu. Otoz brat rodzony mojej zony bedacy pod wplywem alkoholu naruszył moja nietykalnosc oraz grozil mi ze mnie zabije. Sytuacja (...) czytaj dalej»
-
Nieletni kierowca motoroweru pod wpływem alkoholu - kary
przez: Kali1245 | 2024.9.8 18:24:37
Witam! Ostatnio spodkałem się z ciekawym przypadkiem Nieletni (ponizej 17 roku zycia) kierowca motoroweru, pod wplywem alkoholu, niemal wpada w radiowoz policyjny. Nie ma prawa jazdy, kasku, wiezie pijanego (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie prawa jazdy na rok przed wyrokiem
przez: krzys_ldz | 2024.9.8 18:25:38
Zatrzymali mi prawo jazdy po wypadku i trzymaja je juz prawie rok, byla juz 1 sprawa, ale nie ustalili czyja byla wina wiec beda nastepne i teraz moje pytanie brzmi czy jesli w grudniu mija rok jak niemam (...) czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania za jazdę pod wpływem alkoholu na rowerze
przez: rafjaw1 | 2024.9.8 18:26:39
Dokładnie 4 lata temu miałem sprawę za jazdę pod wpływem alkoholu na rowerze. Zabrali mi prawo jazdy na rok i dostałęm niewielką grzywne. Mówili że po 5 latach z akt zostanie to wymazane. Wtedy (...) czytaj dalej»
-
Rola kuratora sądowego przy karze w zawieszeniu i obowiązku zwrotu pieniędzy
przez: wooojtek | 2024.9.8 18:27:44
Znajoma popelnila przestepstwo i dostała wyrok dwa lata w zawieszeniu na 5 lat. ponadto musi oddać w ciągu tych pieciu lat 50 tyś zł. ktore przywłaszczyla. Kwota do oddania jest ogromna jak na jej (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność karna za nielegalny zakup leków - podstawy prawne
przez: tristania | 2024.9.8 18:29:28
witam. poszukuje pomocy w zakresie odpowiedzialnosci karnej za nielegalny zakup lekow. znalazlam konsekwencje sprzedazy nielegalnyc lekow w ustawie farmaceutycznej natomiast nijak nie moge znalesc odpowiedzialnosci (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o paserstwo nieumyślne - praca w komisie z telefonami
przez: Masiaa | 2024.9.8 18:30:31
witam! pracuje w komisie z telefonami komórkowymi.Początkiem maja przyszło do mnie 2 chłopaków sprzedać telefon komórkowy a właściwie to wymienić go na inny model.Sytuacja jak każda inna w miejscu (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z aresztu po pobiciu - kaucja i ugoda z poszkodowanym
przez: Alfred101 | 2024.9.8 18:31:34
Witam!! Bliska mi osoba pobiła przyjaciela używając niebezpiecznego narzędzia (szklanej,pobitej butelki).Prokurator zarządał 10 000 złotych kaucji,niestety nie stac nas na taki wydatek. Oskarżony (...) czytaj dalej»
-
Wyłudzenie pieniędzy prowadzące do samobójstwa - jak pomóc prokuraturze
przez: wojtek101 | 2024.9.8 18:32:31
witam serdecznie, zwracam sie z prosbą o wyjasnienie oraz porade sprawa: Osoba zmarla, z okolicznosci wynika, iz bylo to samobójstwo, postepowanie jest w toku, Z materialów znalezionych przy zmarlym (...) czytaj dalej»
-
Pobicie z użyciem kastetu - jakie grożą konsekwencje prawne?
przez: motocyklista23 | 2024.9.8 18:33:31
pewien typ strtował do mnie ale ze wazył ze 120kg to lekko sie go bałem. kiedyś spotkałem go jak szedłem z kolegą i zaczeła sie bujka, ja niemyśląc długo wyjąłem kastet i zacząłem go nim (...) czytaj dalej»
-
Zhakowanie konta na portalu społecznościowym przez byłego znajomego
przez: lolek007 | 2024.9.8 18:34:39
Otóż mam taką sytuację, iż miałem konto na serwisie internetowym cos typu jak serwisy osada.pl. grono.net czy sympatia.pl Był tam moj profil, ze zdjaciemi i opisem o mnie. T wszystko dla celow poznawania (...) czytaj dalej»
-
Kradzież w akademiku strzeżonym - odszkodowanie od uczelni
przez: mar | 2024.9.8 18:35:34
Witam!!! Prosze o porade prawna dotyczaca kradziezy. Miala ona miejsce w akademiku prywatnej uczelni. Akademik tej jest calodobowo strzezony przez prywatna firme ochroniarska. Otoz pod moja nieobecnosc (...) czytaj dalej»