Archiwum Forum Wrzesień 2013
(156 tematów na forum)
-
Przychodnia nie chce wydać wyników badań
przez: mrozowskim | 2013.9.11 18:39:8
Sugeruję wizytę u dyrektora szpitala, a jeśli to nie pomoże skargę do NFZ i rzecznika praw pacjentów. czytaj dalej»
-
przez: piotr.glapinski | 2013.9.11 22:50:14
WIELKIE DZIĘKI, jest to dla mnie bardzo dobra wiadomość . czytaj dalej»
-
przez: hanu | 2013.9.11 23:45:37
Witam, jestem hodowcą psów (nie Yorków) i to co mogę dodać: Otóż zgodnie z prawem sprzedaż m.in. psów z hodowli niezrzeszonych jest niezgodna z prawem (pomijam fakt iż wiele stowarzyszeń (...) czytaj dalej»
-
Internetowa zbiórka pieniędzy - legalne?
przez: konicz | 2013.9.12 13:54:9
Witam, nie wiem czy dobry dział, lecz najbardziej mi pasowało, bo tu jednak chodzi o to czy to nie podlega pod prawo karne, a wiec słyszałem przypadek Histmag.org i innych, którzy mieli problemy (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad domem pod nieobecność właścicielki
przez: Bombaj | 2013.9.12 19:7:15
Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda moja sytuacja w świetle prawa a mianowicie: Wraz z synem mieszkamy w domku jednorodzinnym który należy do mojej mamy (jest prawnym właścicielem). (...) czytaj dalej»
-
Jak długo należy płacić alimenty
przez: Asia_0991 | 2013.9.12 19:44:11
Sytuacja dotyczy bliskiej mi osoby. Jest ojcem trójki dorosłych już dzieci, na które nadal musi płacić alimenty. Zadne z nich się nie uczy ponadto dwoje z nich z racji stanu zdrowia dostaje świadczenia(rentę (...) czytaj dalej»
(Zobacz 55 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
przez: szympat | 2013.9.13 9:21:37
Witam! Uprzejmie Państwa proszę o wskazówki. Złożyłem do Dyrektora mojej placówki podanie o usprawiedliwienie nieobecności na Radzie Pedagogicznej wiążącej się z przerwą po dyżurze nocnym (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich.
przez: Prawnik1209 | 2013.9.13 12:41:8
Witam, Wzory konkretne można znaleźć na internecie. Należy podać przede wszystkim brak więzi emocjonalnej pomiędzy ojcem a dzieckiem, brak jakiegokolwiek zainteresowania losem dziecka, niepłacenie (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za pobicie w ośrodku wychowawczym
przez: Prawnik1209 | 2013.9.13 12:57:37
Witam, Zgodnie z treścią art. 442(1) par. 3 kc W razie wyrządzenia szkody na osobie przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany (...) czytaj dalej»
-
kupno mieszkania od rodziców a zachowek
przez: legate | 2013.9.13 14:54:27
najlepszym rozwiązaniem może być wydziedziczenie pozostałego rodzeństwa, gdyż pozbawi je to prawa do zachowku; w razie sprzedaży mieszkania za "symboliczną kwotę": 1) notariusz może się sprzeciwić (...) czytaj dalej»
-
przez: legate | 2013.9.13 15:55:28
Opisane przez Panią zachowania na pewno kwalifikują się jako przestępstwo, więc szanse są realne, pytanie tylko czy wyrok skazujący dla ojca dziecka jest dla Pani równoznaczny z wygraniem sprawy. Pisze (...) czytaj dalej»
-
Legitymacja studencka [przedłużenie]
przez: jasny | 2013.9.13 16:3:42
Czy jeśli student ma zapełnione wszystkie naklejki na legimce a będzie musiała ją przedłużyć, to czy możesz w świetle prawa odkleić ostatnią czy 2 ostatnie naklejki i w jej/ich miejsce nakleić (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie oraz sądownie ustalone kontakty z dzieckiem
przez: myszka2905 | 2013.9.13 16:35:7
alimentow mam 300 zl watpie ze jakikolwiek sad by je obnizyl choc pisal mi ze poda mnie do sadu o ich zmniejszenie bo on ma dlugi i nie moze placic ani dlugow ani alimentow i skoro ja zyje z kim innym (...) czytaj dalej»
-
Czy art.270 kk i 286kk są powiązane ze sobą??????????????
