Archiwum Forum Październik 2013
(219 tematów na forum)
-
Odmowa odszkodowania z PZU z powodu karencji za 4 dni opóźnienia
przez: martika123 | 2013.10.20 15:43:46
ja mam teraz podobny problem, nałożono na mnie okres karencji na 6 miesięcy za opóźnienie składki, nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje, zmarł mojej mamy tata i nie możemy uzyskać wypłacenia (...) czytaj dalej»
-
Książeczka sanepidowska dla studenta medycyny - koszty badań
przez: paaulinaa12 | 2013.10.20 21:16:13
Witam Studiuję na Uniwersytecie Medycznym i muszę wyrobić książeczkę sanepidowską. Z dziekanatu dostałam skierowanie i udałam się do Sanepidu. Pani mi powiedziała, że skierowanie nie jest (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy zlecenia - odpowiedzialność za szkodę
przez: megiwalsch | 2013.10.21 9:23:20
Witam, jestem zatrudniona na umowę zlecenia w skelpie piekarniczo-cukierniczym. W umoiwe nie mam napisanych godzin pracy ani ilości, natomiast pracuję na terenie firmy, pod dyktando szefa, kierowniczki (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z pracy po skierowaniu z urzędu pracy
przez: megiwalsch | 2013.10.21 10:9:36
hej, nie wiem czy cokolwiek zdołasz załatwić. Musiałbyś dostać pismo za co Ci odmówił zatrudnienia, druga sprawa, może Ci wpisać cokolwiek czyli brednie,że sa lepsi czy nie nadajesz się (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na niemowlę - wiek dziecka a kontakty
przez: legate | 2013.10.21 12:41:46
sąd może tak zrobić; jeśli między Państwem nie ma zgody, to warto sprawę uregulować przed sądem, żeby ograniczyć ryzyko sytuacji, że ojciec nie będzie chciał po weekendzie zwrócić (...) czytaj dalej»
-
Zawyżone rachunki Plus za internet mobilny - spór z operatorem
przez: pestis94 | 2013.10.21 15:5:40
Witam. Mam taki problem.Ponad Rok temu w Plusie wziełem Laptopa z internetem mobilnym na Abonament w kwocie 130 zł/m. Przez 8 miesięcy było ok ale później zaczeły mi przychodzić rachunki dużo (...) czytaj dalej»
-
Prawa zameldowanej córki przy sprzedaży domu przez matkę
przez: majcia871 | 2013.10.21 15:10:28
Witam, mam pytanie... Od 26 lat jestem zameldowana w domu rodzinnym e którym jest 2 właścicieli. Teraz dom chce kupić moja dalsza rodzina ale zażądali zebym sie z dzieckiem wymeldowała. Jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Stopień pokrewieństwa między kuzynami - małżeństwo
przez: lilibe | 2013.10.21 17:43:22
Witam! Oto cała historia: - matka mojego ojca jako mała dziewczynka została sierotą - zaopiekował się nią jej wujek wraz z żoną - babcia urodziła mojego ojca, ojciec spłodził mnie - wujek (...) czytaj dalej»
-
Uzyskanie dodatkowego pokoju na poddaszu od sąsiada
przez: mariuszek471 | 2013.10.21 21:14:6
Witam serdecznie Chce zaadoptować poddasze na własne mieszkanie złożyłem pismo do gminy i w odpowiedzi słownej otrzymałem że mogę wziąć jedno pomieszczenie ( istniejący już pokój) plus (...) czytaj dalej»
-
Akt poświadczenia dziedziczenia w Niemczech - procedura
przez: Piotr_76 | 2013.10.21 22:41:29
Witam 1.Jeżeli obie córki odrzucą spadek będą traktowane tak jakby nie dożyły spadku. Oznacza to, że udział córki posiadającej syna przypadnie w całości synowi, natomiast udział (...) czytaj dalej»
-
Pobicie z zawiasami - możliwe konsekwencje sądowe
przez: Grzegorz | 2013.10.22 10:24:20
Dzień dobry. Zgodnie z tym co mówi Kodeks Karny art. 158 w wypadku pobicia może grozić: § 1. Kto bierze udział w bójce lub pobiciu, w którym naraża się człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie opłaty karnej za akademik po trzech latach
przez: Wicher90 | 2013.10.22 11:33:11
W paaździerniku minie 3 lata odkąd podpisałem umowę z akademikiem pewnego uniwersytetu . Jednak przed zakończeniem pierwszego semestru zrezygnowałem ze studiów , ale kazali mi jeszcze zapłacić (...) czytaj dalej»
