Archiwum Forum Wrzesień 2013
(156 tematów na forum)
-
jakie papiery sa potrzebne zeby dostac sie do niemieckiego wojska?
przez: jarek | 2013.9.1 17:26:50
Witam i wiesz jakie to papiery są potrzebne? czytaj dalej»
-
przez: titanum91 | 2013.9.1 20:31:16
Witam. Jestem po rozwodzie z żoną. Rozwód bez orzekania o winie (polubownie). Zostawiam mieszkanie żonie, a żona ma mnie spłacić. Na dniach idziemy do notariusza i tu moje pytanie, czy jak dostanę (...) czytaj dalej»
-
jak odnowić dowód osobisty za granicą?
przez: kinga | 2013.9.2 13:58:18
czy mozna odnowic dowod osobisty rok wczesniej? czytaj dalej»
-
jak zerwać umowę przedwstępna?
przez: justynka1109 | 2013.9.2 14:7:37
witam, Mam problem z zerwaniem umowy przedwstępnej. Podpisałam umowę przedwstępną najmu lokalu użytkowego która miała przekształcić się w umowę przyrzeczoną od 1 września. Ta umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: Arbitra | 2013.9.2 14:34:35
Proszę o kontakt pod nr tel. 42 633 11 66 lub arbitra@arbitra.pl Pomożemy Panu odzyskać tę należność. czytaj dalej»
-
zwrot kosztów poniesionych przed urodzeniem dziecka
przez: bellatka | 2013.9.2 17:34:59
Witam - mam pytanie, czy na sprawie o alimenty mogę złożyć wniosek o zwrot połowy kosztów poniesionych przed urodzeniem dziecka na środki higieniczne, ubrania, łożeczko i remont pokoiku, jeśli (...) czytaj dalej»
-
przez: RobsonP | 2013.9.2 18:29:32
już dawno zgłoszona czytaj dalej»
-
zamiana mieszkan własnościowego na niewłasnościowe
przez: dioz | 2013.9.2 20:19:57
Witam Mam mieszkanie (kawalerke), właścicielem jest moj ojciec a samo mieszkanie jest wykupione jako własnościowe a od roku sie zameldowałem tam. Moja mam posiada mieszkanie spółdzielcze m3 w (...) czytaj dalej»
-
przez: ZDYB-est | 2013.9.2 23:29:47
Witam. Mam problem z rejestracją auta zakupionego w autokomisie w niemczech. Samochód został kupiony w niemieckim autokomisie od turka. Auto kupowałem wraz z kumplem, który mieszka na stałe w (...) czytaj dalej»
-
przez: tupkipaulinsi | 2013.9.3 9:26:10
Witam, mam pytanie do znawcow gdyz jestem zielona w tych sprawach. Mieszkam w centrum pewnego miasta i budynki sa usytuawano ciasno, tj jeden obok drugiego laczone sa scianami. Z tylu kazdego mieszkanca (...) czytaj dalej»
-
jak napisac podanie o dozor elektroniczny?
przez: max | 2013.9.3 13:22:26
jak napisac podanie o dozór elektroniczny czytaj dalej»
-
Mój dom wpisany jest w rejestr zabytków ,wymaga gruntowego remontu .Czy i gdzie mogę ubiegać się
przez: Zbyszek | 2013.9.3 18:50:55
Mój dom wpisany jest w rejestr zabytków ,wymaga gruntowego remontu .Czy i gdzie mogę ubiegać się o dofinansowanie na jego remont,czy można dostać na ten cel tańszy kredyt.Czy można uzyskać zwrot (...) czytaj dalej»
-
w jakich krajach jest legalny mefedron
przez: koral | 2013.9.3 23:33:15
w jakich krajach jest legalny mefedron 3 mmc czytaj dalej»
-
Dziecko poczęte przed rozwodem - pomocy!
przez: lucja81 | 2013.9.4 0:23:31
najlepiej skontaktuj się ze spacjlistą prawa rodzinnego - bedelek.pl, tak odpowiedzą Ci jak rozwiązać tą sprawę. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
czy adwokat przy rozwodzie bez orzekania winy jest potrzebny?
