Archiwum Forum Lipiec 2010
(357 tematów na forum)
-
przez: eska11 | 2010.7.1 5:4:31
Operator ze względu na ochronę danych osobowych nie poda Ci nr telefonu z którego ktośrobu głupie żarty. Dopiero na wniosek policji można coś takiego zrobić. czytaj dalej»
-
przez: piotr46 | 2010.7.1 12:0:38
Witam czy wycięcie gałęzi z drzewa przy drodze publicznej jest łamaniem prawa? Droga prowadzi do mnie do domu a drzewo utrudnia przejazd, powiedziano mi jednak, że nie mogę nic zrobić bez odpowiedniej (...) czytaj dalej»
-
Urlop wypoczynkowy przy 1/8 etatu
przez: monita83 | 2010.7.1 17:2:33
Pracownik,któremu przysługuje 26 dni urlopu wypoczynkowego (umowa o pracę na czas nieokreślony) pracuje w wymiarze 1/8 etatu- tylko w piątki po 5 godzin dziennie. Obliczając mu ilość dni urlopu: (...) czytaj dalej»
-
przez: olpiy8 | 2010.7.2 9:4:11
Witam Znajomy zajmuje się sprzedażą rzeczy używanych - chciałbym się dowiedzieć jakie prawa mają konsumenci odnośnie zwrotu i reklamacji takich rzeczy czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o pracę a urlop wychowawczy
przez: skalka74 | 2010.7.2 11:34:58
11.09.2010 kończy mi się urlop wychowawczy (wykorzystany w całości) i nie mogę wrócić do pracy ponieważ w czasie trwania urlopu zmieniłam miejsce zamieszkania. W jaki sposób (najkorzystniejszy (...) czytaj dalej»
-
jak napisac apelacje w sprawie rodzinnej
przez: Rafi2005 | 2010.7.2 14:40:2
Wzory apelacji można znaleźć nawet na internecie. Ale sam wzór nie wystarczy. Trzeba dobrze sformułować zarzuty i jeszcze lepiej je uzasadnić aby Ci sąd apelację uwzględnił. Sama zdecyduj (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.2 14:52:48
Uzasadnienie sądu będzie brzmiało następująco: kierowca nie dostosował prędkości do warunków ograniczonej widoczności, w skutek czego doszło do potrącenie pieszego na pasch. Z okoliczności (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.2 15:8:39
Pozostaje jedynie dochodzenie swego w sądzie. Może na podstawie Pana opisu i opinii biegłego sąd przychyli się do Pan wersji. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.2 15:16:42
Trzeba było nie dać się przetrzymać. Kanar mógł spisywać Pana na przystanku. czytaj dalej»
-
przez: biedron90 | 2010.7.2 15:47:20
Witam Na początku tego roku sprzedawałem wirtualne pieniądze w grze korzystając z pomocy serwisu allegro.pl. Napisał do mnie pewnego dnia chłopak który stwierdził, że nie ma konta na allegro (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.7.2 17:32:1
Nie ma takiego obowiązku - można jeśli wyraża się dobrą wolę ale nie trzeba. Klient jeśli miał podane parametry felg i wyraził zgodę na ich zakup może mieć tylko pretensje do siebie jeśli (...) czytaj dalej»
-
Komornik zbyt długo pobierał alimenty?
