Archiwum Forum Wrzesień 2013
(156 tematów na forum)
-
jak napisać podanie do lokalówki w sprawie przyznania mieszkania?
przez: maria | 2013.9.20 9:0:5
dostalam czytaj dalej»
-
Paczka - brak możliwości zwrotu paczki
przez: michalecki | 2013.9.20 9:55:44
Jak ogromna i ciężka jest ta paczka, że to aż taki problem ją odesłać? Czy to był kostium rycerski z jakiegoś żelastwa?? czytaj dalej»
-
Jak napisać pismo do dyrektora szkoły z prośbą o umożliwienie kontynuacji nauki 2 języka?
przez: anonim | 2013.9.20 10:36:11
Jak napisać pismo do dyrektora szkoły z prośbą o umożliwienie kontynuacji nauki 2 języka? zmieniam szkołę a w nowej nie mam możliwości kontynuacji nauki języka chińskiego. W związku z tym (...) czytaj dalej»
-
przez: madziula20 | 2013.9.20 12:53:10
A sprawa jest bardziej skomplikowana ponieważ nieruchomość była kupowana w latach 80-tych gdzie obowiązywały 2 akty notarialne, pierwszy tak zwany zaliczkowy a drugi finalny i on nie został zrobiony (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca mial prawo zwolnic mojego syna z praktyk?
przez: Mama | 2013.9.20 13:6:9
Czy pracodawca mial prawo zwolnic mojego syna z praktyk? Syn miał praktyki jako mechanik samochodowy zawalil szkole ale nie praktyki.Pracodawca obiecal mu ze zostanie na praktykach jednak pozniej sie (...) czytaj dalej»
-
czy mogę żądać od ojca łożenia na studia jeżeli rodzice nie mają rozwodu a nie żyją razem
przez: legate | 2013.9.20 14:26:35
ma Pani prawo dochodzić od ojca alimentów - najważniejszym jest aby wykazać, że nie jest Pani w stanie utrzymać się samodzielnie na poziomie zbliżonym do poziomu, na którym żyje Pani ojciec. W (...) czytaj dalej»
-
przez: legate | 2013.9.20 14:52:27
Ma Pani prawo do sprzedaży udziału w nieruchomości, o ile nie zobowiązała się Pani wcześniej, że tego Pani nie uczyni. Pewne wyjątki przewidziane są dla nieruchomości rolnych, udziałów należących (...) czytaj dalej»
-
Kolizja rower auto, czy kierwoca postąpił etycznie? Czyja wina?
przez: samito | 2013.9.20 20:40:42
Ze strony kierowcy zgłoszenia sprawy na policję raczej bym się nie spodziewał. Wspomianiany świadek to zapewne straszak na rowerzystę. czytaj dalej»
-
przez: butcher11111 | 2013.9.21 13:29:46
była między nimi jakaś umowa w ogóle? czytaj dalej»
-
ZACHÓWEK PROSZE O POMOC.... ...
przez: butcher11111 | 2013.9.21 13:35:9
jeśli to była zwykła darowizna ze służebnością to generalnie zachowek przysługiwać będzie ale nie znam szczegółów sprawy więc trudno się wypowiadać, bo może brat też dostał jakieś (...) czytaj dalej»
-
16 sierpnia 2013 wzielam slub w tunezji czy jest mozliwosc uniewaznienia slubu nadmienie ze chodzilo
przez: zaneta | 2013.9.22 7:20:21
16 sierpnia 2013 wzielam slub w tunezji czy jest mozliwosc uniewaznienia slubu nadmienie ze chodzilo mu tylko o dostanie sie do polski i czuje sie oszukana . tutaj nie zarejestrowalam malzenstwa jakie (...) czytaj dalej»
-
ile wynosi dopłata do hektara 2013?
przez: maria | 2013.9.22 10:57:53
ile wyniesie dopłata do 1 ha w całosci czytaj dalej»
-
przez: anka | 2013.9.22 23:7:43
czy moge w trybie natychmiastowym wypowiedziec mieszkanie osobie ktora okazala sie chorą psychicznie?ukryla ten fakt przy wynajmowaniu.Nie podpisalismy żadnej umowy. czytaj dalej»
-
czy gmina może zabrac majątek osoby samotnej przebywającej w domu opieki społecznej?