-
Podatek od ugody sądowej o spłatę części nieruchomości
przez: matt18 | 2013.10.22 17:56:27
Witam, Na poczatku chciałbym nadmienić, że w sprawach prawnych jestem zielony... Moja sprawa wygląda następująco: Jakieś może niecały miesiąc temu moja teściowa wygrała sprawę w sądzie (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie OC za skręcenie kostki podczas wysiadania z auta
przez: steven | 2013.10.22 18:33:6
witam podaczas wychodzenia z auta skrecilem kostke czy moge ubiegac sie o odszkodowanie z oc ? czytaj dalej»
-
Zajęcie konta przez komornika - świadczenia rodzinne
przez: marus198725 | 2013.10.23 10:50:1
Witam opisze tutaj sytuacje mojej dziewczyny prosze o pomoc !!A wiec moja kobieta rozwiodla sie z mezem w marcu tego roku 3 dni temu poszla do bankomatu aby wyplacic zasilek rodzinny okazalo sie ze na (...) czytaj dalej»
-
Prawo do skróconego czasu pracy dla karmiącej matki
przez: Justyna:) | 2013.10.23 11:3:11
Czy przysługuje mi prawo do pracowania 7h ? Witam jestem mamą 2,5 letniej córki którą karmie piersią ponieważ ma alergie pokarmowe .Pracuje w sklepie na umowie o prace po 8h w związku z tym czy (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczne podpisywanie umów na odległość - ryzyko kradzieży danych
przez: shadowhunter | 2013.10.23 11:6:52
Biorę udział w pewnym bezpłatnym projekcie ( przez internet, na odległość) i nadszedł czas na załatwienie formalności. Będę musiał podpisać dwie umowy: licencja na dzieło i zachowanie poufności. (...) czytaj dalej»
-
Grzywny za nieobecność w firmie inwentaryzacyjnej - ważność umowy
przez: rafal.langner | 2013.10.23 12:7:38
Witam, podpisałem umowe z firmą Inwentaryzacyjną jednak zrezygnowałem z pracy. Na szkoleniu nie poinformowali mnie o grzywnach nakładanych za nieobecność oraz rezygnacje. Niby było to na umowie (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania zakładowego w upadającej spółce hutniczej
przez: Falko86 | 2013.10.23 12:51:48
Witam, Moi rodzice dostali z przydziału mieszkanie zakładowe, z tytułu pracy na Hucie. Oboje pracowali tam przez wiele lat. Ojciec niestety zmarł, mama jest na rencie. Aktualnie mieszkanie to wynajmowane (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność rodziców za nieletnie dziecko po godzinie 22
przez: Obej | 2013.10.23 16:14:39
Witam, Mam pytanie. Juz dzisiaj doczytalem sie, ze od 17 roku życia dam jestem odpowiedzialny za swoje czyny itp. Ale nie moge nigdzie znaleźć informacji do którego roku życia rodzice sa odpowiedzialni (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na niepełnosprawne dziecko i zachowanie własnych
przez: malina7 | 2013.10.23 20:7:7
Z tegp co wiem to zawsze możesz starać się o alimenty od rodziców ojca dziecka lub jego rodzeństwa. Za czym jednak pójdziesz do sądu to warto dokładnie obliczyć ile kosztuje utrzymanie (...) czytaj dalej»
-
Czynności wyjaśniające zamiast rozprawy w sądzie pracy
przez: malina7 | 2013.10.23 20:14:58
Złożyłam pozew do sądu pracy. Dostałam wezwanie nie na rozprawę, ale zawiadomienie o czynnościach wyjaśniających. Co to jest? O co w tym chodzi??? Czy coś było źle napisane w pozwie? czytaj dalej»
-
Ubezwłasnowolnienie alkoholika
przez: mrozowskim | 2013.10.23 20:42:27
Sugeruję Pani złożenie wniosku o przyznanie adwokata z urzędu, żeby poprowadził Waszą sprawę. Sami będziecie mieć kłopot z tym, bo to można załatwić jedynie przez sąd. Natomiast odnośnie (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie inwestora budowy na nowego właściciela
przez: mrozowskim | 2013.10.23 20:54:22
Sugeruję Pani napisać pismo do starostwa, w którym opisze Pani dokładnie całą sytuację i poprosi o wyjaśnienia z podaniem podstawy prawnej, jak zmienić inwestora. Pismo należny złożyć na dziennik (...) czytaj dalej»
-
