Archiwum Forum Sierpień 2006
(90 tematów na forum)
-
Nakaz sądowy za niespłacony debet karty sprzed lat
przez: pic | 2006.8.1 2:34:26
W 2000 roku zrobiłem debet na karcie..Chciałem normalnie go spłacić,ale jak to w życiu bywa,było dużo innych rzeczy,no i niestety nie spłaciłem go.Z banku nie dostałem zadnej informacji o zadłużeniu.Teraz (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy z likwidacji książeczek mieszkaniowych przez rodziców
przez: Witcher | 2006.8.1 21:39:10
Witam. Sprawa jest następująca. W latach 80 (po 83 roku) rodzice założyli mi i dwóm siostrom książeczki mieszkaniowe. Przed osiągnięciem naszej pełnoletności, czyli w 90 którymś roku zlikwidowali (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza za niespłacony kredyt na sprzęt AGD - jak się bronić
przez: VALED | 2006.8.2 10:57:33
Kupiłem sprzet AGD na raty. Sprzęd nie spełniał swojej roli jak należy. Kontaktowałem sie z wytwóra jednocześnie nie płacąc radt . W wynku całwej sytuacji komornik. Prosze o pomoc i wyjasienie (...) czytaj dalej»
-
Stypendium socjalne dla studentów po ślubie - obowiązki rodziców
przez: groove-r. | 2006.8.2 14:30:14
proszę o pomoc: niedawno ożeniłem się, z żoną nie pracujemy, studiujemy razem, rodzice już nas nie utrzymują i uczelnia (uwm) nie chce nam przyznać stypendium socjalnego, ponieważ w ich regulaminie (...) czytaj dalej»
-
Zbieg egzekucji sądowej i administracyjnej - podwójne koszty
przez: sepsa | 2006.8.2 16:53:55
co to za komornik!? podstawa egzekucji jest tytul wykonanwczy i tam znajdziesz odpowiedz. czytaj dalej»
-
Długi alkoholika ojca - odpowiedzialność dorosłych dzieci
przez: Pawson | 2006.8.2 20:4:10
Jacy inspektorzy mają przyjśc i co chcą zająć ?? Albo może to nastąpić w ramach zabezpieczenia roszczenia w trakcie toczącego się postępowania w sądzie albo w postępowaniu egzekucyjnym. Czy (...) czytaj dalej»
-
Bezrobotna matka z dzieckiem niepełnosprawnym - problemy z wyprawką szkolną
przez: Aneta | 2006.8.3 12:47:43
Nie iwem jak jest u Was w mieście ale u nas owszem w szkole składa się wniosek o wyprawkę ale decyzję podejmuje prezydent miasta. Pozatym jest rozporządzenie Rady ministrów w spr. wyprawek szkolnych (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów od osoby zatrudnionej na umowę o dzieło
przez: magda | 2006.8.3 14:23:56
WITAM Jak mam napisa pozew o alimęty na rzecz dziadków czytaj dalej»
-
Rezygnacja z funkcji prezesa spółki - forma dokumentu
przez: olutka | 2006.8.4 14:34:47
Składa się pismo na ręce Zgromadzenia Wspólników informujące o rezygnacji. ZW musi nastepnie podjąć uchwałę o odwołaniu i z tym dniem odwołanie jest skuteczne. Załączając podjętą uchwałę (...) czytaj dalej»
-
Prawa babci po darowaniu mieszkania wnuczce - mieszkanie zastępcze
przez: kala1234 | 2006.8.4 20:17:37
Babcia moja darowała mieszkanie dla najmłodszej wnuczki a ona po upływie 5 lat chce je teraz sprzedać lecz babcia cały czas tam mieszka i co z babcią?? czy ona musi dać babci mieszkanie zastępcze (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie dużej piwnicy na mieszkanie we wspólnocie
przez: jeff | 2006.8.4 23:5:5
nie ma takiej możliwości. Lokal mieszkalny musi spełniać odpowiednie warunki, a ten nigdy ich nie spełni. Np musi być oświetlony światłem naturalnym, czyli mieć okno o określonych wymiarach. (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek przestawienia pieca kaflowego - koszty najemcy czy właściciela?
