Archiwum Forum Styczeń 2006
(70 tematów na forum)
-
JAK WYMELDOWAĆ OJCA KTÓRY CHCE SIĘ WPROWADZIĆ PO 17 LATACH ?????
przez: magda | 2006.1.1 13:53:29
witam.ja mam taki sam problem.prosze o rade jezeli juz wie pani jak mozna na to poradzic.magda czytaj dalej»
-
przez: agab | 2006.1.2 15:14:15
A dlaczego tylko jednemu? Przecież oboje są pracownikami i mają dwie umowy o pracę. KAżdemu pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do lat 14 przysługuje zwolnienie od pracy (...) czytaj dalej»
-
przez: Kajunia | 2006.1.3 14:50:20
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
SPŁATA KREDYTU ZA WSPÓŁMAŁŻONKA!!
przez: specfiction | 2006.1.3 17:39:0
Zastanowilbym sie nad niesplacaniem i oczekiwaniem na wyrok sądu. Poniewaz byliscie malzenstwem w momencie brania przez meza kredytu odpowiada pani tak samo jak mąz, a jak mąż nie ma dochodów bank (...) czytaj dalej»
-
Nie mam meldunku stałego czy sąd moze odebrac mi opieke nad synem
przez: kropeczka24 | 2006.1.4 14:9:19
Mam zamiar złozyc wniosek o rozwód ale brak mi meldunku stalego dziecko tez go niema , czy mąz może dostac opieke nad synem pomimo ze ja mam mieszkanie na zasadzie urzyczenia mieszkania i osiagam dochody,a (...) czytaj dalej»
-
przez: pat307 | 2006.1.4 14:48:9
Chciałabym ustanowić rozdzielność majątkową oraz dokonac podziału majątku. Wiem, że umowę rozdzielności majątkowej sporządza notariusz. Podobnie umowę dzieląca dotychczasowy majątek w wypadku, (...) czytaj dalej»
-
przez: pat307 | 2006.1.4 15:28:37
Chciałabym ustanowić rozdzielność majątkową oraz dokonac podziału majątku. Wiem, że umowę rozdzielności majątkowej sporządza notariusz. Podobnie umowę dzieląca dotychczasowy majątek w wypadku, (...) czytaj dalej»
-
Uniemożliwienie dostępu do mieszkania
przez: dodo | 2006.1.4 22:6:28
A jak nie było wniesionej sprawy o rozwód i małżonki nie było w domu, to mogłeś do niego wchodzić ? Nie widzę przyczyny, dla której miało by być inaczej teraz. Jak zmieni zamki, to będąc (...) czytaj dalej»
-
ile przysługuje mi dni urlopu???
przez: zolwik | 2006.1.5 0:25:31
quwno prawda- Wymiar urlopu wynosi: 1)20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2)26 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. Wymiar urlopu (...) czytaj dalej»
-
przez: artw97 | 2006.1.5 10:57:41
2 dni temu zatrzymali znajoma zkolegami za kradziesz siedziala w czystym samochodzie a koledzy w innym z towarem typu dyskmeny mp3 co jej grozi kiedy dadza jej zadzwonic czytaj dalej»
-
przez: Bados | 2006.1.5 13:2:33
Niestetyy nie jest to prawda postąpiłem tak jak mówi art. 133 i z dzniem 1.12.2003 przestałem płacić alimenty za zgodą swojego syna.W grudniu 2005 poszedł syn do komornika pokazując wyrok z 1993 (...) czytaj dalej»
-
przez: *****01@***.** | 2006.1.6 12:24:43
Nie kazdy po II wojnie swiatowej przyznawal sie iz mial pochodzenie Niemieckie lub poziadal podczas wojny te Obywatelstwo. Panstwo Polskie w tym czasie wyniszczalo lub wysiedlali takich obywateli tej klasy. (...) czytaj dalej»
-
W jaki sposób komornik rozdziela alimenty?
