Archiwum Forum Październik 2013
(219 tematów na forum)
-
Papiery wartościowe BGŻ Quatro - odmowa realizacji przez bank
przez: tributum | 2013.10.9 11:42:8
Proszę.W razie jakich kolwiek pytań jesteśmy do Pana dyspozycji. Wszelakie informacje uzyskane od Banku(na drodze spotkania) napiszemy w formie odpowiedzi na e-prawnik. Pozdrawiamy, i życzymy powodzenia:) czytaj dalej»
-
Błąd banku - wypłata większej kwoty niż na koncie
przez: Damian K | 2013.10.9 15:57:7
Bank wypłacił mi większą kwotę środków niż miałem na koncie, bład ze strony kasera i dysponenta, teraz jestem przez nich w BIKU i zrobili mi z tego kredyt co robić? Byłem u dyrektora oddziału, (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie wynagrodzenia i konta przez komornika jednocześnie
przez: Wioletta72 | 2013.10.9 19:27:49
czy komornik może jednocześnie zająć wynagrodzenie i konto bankowe na które wpływa wynagrodzenie? Jaką część wynagrodzenia ma prawo zająć komornik? Ile musi zostać mi na życie? Jeśli mój (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie z pracy za brak wypłaty wynagrodzenia
przez: mrozowskim | 2013.10.9 20:5:58
W treści wypowiedzenia należ napisać: niniejszym z dniem dzisiejszym rozwiązuję umowę o pracę w trybie art. 55 § 1? k.p. bez zachowania okresu wypowiedzenia. Uzasadnienie: Ciężkie naruszenie (...) czytaj dalej»
-
Skazanie za potrącenie kobiety pod nieobecność sprawcy
przez: claudio.tomek | 2013.10.10 10:9:59
[cytat]Mam pytanie...! Dlaczego zostałem skazany zaocznie na 1 rok w zawieszeniu po piersze nie byłem przesłuchany przez policję jak przez prokuratora...? Nie miałem zameldowania na terenie rzeczpospolitej (...) czytaj dalej»
-
Zakup nieruchomości na działalność - mieszkanie w części budynku
przez: kredytobiorcy | 2013.10.10 10:10:45
Kupujemy nieruchomość na działalność gospodarczą. zakup jest kredytowany, kredyt jest na firmę, więc lokal też będzie firmy. W części budynków chcielibyśmy zamieszkać. Jak taką sytuację (...) czytaj dalej»
-
Wyrok zaoczny bez przesłuchania - brak zameldowania
przez: claudio.tomek | 2013.10.10 10:33:40
Mam pytanie...! Dlaczego zostałem skazany zaocznie na 1 na 3 lata rok w zawieszeniu po piersze nie byłem przesłuchany przez policję jak przez prokuratora...? Nie miałem zameldowania na terenie Rzeczpospolitej (...) czytaj dalej»
-
Inwentaryzacja po umowie zlecenia - obowiązki po zakończeniu
przez: domingoc | 2013.10.10 14:26:8
Dzień dobry, Zwracam się do forumowiczów z uprzejmą prośbą o pomoc prawną w następującej kwestii: Osoba podjęła pracę sprzedawcy podpisując umową zlecenie na czas określony z właścicielem (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie przez komornika pieniędzy z OPS na dzieci
przez: anna gaim | 2013.10.10 16:1:15
czy komornik moze zajac pieniadze,ktore otrzymuje z OPS-u (na dzieci)? czy bank moze zablokowac pieniadze po umozeniu postepowania egzekucyjnego? otrzymalam od komornika pismo o umorzeniu w calosci postepowania (...) czytaj dalej»
-
Służby ochrony 60 km od domu - czy mogę się przeciwstawić?