przez: artur1991 | 2013.9.13 18:33:16
Witam;ale co można rozumieć poprzez fałszowanie dokumentów?Dzisiaj miałem list z Policji aby tam się zgłosić,ale tylko jako świadka;ale tak poza tym to nic nie robię złego,i jestem w porządku (...) czytaj dalej»
-
despotyczna matka plus ojciec alkoholik
przez: dana212 | 2013.9.13 22:32:59
Witam. Mam 27 lat, jestem samotnąmamą dwóch córek. Mieszkam z rodzicami bo nie mam wyjścia. Na weekend chciałam wyjechać z dziećmi i znajomymi nad jezioro ale okazało się, że nie mogę zabrać (...) czytaj dalej»
-
Jazda rowerem w stanie nietrzeźwości
przez: Radfahrer | 2013.9.14 0:24:57
Nalezy przede wszystkim tak pokierowac sprawą, aby uniknac placenia, czli wszelkich grzywien, mandatow, kosztow sadowych itp. Nalezy zlozyć wniosek o warunkowe umorzenie postepowania, w ktorym trzeba (...) czytaj dalej»
-
przez: maniamajki | 2013.9.14 14:7:23
Witam. Sprawa wygląda następujaco- Chłopak przyznał sie do pobicia(samoukaranie).Poszkodowany rzekomo w wyniku obrażen wylądował w szpitalu na kilka dni,jak sie okazało jest to osoba starajaca (...) czytaj dalej»
-
przez: witek5 | 2013.9.14 16:52:16
Proszę o poradę ,jestem po rozwodzie płacę alimenty na dwoje dzieci w wysokości 1.200zł,pracuję w górnictwie i jak wiadomo przysługuje się deputat węglowy.Wkrótce czeka mnie rozprawa sądowa (...) czytaj dalej»
-
przez: legate | 2013.9.14 17:3:10
Dzień dobry, może Pani podjąć określone kroki prawne związane z odstąpieniem od umowy, natomiast konkretne działania uzależnione są od szczegółów sprawy - tzn tego czy zamówiła Pani drzwi (...) czytaj dalej»
-
nakaz zaplaty-splata kredytow zaciagnietych w malzenstwie
przez: nemesis1906 | 2013.9.14 20:20:34
Tak otrzymalem w postepowaniu upominawczym. Oczywiscie w terminie zlozylem sprzeciw od tego nakzu wskazujac ze inaczej sie umawialismy z moja byla zona i tu zalaxznikiem jest nasza korespondencja mailowa (...) czytaj dalej»
-
Rozbudowa i nadbudowa budynku po granicy
przez: Olmecagold | 2013.9.15 11:12:21
Witam Pozwoliłem sąsiadowi na budowę budynku po granicy w 1990 roku. Budynek jest długości 23,5 styczny z moja granica. Nie chcę by sąsiad zwiększał długość budynku ponieważ całkowicie (...) czytaj dalej»
-
przez: janklauzulowy | 2013.9.15 12:14:37
Być może chodzi tutaj o sprawy osobowe, np. rozwód itd. czytaj dalej»
-
przez: piotrkowal | 2013.9.15 12:16:27
Zawarłem umowę o pracę na okres, pracodawca do dziś nie wypłacił mi wynagrodzenia za pracę za przepracowanych kilka dni w sierpniu, a mamy już 15.09 jestem w trakcie trudnych rozmów z szefem w (...) czytaj dalej»
-
Jak przerejestrować samochód zmarłego teścia?
przez: DaCoPL | 2013.9.15 12:36:24
Tydzień temu zmarł mój teść. Teściowa chce sprezentować nam jego auto. Jednak nie wiemy jak to załatwić aby było wszystko jak się należy. Poza tym czy tym samochodem można teraz jeździć (...) czytaj dalej»
-
przez: Arbitra | 2013.9.16 14:8:33
Najlepiej, by była to umowa najmu okazjonalnego zawarta u notariusza z oświadczeniem, że po zakończeniu umowy najmu najemcy będą mogli zamieszkać gdzie indziej, np. u swoich rodziców - rodzice (...) czytaj dalej»
-
wkroczenie na teren działki bez zgody właściciela
przez: madp82 | 2013.9.16 14:20:28
Tak jak w temacie - firma zajmująca się melioracją rzeki chce wkroczyć na teren mojej działki, która graniczy z tą rzeką. Nie chcę wyrazić na to zgody, tym bardziej, że od drugiej strony też (...) czytaj dalej»
-
Prośba o wyjaśnienie wyroku sądu.
