Archiwum Forum Kwiecień 2009
(118 tematów na forum)
-
Wniosek o kontakty z 3,5 miesięcznym dzieckiem - jakie warunki można postawić?
przez: pomocna | 2009.4.1 9:44:37
skontaktuj sie ze mną drogą meilową sadowska7@op.pl czytaj dalej»
-
Niepełnoletnia matka - czy może mieszkać poza miejscem opiekuna?
przez: jas1970 | 2009.4.1 16:39:28
Witam. Czy osoba niepełnoletnia ( 17 lat ), która ma dziecko a prawnym opiekunem dziecka jest babcia moze mieszkać poza miejscem zamieszkania własnie babci? czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia może zmusić do wymiany rur gazowych w mieszkaniu?
przez: Anka | 2009.4.2 12:20:14
Mieszkam w bloku 4-piętrowym w Warszawie . Spółdzielnia czytaj administracja każą zgodzić się na wymianę rur gazowych ( nie ma u nas sytuacji awaryjnych). Czy mają takie prawo - słyszałam, że (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na nienarodzone dziecko - od kiedy obowiązek
przez: ghj | 2009.4.2 21:39:45
oj to będziesz płacił alimenty na żonę i dziecko, ponieważ dziewczyna nie ma swoich dochodów czytaj dalej»
-
Oskarżenie o współpracę z grupą przestępczą - jak się bronić?
przez: 1111 | 2009.4.2 22:27:53
jestem podejrzana o to ze wspołpracuje z zorganizowana grupa przestepcza we wszystko wrobil mnie moj maz on uciekl a ja niewiem o co tak naprawde chodzi w zarzutach prokuratora sprawa zaczeła nabierac (...) czytaj dalej»
-
Jak podwykonawca może zabezpieczyć płatności od głównego wykonawcy?
przez: RP COMPLEX | 2009.4.4 10:46:39
Jak może skutecznie zabezpieczać i wyegzekwować swoje płatności Podwykonawca od GWwykonawcy ? Czyli zagwarantować zapłatę przez GWwykonawcę zobowiązań finansowych za wykonane przez Podwykonawcę (...) czytaj dalej»
-
Czy można reklamować ponownie telefon niepoprawnie naprawiony w serwisie?
przez: Sebastian89 | 2009.4.4 14:53:48
23.02.2009 wziołem nowy telefon SE 702 na abonament w sieci era niestety miał wade fabryczna uszkodzone przyciski boczne. Poszłem do salonu ery z reklamacja ci oddali go do serwisu po czym czekałem (...) czytaj dalej»
-
Czy właściciele większych udziałów mają więcej praw w kamienicy?
przez: Kaimierz | 2009.4.4 19:52:33
Jeżeli w kamienicy nie ma podziału majątku to czy ci właściciele co mają większe udziały to mają więcej praw czy takie same jak ci z mniejszymi udziałami? czytaj dalej»
-
Czy przysługuje zwrot za utrzymanie domu gospodarczego w kamienicy?
przez: Kazimierz | 2009.4.4 19:57:41
Jestem współwłaścicielem kamienicy i ogródka działkowego na którym znajduje sie dom gospodarczy w którym nie ma podziału majatku. Dom gospodarczy i ogródek zajmuję od 60 lat i go utrzymuje. (...) czytaj dalej»
-
Czy można zgłosić dłużnika alimentowego do Krajowego Rejestru Długów?
przez: yes alimenty.pl | 2009.4.4 20:8:50
i dobrze niech tego chuja scigna moze to moj były??? czytaj dalej»
-
Kto pokrywa koszty poprawy gdy wykonawca robi wbrew projektowi?
przez: Kazimierz | 2009.4.4 20:8:57
Jeżeli jest podpisana umowa i wykonawca dostał wszystkie dokumenty, niezrobił tego wg projektu tylko po swojemu i musiał to poprawiać drugi raz. Kto ma pokryć koszty wykonawca czy zleceniodawca? czytaj dalej»
-
Jak podzielić spadek bez dokumentów gdy nie ma podziału majątku?
przez: omega98 | 2009.4.5 16:0:39
Prośba o wytłumaczenie. Prawdopodobnie (nie mam żadnych dokumentów) w 1998r. Sąd wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku w (podobno) 1/16 części dla naszego zmarłego w 2001r. ojca. Jest (...) czytaj dalej»
-
Czy można ukryć posiadanie mieszkania własności przy dziedziczeniu komunalnego?