przez: lucja81 | 2013.9.4 0:38:38
ja zawsze korzystam z adwokata, bez niego można naprawdę wiele stracić, a ceny nie są za wysokie. do spraw rodzinnych polecam bedelek.pl - mecenasa Bedełka z Warszawy czytaj dalej»
-
Podział majątku. Nie wiem co robić.
przez: Prawnik1209 | 2013.9.4 9:57:4
Witam, W pierwszej kolejności należy ustalić wartość wkładu z majątku osobistego męża (wartość mieszkania męża)i ewentualnie z Pani. W pozostałym zakresie jeżeli między Państwem istnieje (...) czytaj dalej»
-
rozwód z orzeczeniem winy męża
przez: Prawnik1209 | 2013.9.4 10:17:57
Witam, No niestety skomplikuje to sprawę. Będzie musiała Pani wykazać, iż sytuacja była zupełnie inna. Na pewno powinien zeznawać ten Pani kolega. Proponowałabym zeznawać w jego przypadku po (...) czytaj dalej»
-
prosze o porade w kwesti widywania sie ojca z dziecmi
przez: Prawnik1209 | 2013.9.4 10:46:6
Witam, Nie powinna Pani sama wbrew orzeczeniu sądu ograniczać ojcu dziecka kontaktów c córkami. Jednak zawsze może Pani wystąpić o ich zmianę np. tylko w miejscu zamieszkania dzieci (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2013.9.4 11:4:59
Witam, Dlaczego od razu wyrok skazujący? Po pierwsze poczekajmy na ewentualne zarzuty i wówczas będzie można przyjąć linię obrony. Na razie to czyste spekulacje. Może nawet nie będzie wszczęte (...) czytaj dalej»
-
Jestem poszukiwany i poddac sie karze
przez: Prawnik1209 | 2013.9.4 11:11:34
Witam, Jak rozumiem jest Pan poszukiwany w Polsce? Oznacza to, że jak Pan tylko wróci kara zostanie wykonana. Doradzam ustanowienie pełnomocnika do wyprostowania sprawy i na razie pobyt w UK. Nie (...) czytaj dalej»
-
przez: bertushub | 2013.9.4 12:31:40
Zostałem skazany w 1997 roku na 6 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszenie na 3 lata niestety kara ta została odwieszona w 2001 ale odwołania i cała procedura przeciągneło to wszystko do 2003 (...) czytaj dalej»
-
przez: megi2906 | 2013.9.4 13:7:43
Witam, jestem od dłuższego czasu zatrudniona na umowę o pracę na pełen etat w przedszkolu, dodatkowo jestem zatrudniona jako fotograf oraz grafik na pół etatu w drugiej firmie. w końcu zaszłam (...) czytaj dalej»
-
przez: marla1 | 2013.9.4 15:12:22
Witam, posiadam mieszkanie w którym mieszka mój ojciec. Mam małe dziecko z którym chcę się tam wprowadzić ponownie lecz niestety mój ojciec mi to uniemożliwia swoim postępowaniem (nie jest to (...) czytaj dalej»
-
przez: maniek1994 | 2013.9.4 16:27:21
co mi grozi za paserstwo znalazłem stary banknot 1000000 dolarów i chciałem go opchnąć i złapała mnie policja a ja mam 19 lat i nie wiedziałem że nie można sprzedawać starych banknotów (...) czytaj dalej»
-
przez: chasba | 2013.9.4 21:33:36
Masz tylko jedno wyjście - zgłoś sprawę do Pastwowej Inspekcji Pracy. Oni nauczą tego niby szefa rozumu, a Ty odzyskasz pieniądze. czytaj dalej»
-
Przedsiębiorcy stosującego klauzule niedozwolone.