Zamieszkanie męża z konkubiną - prawa współwłaściciela
przez: mrozowskim | 2013.10.23 20:55:57
Udajcie się z tym pytaniem do notariusz. Tam Wam wszystko wyjaśnią. czytaj dalej»
-
Stawiennictwo jako świadek w sprawie karnej - obawy o bezpieczeństwo
przez: nieto3 | 2013.10.24 1:58:19
Witam, bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić. W maju mało brakowało aby został skradziony mój samochód, fiat 126p który stał na parkingu przykościelnym. Sprawcy ( 2 osoby ) zostali złapani (...) czytaj dalej»
-
Zgoda właścicieli na pozwolenie rozbudowy domu
przez: Anna | 2013.10.24 9:28:23
Witam, Czy do uzyskania pozwolenia na rozbudowę domu jednorodzinnego jest potrzebna pisemna zgoda wszytskich właścicieli obecnej nieruchomości? czytaj dalej»
-
Przedawnienie roszczeń alimentacyjnych po trzech latach
przez: Annwo | 2013.10.24 14:48:44
Witam, mam pytanie odnośnie przedawnienia roszczeń alimentacyjnych. Wyrok w prawie alimentów zapadł 23-11-2010. Uprawomocnił się w terminie ustawowy (21 dni?) - strony nie wnosiły sprzeciwu. (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie praw do wykupu mieszkania zakładowego
przez: beata | 2013.10.24 15:20:24
Czy nabycie samych praw do wykupu mieszkania zakładowego, podlega dziedziczeniu i wchodzi w skład spadku? Jak udowodnić wdowie, ze pieniądze które wydała na wykup mieszkania po śmierci osoby która (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu za mieszkanie po wypowiedzeniu umowy najmu
przez: tadek.fiszer | 2013.10.24 15:30:29
Moja rodzina przez ponad 40 lat wynajmowała mieszkanie. Wynajemca próbował pozbyć się posiadłości od lat. W międzyczasie, ze względu na fakt, że dom był w złym wstanie, wynajemca nic nie naprawiał, (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie odszkodowania po napadzie z bronią w banku
przez: BOLEK | 2013.10.24 15:42:27
PO JAKIM CZASIE NASTĘPUJE PRZEDAWNIENIE SPRAWY -CHODZI O ODSZKODOWANIE BYŁEM PRACOWNIKIEM BANKU,PADŁEM OFIARĄ NAPADU Z UŻYCIEM BRONI,ZASZŁOŚĆ MIAŁA MIEJSCE W KWIETNIU 2010 ROKU czytaj dalej»
-
Akt poświadczenia dziedziczenia ustanowiony w Niemczech
przez: miranda123 | 2013.10.24 17:47:56
czy ktoś może pomóc? czytaj dalej»
-
Dofinansowanie na studia przy otrzymywaniu alimentów z funduszu
przez: Damko | 2013.10.24 18:43:49
Witam. Mam skonczone 18 lat we wrzesniu. Dostaje alimenty w wysokosci 500 zl z funduszu alimentacyjnego. Ucze sie ostatni rok, dojezdzam do szkoly, ktora jest w innym miescie. Chcialem zapytac, czy przysluguje (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnianie w DPS osób bez odpowiedniego wykształcenia
przez: Ewka | 2013.10.25 8:26:43
Czy jest zgodne z prawem zatrudnianie na stanowisku terapeuty zajęciowego i opiekuna osoby psychicznie chorej w DPS- ie osoby z wykształceniem przedszkolnym bądź po resocjalizacji. w DPSie dla psychicznie (...) czytaj dalej»
-
Zakładanie spółki przez obywatela Szwajcarii w Polsce
przez: Froopel | 2013.10.25 8:39:49
Witaj Mitrochin! Zgodnie z przepisami ustawy o swobodzie działalności gospodarczej z dnia 2 lipca 2004 r. osoby zagraniczne mogą (choć nie wszystkie) prowadzić działalność gospodarczą na terenie (...) czytaj dalej»
-
Windykacja z biblioteki - kara za nieoddane książki
przez: Zgin | 2013.10.25 12:20:51
windykacja z bibloteki W 2006 roku pozyczylem ksiazki z bibloteki. Nie ukrywa ze ich nie oddałem. Przyszlo do mnie pismo z windykacji "wezwanie do zaplaty". Ksiazki sie odnalazly i zostana lada dzien (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej Intrum Justita
przez: Arbitra | 2013.10.25 13:36:19
Nachodzenie, a nawet telefoniczne upominanie jest zabronione prawem i jeśli dojdzie do takiej sytuacji, to będzie to podstawą do wytoczenia powództwa przeciwko tej firmie. Absolutnie odradzam jakikolwiek (...) czytaj dalej»
-
Ocieplenie domu - czy potrzebne pozwolenie na budowę