przez: Mike | 2009.4.5 20:49:45
Dziedzicze mieszkanie komunalne po mojej zmarlej matce. Chcialbym zatrzymac prawo do tego mieszkania, ale mam rowniez mieszkanie wlasnosciowe zamieszkiwane aktualnie przez moje dziecko. Czy administracja (...) czytaj dalej»
-
Jak wyrobić kartę EKUZ gdy nie jest się nigdzie ubezpieczonym?
przez: INES | 2009.4.5 21:5:15
Mam pytanie apropo karty EKUZ. Moj znajomy planuje wyjazd do hiszpani za kilka miesiecy.Potrzebuje karty EKUZ.JaK i gdzie ja wyrobic?Dodam ze niejest nigdzie ubezpieczony , nie pracuje i niejest studentem. Bede (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po rozwodzie - egzekucja i ustalone kontakty z dzieckiem
przez: | 2009.4.6 9:58:5
do dwóch lat masz prawo nie zgadzac sie na branie dziecka przez ojca bez twojej zgody czytaj dalej»
-
Dziedziczenie najmu mieszkania komunalnego przez wnuczkę - umowa opieki
przez: Krzysiek | 2009.4.6 12:8:7
Witam mam problem babcia jest glownym najemnca lokalu komunalnego.Ja jestem zameldowany ponad 5 lat opiekuje sie babcia.zlozylismy dokumenty do wykupu mieszkania ale babci stan sie pogorszyl niewiem co (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę przejąć mieszkanie komunalne po babci jako zameldowany?
przez: Krzysztof | 2009.4.6 12:28:45
Witam mam problem babcia jest glownym najemnca lokalu komunalnego.Ja jestem zameldowany ponad 5 lat opiekuje sie babcia.zlozylismy dokumenty do wykupu mieszkania ale babci stan sie pogorszyl niewiem co (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek okresowych przeglądów budynku jednorodzinnego przez właściciela
przez: Gosia | 2009.4.6 13:11:3
Z tego co się orientuję, to : 1. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a), nie obejmuje właścicieli i zarządców budynków indywidualnego budownictwa jednorodzinnego, zagrodowego (...) czytaj dalej»
-
Jakie są przepisy dotyczące przelewania większych kwot z USA do Polski?
przez: lpk | 2009.4.6 19:53:43
Witam, wlasnie jestem w trakcie przeprowadzania sie z USA do Polski i chcialabym sie dowiedziec jakie sa przepisy odnosnie przelewania wiekszych kwot na konto bankowe w Polsce. Czy sa jakies limity o ktorych (...) czytaj dalej»
-
Czy od razu zostać VAT-owcem przy rozpoczęciu sprzedaży internetowej?
przez: Małgosia | 2009.4.7 12:31:52
Witam serdecznie, planuję prowadzić działalność związaną ze sprzedażą/dystrybucją artykułów dziecięcych przez internet. Zastanawiam się czy od razu na początku zostać VAT-owcem czy wstrzymać (...) czytaj dalej»
-
Na jakiej podstawie gmina wykazuje sprzedaż jako zwolnioną w VAT-7?
przez: Ewelina | 2009.4.7 18:10:10
Gmina sprzedała nieruchomość osobie fizycznej. Na jakiej podstawie do deklaracji VAT 7 wykazuje sie jako "zwolnione"??? Proszę o pomoc dopiero zaczęłam rozliczać VAT 7. czytaj dalej»
-
Jak pozbawić matkę praw rodzicielskich i uzyskać opiekę nad wnuczką?
przez: Lucynab | 2009.4.7 20:11:57
Co trzeba zrobić żeby pozbawić matkę praw rodzicielskich i uzyskać opiekę nad wnuczką. Proszę o porade krok po kroku. czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich za brak kontaktu z dzieckiem za granicą
przez: kika alimenty.pl | 2009.4.8 9:18:19
lepiej sie zastanow czy chcesz dobra dziecka bo mi sie raczej wydaje ze chcesz utrudnic zycie swojej coreczce i konkubinie,a alimenty nawet po pozbawieniu wladzy rodzicielskiej bedziesz musial splacic (...) czytaj dalej»
-
Rozwód i ukrywanie nowego partnera przed zakończeniem sprawy
przez: Karol Kot | 2009.4.8 10:12:55
Witam, Zożyłam pozew o rozwód bez orzekania o winie, bo chcę się uwolnić od mojego męża, jego awantur, wyzwisk. Mamy 6letnie dziecko. Nie mieszkam z mężem od około 2 lat, nie licząc okresu (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie dziecka i konkubiny w testamencie bez ślubu
przez: xD alimenty.pl | 2009.4.8 19:58:4
fggggggggggggggggg `pff.. ` czytaj dalej»
-
Potrącanie blędów z pensji bez umowy o odpowiedzialności
przez: wciąż | 2009.4.9 9:41:39
teraz zauważyłem, że połowa postu się ucięła. ogólnie rzecz idzie o to, że najpierw zgodziłem się czekać kilka miesięcy na prowizję, a potem już byłem gotów zgodzić na 50%, byle zamknąć (...) czytaj dalej»
-
Jeden wniosek czterech współwłaścicieli o podział nieruchomości
przez: | 2009.4.9 10:47:16
wszczyna jedno postępowanie w której stronami będą wszyscy wnioskodawcy czytaj dalej»
-
Czy można cofnąć pozytywną decyzję o przyznaniu mieszkania po roku?