przez: Ania5 | 2010.7.2 19:33:52
Tak. Jak najbardziej ma Pani rację. Komornik niesłusznie pobrał z Pani wynagrodzenia pieniądze na poczet alimentów. czytaj dalej»
-
jak napisac pismo odwoławcze o pozbawienie praw rodzicielskich
przez: Ania5 | 2010.7.2 19:39:32
Witam, Mogę pomóc w napisaniu odwołania. Proszę o kontakt na e-mail: ania.szczecin@interia.pl czytaj dalej»
-
przez: Ania5 | 2010.7.2 19:46:59
Witam, mogę udzielić pomocy i udostępnić dla Pani takie wzory wraz z wypełnieniem po otrzymaniu stosownych danych. Pozdrawiam. Zachęcam do kontaktu na e-mail ania.szczecin@interia.pl czytaj dalej»
-
Zameldowanei czasowe a wymeldowanie
przez: Dudix86 | 2010.7.2 20:4:6
Wymeldowania dokonuje organ gminy w postępowaniu administracyjnym jeżeli ktoś nie mieszka art. 15 ustawa z dnia 10 04 1974r. Jeżeli mieszka można złożyć jedynie pozew o eksmisję do Sądu. czytaj dalej»
-
zmiana w radzie nadzorczej spółdzielni mieszkaniowej
przez: mrozowskim | 2010.7.2 21:35:31
Jeśli kwestia ta nie jest w jakiś sposób uregulowana w regulaminie rady nadzorczej, to myślę, że można. Ale nawet jeśli jest jakieś ograniczenie możecie zagłosować w ten sposób, że ktoś (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.2 22:13:39
Żeby to ocenić, trzeba znać całą treść umowy. Podane informacje są niewystarczające. czytaj dalej»
-
przez: 13bartek | 2010.7.3 12:33:40
jestem skazany wyrokiem za pobicie 1 rok w zawieszeniu na 3wyrok konczy sie w listopadzie nastepnego roku plus te pol roku sadowego.niestety upilem sie i zniszczylem samochod.wlasciicel zglosil na policje (...) czytaj dalej»
-
Zmiana imienia dziecka i chrzest
przez: koko17 | 2010.7.3 17:49:36
Witam Jestem mama 1,5 miesa synka. M ieszkam poza granica kraju ,ale platuje powrot gdyz moja sytuacja z partnerem nie jest ciekawa, mianowicie chcialam zmienic dziecku po powrocie do kraku jego imiona, (...) czytaj dalej»
-
przez: Arlecia | 2010.7.4 11:40:40
Witam czy ktoś może miał sprawę o niealimentację ? Moj były mąż nie płaci alimentów na dziecko ja obecnie dostaję z funduszu alimentacyjnego. Chciałabym wiedzieć czy jest tylko jedna sprawa (...) czytaj dalej»
-
przez: ardwi | 2010.7.4 11:55:1
Witam, jestem od dwóch lat po rozwodzie. Od roku mieszkam z partnerem, który w listopadzie będzie miał drugą sprawę rozwodową ze swojego powództwa. Zanim się poznaliśmy, był w separacji 2 (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja postanowienia odnośnie kontaktów z dziećmi a rozwód
przez: adamus_71 | 2010.7.4 17:29:17
Mam ten sam problem, nie tylko o wakacje ale także i weekendy. Chcę złożyć zawiadomienie do sądu o brak przestrzegania Postanowienia Sądowego przez moją ex. Jak powinno wyglądać takie pismo? czytaj dalej»
-
przez: fantazja69 | 2010.7.5 14:38:8
Sprzedam książkę z kazusami i orzecznictwem do cywila:) czytaj dalej»
-
przez: haste | 2010.7.5 20:22:28
Witam, Czy istnieje jaka alternatywa dla umowy dozywocia na dom? Sprawa wyglada tak ze rodzice chca mi przekazac dom wraz z dzialka - chcac w nim dalej mieszkac. Jednoczesnie mam zamiar wykonac spory (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.5 20:56:53
Złóżcie pozew do sądu pracy o wypłatę zaległych wynagrodzeń. Najlepiej poszukajcie sobie adwokata, który specjalizuje się w prawie pracy. Do pozwu możecie dołączyć żądanie o wypłatę wynagrodzeń (...) czytaj dalej»
-
Ślub cywilny a unieważnienie związku małżeńskiego przed Sądem Biskupim
przez: karor | 2010.7.5 21:2:53
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: fryza_21 | 2010.7.6 15:41:25
witam Co zrobić z uciążliwym sąsiadem który notorycznie parkuje swoje auto na terenie prywatnym pomimo wielu uwag. czy zgłaszać to na policję? czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.6 20:9:16
Zbierzcie wszystkich zainteresowanych i porozmawiajcie w Gminie na temat pomocy prawnej z ich strony i składajcie pozew o odszkodowania. Jak uda Wam się wygrać, to PKP może coś z tym zrobi. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.7.7 7:13:48
DObrowolne zgłoszenie faktu wręczenia korzyści majątkowej chroni przed karą. czytaj dalej»
-
Jak obliczyć odsetki ustawowe.
przez: Monika prawo-cywilne.net | 2010.7.7 10:50:40
Witam Jak obliczyć ustawowe odsetki od należności która była spłacana w 4 ratach?? Proszę o pomoc Pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: martapik | 2010.7.7 10:56:11
Witam Na Uniwersytecie, na którym studiuję zlikwidowano mój kierunek studiów przez co nie mogę ich skończyć (jestem na 3 roku studiów) teraz muszę je zmienić. czy mogę w takim razie walczyć (...) czytaj dalej»
-
przez: stokrotka_18 | 2010.7.7 13:17:32
Ja tam był wolała porozmawiac na temat Pierwszego Męża RP :) czytaj dalej»
-
przez: stokrotka_18 | 2010.7.7 13:24:14
Ja jade na erasmusa do Paryża:) masz juz załatwione mieszkanie? czytaj dalej»
-
Jak odzyskać część wspólnego majątku nie mając przeprowadzonego podziału majątku?