przez: alien_m | 2006.8.6 1:1:54
witam.mam pytanie następującej traści: wynajmuje mieszkanie w kamienicy u prywatnego właściciela nieruchomości.mieszkanie ogrzewam piecem kaflowym który trzeba "przestawic" ze wzgledu (...) czytaj dalej»
-
Umowa dożywocia na spółdzielcze mieszkanie własnościowe - formalności
przez: gabi-greta | 2006.8.6 19:10:37
Przysługuje mi własnościowe prawo do lokalu spółdzielczego. Czy mogę oddać go w zamian za dożywocie? Jakie formalności trzeba załatwić, aby przedmiotem umowy dożywocia było spółdzielcze (...) czytaj dalej»
-
Umowa dożywocia na spółdzielcze mieszkanie własnościowe - formalności
przez: gabi-greta | 2006.8.6 19:21:7
Przysługuje mi własnościowe prawo do lokalu spółdzielczego. Czy mogę oddać go w zamian za dożywocie? Jakie formalności trzeba załatwić, aby przedmiotem umowy dożywocia było spółdzielcze (...) czytaj dalej»
-
Jak przeprowadzić rozwód najszybciej i najkorzystniej?
przez: Ewa | 2006.8.6 19:34:2
moja sytuacja jest podobna - wszystko było ~ to znaczy mieliśmy wcześniej problemy z seksem, ja poprostu nie miałam ochoty chyba z powodu środków antykoncepcyjnych, a trochę przerastała mnie sytuacja (...) czytaj dalej»
-
Czy nagana za brak raportu z kasy to szczególnie rażące niedopełnienie?
przez: Grzegorz | 2006.8.6 20:56:59
Jeżeli nie dopełniłeś obowiązków, to wydaje mi się, że nagana była zasadna! Weź pod uwagę, że to pracodawca ponosi odpowiedzialność za popełnione przez Ciebie błędy. czytaj dalej»
-
Obywatelstwo niemieckie przez dziadków - wymagane dokumenty
przez: nyga24 | 2006.8.6 22:44:52
mam pytanko czy ktos moze mi pomoc.sprawa jest taka,ze:moj dziadek ze strony ojca sluzyl w wermachcie ale byl polakiem,natomiast babcia jego pozniejsza zona urodzila sie wnienmczech ale rodzice byli polakami.niech (...) czytaj dalej»
-
Otrzymanie mieszkania spółdzielczego po śmierci sąsiadów bez rodziny
przez: sepsa | 2006.8.7 17:56:55
Wywod jest merytorycznie poprawny. Ale wstawki ideologiczne nieco zaklocaja logike wywodu. Otoz nie znam bardziej przejrzystej formy prawnej anizeli spoldzielnia. Czlonek spoldzielni ma baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo (...) czytaj dalej»
-
Odmowa wglądu do rozliczeń funduszu remontowego przez zarząd
przez: zieler | 2006.8.7 18:36:34
Zgodnie z art.27 Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali " Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Nie uchybia to (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę na działce zagrodowej bez posiadania gospodarstwa
przez: 33ania | 2006.8.8 13:22:30
Witam. Proszę o radę. Upatrzylismyy soebie działkę o typie zabudowy zagrodowej o powierzchni 0,3 ha.Warunki zabudowy przewidują zgode na budowę przy posiadaniu/dzierżawieniu ok 1 ha ziemi w gospodarstwie. (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie spadkowe po śmierci ojca - jak rozpocząć i co pisać
przez: MRKJ | 2006.8.9 0:0:0
Mam problem ! W ,,grę " wchodzi mieszkanie własnościowe które jest własnością obojga rodziców. Tata od trzech lat nie żyje i w chwili obecnej chcę przepisac mieszkanie na siebie . Została (...) czytaj dalej»
-
Wypłata odszkodowania za wypadek - zasady ubezpieczyciela
przez: Tzighan | 2006.8.9 7:57:36
Czy naprawdę nikt tego nie czyta co my tu bazgramy, czy poprostu nie może się nikt znaleźć kto zna odpowiedzi na zadane (przynajmniej przeze mnie) pytania?? LUDZISKA, ZALEŻY MI NA CZASIE, CZY MOŻE (...) czytaj dalej»
-
Opóźnienie uruchomienia kredytu hipotecznego przez bank - różnica kursu
przez: sosna188 | 2006.8.9 8:37:48
W dniu 07. 07. 2006r podpisaliśmy umowę z bankiem o udzielenie kredytu hipotecznego na rozbudowę domu, dnia 11. 07. 2006r spełniliśmy wszystkie warunki do jego udzielenia Pani z banku powiedziała (...) czytaj dalej»
-
Awaria rury kanalizacyjnej - obowiązki spółdzielni przy naprawie
przez: fsoj | 2006.8.9 16:32:19
Witam, W moim klatce blokowej nastapiła awaria rury kanalizacyjnej. Jest to główna, pionowa rura kanalizacyjna która pękła jak pech chciał na wysokości mojego mieszkania. Spółdzielnia Mieszkaniowa (...) czytaj dalej»
-
Czy trzeba odpracowywać czas spóźnienia z powodu badań w ciąży?
