Alimenty - forum prawne
Witam, mam pytanie dotyczące alimentów , pobieram je już od matki , teraz złożyłem wniosek o zasądzenie alimentów od ojca ? kwoty te nie będą zbyt wysokie a zamierzam dziennie studiować więc zamierzam starać się o stypendium socjalne . Czy w świetle prawa będę wtedy osobą samodzielną czy nie ?
Odpowiedzi w temacie: Alimenty (5)
witam rostałem się z dziewczyna i mamy 4 miesieczną curke i chce mie podaci o alimenty ja zarabiam 1500zł ile mogą mi sasodzici do płacenia
PS Czekam na szybką odpowiedź !! z góry dziękuję :)
Tak, w śwoetle prawa będziesz wtedy osobą samodzielną i na wniosku o stypednium socjalnym będziesz uwzględniać tylko siebie i swoje dochody (czyli łączną kwotę alimentów, zarówno od matki jak i od ojca). Ponadto do takiego wniosku będziesz musiał załączyć prodotkuł z rosporawy/decyzję sędziego o przyznaniu alimentów.
Wysokość alimentów nie zależy od faktycznych dochodów, ale możliwośći zarobkowych i majątkowych (art. 135 k.r. i op.), czyli kwoty jaką możesz osiągnąć w pełni wykorzystując swoje umiejętności zawodowe, wykształcenie, doświadczenie itp. Prawnie, nie mogą przekroczyć 60% możliwości zarobkowych.
WIELKIE DZIĘKI, jest to dla mnie bardzo dobra wiadomość .
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Masz inne pytanie do prawnika?