przez: Danielek27 | 2013.9.16 14:57:30
Witam. Proszę o zrozumiałe i konkretne objaśnienie wyroku. I. Oskarżonego ........... w ramach zarzucanego mu czynu uznaje za winnego tego, że w dniu xx.xx.xxxx r. w Warszawie kierując samochodem (...) czytaj dalej»
-
alimenty gdy osoba nie pracuje legalnie
przez: legate | 2013.9.16 15:25:30
Witam, oczywiście istnieje możliwość uzyskania alimentów zarówno od ojca jak i od matki zwłaszcza jeśli podejmie Pani studia dzienne, które uniemożliwią Pani samodzielne utrzymanie. (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie w trakcie i po ustaniu stosunku pracy
przez: mrozowskim | 2013.9.16 16:53:41
Nie musi. czytaj dalej»
-
Zniesienie komornika przez pełnoletniego
przez: mrozowskim | 2013.9.16 17:0:57
"O złośliwym wierzycielu i porządnym dłużniku Dłużnik ma zwracać tylko koszty egzekucji celowych, komornik powinien więc spytać, czy nie spełnił najpierw świadczenia dobrowolnie Dłużnik (...) czytaj dalej»
-
jak napisac pozew do sadu o pozbawienie praw rodzicielskich
przez: natalia | 2013.9.17 13:4:36
witam mam takie pytanie mialam dzis rozprawe o rozwód w której ograniczam ojcu wladzy rodzicielskiej do współdecydowania o istotnych sprawach dziecka takich jak wybór szkoly kierunku krztalcenia (...) czytaj dalej»
-
czy synowa po rozwodzie ma prawo podać teściową o alimenty?
przez: ania | 2013.9.17 16:24:34
czy synowa po rozwodzie ma prawo podać teściową o alimenty? czytaj dalej»
-
Ja mam takie pytanie czy Policjanta chroni tajemnica zawodowa?
przez: sebastian | 2013.9.17 16:43:17
Ja mam takie pytanie czy Policjanta chroni tajemnica zawodowa? ponieważ dostałem mandat i policjant powiedział to osobie która dalej rozpowiada. I niszczy moje dobre imię? czy poniósł by jakieś (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność nieruchomości a zajęcie komornicze
przez: dudka4 | 2013.9.17 17:23:11
Czy ma prawo wejść i zająć moje rzeczy pod moją nieobecność? Zawsze może powiedzieć, że nie wiedział o tym, że dłużnik nie przebywa w tym miejscu. czytaj dalej»
-
przez: rootec | 2013.9.17 18:16:13
Masz bardzo duży problem, powiem w wielkim skrócie. Sam jestem osobą uzależnioną - trzeźwym alkoholikiem. Jedno co mogę Ci poradzić i weź sobie do serca, chociaż to trudne - NIE POMAGAJ! Nigdy (...) czytaj dalej»
-
przez: xtinax | 2013.9.17 18:29:0
Otóż to wszedłem na konto mojego kolegi na fb nie robiąc żadnych szkód.. Hasło sam odgadłem. Tylko wchodziłem i czytałem jego wiadomości . Duzo osób później wchodziło na to konto. Co mi (...) czytaj dalej»
-
2 lata po podziale majątku, była żona żąda kolejnego podziału
przez: ciociadorocia | 2013.9.18 13:11:44
Witam Mam następujący problem. Mój przyjaciel rozwiedziony w 2007 r. podzielił majątek w 2011 roku notarialnie. W skład majątku wspólnego do podziału weszło 3 pokojowe mieszkanie, kawalerka, (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.9.18 16:42:24
Sugeruję zwrócić się z tym tematem do rzecznika praw ubezpieczonych. To nie może tak być, że ubezpieczyciel stwarza sobie sztuczne powody dla uzasadnienia odmowy wypłaty świadczenia. Akt zgonu (...) czytaj dalej»
-
pełnomocnictwo notarialne i darowizna
przez: mrozowskim | 2013.9.18 16:48:10
Myślę, że nie będzie Pan mógł dokonać takiego przeniesienia własności na podstawie tego pełnomocnictwa. Nie może tak być, że obie strony czynności są reprezentowane przez jedną osobę. czytaj dalej»
-
Wyrzucenie z domu, brak meldunku. Pomoc
przez: mrozowskim | 2013.9.18 16:52:37
Zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy. Meldunek jest tylko czynnością administracyjną w celu wskazania miejsca pobytu. Nie daj ono żadnego prawa do dysponowania nieruchomością. Właściciel ma prawo (...) czytaj dalej»
-
przez: lojka | 2013.9.18 21:41:50
Witam czy mogłabym prosić także o wzór pisma odwołania się od reklamacji niezasadnej to mój meill. jolantawawrzyniak@tlen.pl z góry dziękuję. czytaj dalej»
-
Warunkowe Umorzenie Postępowania - Prośba o pomoc!