przez: mery | 2006.8.9 17:10:20
z tego co mi wiadomo nie ma obowiazku niczego odpracowywac, a co więcej pracodawca musi zapłacić ci za te dwie godziny, kiedy byłaś na badaniach czytaj dalej»
-
Egzekucja zapłaty za stronę WWW bez umowy pisemnej
przez: essstti | 2006.8.10 15:18:6
skop mu dupe czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne dla pracownika w UE - gdzie najkorzystniej?
przez: hanna37 | 2006.8.11 8:21:14
Mój mąż pracuje w takim samym systemie i skorzystaliśmy z oferty jaką daje COMMERCIAL,mają różne opcje i dobierasz je do własnych potrzeb.Koszty zaś są naprawdę niskie w porównaniu z ofertami (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla dorosłego syna - jak udowodnić że są niepotrzebne?
przez: xxl | 2006.8.12 5:57:32
.... wstyd !!! W tym wieku powinien normalnie pracować !!! czytaj dalej»
-
Renta po wypadku i amputacji ręki - czy można wrócić do pracy
przez: sowa80 | 2006.8.12 10:45:38
witam m<oje pytanie jest nastepującej treści: mam 26 lat w 2004 roku uległem wypadkowi po którym amputowano mi reke.niestety nie spełniałem wymóg by przyznano mi rente bo nie miałem odpowiedniej (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko urodzone w Niemczech - w jakim kraju składać pozew
przez: Basia2006 | 2006.8.12 18:38:38
Mam maly problem. Jestem polka, ale mam 7-dmio miesieczna coreczke, ktora jest urodzona w Niemczech. Ojciec dziecka ma podwojne obywatelstwo. Ja obecnie jestem w PL, tutaj mam rodzine i przyjaciol.Postanowilam (...) czytaj dalej»
-
Informowanie właściciela o osobach mieszkających w wynajmowanym domu
przez: Madelaine | 2006.8.12 20:14:5
Witam wszystkich ! Mam pytanie: czy najemca musi informować właściciela domu o tym, kto będzie w nim mieszkał ? Zapoznałam się z zapisami Kodeksu Cywilnego, ale nadal mam wątpliwości. Dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Niesprawiedliwe alimenty - mąż bez środków płaci wysokie kwoty
przez: samotna | 2006.8.12 23:20:22
No właśnie.Czegoś tu nie rozumiem. Jestem po rozwodzie,mam dwoje dorosłych ale uczących się jeszcze dzieci.Jedno z nich mieszka z moim ex,drugie ze mną.Żadne z nas nie płaci alimentów gdyż każde (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka alimentów z 200 na 350 zł - zabezpieczenie powództwa
przez: tobina_22 | 2006.8.14 0:21:36
Właśnie,chodzi o to,że ostatni raz pisałam taki pozew o alimenty 8lat temu. Teraz chciałabym zrobić podwyżkę alimentów na 10letniego syna z 200zł przynajmniej na 350zł.No i znalazłam wzór (...) czytaj dalej»
-
Cudzoziemcy zakładający spółkę - osobiste stawiennictwo
przez: oscar1 | 2006.8.14 9:22:20
Prosze o pomoc , chce kupic spolke z o.o, jestem obcokrajowcem i zupelnie nie wiem od czego zaczac. pozdrawiam czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania policyjnego przez 78-letnią wdowę po policjancie
przez: juz wkurwiony | 2006.8.14 22:32:48
mam ten sam problem, moj mieszkam z dziadkiem w miezkaniu sluzbowym, te malby nie godza sie na wykup, wychodza z zalozenia ze starzy pozdychaja a oni przejma mieszkania wywalajac mlodych. Maja nadzieje (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy na czas określony - odprawa w sądzie
przez: akloiw | 2006.8.15 15:19:7
wie pan mam problem bo ja tez nie jestem pewien czy nalezy mi sie odprawa.bo bylem na rocznych swiadczeniach rehabilitacyjnych z tytulu choroby i w tym czasie zostala rozwiazana umowa o prace ze wzgledu (...) czytaj dalej»
-
Oddanie mieszkania spółdzielczego za dożywocie - formalności
przez: dusheq | 2006.8.16 11:44:26
Żeby założyć księge wieczystą nalezy posiadać: umowe sprzedazy , zaświadczenie ze spółdzielni o położeniu lokalu. To są dokumenty będące podstawai wpisu i założenia KW. No i oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie dyscyplinarne w ciąży za manko w kasie - czy można się bronić