przez: Janusz | 2013.9.23 10:3:57
Wujek jest w domu starców jest kawalerem samotnym, za pobyt jego w domu starców dopłaca gmina. Czy po sprzedaży jego domu może gmina żądać pieniędzy, ze sprzedaży. czytaj dalej»
-
przez: RealLife | 2013.9.23 15:5:0
Też mam podobny dylemat, szukałem w internecie, ale to ślepa droga, same śmieciowe informacje. Jeden telefon do banku wszystko wyjaśnił: 1. Przed wszelkimi nerwowymi ruchami zrobić rozdzielność (...) czytaj dalej»
-
wypowiedzenie umowy najmu - uzasadnienie
przez: atomson | 2013.9.23 16:20:7
Dzień dobry, mam taką sytuacje iż chciałbym wypowiedzieć natychmiastowo umowe najmu tak żeby być w tym pokoju do końca obecnego miesiąca, według umowy mam standardowo miesiąc więc musialbym (...) czytaj dalej»
-
przez: marcin1993 | 2013.9.23 21:10:19
Moja sprawa polega na tym ze raz bylem oskarzony o handel i posiadanie dostalem 1,5 roku na 4 lata w zawiasach i 4 lata kuratora teaz niebawem bd mial druga sprawe bo typ ktory nigdy nie robil ze mna intesow (...) czytaj dalej»
-
Niebezpieczne zabawki dla dzieci
przez: Lacosta4 | 2013.9.24 8:50:36
Wiem jedno, że te wszystkie zabawki tutaj są bezpieczne: ) O to się nie musisz martwić. czytaj dalej»
-
przez: legate | 2013.9.24 13:1:30
bez analizy umowy nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na Pana pytanie. Jeśli w świetle zapisów umowy mieli prawo do wystawienia faktur i świadczyli faktycznie usługi za które faktura została (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.9.24 15:48:44
Nie ma znaczenia na kogo jest zarejestrowane auto. Zostało nabyte w trakcie trwania małżeństwa i stanowi majątek wspólny małżonków. Oboje mają równe prawo do pojazdu. czytaj dalej»
-
Dwie umowy o zakazie konkurencji
przez: krabol | 2013.9.24 19:38:11
Przy pierwszej umowie o pracę podpisałem umowę o zakazie konkurencji. Po jakimś czasie podpisałem drugą, o tym samym zakresie co pierwsza, ale z inną karą za złamanie zakazu. Pracodawca obiecał (...) czytaj dalej»
-
Zanizona faktura przy kupnie z USA(Chin)
przez: Kravcu | 2013.9.24 20:32:27
Witam Kupiłem ostatnio jakiś przedmiot w stanach(wysyłka była jednak z chin o czym dowiedziałem się po telefonie z UC). Dostałem telefon z urzędu celnego z prośbą o przedstawienie tłumaczenia (...) czytaj dalej»
-
Czy należy się zwrot części czynszu za niewykorzystany okres najmu
przez: Roman1111 | 2013.9.24 21:19:24
Moja sytuacja wygląda tak: 1. Złożyłem wypowiedzenie umowy, które zgodnie z zawartą umową zacznie swój bieg od 1 dnia następnego miesiąca, czyli będę mieszkał jeszcze do końca października. 2. (...) czytaj dalej»
-
Nieodpłatna praca a wyjazd za granice
przez: mergoz1993 | 2013.9.25 8:13:2
Witam. Prosze o pomoc. Dostalem kare nie odplatnej pracy na caly rok po 40 godzin w miesiącu ustalilem już z kuratorem zaklad w ktorym bede odrabiac tą kare. 2 dni temu dostałem informacje, że bede (...) czytaj dalej»
-
przez: mania89 | 2013.9.25 10:11:23
Witam serdecznie, Jakiś czas temu wraz z narzeczonym wynajęliśmy mieszkanie poprzez pośrednika nieruchomości. Znaleźliśmy ofertę w internecie, obejrzeliśmy mieszkanie i zdecydowaliśmy się. Oglądając (...) czytaj dalej»
-
przez: Karo | 2013.9.25 12:17:7
Widzenia z dzieckiem mam przeznane 2 razy w tygodniu i co drugi weekend. W zwiazku z trybem mojej pracy nie moge odbierac dziecka w tygodniu. Jak to mozna prawnie rozwiazac? czytaj dalej»
-
przez: marcin.golinia | 2013.9.25 18:50:16
Moje pytanie odnosi się do opieki nad ojcem. Jest on alkoholikiem, matka jest z nim rozwiedziona, nie dokładał się do utrzymania więc dostał nakaz eksmisji. Niestety został pobity ostatnio i miał (...) czytaj dalej»
-
przez: piotrek.piotrowski | 2013.9.25 19:48:43
Polecam adwokata Marcina Synaka. Rzeczowo , szybko i skutecznie poprowadził sprawę mojej siostry. czytaj dalej»
-
jak napisać wniosek do sądu o pomówienie?