przez: janklauzulowy | 2013.9.4 23:0:45
[cytat] Czy z żądaniem uznania postanowienia wzorca umowy za niedozwolone w ramach kontroli abstrakcyjnej można wystąpić nawet w sytuacji gdy przedsiębiorca zaniechał jego stosowania? Jest jakieś (...) czytaj dalej»
-
przez: marek | 2013.9.5 0:6:6
Błagam pomocy Witam mam podobny problem tylko bardziej skąplikowany jestem z żoną 6 lat i czasem się kłócimy teraz chce rozwodu i wziąśc dziecko latka nadmieniam że jest osobą o dużych nerwach (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku wspólnego i kredyt mieszkaniowy
przez: Prawnik1209 | 2013.9.5 11:40:27
Witam, Nie znam zapisu całej ugody sądowej ale jak dla mnie zapis przytoczony przez Pana powoduje, że taka ugoda jest mało wykonalna. Głównym decydentem w sprawie ewentualnej cesji kredytu hipotecznego (...) czytaj dalej»
-
Matka z dzieckiem kontra mąż i ojciec
przez: Prawnik1209 | 2013.9.5 11:53:12
Witam, Doradzam jednak wystąpienie o rozwód wraz z ograniczeniem władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Jeżeli tak bardzo żąda kontaktów z dzieckiem można mu określić szerszy zakres (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie do wykupu po zamianie
przez: dklord | 2013.9.5 12:52:50
Posiadam mieszkanie do wykupu od gminy Rok temu zamieniłem się na mieszkaniami które znajduje się w tej samej klatce tylko 2 piętra niżej z tym samym metrażem użytkowym. Czy dalej mogę wykupić (...) czytaj dalej»
-
jak napisać wniosek do ZUS-u o wydanie kopii dokumentów E-101 i A1 z poprzednich lat
przez: rafał | 2013.9.5 13:35:16
jak napisać wniosek do ZUS-u o wydanie kopii dokumentów E-101 i A1 z poprzednich lat czytaj dalej»
-
meldunek stały mieszkanie własnościowe zmarłej babci
przez: Monika34856 | 2013.9.5 18:49:25
od 14 lat mieszkam i jestem zameldowana z rodziną u babci ktora zmarla i nie zdązyla przepisac prawnie własnościowego mieszkania na mnie czyli wnuczke ma 8 dzieci wszyscy obecnie wiedzieli i wiedząże (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd służbowy - przymusowy nocleg z inną osobą
przez: EL-TOMALA | 2013.9.5 22:25:23
Proszę o poradę. Pracodawca wysyła mnie i mojego współpracownika w zagraniczną podróż służbową na 11 dni. Wbrew mojej woli firma każe nam spać w jednym, dwuosobowym pokoju. Uważam to za (...) czytaj dalej»
-
Jestem opiekunem prawnym mojego siostrzeńca - osoby częściowo ubezwłasnowolnionej umieszczonej na
przez: Adrian | 2013.9.6 8:59:55
Jestem opiekunem prawnym mojego siostrzeńca - osoby częściowo ubezwłasnowolnionej umieszczonej na stałe wyrokiem sądu w domu opieki społecznej i chorej psychicznie. Chciałbym wyrejestrować lub (...) czytaj dalej»
-
przez: goscica | 2013.9.7 14:39:31
Mój narzeczony pisał o zażalenie do sądu o uchylenie aresztu niestety posiedzenie sie odbylo i dostał odmowna decyzje sankcje ma do 23 pazdziernika a siedzi juz prawie 1,5 miesiaca dokladnie 23 lipca (...) czytaj dalej»
-
przez: olga85-85 | 2013.9.8 9:49:56
Witam, mam miesięcznego synka. Biologiczny ojciec dziecka jest mi znany (niedługi czas byliśmy ze sobą niestety nie mogliśmy się dogadać w żadnej kwestii) w trakcie ciąży otrzymałam od niego (...) czytaj dalej»
-
mam niemieckie nazwisko a mieszkam w polsce czy moge sie staracc o obywatelstwo niemieckie
przez: Glock | 2013.9.8 21:43:3
mam niemieckie nazwisko a mieszkam w polsce czy moge sie staracc o obywatelstwo niemieckie czytaj dalej»