przez: mrozowskim | 2013.10.10 16:2:4
Najlepiej poprzez poszukanie na spokojnie nowej pracy. W starej najlepiej się uśmiechać i udawać, że wszystko jest o.k. Może nowa praca będzie lepsza, a jak nie, to szuka się dalej aż do skutku. (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie odsetek w upomnieniu - należność główna czy koszty
przez: Kamila Białek | 2013.10.10 16:56:55
Czy w upomnieniu można naliczyć odsetki od niewpłaconej w terminie należności głównej , czy tylko wykazujemy należność główną z kosztami upomnienia . czytaj dalej»
-
Kurator przedstawiciela w sprawie przejęcia kamienicy
przez: ewamak | 2013.10.10 17:9:38
Witam, Zaproponowano mi funkcję kuratora przedstawiciela w sprawie dotyczącej przejęcia przez Skarb Państwa kamienicy osób nieznanych z miejsca pobytu (kamienica pożydowska, ponoć brak spadkobierców). (...) czytaj dalej»
-
Publikacja zdjęcia osoby na stronie internetowej - legalność
przez: mastermen | 2013.10.10 17:14:25
Witam, czy będzie zgodne z prawem zamieszczenie na wykupionej stronie internetowej ogłoszenia o poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o osobie z jej zdjęciem twarzy ? czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty po dwóch latach - możliwe wyłudzenie
przez: mastermen | 2013.10.10 17:50:1
Dowodem zapłaty za fakturę jest wyciąg z konta bankowego. czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa i alimenty za granicą - załączniki UE
przez: dinadi | 2013.10.10 18:12:12
Witam wszystkich. Kilka lat trwała moja walka o ustalenie ojcostwa i zasądzenie alimentów, finalnie zakończona w kwietniu bieżącego roku. Ojciec dziecka jest nieuchwytny dla sądu, przebywa w Londynie, (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż ramy motocyklowej na części - odpowiedzialność
przez: cinek136 | 2013.10.10 18:12:53
Witam byłem posiadaczem ramy motocyklowej zarejestrowanej na 80 lecz przy kupnie dostałem zaświadczenie o tym że jest zamontowany cylinder 50 zrobiłem przegląd na 50 itp i miałem rejestrować bo (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja w urzędzie pracy mimo zatrudnienia
przez: comarcin | 2013.10.10 21:58:35
Witam... W lutym br. podjąłem zatrudnienie. Po miesiącu dostałem umowę na okres próbny, następnie (w czerwcu) 3 miesięczną umowę na zlecenie, wkońcu we wrześniu już normalną umowę na rok. (...) czytaj dalej»
-
Podwójne opłaty za użytkowanie wieczyste - spółdzielnia i urząd
przez: dariusz.misiorowski | 2013.10.12 10:13:8
Nie rozumiem dlaczego mam płacić do spółdzielni opłatę jak to nie jest mieszkanie spółdzielcze tylko jak pisałem wcześniej wyodrębniony lokal z księgą wieczystą, a blok był wybudowany przez (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja samochodu na siebie za kolegę - ryzyko prawne
przez: mrozowskim | 2013.10.12 14:44:2
Może się to skończyć kontrolą z US i koniecznością wyjaśnienia pochodzenia pieniędzy na zakup samochodu. W przypadku braku możliwości wykazania odpowiednich udokumentowanych dochodów US może (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku po dziadku - przepisanie domu na wnuka
przez: legate | 2013.10.12 17:20:46
Dzień dobry, testament nie jest nieważny przez to, że jeden ze spadkobierców nie został nim objęty - oznacza to, że spadkodawca nie chciał niczego mu zapisać i spadkobierca taki może co najwyżej (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nakładów na dom przepisany przez rodziców
przez: legate | 2013.10.12 17:34:14
Dzień dobry, siostra może żądać zachowku - liczony jest on od wartości spadku obliczanej wg stanu z chwili śmierci spadkodawcy i cen aktualnych; jeśli więc wykaże Pani, że remont był przeprowadzony (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność kierowcy za szkody i nieczytanie karty
przez: Józef | 2013.10.12 17:47:47
Czy pracodawca może mnie obciążyć za szkodę, której nie zrobiłem i za to, że nie zczytał mojej karty kierowcy w terminie? Dwa tyg.temu zwolniłem się z pracy w transporcie w trybie natychmiastowym (...) czytaj dalej»
-
Spór rodzinny o spadek po dziadku - prawa mieszkańca
przez: stefan1980 | 2013.10.13 8:30:4