przez: żaneta | 2009.4.9 12:35:30
Mam pytanie czy można odrzucić prawię po roku decyzje o przyznanie mieszkania, która wcześniej była pozytywnie rozpatrzona? Muszę zaznaczyć, że Urząd Miasta wydał nową uchwałę co do przyznawania (...) czytaj dalej»
-
Wykwaterowanie z mieszkania komunalnego - standard zastępczy
przez: JanKonopielski | 2009.4.9 15:26:46
mam być wykwaterowany z mieszkania komunalnego ze względu na bardzo zły stan budynku w którym znajduje się moje mieszkanie, mieszkanie nie jest zadłużone, rachunki są płacone regularnie, czy urząd (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie dokumentów z ambasady do wniosku o obywatelstwo
przez: shaky | 2009.4.9 18:20:11
dokumenty niech siostra odbierze w niemieckim biurze gdzie był składany wniosek w Koloni chyba jest to biuro. czytaj dalej»
-
Jak wykupić mieszkanie najemcy który siedzi w więzieniu?
przez: segallo | 2009.4.9 22:16:51
WITAM! Chciałabym się dowiedzieć, co muszę zrobić, aby wykupić mieszkanie osoby, która obecnie siedzi w więzieniu? Najemca nie zamieszkuje go już ponad 2 lata, dowiadywałam się ZUK-u o jego (...) czytaj dalej»
-
Obliczanie pensji podczas L4 - wynagrodzenie zasadnicze plus nagroda
przez: | 2009.4.10 10:55:27
Witam. Podstawę wymiaru pracodawca powinien policzyć od całości wynagrodzenia czyli zasdniczego i premii jesli od całości była opłacana składka na ubezp. chorobowe. Może policzyć tylko od zasadniczej (...) czytaj dalej»
-
Odmowa przyjęcia informacji o rachunku bankowym mailem
przez: ruda | 2009.4.10 12:14:56
witam. u nas wlaśnie tak było że wymagali założenia kont do przelewu wynagrodzenia.dla dobra ogółu i wygody.. mam jeszcze takie zapytanie. podczas przeliczania wynagrodzenia pani kadrowa dokonała (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić mieszkanie spółdzielcze bez księgi wieczystej przed zakupem?
przez: skm | 2009.4.10 14:58:25
Zamierzam kupic mieszkanie spol-wlasnosciowe, ale bez zalozonej Ksiegi Wieczystej. Wiem, ze ma w spoldzielni sprawdzic kto jest wlascicielem, czy mieszkanie jest zadluzone. Ale jak mam sprawdzic czy mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Czy członek rodziny może poprzeć wniosek kredytowy w instytucji finansowej?
przez: michał | 2009.4.10 22:33:7
Witajcie, Mam pytanie... Czy członek rodziny (nie najbliższej ale bliskiej) może, jako pracownik instytucji finansowej poprzeć wniosek o udzielenie kredytu członkowi rodziny? Poprzeć, jednocześnie (...) czytaj dalej»
-
Pelnia praw cywilnych - definicja
przez: Giancardi | 2009.4.11 8:40:43
Z pełni praw cywilnych korzystają osoby posiadające pełną zdolność do czynności prawnych. Mieć pełnię praw cywilnych oznacza pełną (ale wyznaczoną prawem) swobodę nabywania praw i zaciągania (...) czytaj dalej»
-
Ubezwłasnowolnienie osoby prawnej i czynności letniego dziecka
przez: Giancardi | 2009.4.11 9:10:18
Oświadczeniem woli, które może doprowadzić do zawarcia umowy może być każde zachowanie się osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny. Więc jeśli sąd uzna, że twoje skinienie głową (...) czytaj dalej»
-
Czy można żądać sekcji zwłok gdy przyczyna śmierci budzi wątpliwości?