przez: Rudolf | 2013.10.25 15:36:57
Czy muszę mieć pozwolenie? Jestem właścicielem dużego domu, który został wybudowany około 40 lat temu. Chcę go ocieplić, czy muszę mieć pozwolenie na to pozwolenie? czytaj dalej»
-
Zaoczne zasądzenie alimentów bez ustalonego ojcostwa - podstawa wyroku
przez: kosia alimenty.pl | 2013.10.25 19:12:43
Ale jak zaocznie? Syn nie stawił się na sprawę, ale jak to usprawiedliwił? Nie chciał, żeby przełożyć sprawę? To, że nie pracuje to nie ma nic do rzeczy. Z sms rzeczywiście należy iść na (...) czytaj dalej»
-
Zmiana granic działki pomimo znaków granicznych
przez: Kisser | 2013.10.25 21:18:1
Czy rozgraniczona działka może zmienić powierzchnię tj czy granica może ulec przesunięciu pomimo znaków granicznych umieszczonych na niej podczas rozgraniczania kilkadziesiąt lat temu? Witam, jakieś (...) czytaj dalej»
-
Świadek w sprawie o oszustwo - wezwanie na komendę
przez: piotr.szymanski93 | 2013.10.27 2:23:24
O ile nie mogę ręczyć za współokatorów to nie sądzę by używali na większa skalę wiekszej ilości nielegalnie ściągniętych programów. - U mnie np windows jest orginalny, chwilowo przez cały (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza - sprzedaż bizuterii handmade
przez: Nairrr | 2013.10.27 17:38:35
Witam, Chciałbym otworzyć własną działalność, która zajmowałaby się sprzedażą bizuterii hand-made w internecie (przynajmniej na początku byłby to internet). Jestem zatrudniony na etacie (...) czytaj dalej»
-
Kara za wyrzucenie śmieci w lesie - wysokość mandatu i procedura
przez: paragrafix | 2013.10.27 18:50:55
ja kazałbym mu zdjąć buty i gołymi rękami posprzątał by to co wywiózł i to co inni w tym miejscu zostawili czytaj dalej»
-
Przerwy na papierosa w pracy - regulacje prawne
przez: Sedlaczek | 2013.10.27 19:14:55
Witaj Rubezahl. Problematyka przerw pracowników w pracy została szczegółowo uregulowana w przepisach prawa pracy. Ustawodawca określa zarówno kiedy pracownikowi przysługuje przerwa (...) czytaj dalej»
-
Osoba niepełnosprawna zadłużyła mieszkanie socjalne - co robić?
przez: MariusDoles | 2013.10.27 19:23:8
Dzień dobry, Jestem gotowy kupić mieszkanie z kredytem hipotecznym przewyższającym wartość nieruchomości. Pomogę Ci uwolnić się od spłaty rat kredytowych lub innego zadłużenia oraz problemu (...) czytaj dalej»
-
Zastrzeżenia interwenienta ubocznego co do umocowania powoda
przez: Milas1 | 2013.10.27 21:24:25
Sprawa dotyczy stowarzyszenia które zawarło z właścicielem mieszkania umowę o zarząd i admnistrowanie nieruchomością (w tym umocowanie do reprezentacji przed sądem) Interwenient uboczny - gmina (...) czytaj dalej»
-
Termin na złożenie zawiadomienia o pobiciu
przez: b709699 | 2013.10.27 21:29:1
Witam... Ile czasu ma osoba zlożyć zawiadomienie o pobiciu ? oraz w momencie kiedy takie zawiadomienie zloży po jakim czasie dostanę list ? czytaj dalej»
-
Łączenie dwóch różnych serwisów internetowych w jedną firmę
przez: danys | 2013.10.28 0:4:15
Witam, Od dłuższego czasu przygotowuje dwa serwisy internetowe. Pierwszy który oferuje sprzedaż usług w internecie. Usługa jest raczej trudno mierzalna bo oferuje po prostu poszerzenie możliwości (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja w warsztacie - nieprawidłowa naprawa
przez: mrozowskim | 2013.10.28 16:8:42
Czy jest szansa, żeby to pozytywnie rozwiązać? W tej sytuacji nie pozostaje właściwie nic innego, jak wezwać warsztat, który spaprał robotę do pokrycia kosztów wynikających z partactwa. Jeśli (...) czytaj dalej»
-
Zachowek przy darowiźnie mieszkania na córkę
przez: mrozowskim | 2013.10.28 16:14:1
Tylko od Pana, ale jeśli nie będzie w stanie wyegzekwować zachowku od Pana i wykaże, że darowizna była zrobiona w celu pokrzywdzenia wierzyciela, będzie mógł dochodzić należności za pomocą (...) czytaj dalej»