Witam Jestem tutaj nowy i nie za bardzo się w tym prawie orientuje wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc. Sprawa jest następująca w 2006r sąd orzekł prawo do spadku po moim zmarłym dziadku na (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja ze studiów w Akademii Marynarki Wojennej
przez: bartiveb | 2013.10.13 13:24:28
Dzień dobry. Jestem studentem I roku studiów informatycznych w Akademii Marynarki Wojennej, jednak był to nietrafny wybór i chcę jak najszybciej zrezygnować z wybranej uczelni, a podjąć studia (...) czytaj dalej»
-
Mandat za palenie papierosów przez nieletniego
przez: JanO22 | 2013.10.13 15:1:4
Witam,3 dni temu otrzymałem od straży miejskiej mandat za palenie papierosów na przystanku autobusowym a dopiero za miesiąc końćze 17 lat i mam pytanie czy w ogóle mogłem dostać taki mandat i (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa - prawa 18-latki uczącej się w technikum
przez: marlena71 | 2013.10.13 15:37:6
Wyprowadź się do ojca czytaj dalej»
-
Wręczenie wypowiedzenia po godzinach pracy po wypadku
przez: igzaaa | 2013.10.13 15:41:50
witam czy pracodawca moze po godzinach pracy wreczyc wypowiedzenie od razu powiem ze mialam kolizje drogowa w tym dniu jechalam z pracy i stres powypadkowy w postaci silnej reakcji na stres - pokrzywki (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy za niedokończony projekt wnętrza domu
przez: th-ss | 2013.10.13 17:17:43
Witam, Uprzedzam, że troszkę się rozpiszę, więc proszę o cierpliwość :) Kilka miesięcy temu zgłosiła się do mnie Pani ze zleceniem wykonania projektu, wnętrza domu. Wszystko ustalałyśmy (...) czytaj dalej»
-
Otwarcie sklepu wolnocłowego - wymagane dokumenty
przez: Lukasz | 2013.10.13 18:28:28
Witam. Mam pytanie jak otworzyc sklep wolnoclowy ? Jakie niezbedne dokumenty musze podiadac oraz gdzie ten sklep musi byc ulokowany ?? czytaj dalej»
-
Odsetki ustawowe podczas zawieszenia postępowania egzekucyjnego
przez: Robert | 2013.10.13 22:45:49
Czy w przypadku, w którym Komornik zawiesi postępowanie egzekucyjne na wniosek dłużnika, który swój wniosek oparł na postanowieniu Sądu Okręgowego udzielającego powódce (dłużniczce) zabezpieczenie (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro - jak ukarać oszusta który szukał pośrednika
przez: atrepner13a | 2013.10.13 22:52:10
Czy grozi mi coś jeśli "pracodawca"(oszust) prosiłbym wystawił na swoim koncie allegro towar, który on miał wysłać, a nie wysłał? Mam dowód na to że umówiłem się z nim tak. czytaj dalej»
-
Głosowanie we wspólnocie - zmarły właściciel i współwłaściciele
przez: Heniodomator | 2013.10.13 23:40:14
We wspólnocie mamy kilka problemów kogo traktować za właściciela lokalu i jak liczyć głosy w przypadkach: 1. wg kw jest osoba xx, zaś zmarła i nie ma jeszcze zakończonego postępowania spadkowego. (...) czytaj dalej»
-
Strażnik miejski jako świadek oskarżenia w sprawie karnej
przez: mietek | 2013.10.14 0:1:38
czy straznik miejski moze byc swiadkiem oskarzenia mialem sprawe katna za handel w miejscu nie wyznaczonym bprzez miasto i swiadkiem oskarzenia byl straznik miejski mowil nieprawde a sad wzial to p?od (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na córkę po ukończeniu technikum - groźby sądowe
przez: legate | 2013.10.14 1:5:39
Dzień dobry, nie istnieją proste przeliczniki, sąd z jednej strony weźmie pod uwagę uzasadnione potrzeby córki, a z drugiej strony Pani możliwości majątkowe i zarobkowe; córka ma (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długu alimentacyjnego po śmierci ojca
przez: Yahoo86 | 2013.10.14 8:44:51
Witam serdecznie. Mam dwa pytania lecz najpierw zadam jedno. Mój ojciec ma kilkadziesiąt tysięcy długu alimentacyjnego gdyż nigdy nie płacił tylko państwo płaciło. Moja matka otrzymywała (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie sprzedaży online - obowiązek działalności gospodarczej
przez: yozer | 2013.10.14 10:48:20
Witam! Od roku jestem w posiadaniu pewnych dóbr wirtualnych w ilości ok 1000. Zaczęłam je sprzedawać kilka dni temu. Dostałem od konkurencji informację, że muszę mieć dg (wiadomo na czym (...) czytaj dalej»
-
Przydział mieszkania komunalnego po zdaniu lokalu w zamian
przez: nineta88 | 2013.10.14 10:54:56