-
przez: Lidzia34 | 2013.9.9 8:59:25
Witam jestem tutaj po raz 1szy więc prosze was o pomoc gdyz pierwszy raz jestem postawiona w takiej sytuacji i nie bardzo wiem co mam robic i myslec..Otóz moze zaczne od poczatku..Dn 06.09.2013 otrzymałam (...) czytaj dalej»
-
przez: janklauzulowy | 2013.9.9 10:39:51
Umowa to umowa, ew. można by się dopatrywać tutaj braku ekwiwalentu z drugiej strony. Generalnie ciężko będzie to podważyć. czytaj dalej»
-
przez: Żaneta | 2013.9.9 11:35:5
witam wzielam slub cywilny w tunezji z algierczykiem tego roku w sierpniu zostalam oszukana przez mojego pseudo meza bo koresponduje z inna kobieta w polsce i tylko mu o wize chodzilo obiecywal wiele (...) czytaj dalej»
-
przez: angel1990 | 2013.9.9 15:33:50
Witam, Jestem studentką prawa i nie potrafię sobie poradzić z jednym problemem. Chodzi o to, że znajomy poprosił mnie o napisanie wniosku o zatarcie skazania (bo u nas na prowincji nie ma żadnego (...) czytaj dalej»
-
Czy i jak mogę się starać o rentę po nieudanej operacji która spowodowała trwały uszczerbek na
przez: franek | 2013.9.9 18:27:43
... czytaj dalej»
-
Import z Chin i sprzedaż na allegro...
przez: FxJ | 2013.9.9 19:32:17
Witam, dołączam się do pytania. Czy jako osoba zatrudniona, importując bezpośrednio z Chin np całkowicie hipotetycznie telefony, figurki z pcv. I sprzedając je na allegro w cenie 550-600zł co (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.9.9 21:5:9
1. Uspokoić się. 2. Nie dać się zastraszyć policji. To jest ich typowa zagrywka. Wpadają do kogoś i straszą karą. Ich celem jest doprowadzenie podejrzanego do takiego stanu zastraszenia, żeby (...) czytaj dalej»
-
Prawo karne a studia prawnicze (i przyszłość)
przez: semtembrini | 2013.9.9 23:58:49
Nie wspominiałeś w końcu, na którym roku jesteś? Skąd nagle takie wątpliwości? czytaj dalej»
-
Kierownik robót bez uprawnień a odpowiedzialność
przez: macqp | 2013.9.10 18:50:28
Witam firma zmieniła moje stanowisko z majstra budowy na kierownika robót. Ja natomiast nie posiadam uprawnień więc nie powinienem prowadzić samodzielnej funkcji. Jak wygląda moja sytuacja (...) czytaj dalej»
-
Chcę pozwać Urząd Gminy do Sądu (postępowanie odszkodowawcze) Czy mogę?
przez: mrozowskim | 2013.9.10 20:6:25
Decyzję SKO może Pan skarżyć do WSA, chyba że już upłynął termin złożenia skargi. Może Pan też pozwać UG o odszkodowanie za uniemożliwienie zabudowy, ale tu sugeruję Panu konsultację z (...) czytaj dalej»
-
Sąd orzekł służebność przesyłu kanalizacji na mojej działce na korzyść Zakładu Wodociągów
przez: maks | 2013.9.11 9:52:6
Sąd orzekł służebność przesyłu kanalizacji na mojej działce na korzyść Zakładu Wodociągów za opłatą 402 zł. Służebność ta została wpisana do księgi wieczystej bez uiszczenia tej kwoty. (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja obuwia - oddalnie z powodu tęgości.
przez: bartiszosti | 2013.9.11 16:20:36
Witam, chciałbym uzyskać od kogoś porady co zrobić jeżeli reklamacja obuwia zostanie odrzucona w taki sposób: "Dokonano oględzin zareklamowanego obuwia i stwierdzono, że w prawej półparze w (...) czytaj dalej»
-
przez: goskassandomierz | 2013.9.11 17:20:53
witam,pobieram alimenty na syna juz pół roku od jego pjca. zyjemy teraz z ojcem dziecka w zgodzie i chcemy wziąc ślub.czy po ślubie nadal będe mogła pobierać alimenty? czytaj dalej»