przez: Junior | 2013.9.25 20:7:10
Jestem w placowce resocjalizacyjnej . Zostalem pomowiony o zarzywanie narkotykow . Dostalem ocene z zachowania naganna i informacje do sadu . Jak mam sie przed tym obronic ? liczac sie z tym ze mam umorzony (...) czytaj dalej»
-
przez: noteasy | 2013.9.26 12:37:15
Osoba A oskarża osobę B w sprawie przywłaszczenia mienia tj. o przestępstwo z art. 284 2kk. Osoba A posiada tylko 1 świadka, którym jest ojcem dziecka tej osoby oraz mieszka razem z nią a także (...) czytaj dalej»
-
Jaki jest okres oczekiwania na odczytanie testamentu
przez: Bananas4 | 2013.9.26 13:14:53
Jaki jest okres oczekiwania na odczytanie testamentu Po smierci matki zostal testament ,ktory znajdowal sie w gminie gdy poszedlem z bratem na odczytanie tego testamentu gmina poinformowala nas ,ze oni (...) czytaj dalej»
-
Była zabrania mi zabierania dziecka do sibie. Grozi sądem.
przez: legate | 2013.9.26 15:24:35
w przypadku jeśli nie porozumie się Pan z matką dziecka co do zakresu kontaktów z córką pozostaje jedynie ich sądowne ustalenie. Ma Pan prawo do kontaktów z córką także poza miejscem jej zamieszkania. (...) czytaj dalej»
-
Kto jest odpowiedzialny za utrzymanie i modernizację drogi wewnętrznej będącej we władaniu gminy?
przez: Kasia | 2013.9.26 21:49:0
Kto jest odpowiedzialny za utrzymanie i modernizację drogi wewnętrznej będącej we władaniu gminy? Witam, Jakiś czas temu kupiliśmy z mężem działkę budowlaną do której prowadzi droga wewnętrzna (...) czytaj dalej»
-
Kompensata wzajemnych należności powstalych przed ogloszeniem upadłości.
przez: plborowski | 2013.9.27 0:11:3
Witam. Dziękuję za szybką odpowiedź. Ostatnie krótkie pytanie: czy w stosunku do społki w upadłości mogę zastosować oświadczenie woli potrącenia art. 499 KC zamiast kompensaty umownej? Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
zawiadomienia z sadu rodzinnego do meza i rodziców
przez: marioz | 2013.9.27 15:51:22
PRzydałyby się jakieś przecinki i duże litery, nic nie idzie zrozumieć ;) czytaj dalej»
-
spozniona pensja - mozna domagac sie rekompensaty??
przez: marioz | 2013.9.27 15:53:37
Można się domagać odsetek, ale kto tak naprawdę jest skłonny podjąć walkę z pracodawcą? czytaj dalej»
-
przez: BarbaraSzopa | 2013.9.27 19:20:53
Pani problem jest raczej kwestią faktyczną, a nie prawną i zdaje się, że w chwili obecnej bez większego znaczenia pozostaje z jakich przyczyn Pani nie regulowała swoich zobowiązań. Kwestią kluczową (...) czytaj dalej»
-
przez: BarbaraSzopa | 2013.9.27 19:30:24
Czy kupujący wskazał w swoim oświadczeniu na inne, konkretne uszkodzenia, które po zakupie w tym laptopie odkrył? W opisie aukcji widnieje adnotacja o uszkodzonej matrycy, z Pana zastrzeżeniem, iż (...) czytaj dalej»
-
Czy kurator rodzinny ma prawo wejść do domu kiedy nie ma osoby dorosłej i zaglądać w każdą dziurę
przez: Maria1 | 2013.9.27 19:33:24
Czy kurator rodzinny ma prawo wejść do domu kiedy nie ma osoby dorosłej i zaglądać w każdą dziurę mieszkania? czytaj dalej»
-
Jak podpisać umowę z NFZ na masaże lecznicze..