przez: PYSIA alimenty.pl | 2010.7.7 15:42:31
Proszę o poradę. Razem z mężem dostaliśmy działkę od jego rodziców, ale on załatwiał wszystkie formalności i dlatego jest traktowany jako właściciel działki. Na tej działce postawiliśmy (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.7.8 7:33:16
Oczywiście przechowywanie wszelakich rachunków dłużej jeśli jest taka możliwość jest jak najbardziej wskazane ale nie konieczne ze względu na wymogi prawa. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.8 13:38:38
Proszę wyjaśnić kupującemu, że zakupił używany samochód i nie ma na niego gwarancji, a jeśli uważa, że Pan zataił przed nim wady, to niech to udowodni w sądzie. Ja na Pan miejscu poinformowałbym (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.8 13:43:27
Nie ma takiego prawa. Umowa została zawarta w dniu rezerwacji z określoną ceną oraz terminem realizacji umowy. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.7.8 13:54:45
Proponuję wyznaczyć sprzedawcy nowy termin (14 dni) na realizację umowy lub zwrot zaliczki, jeśli do tego terminu nie dostarczy towaru. To proszę wysłać sprzedawcy listem poleconym za potwierdzeniem (...) czytaj dalej»
-
Jak rozwiązać umowę najmu, skoro...
przez: jefimik | 2010.7.8 21:6:11
[cytat] Czy wypowiedzenie umowy najmu mieszkania jest zawsze skuteczne w przypadku zapisu w umowie o dwumiesięcznym okresie wypowiedzenia? Czy muszą zajść jakieś przesłanki ku temu np. zaległości (...) czytaj dalej»
-
Problem z lokatorami bez umowy najmu i zameldowania
przez: jefimik | 2010.7.8 21:14:29
[cytat] Witam!!! Jestem współwłaścicielką budynku(trzech współwłaścicieli) w którym zamieszkują lokatorzy bez umowy najmu,bez zameldowania i bez mojej zgody na zamieszkanie . Zamieszkują (...) czytaj dalej»
-
Decyzja o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń.
przez: kamij | 2010.7.8 23:14:13
Witam, Potrzebuję porady odnośnie możliwych opcji odwołań od decyzji ZUS. Decyzja dotyczy nakazu zwrotu części renty rodzinnej za 2009 rok z racji uzyskania przeze mnie zbyt wysokiej kwoty dochodu (...) czytaj dalej»
-
Błąd w dowodzie rejestracyjnym
przez: dtk | 2010.7.9 7:24:35
Wystarczy zgłosić się do Wydziału Komunikacji który wydał dowód rejestracyjny z prośbą o sprostowania danych zawartych w dokumencie. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.7.9 7:29:36
Urząd skarbowy w trakcie postępowania karno-skarbowego ma prawo uzyskać informację o stanie majątkowym dłużnika. Bank ma obowiązek udzielenia informacji jeśli otrzyma zapytanie z US. czytaj dalej»
-
Jak wymeldować kogoś z mieszkania?
przez: ariadna1 | 2010.7.9 10:48:7
witam chciałabym wymeldować brata z mieszkania, on od lat tu nie mieszka. Przebywa za granicą. czy mogę to zrobić bez jego obecności? czytaj dalej»
-
przez: bogusz1 | 2010.7.9 11:20:14
Witam, w zeszłym roku dostałem mandat za złe parkowanie- 100 zł. Nie uregulowałem tego, potem wyjechałem i zapomniałem o tym. Kiedy taki mandat się przedawnia? Jestem studentem, nie zarabiam - (...) czytaj dalej»
-
przez: metak | 2010.7.9 11:41:20
Witam! Moja babcia chce mi przekazać mieszkanie w ramach darowizny. Czy w przyszłości, jak umrą wszytkie dzieci babci, moje kuzynostwo może żądać ode mnie spłaty? czytaj dalej»
-
przez: milenaaa | 2010.7.9 12:23:32
Witam chciałabym się dowiedzieć czy alimenty na dziecko są wliczane do dochodu? czytaj dalej»
-
przez: szczepan555 | 2010.7.9 12:43:9
Witam, ma ktoś może jakiś wzór podania o wykup mieszkania albo wie gdzie coś takiego znaleźć? czytaj dalej»