przez: aneta1982 | 2006.8.16 13:34:30
Moj problem polega na tym,że ktos mnie wkręcił w manko o wartosci 8 tys, takie pieniadze zniknęły z kasy - ja byłam kierownikiem i a kolezanka z-cą, ale dostep do kasy miało wiecej osob mimo tego (...) czytaj dalej»
-
Kupno firmy na raty - wcześniejsza spłata i poświadczenie podpisów
przez: olimpia27 | 2006.8.16 14:19:14
Proponowalabym spisać odpowiedni dokument u notariusza . To są jednak pieniądze i jakiegoś rodzaju porozumienie więc dla własnego bezpieczeństwa bedzie lepiej ajk bedzie to sporzadzone notarialanie (...) czytaj dalej»
-
Ojciec dziecka nie oddaje syna mimo prawomocnego wyroku
przez: olimpia27 | 2006.8.16 14:29:4
Jeśli jest prawomocny wyrok sadu i opiekę nad dzieckiem ma przynaną Twój ojciec jeśli dobrze zrozumiałam a Ty nadal nie odebralaś dziecka bo go nie ma idź na policje z wyrokiem sądu i załatw (...) czytaj dalej»
-
Pozew o rozwód przez pełnomocnictwo z zagranicy
przez: olimpia27 | 2006.8.16 14:32:34
Pełnomocnictwo należy podpisac u notariusza inne jest nie ważne . Ale nie jestem pewna czy na sparwie rozwodowej bedzie pani mogła matke reprezentować . Pozew napewno może pani złożyć , pozew, (...) czytaj dalej»
-
Członkowie zarządu pobierali gotówkę z banku bez umowy pożyczki
przez: olimpia27 | 2006.8.16 14:45:32
Pierwsza sprawa - czy Panowie są na umowę o pracę. Jeżeli nie mają umów o pracę - nikt nie będzie ich ścigał za pobrane wynagrodzenia i ewentualny podatek od Pit-4 . Aktualną uchałą jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Interpretacja art ustawy o własności lokali - liczba właścicieli vs lokali
przez: luis1966 | 2006.8.16 18:28:17
wspolnota mieszkaniowa powstaje w momecie wydzielenia pierwszego lokalu tzn.wedlug ksiegi jest ich 12i to bylo na glownej ksiedze i teraz sa robione podksiegi . czytaj dalej»
-
Eksmisja byłej żony z własnego domu - jak przeprowadzić
przez: luis1966 | 2006.8.16 18:35:49
OD 10-LAT JESTEM PO ROZWODZIE.MAM DOM PRZEPISANY PRZEZ MOIOCH RODZICOW TYLKO NA MNIE .MOJA BYLA ZONA NIEBYLA WPISANA DO KSIEGI WIECZYSTEJ. W TEJ CHWILI WALCZE ABY JA WYEKSMISOWAC ALE TO NIETAKIE LATWE. (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie wniosku o alimenty po pojednaniu małżonków
przez: szczesliwa | 2006.8.16 19:5:35
Dziękuję za odp czytaj dalej»
-
Fetor z produkcji grzybni pieczarek - jak zmusiać do zmiany technologii
przez: Antoni_Pieczarka | 2006.8.16 20:49:26
Mieszkam w niedużym mieście (ok. 30 tys. mieszkańców), w którym ulokował swój zakład pewien przedsiębiorca. Produkuje on mianowicie na olbrzymią skalę grzybnię pieczarek. Problem w tym, że (...) czytaj dalej»
-
Zmarł główny najemca - czy wnuczka może przejąć mieszkanie?
przez: arleta | 2006.8.16 22:25:18
czesc jestes tak ja w takiej samej sytacju ale jest ustawa co o zawarcie mowy z toba i um to jest art 691& 1 kc powodzenia czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska na panieńskie w trakcie rozwodu
przez: mlinda | 2006.8.17 14:23:8
w trakcie rozowdu, który ciągnie się przeszło dwa lata i w lipcu tego roku zmieniłam nazwisko na panieńskie, złozyłam wniosek z uzasadnieniem u kierownika USC i w ciagu 2 tygodniu otrzymałam zgodę czytaj dalej»
-
Mobbing i bicie w pracy - ochrona przed agresywnym współpracownikiem
przez: echu | 2006.8.17 17:45:52
bardzo prosze o odpowiedz czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania spółdzielczego na żonę - długi i koszty
przez: beatab42 | 2006.8.17 21:43:46
Chcę przepisać mieszkanie spółdzielcze (nie jest własnościowe-lokatorskie) na żonę,ponieważ rozwodzę sie i chcę opuścić dom.Niestety mamy zadłużenie za czynsz.Czy z chwilą przepisania mieszkania (...) czytaj dalej»