przez: marekjan1 | 2013.9.19 12:33:3
Witam, Po krótce opiszę sytuację i moje pytanie i prośbę. Sprzedałem na portalu aukcyjnym 4 rzeczy z zagranicy, jak się okazało były podrobione ( nie miałem o tym pojęcia )miałem sprawę (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać wniosek do komornika o bez skuteczności w sprwaie o alimenty za 2012 rok,zaświadczenie
przez: J Elżbieta | 2013.9.19 14:59:50
Jak napisać wniosek do komornika o bez skuteczności w sprwaie o alimenty za 2012 rok,zaświadczenie jest potrzebne do przedłożenia do Funduszu Alimentacyjnego ? czytaj dalej»
-
przez: legate | 2013.9.19 16:16:5
może Pani cofnąć powództwo. Wniosek o cofnięcie pozwu może Pani złożyć w sądzie, w którym złożyła Pani pozew rozwodowy. czytaj dalej»
-
widzenia z dzieckiem bez obecności matki- jak to ugryźć?
przez: mikajla | 2013.9.19 16:32:36
I o to właśnie chodziło! By ojciec mógł zabrać córkę na godzinny spacer,tak jak np dotychczas to robil , tyle że bez obecności matki. Sam. Chce uregulować to sądownie tylko nie wie od czego (...) czytaj dalej»
-
przez: jolciasamowolcia109 | 2013.9.19 17:41:25
była w szkole bójka w której brało udział okolo 10 osób po jeden stronie było 7 po drugiej 4 i te 4 osoby zaatakowały te 7 tych 4 osób nie rozpoznano byli z poza szkoły .żadna ze stron nie zgłosiła (...) czytaj dalej»
-
egzekucja z nieruchomości za długi męża
przez: mrozowskim | 2013.9.19 17:59:2
Komornik nie mam prawa prowadzić egzekucji z majątku wspólnego małżonków, jeśli tylko jeden z nich zaciągnął zobowiązania bez zgody drugiego małżonka. Musi Pani jeszcze sprawdzić, (...) czytaj dalej»
-
Mam orzeczenie sądu o przejęciu spadku po mojej babci. Niestety w księdze wieczystej wpisany był
przez: Jan | 2013.9.19 19:4:25
Mam orzeczenie sądu o przejęciu spadku po mojej babci. Niestety w księdze wieczystej wpisany był tylko jej mąż, który zmarł 25 lat prszed jej śmiercią. Proszę o informację jak można dokonać (...) czytaj dalej»
-
Mam orzeczenie sądu o przejęciu spadku po mojej babci. Niestety w księdze wieczystej wpisany był
przez: Jan | 2013.9.19 19:6:11
Mam orzeczenie sądu o przejęciu spadku po mojej babci. Niestety w księdze wieczystej wpisany był tylko jej mąż, który zmarł 25 lat prszed jej śmiercią. Proszę o informację jak można dokonać (...) czytaj dalej»
-
WITAM WZIELAM SLUB 16. 08. 2013 ROKU W TUNEZJI NIE ZAREJESTROWALAM SLUBU TU W POLSCE ALE TERAZ WIEM
przez: ZANETA | 2013.9.19 21:23:55
WITAM WZIELAM SLUB 16. 08. 2013 ROKU W TUNEZJI NIE ZAREJESTROWALAM SLUBU TU W POLSCE ALE TERAZ WIEM ZE ZOSTALAM OSZUKANA I WYKORZYSTANA CHODZILO TYLKO O WIZE DLA NIEGO JAK ZROBIC BYM NIE BYLA TAM W (...) czytaj dalej»