przez: 1110 | 2006.1.6 22:39:0
Ja napisałam listem poleconym prośbę do komornika o wystawienie mi zaświadczenia o częściowej lub całkowitej nieściągalności alimentów, że jest mi to potrzebne do sprawy, którą wniosłam (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik | 2006.1.7 1:44:56
Witam. Jedyne co mozna zrobic to wyruchac w dupe pracodawce i wywiezc go do lasu z prosba o zwrot pieniedzy to powinno poskutkowac Dr inz Krystian Kociszewski czytaj dalej»
-
BŁAGAM PORADZCIE CO ROBIC???!!!
przez: jolka | 2006.1.7 11:32:6
Jest takie coś jak Pozew o możliwość kontaktów z dzieckiem.Sąd ustala godziny i dni, a sprawa kosztuje tylko 30 ( trzydzieści ) złotych !!! czytaj dalej»
-
podrobiony podpis przez przełożonego
przez: 2601 | 2006.1.8 16:5:30
Można donieść o tym fakcie do Prokuratury.Dostaniesz wezwanie na przesłuchanie, będą Cię maglować jakbyś to Ty był winny, a jeśli będziesz nieugienty, to zależy od stopnia pokrzywdzenia, Prokuratura (...) czytaj dalej»
-
przez: fazi_PL | 2006.1.8 22:50:58
23.12.2005 Otrzymałem bardzo ciekawy list polecony z Urzędu Miasta. Szanowny urząd informuje mnie w upomnieniu ze w okresie 2004/2005 nie opłaciłem za parkowanie w strefie ograniczonego postoju. Straszy (...) czytaj dalej»
-
przez: Nowy_X | 2006.1.9 11:8:59
Ile kosztuje taka intercyza? Jest obowiązek spisania jej w formie aktu notarialnego, więc pewnie koszty lekko ponad tysiąc złotych. czytaj dalej»
-
przez: And | 2006.1.9 17:10:51
Zgodnie z prawem nie jest potrzebna w tym przypadku taka zgoda, skoro jesteś pełnoletni. Należy zgłosić się do swojego Urzędu Stanu Cywilnego i wypełnić Wniosek o zmianę nazwiska. Zasady zmiany (...) czytaj dalej»
-
Przelew z zagranicy od osoby prywatnej
przez: mrozowskim | 2006.1.10 13:4:34
To zależy do tego, co jest podstawą tego przelewu, od kwoty i od tego czy osoba fizyczna jest członkiem rodziny czy nie. Czy jest to n.p. pożyczka, darowizna, czy kwota przeznaczona na zakup czegoś (...) czytaj dalej»
-
przez: Rademenesa.prawnik | 2006.1.10 14:44:10
Należy stosować przepisy o najmie, opisz swoją sytuacjęi postaram się Tobie pomóc czytaj dalej»
-
CO TO ZNACZY NA POZWIE DO SĄDU ŻE WZYWAJĄ MNIE O WYDANIE ZARZĄDZEŃ WOBEC MAŁ....
przez: JOLANTALA | 2006.1.10 15:4:20
CZY OZNACZA TO ŻE O ODEBRANIE MI PRAW RODZICIELSKICH I KTO BEDZIE SIĘ NIM OPIEKOWAŁ CZY OZNACZA TO ŻE JAKIEŚ POUCZENIA NA TEN TEMAT O DZIECKU? czytaj dalej»
-
ŻONA ZE WSZYSTKICH SIŁ UTRUDNIA ROZWÓD!!!
przez: Adriana | 2006.1.12 12:35:17
Ja mam ten sam problem z męzem. Zlozylam pozew wczoraj, nie mieszkalismy ze soba nigdy, nie mamy dzieci, to malzenstwo bylo fikcja. Ale on sie nagle obudzil. I nie chce rozwodu. Jestem z kims innym i (...) czytaj dalej»
-
JESTEM MATKA A CHCA MI ODEBRAC PRAWA
przez: Bożena | 2006.1.12 21:54:48
Ty zajmujesz się dzieckiem codziennie, a ojciec ? Spędził chociaż jedną noc z dzieckiem nosząc je na rękach podczas wysokiej gorączki ? Nie łożył regularnie, tzn.że ma w (....) czy w danym (...) czytaj dalej»
-
Czy mam szanse na umorzenie kosztów procesowych?