przez: angel166 | 2009.4.11 18:22:43
Moja ciocia zmarła 1 lutego tego roku na cmentarzu przy grobie meza.Pogotowie ktore przyjechalo na miejsce stwierdzilo zgon z przyczyn naturalnych przed przyjazdem karetki,brak siniakow , osob trzecich (...) czytaj dalej»
-
Czy sąsiad może uciąć gałąź dębu rosnącego na gruncie leśnym?
przez: jacek | 2009.4.11 18:36:0
Czy sąsiad ma prawo wyciąć gałęzie z mojego młodego dębu rosnącego na gruncie w ewidencji leśnej? Gałąź wystawała kilkadziesiąt cm poza granicę. Jego grunt też jest leśny. Wiem, że zgodnie (...) czytaj dalej»
-
Czy można żądać sekcji zwłok gdy przyczyna śmierci budzi wątpliwości?
przez: angel166 | 2009.4.11 18:39:44
Moja ciocia zmarła 1 lutego tego roku na cmentarzu przy grobie meza.Pogotowie ktore przyjechalo na miejsce stwierdzilo zgon z przyczyn naturalnych przed przyjazdem karetki,brak siniakow , osob trzecich (...) czytaj dalej»
-
Jak działa zaokrąglanie przy podatku od odsetek bankowych?
przez: eclip | 2009.4.11 19:51:15
Witam, Przy ciągle spadających stopach procentowych od zdeponowanych środków warto zakładać lokaty baz podatku Belki. USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r.Ordynacja podatkowa Art. 63. § 1. (...) czytaj dalej»
-
Pozew o ustalenie ojcostwa - żądanie pozbawienia władzy rodzicielskiej
przez: smutny alimenty.pl | 2009.4.11 20:49:28
A ja troche z innej beczki... mam problem moja zona po 6 miesiacach mieszkania razem po urodzeniu poszła do mamy na miesiac po czym wrocila do domu i teraz pojawi się problem sms od mamy typu: co cię (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo procesowe - literatura i wymuszenie stawiennictwa
przez: Giancardi | 2009.4.12 9:23:25
Pełnomocnictwa można udzielić już osobie o ograniczonej zdolności prawnej, a taką jest człowiek, który ukończył 13 lat. Jeżeli się nie mylę, to wystarczy ukończone 13 lat i można być pełnomocnikiem. czytaj dalej»
-
Mieszkanie spółdzielcze i własnościowe - wypowiedzenie najmu
przez: Gość | 2009.4.12 23:19:30
Witam, A więc jak w temacie, chciałem się dowiedzieć gdyż mam mieszkanie spółdzielcze i mieszkanie własnościowe. Jakie prawo do wypowiedzenia mi najmu ma spółdzelnia? jeżli mogą mi wypowiedzieć (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy z kont bankowych zmarłego - procedura spadkowa
przez: Tery | 2009.4.13 12:53:33
a jak się nie wie w jakich bankach zmarły miał aktywa ponad to miał udziały i akcje jak to sprawdzić ? czytaj dalej»
-
Czy muszę rozliczać się w Polsce z zarobków w Holandii?
przez: wojospi | 2009.4.13 15:50:52
W zeszłym roku pracowałem 6 tygodni w Holandii. Kilka dni temu podpisałem umowę z biurem świadczącym usługi w zakresie ściągania podatku z zagranicy. Czy muszę dodatkowo rozliczać się z zarobionych (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe wizyty u pijanego ojca podczas separacji
przez: piasek | 2009.4.13 22:43:24
Mam koleżankę której rodzice są w separacji, ona musi jeździć co tydzień do ojca chociaż tego nie chce z takiego powodu że gdy tam jedzie, matka ją zostawia a ojciec najczęściej jest pijany (...) czytaj dalej»
-
Jak wygląda sprawa pojednawcza przy rozwodzie z małym dzieckiem?
przez: Pati | 2009.4.14 8:3:28
Mam 24 lata. Od 2 lat jestem mężatką. Ostatnio w moim małożeństwie zaszły nipokojące zmiany. Niestety mój mąż chce rozwodu pod presją swoich rodziców. Ja za wszelką cenę chcę ratować to (...) czytaj dalej»
-
Rozpoznanie przez świadków a skazanie za kradzież telefonu
przez: | 2009.4.14 15:33:9
witam cie masz racje prawo jest w polsce ciekawe a najlepsze jest to ze ludzie na stołkach wszystko mogą pozdr. czytaj dalej»
-
Wypadek drogowy z cysterną i tirem - ustalenie winy
przez: *********969@**. | 2009.4.14 21:11:47
amowała (jechałam 60 na h cysterna była 3 metry max ode mnie tylko przód cysterny). Oczywiście twierdzą obaj że przejechałam pas co jest nie prawdą. Po za tym nie przesłuchano moich pasażerów. (...) czytaj dalej»