Witam, moja sytuacja wygląda tak: w 2007 roku dostałam od miasta lokal mieszkalny ponieważ z porzedniego mieszkania dostałam nakaz eksmisji ( mama wyjechała, narobiła długów ja miałam wówczas (...) czytaj dalej»
-
Obliczenie terminów urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego
przez: jiwana | 2013.10.14 11:11:8
Dzień dobry, urodziłam 18.07.2013 r. Chciałabym złożyć wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (6 tyg) i cały rodzicielski (26 tyg). Nie wiem jednak za bardzo jak obliczyć poprawnie daty upływu (...) czytaj dalej»
-
Zwrot rolety okiennej nie pasującej do okna energooszczędnego
przez: juzwik | 2013.10.14 11:37:13
W sklepie budowlanym nabyłem roletę okienną. Sprzedawca zapytał o rozmiar okna oraz kolor materiału i na tej podstawie złożył zamówienie. Kilka dni później odebrałem towar. W trakcie montażu (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy z zablokowanego konta po kradzieży
przez: Halidor1 | 2013.10.14 11:43:54
Witam. Co zrobić w przypadku gdy sklep otrzymał odszkodowanie od firmy ubezpieczeniowej za skradziony telefon w czasie dostawy w momencie gdy na ich koncie "siedzi" komornik? Pieniądze należą do mnie, (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie zobowiązań wobec Providenta i Canal Plus
przez: Ash74 | 2013.10.14 12:9:13
Witam, Uprzejmie proszę o poradę w następującej sprawie. Kilka dni temu mój narzeczony otrzymał pismo z kancelarii prawnej informujące go, iż został przygotowany projekt pozwu o zapłat dotyczący (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza - podstawa BTE czy wyrok sądu
przez: tomek80 | 2013.10.14 12:56:7
Komornik prowadził przeciwko rodzicom egzekucje. Mam pismo w tej sprawie. Nie jestem pewien czy egzekucja była prowadzona na podstawie BTE czy wyroku sądu, a to wpływa na przedawnienie. Mam zatem (...) czytaj dalej»
-
Najemca mieszkania TBS z zadłużonym właścicielem
przez: marta.dutka | 2013.10.14 13:48:24
witam, od 10.12.2012 wynajmuje z partnerem i dzieckiem mieszkanie. podpisalam umowe do konca 2013 roku. jniestety dowiedzialam sie ze mieszkanie to jest wlasnoscia TBS-u a pani od ktorej wynajmuje ma zadluzenie (...) czytaj dalej»
-
Opóźniona wypłata odszkodowania od ubezpieczyciela ERGO Hestia
przez: bliss23 | 2013.10.14 14:38:24
Witam, w dniu 10.07.2013r. moje mieszkanie zostało zalane. Winę za zalanie ponosi firma GPEC, która oficjalnie przyznała się do winy. Sprawa jest kierowana przez ubezpieczyciela sprawcy szkody, czyli (...) czytaj dalej»
-
Agresywny pies na osiedlu - zgłoszenie do odpowiednich służb
przez: kasztanowa11 | 2013.10.14 14:53:23
Co robić?? Na jednej z posesji człowiek trzyma agresywnego psa. Pies czesto przebywa poza posesją, zwłaszcza wtedy gdy człowiek jest pod wpływem alkoholu. Pies jest szczepiony przeciwko wściekliźnie (...) czytaj dalej»
-
Remont domu za własne pieniądze - zwrot kosztów
przez: mateusz.szatkowski | 2013.10.14 15:19:17
dodam jeszcze ze zostalem oddelegowany do pracy w Szwecji czytaj dalej»
-
Zajęcie samochodów przez komornika - zmiana dozorcy
przez: ragzr | 2013.10.14 15:57:58
Witam, jestem w trakcie sporu sądowego z osobą, która posługując się sfałszowanymi umowami, próbuje wyłudzić ode mnie pieniądze. Jestem spadkobiercą osoby na którą umowy zostały zapisane. (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie telefonu po wymianie przez serwis internetowy
przez: maniexs | 2013.10.14 17:23:36
Witam. nie dawno wymienilem sie telefonami z pomoca serwisu podanego w temacie. w ogłoszeniu było napisane ze telefon sie nie włącza i ze telefon jest wykrywany w pewnym trybie.Pytając sie sprzedającego (...) czytaj dalej»
-
Przemoc psychiczna rodziców wobec pełnoletniej córki
przez: VVigor | 2013.10.14 17:44:46
Witam. Piszę w imieniu dziewczyny, niestety ona nie może o tym pisać, bo od razu zbiera jej się na płacz... Sytuacja wygląda tak; od jakiegoś czasu, mniej więcej 2 miesięcy jej rodzice (ona ma (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna sprzedaży - niewypłacenie druhiej raty
przez: drilltour | 2013.10.14 18:11:23
Witam. Sprzedaje nieruchomosc. Zostala zawarta umowa przedwstępna sprzedaży nieruchomosci i zostal wziety zadatek. W wyznaczonym terminie miala wplynac druga rata zadatku z przeznaczeniem na splate (...) czytaj dalej»