przez: Rumcajs2005 | 2006.1.12 22:24:34
Witaj! To jest powazniejsza sprawa.szkoda, że wcześniej nie pomyślałeś o wykupieniu biletu.Moja propozycja jest taka, abyś zgłosił się do sądu (z pisemnym wnioskiem)aby w zamian za poniesione (...) czytaj dalej»
-
Jakie mam prawa i obowiazki jako mezatka w trakcie rozwodu?
przez: Jimena | 2006.1.13 2:16:57
Zlozylam niedawno pozew o rozwod. Od jakiegos czasu nie mieszkam juz z mezem,a on wciaz mnie przesladuje tlumaczac ze jako moj mąż ma prawo np. wiedziec gdzie przebywa żona. Wydzwania wciąż do moich (...) czytaj dalej»
-
Posiadanie pirackiego oprogramowania. kruczki
przez: pirates | 2006.1.13 5:29:18
TAK czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2006.1.13 11:46:24
Jest pobierana bezprawnie i można dochodzić jej zwrotu. Pierwszym etapem jest wystąpienie od Urzędu Celnego z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty i zwrot zapłaconej akcyzy, który zostanie rozpatrzony (...) czytaj dalej»
-
przez: ccicci | 2006.1.13 12:24:11
To będzie dużo roboty. Była żona powinna pozbierać dowody dokumentujące co zostało zakupione w trakcie trwania małżeństwa i stanowiło wspólny dorobek małżeński. Z tego połowa (jeśli nie (...) czytaj dalej»
-
przez: ccicci | 2006.1.13 12:54:18
Tak. Nie musisz być właścicielem budynku czy lokalu, wystarczy, że masz tytuł prawny do użytkowania. czytaj dalej»
-
przez: ktos | 2006.1.13 13:44:38
ciezka sprawa prosze o kontakt bo zeby Ci pomoc musze wiedziec jeszcze kilka kwestii a mysle ze nie mozna o nich pisac na forum pozdrawiam czytaj dalej»
-
Odebranie i otwarcie nie swojej paczki z poczty!
przez: doku | 2006.1.13 18:40:58
Mam pewien klopot. W zeszłym tygodniu wysłano do mnie paczke Poczta Polska, paczka do dnia dzisiejszego do mnie nie dotarła. Okazało sie, że paczke odebrała moj sąsiad (niestety ma zbieżne nazwisko), (...) czytaj dalej»
-
W jaki sposób można udowodnić.
przez: zdybalki | 2006.1.13 19:49:51
W trakcie trwania związku małżeńskiego kupiłem mieszkanie za środki pochodzące z mojego osobistego majątku. Posiadam dowód na posiadanie wystarczającej ilości środków w postaci lokaty bankowej (...) czytaj dalej»
-
przez: ****38@*2.** | 2006.1.13 23:4:10
witam rozwiązaniem na obecną chwile jest otwozenie składu lub umowy tygodniowe zdoliczeniem 5% do każdej czytaj dalej»
-
przez: bozena | 2006.1.14 21:13:20
Nie wiem czy uda Ci się nakłonić męża do rozwiązania intercyzy. Nie chcę Cię dobijać, ale mam wrażenie, że z góry to zaplanował aby dom był tylko jego własnością. Co do innych dóbr, które (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja działalności gospodarczej
przez: Madzia | 2006.1.15 18:32:25
jakie dokumenty potrzeba do likwidacji i jak wogole to wyglada? czytaj dalej»
-
rozwód,alimenty,studia ....???
przez: ulap | 2006.1.17 11:33:19
Spokojnie, nie szalej - to ich rozwód, a nie Twój! Może przemyśl, czy "ucieczka" do wynajętego mieszkania jest najlepszym rozwiązaniem? Może któreś z nich Cię potrzebuje bardziej niz (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę pozew o separację zamienić na rozwód?