przez: masażystka | 2013.9.27 19:54:40
Jak podpisać umowę z NFZ na masaże lecznicze.. Dzień dobry.. prowadzę gabinet rehabilitacyjno-rekondycyjny.. Chciałam otworzyć teraz gabinet masażu leczniczego w poradni, czy mam możliwość podpisania (...) czytaj dalej»
-
przez: BarbaraSzopa | 2013.9.28 10:24:18
Odpowiadając njprościej- tak, może uiścić za Pana. Pozdrawiam. Adwokat Barbara Szopa czytaj dalej»
-
Płacę jej alimenty a ona korzysta jeszcze z pomocy społecznej! Czy tak można?
przez: lukasz_1986_ | 2013.9.28 13:26:52
Dzięki bardzo za odpowiedź. Co do korzystania z pomocy społecznej to wygląda to tak: nigdy nie narzekała na wysokość płaconych przeze mnie alimentów, dopiero teraz kiedy synek poszedł do drugiej (...) czytaj dalej»
-
przez: wojtek731 | 2013.9.28 14:33:30
Witam. Mam 40 lat. 15 lat temu ożeniłem się z kobietą, która jak się okazało tuż po ślubie ma problemy psychiczne. To w jaki sposób odnosi się do mnie, moich rodziców i sióstr jest wręcz (...) czytaj dalej»
-
przez: zyga | 2013.9.28 17:58:21
to prawo to głupota nadzoru budowlanego który stosuje swoje wymyślone prawo i wydaje decyzje na podstawie wymyślonego prawa na szęście za niedługo zostanie zlikwidowane podrzędne pinb a może (...) czytaj dalej»
-
alimenty i pozbawienie ojcostwa
przez: evu.nia | 2013.9.29 17:43:56
oczywiscie najpierw wystapie o badania DNA czytaj dalej»
-
witam, ile czasu mam na wycofanie pozwu o alimenty? czy to prawda, że można je wycofać najpóźniej
przez: Agata B. | 2013.9.29 17:46:32
witam, ile czasu mam na wycofanie pozwu o alimenty? czy to prawda, że można je wycofać najpóźniej tydzień przed rozprawą? I drugie pytanie, czy takie wycofanie pozwu coś kosztuje? pilnie proszę (...) czytaj dalej»
-
zostawił mnie w ciazy mieszka za granica
przez: takajakasja | 2013.9.29 19:52:58
Witam sprawa wyglada tak jestem w 22 tygodniu ciazy nie mam pracy . ojciec dziecka jest w uk ja od 16 tygodnia ciazy juz w Polsce ponieważ nie znałam na tyle języka zeby moc sie wyprowadzic. on urządzał (...) czytaj dalej»
-
Spadek, mieszkanie, darowizna, kredyt
przez: Piotr_76 | 2013.9.29 23:11:54
Witam Nie liczyłbym na anulowanie kredytu przez bank. Obowiązek spłaty kredytu przechodzi na spadkobierców, w związku z czym obciążać będzie Pańskiego ojca (lub Pana - jeżeli ojciec przekaże (...) czytaj dalej»
-
Wada ukryta a potwierdzenie znajomości stanu technicznego samochodu.
przez: Piotr_76 | 2013.9.29 23:31:31
Witam Wyłączenie odpowiedzialności za wady z tytułu rękojmi powinno być wyraźnie zaznaczone w treści umowy. Informacja o zaznajomieniu się ze stanem technicznym przez Kupującego nie powoduje, (...) czytaj dalej»
-
przez: KamilRak | 2013.9.30 12:20:9
Jak wygląda sprawa? Może uda mi się coś doradzić czytaj dalej»