przez: zr29 | 2006.1.17 19:45:45
Złożyłam pozew o alimenty, potem o speracje i pozbawienie ojca praw rodzicielskich, Sąd skumulował sprawy pod jedną sygnaturą i trwa to juz dosyć długo, mąż często zaciaga pożyczki, dlatego (...) czytaj dalej»
-
komornik na pensji -dług czynszowy-od 3 lat nie mieszkam w tym lokalu...
przez: tokasia | 2006.1.17 21:39:45
dzisiaj byłam w spółdzielni i zaproponowano ugodę( narazie forma ustna do rozpatrzenia przez zarząd) jeśli wymelduję się z córka to odstapią od roszczen wobec mnie. Nie wiem czy tu nie ma haczyka (...) czytaj dalej»
-
przez: Efendi55-205 | 2006.1.18 7:26:57
U mnie było podobnie z-d wypłacił za dużo każdemu z pracowników, i potem każdy z nas musiał na piśmie wyrazić zgodę na potrącenie z przyszłej wypłaty nadpłaconej kwoty, nie wszyscy się (...) czytaj dalej»
-
Kompetencje prokuratora Generalnego
przez: xMarcuSx | 2006.1.18 9:41:8
Wiadomo ze prokurator jest zwierzchnikiem prokuratorow.JAkie ma on kompetencje wobec nich??Interesuje mnie czy moze ZAKAZAC pod grozba wyrzucenia z pracy wszczynania postepowania w momencie gdy oczywiste (...) czytaj dalej»
-
przez: ann 34 | 2006.1.19 18:24:34
mam ten sam problem nie wiem jak sie do tego zabrac,jak napisac pozew .licze na jakas pomoc pozdrawiem ann.moje gg 5453156 czytaj dalej»
-
Darowizna czy rozszerzenie wspólnoty ustawowej
przez: agafia1 | 2006.1.20 21:3:42
Bardzo dziękuję za odpowiedż, ale nie chodzoło mi o wspólnotę ustawową całego majątku, a tylko jednej jego części w tym przypadku mieszkania. Czy notariusz może sprządzić taki dokument w (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja na sprzęt komputerowy
przez: gela | 2006.1.20 23:54:5
A ja mam inne pytanko. Czy jeżeli dostałem odtwarzacz i nie dostałem żadnych rachunków ani nie ma naklejek na sprzęcie to mogę iść do sklepu i poprosić aby naprawili mi prot usb??? (no ale mam (...) czytaj dalej»
-
renta rodzinna a przerwa w nauce
przez: alan22 | 2006.1.22 21:31:39
Witam , obecnie jestem studentem 1 roku ,niestety najprawdopodobniej nie zdam sesji, ale od pazdziernika '06 chce ponownie podjac nauke na wyzszej uczelnii, Mam pytanie , rozumiem ze przez te pol roku (...) czytaj dalej»
-
przez: szatan | 2006.1.23 10:5:11
witam! mój ojciec jest alkoholikiem i od jakiegoś tygodnia jest z nim fatalnie. jest w ciągu alkoholowym i nie chce się zgłosić na leczenie odwykowe. nie pisał bym tego gdyby sprawa nie była poważna (...) czytaj dalej»
-
przez: dana | 2006.1.23 10:5:25
Myślę, że na Twoje pytania związane z kredytem najlepie odpowie prawnik. Przejdź się do Opieki Społecznej, za porady w tej placówce nic nie zapłacisz. czytaj dalej»
-
Intercyza - testament żony - syn z pierwszego małżenstwa mężą
przez: magdusia75 | 2006.1.23 14:8:12
Mam podpisaną z mężem intercyzę, mąż ma syna z pierwszego małżeństwa, z którym nie ma kontaktu. Staramy się utrzymywać taką sytuację, żeby wszystko było zapisane na mnie, a potem ja zapiszę (...) czytaj dalej»
-
przez: etaurus1747 | 2006.1.23 14:43:9
A moze nalezy liczyc te "ostatnie 10 lat" od daty notarialnego sporzadzenia aktu darowizny w 1997 r. od obu rodzicow na rzecz mojego brata ??? czytaj dalej»
-
przez: zzzzz | 2006.1.23 16:33:29
proponuje zgłosic się do inspekcji pracy czytaj dalej»